Obavijesti

Izv. prof. dr. sc. Pina Milišić sa Zavoda za primijenjenu matematiku dale je intervju za portal Žene i mediji. U razgovoru se osvrnula na svoje djelovanje u interesnoj skupini Žene u inženjerstvu IEEE te na projektu Caliper. Intervju možete pronaći ovdje.

Autor: Anamari Nakić

U okviru projekta CALIPER (Obzor 2020), 2020. godine provedeno je istraživanje o stanju ravnopravnosti spolova na FER-u. Kratko izvješće dostupno je ovdje.

Autor: Anamari Nakić
Europski parlament usvojio rezoluciju...

Europska unija se suočava s problemom podzastupljenosti žena na radnim mjestima i u obrazovnim programima u područjima STEM-a, unatoč tome što žene čine 52 posto europskog stanovništva i 57,7 posto osoba sa završenim visokim obrazovanjem u Europskoj uniji, naglasili su europarlamentarci u raspravi o promicanju ravnopravnosti spolova u obrazovanju i karijerama održanoj 9. lipnja 2021. u Europskom parlamentu.

Autor: Josipa-Pina Milišić
Objavljen drugi bilten projekta Caliper

Objavljen je drugi bilten projekta Caliper Postavljanje temelja za planove ravnopravnosti spolova kojeg možete pronaći ovdje. Ovo posebno izdanje biltena izašlo je povodom Međunarodnog dana žena i sadrži novosti o projektnim akcijama  za poboljšanje uloge žena u poljima STEM-a. Bilten uključuje izvješće o dosadašnjem radu na uspostavljanju planova ravnopravnosti spolova u 9 istraživačkih organizacija širom Europe, uključujući FER. Opisane su aktivnosti podizanja svijesti, ističe se inspirativni intervju s prof. dr. sc. Moniek Tromp sa Sveučilišta u Groningenu.

Autor: Anamari Nakić
ŽensCast #2: Tea Zavacki - Radim po svom

U drugom izdanju ŽensCastapodcasta interesne skupine IEEE Women in Engineering (WiE Croatia), gošća je bila Tea Zavacki - FER-ovka, inženjerka, poduzetnica, poslovna trenerica i edukatorica.

Tea s posebnom strašću i entuzijazmom pomaže mladima u realizaciji njihovih poduzetničkih ideja, kreirajući alate koji korisnicima pomažu u ostvarivanju pozitivnih i održivih promjena. Svojim radom Tea dokazuje da ne morate ostati u kutiji koja vam je dodijeljena diplomom, već da današnji poslovni svijet u online obliku nudi bezbroj mogućnosti.

Jeste li se ikad zapitali što neke ljude čini iskreno ispunjenima, kreativno, poslovno i privatno te kako to isto kreirati za sebe? Kako ostvariti svoje potencijale? Voli li većina ljudi unaprijed određene poslovne uloge? Kako ne završiti na poslovima koje ne volimo? Kako originalnoj poslovnoj ideji dati "glavu i rep" te kako svoju tvrtku postaviti "na noge"? Kako poticati žene u poduzetništvu? Kako balansirati privatni i poslovni život ako ne radiš "od devet do pet"? Kako se uspješno prezentirati na društvenim mrežama, apritom sačuvati privatnost? Na koji način inženjersko obrazovanje stečeno na FER-u može služiti u nošenju sa svakodnevnim poslovnim izazovima u online svijetu?

Odgovore na sva ova pitanja poslušajte u novom ŽensCastu koji je dostupan na YouTube kanalu Hrvatske sekcije IEEE.

Autor: Anamari Nakić

Prvi sastanak Upravljačkog odbora COST akcije European Network For Gender Balance in Informatics održao se 19. i 20. listopada 2020. u online okruženju. Republiku Hrvatsku su predstavljale doc. dr. sc. Brigita Miloš (UNIRI-FF) doc. dr. sc. Anamari Nakić (UNIZG-FER).

U akciji sudjeluje 38 zemalja, a na sastanku su izabrane predsjednica akcije prof. dr. sc. Letizia Jaccheri i potpredsjednica dr. sc. Cristina Pereira. 

Autor: Anamari Nakić
Objavljen prvi bilten projekta Caliper

Uzbuđeni smo objaviti prvo izdanje biltena CALIPER!

Cilj provedbe projekta CALIPER: Linking research and Innovation for Gender Equality je uspostaviti bolju ravnotežu među spolovima u devet europskih istraživačkih organizacija iz područja STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) kroz razvoj prilagođenih institucionalnih planova za ravnopravnost spolova.

U prvom izdanju biltena možete se informirati o važnim vijestima i rezultatima ostvarenim u prvih šest mjeseci provedbe projekta te o daljnjim koracima.

Autor: Anamari Nakić
Novi podcast interesne skupine Women...

Pokrenut je ŽensCast, novi podcast interesne skupine Women in Engineering hrvatske sekcije IEEE. Voditeljica podcasta i predsjednica WIE IEEE Hrvatska izv. prof. dr. sc. Pina Milišić u prvoj je epizodi ugostila doc.dr.sc. Lanu Horvat Dmitrović. Dvije djelatnice Zavoda za primijenjenu matematiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva razgovarale su o matematičkim kolegijima na FER-u, mindfulness-antistres radionicama i studenticama na FER-u. U razgovoru je predstavljen i projekt Caliper: Linking Research and Innovation for Gender Equality koji se provodi na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. ŽensCast #1 održan je u sklopu Dana otvorenih prozora FER-a 2020. godine.


Jedan od glavnih ciljeva djelovanja sekcije WIE IEEE Hrvatska je potaknuti žene da svoje interese pronađu u nekom od STEM područja predstavljajući im ženske uzore. Kroz emitiranje podcasta ŽensCast skupina nastoji

  • promovirati primjene vještina iz STEM područja u svrhu rješavanja problema zajednice, 
  • senzibilizirati studentice i studente tehničkih i prirodoslovnih fakulteta za društvene teme, 
  • osvijestiti predrasude koje danas postoje u javnom prostoru, 
  • otvoreno razgovarali o stereotipima, s ciljem osvještavanja vlastitih stavova i razmišljanja,
  • istraživati procesi promjene, kako osobne tako i institucionalne.

Snimku razgovora možete pogledati na ovoj poveznici, na Youtube kanalu IEEE Croatia Section. Više o udruzi WIE IEEE Hrvatska, aktivnostima i mogućnostima sudjelovanja možete naći na njihovim web i Facebook stranicama.

Autor: Anamari Nakić
Jezik naš svagdašnji

Od siječnja 2020. godine na FER-u se provodi projekt Caliper: povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova koji se financira u okviru programa Obzor 2020. Partnerske institucije planiraju razviti planove za ravnopravnost spolova i angažirati lokalne inovacijske centre za prijenos stečenog znanja izvan akademskih okvira. Jedan od ciljeva projekta je utjecati na povećanje broja žena istraživačica u deficitarnim STEM-područjima te poboljšati njihove karijerne izglede. 

Rodna ravnopravnost u obrazovanju može se poticati korištenjem rodno osjetljivog jezika na način da se koriste rodno neutralni termini i riječi u muškom i u ženskom rodu čime se osigurava da se žene ne osjećaju isključeno iz nekih zanimanja. U svibnju 2020. godine u sklopu provedbe projekta Caliper anketirali smo 108 zaposlenica i zaposlenika FER-a. Na pitanje usvaja li FER rodno osjetljivu komunikaciju 25% ispitanika odgovorilo je potvrdno, 38,5% negativno, a ostali su se izjasnili da ne znaju što je rodno osjetljiva komunikacija.

Autor: Josipa-Pina Milišić
Ravnoteža između poslovnog i...

Jedan od ciljeva projekta Caliper - povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova u kojem sudjeluje FER u okviru programa Obzor 2020 je pronalazak načina otvaranja poslovnih perspektiva ženama koje se odluče na istraživačku karijeru u područjima STEM-a, pritom uključujući postizanje bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Istraživanja pokazuju da je navedena ravnoteža jedan od ključnih faktora koji utječe, ne samo na rodnu ravnopravnosti na tržištu rada, nego i na kvalitetu života pojedinca zbog čega i postoji potreba za prilagodbom poslodavaca zahtjevima modernih obitelji današnjice i sutrašnjice. Anketom među 108 zaposlenika i zaposlenica FER-a provedenom u sklopu projekta Caliper tijekom svibnja 2020. godine dobili smo podatke da je većina anketiranih nekada osjetila ili još uvijek osjeća napetost pri usklađivanju poslovnih obaveza i obiteljskih uloga (da, često – 18.5%, da, ponekad – 55.6%) što pokazuje da je navedeni problem prisutan i u akademskom svijetu. 

Autor: Lana Horvat-Dmitrović
Prvi sastanak projekta Caliper

Članovi konzorcija projekta Caliper održali su prvi sastanak 15. i 16. lipnja 2020. Iako je prvotno planirano da se susret održi u Zagrebu na FER-u, sukladno trenutnim okolnostima sastanak je održan online. Sastali smo se kako bismo razmijenili podatke o poduzetim projektnim akcijama i kako bismo planirali naredne korake.

Autor: Anamari Nakić

FER sudjeluje u novom projektu European Network for Gender Balance in Informatics Okvira COST. Projekt će trajati četiri godine, a Republiku Hrvatsku u Upravljačkom odboru predstavljaju dr. sc. Brigita Miloš (UNIRI-FF) i doc. dr. sc. Anamari Nakić (FER) te zamjenici doc. dr. sc. Matija Bašić (PMF), izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep (FOI) i prof. dr. sc. Maja Matijašević (FER). U nastavku pročitajte sažetak projekta.

Autor: Anamari Nakić
Nacionalni trening o ravnopravnost...

U organizaciji projekta Caliper na FER-u se 20. i 21. travnja 2020. održao nacionalni treninig o ravnopravnost spolova u područjima istraživanja i inovacija. Trening je proveden s ciljem stvaranja zajedničkog znanja i vokabulara o rodnoj ravnopravnosti u istraživanjima, rasprave o postojećim problemima, politikama i potencijalnim intervencijama. Prezentacije treninga možete pronaći ovdje (na hrvatskom jeziku): cijeli treninig.

Autor: Anamari Nakić
FER sudjeluje u projektu CALIPER iz...

Fakultet elektrotehnike i računarstva postao je članom konzorcija projekta CALIPER financiranog iz istraživačko-inovacijskog okvira Europske unije Obzor 2020. Projekt CALIPER trajat će četiri godine. Cilj projekta je povećati ravnopravnost spolova u istraživačkim institucijama i institucijama za financiranje istraživanja, kroz povećanje broja istraživačica u područjima STEM (prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo i matematika), poboljšanje njihovih karijernih perspektiva i integriranjem rodne dimenzije u istraživanja.

Autor: Anamari Nakić
Osnovana Radna skupina za izradu i...

Dekan prof. dr. sc. Gordan Gledec donio je odluku o osnivanju Radne skupine za izradu i provedbu plana za ravnopravnost spolova Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Radna skupina ima zadatak izraditi i provesti plan za ravnopravnost spolova na FER-u. 
 

Autor: Anamari Nakić
Novi projekt u okviru programa...

Cilj projekta CALIPER: Povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova je pokretanje strukturalnih promjena i provedba planova za ravnopravnost spolova. Projektom će se nastojati  povećati ravnopravnost spolova u istraživačkim ustanovama povećanjem broja istraživačica u STEM područjima, poboljšati njihove karijerne izglede i integrirati rodnu dimenziju u istraživanja.

Ukupna vrijednost projekta je 2.896.475,00 eura, a voditeljica na FER-u je doc. dr. sc. Anamari Nakić.

Autor: Anamari Nakić