Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva 28. i 30. travnja 2022. održana je dvodnevna manifestacija FER-WIN (Women in Innovation). U sklopu manifestacije organizirane su panel rasprava o iskustvima žena u inovacijama, promocija publikacije o prvim istraživačicama na FER-u te radionice programiranja za osnovnoškolce. U organizaciji i provedbi je sudjelovalo 30-ak studentica, djelatnica i alumna FER-a, a raznolike aktivnosti privukle su preko 200 posjetitelja starosti od 5 do 90+ godina.  Aktivnosti su se provele s ciljem podizanja vidljivosti studentica, alumna, djelatnica i istraživačica FER-a, u sklopu provedbe Plana ravnopravnosti spolova FER-a.

U panel raspravi o svojim su iskustvima u radu u istraživanju i inovacijama govorile dr. sc. Petra Maždin, inženjerka robotike i voditeljica tima u Gideonu te doc dr. sc. Ivana Nižetić Kosović i dr. sc. Ivana Stupar, istraživačice zaposlene u u Jedinici za istraživanje Ericssona Nikole Tesle. U razgovoru su se osvrnule na iskustva s doktorskog studija, cjeloživotnoj motivaciji za istraživački rad te suradnju s istraživačima s FER-a.

 

 

Predstavljena je publikacija u izdanju Fakulteta elektrotehnike i računarstva „Žene u inovacijama“ koja daje kratki osvrt na društveno-povijesni kontekst inkluzije žena u znanstveno-obrazovnom sustavu te predstavlja prvih sedam znanstvenica iz polja elektrotehnike koje su radile i djelovale na Fakultetu do 1970. godine. To su prof. dr. sc. Višnja Henč-Bartolić, mr.sc. Marica Jurišić-Zec, prof. dr. sc. Vesna Kos, prof. dr. sc. Jasna Šimunić-Hrvoić, mr. sc. Mirjana Urbiha-Feuerbach, mr. sc. Kalma Zimmermann-Pavčević i prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar.

 

Na predstavljanju su kratki osvrt dale Branka Marijanović, urednica publikacije i voditeljica Središnje knjižnice, izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić, prodekanica za nastavu FER-a (na slici), prof. dr. sc. Jelka Petrak, Medicinski fakultet, prof. dr. sc. Maja Matijašević, voditeljica Doktorskog studija FER-a te prof. emer. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar, prva redovna profesorica na FER-u.

 

U subotu, 30. travnja 2022. predavaonice FER-a preplavili su najdraži mali gosti, učenici osnovnih škola - nadamo se i budući studenti FER-a. Studentice, doktorandice i alumne FER-a provele su dan pružajući potporu osnovnoškolcima u njihovim prvim programerskim koracima. Radionice su se održale u suradnji sa Stemalicom i ŠUZOM

 

Manifestacija FER-WIN na FER-u se organizirala u okviru provedbe Plana ravnopravnosti spolova FER-a i projekta Caliper: povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova.

Autor: Anamari Nakić
Popis obavijesti