ŽensCast

ŽensCast je podcast kroz koji želimo budućim studenticama predstaviti žene koje su svoj profesionalni put započele na FER-u. Kroz njihove priče i iskustva želimo pozvati i potaknuti buduće studentice da odaberu studij na FER-u. Više o studijima pronađite na poveznici.

ŽensCast je nastao u suradnji djelatnica Fakulteta elektrotehnike i računarstva, i članica interesne skupine Women in Engineering hrvatske sekcije IEEE. Voditeljica      podcasta i predsjednica WIE IEEE Hrvatska je izv. prof. dr. sc. Pina Milišić. ŽensCast je izrađen u sklopu projekta Caliper i provedbe Plana ravnopravnosti spolova FER-a

 

#jednakemogucnosti@fer


ŽensCast #5: profesorica emerita...

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, 11. veljače 2022.  u petom izdanju ŽensCasta razgovarali smo sa profesoricom emeritom Brankom Zovko Cihlar. 

Profesorica Zovko Cihlar doktorirala je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1964. godine čime je postala prva žena doktorica elektrotehnike u Hrvatskoj. Profesorica Zovko Cihlar je osoba neiscrpne životne energije, što se vidi iz njene impresivne biografije iz koje smo ovdje izdvojili samo neka postignuća. 

Usporedo sa znanstvenom i nastavnom karijerom na ETF-u te kasnije na FER-u, od 1969. do 1988. godine radila je kao stručni suradnik u poduzeću Merkantile na planiranju i projektiranju radiokomunikacijskih veza za tvrtku Ericsson. Od 1974. do 1980. godine bila je članica državne delegacije za testiranje Ericssonovih radiorelejnih uređaja. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, profesorica Zovko Cihlar bila je nositeljica projekta osnivanja i izgradnje tvornice Unis telekomunikacije u Mostaru, gdje je kasnije bila predsjednica Koordinacijskog odbora u ime poduzeća Ericsson, na području planiranja proizvodnje prijenosnih uređaja i mjerenja kvalitete proizvoda. Od 1979. do 1990. bila je predsjednica sekcije JUREMA-Mjerenja u komunikacijskim sustavima. Od 1990. godine do danas predsjednica je Hrvatskog društva Elektronika u pomorstvu – ELMAR Zadar. Godine 1993. sudjelovala je u osnivanju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske gdje je od 2004. do 2008. godine obavljala dužnost potpredsjednice. 

Redovita je profesorica na FER-u od 1981. na Zavodu za radiokomunikacije koji danas nosi naziv Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKiST). Dugi niz godina na FER-u je predavala predmete “Televizija”, odnosno “Digitalna televizija”. “Multimedijske komunikacije” i “Širokopojasne mreže za distribuciju televizijskog signala”. Predavala je i na Elektotehničkom fakultetu u Sarajevu, te na istoimenom fakultetu u Osijeku. Autorica je sveučilišnog udžbenika “Šum u radiokomunikacijama”. Mentorirala je mnoge studente na diplomskom i poslijediplomskom studiju. Za značajan doprinos razvoju nastave i znanosti na FER-u je 1991. godine primila Zlatnu plaketu “Josip Lončar”, a 2003. godine dobila je nagradu “Moć znanja” Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Godine 2019. Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je profesorici Zovko Cihlar zvanje professor emerita. 

Sa profesoricom Zovko Cihlar razgovarali smo o svemu pomalo. Zanimalo nas je gdje je i na koji način razvila interes za elektrotehniku, doznali smo da se sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća na ETF-u dosta koristila literatura na engleskom jeziku, zanimalo nas je kako izgleda pokretanje jedne tvornice. U razgovoru smo se dotaknuli ELMAR-a, HATZ-a, te dugogodišnje suradnje HRT-a i FER-a koja je započela kao suradnja RTZ-a i ETF-a, inicijativom mentora profesorice Zovko Cihlar, profesora Smrkića. Profesorica je sa velikim ponosom istaknula svoje bivše studente i doktorande FER-a, danas inženjere i znanstvenike koji svojim radom aktivno doprinose napretku FER-a i boljitku društva u cjelini. Pored obitelji o kojoj govori sa velikom toplinom i ponosom, profesorica posebno ističe kako za nju najveći uspjeh predstavljaju sretni i zadovoljni ljudi koje je kao mentorica potaknula da se pronađu u znanstveno-nastavnom radu na FER-u.  

ŽensCast je podcast IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia (WiE Croatia) koji se provodi u suradnji s FER-om i projektom Caliper

Autor: Anamari Nakić
Popis obavijesti