Europski parlament usvojio rezoluciju...

Europska unija se suočava s problemom podzastupljenosti žena na radnim mjestima i u obrazovnim programima u područjima STEM-a, unatoč tome što žene čine 52 posto europskog stanovništva i 57,7 posto osoba sa završenim visokim obrazovanjem u Europskoj uniji, naglasili su europarlamentarci u raspravi o promicanju ravnopravnosti spolova u obrazovanju i karijerama održanoj 9. lipnja 2021. u Europskom parlamentu.

Nakon održane rasprave, zastupnici su 10. lipnja 2021. godine usvojili rezoluciju kojom pozivaju države članice da promicanje ravnopravnosti spolova u područjima STEM-a uključe u svoje akcijske planove i strategije u vidu pružanja odgovarajućih poticaja. Spomenuta rezolucija usvojena je s 546 glasova “za”, 35 “protiv” te 100 suzdržanih. Predložene su i konkretne mjere kojima će se promovirati sudjelovanje žena i djevojaka u sektorima prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike. Europarlamentarci posebno pozivaju države članice da aktivno potiču žene i djevojke na studije i karijeru u STEM-u. Preporučuje se potražiti atraktivnije i kreativnije načine za predstavljanje ženskih uzora s uspješnim karijerama u STEM-u kako bi se povećalo povjerenje djevojčica u vlastite digitalne vještine te kako bi ih se potaknulo na nastavak studija u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT sektor). Europarlamentarci također potiču sve relevantne dionike da se aktivno posvete otklanjanju eventualne diskriminacije u svojim praksama zapošljavanja kao i da uvedu kvote sa ciljem poticanja većeg  uključivanja žena u ovaj rastući sektor.

 Kako javlja Hina, glavni cilj je ukloniti sve društveno-kulturološke, psihološke i pedagoške prepreke koje ograničavaju interese i mogućnosti izbora žena, stoji u rezoluciji, a iskorjenjivanje rodnih stereotipa, uspostava transparentne politike plaća, isticanje ženskih uzora te nulta stopa tolerancije za seksualno uznemiravanje trebali bi biti temeljni koraci europskih inicijativa u borbi protiv podzastupljenosti žena. Od Europske komisije i država Europske unije se očekuje da osiguraju ravnopravnu digitalnu uključenost i digitalnu pismenost svim djevojčicama i dječacima te da potiču razvoj vještina nastavnika koji mogu biti glavni nositelji promjena s obzirom na to da kroz poučavanje imaju direktnu mogućnost osnažiti položaj učenica u prirodnim znanostima. Europarlamentarci se  također zalažu za poboljšanje mjera rodiljnog dopusta, znatno dulji očinski dopust te plaćeni i neprenosivi roditeljski dopust kojim će se ženama i muškarcima omogućiti slobodno vrijeme za skrb o djeci, kako majka ne bi morala prekinuti karijeru. Europski parlament traži proširenje mogućnosti financiranja zajmova i vlasničkog kapitala za poduzetnice za start-upove i inovacije putem europskih fondova i programa. Zastupnici su pozdravili inicijativu Komisije o uspostavljanju Nagrade Europske unije za inovatorice koja će se svake godine dodjeljivati jednoj Europljanki koja je osnovala uspješno poduzeće i plasirala inovaciju na tržište.

 Na FER-u se od 2020. godine provodi projekt CALIPER: Linking research and Innovation for Gender Equality koji u devet europskih istraživačkih organizacija iz područja STEM adresira problem podzastupljenosti žena kroz razvoj prilagođenih institucionalnih planova ravnopravnosti spolova.

 

Izvori:

Autor: Josipa-Pina Milišić
Popis obavijesti