Naslovnica Pretraživanje AA
Broj posjeta:
753117
 
FERWEL - FER WEB BASED ENHANCED LEARNING

FERWeL [1]

 

sustav poboljšanog učenja na FER-u temeljen na
otvorenim tehnologijama i normama

(FER Web-based Enhanced Learning or
e-Learning based on open technologies and standards at FER)

  


[1] Ferwel englesko govorno područje fonetski asocira na odlazak.Želimo li se igrati riječima, FERWeL možemo protumačiti i kao "Zbogom" klasičnim pristupima i tehnologijama obrazovanja – evo stigao je FERWeL. Pa kad je već stigao to može biti i FER WeL (na FER-u je to dobro ili FER je dobro).

Kako se sve što ovdje piše odnosi i na proces učenja poznat kao cjeloživotno obrazovanje, podskup FERWeL-a o kojem isto tako vodimo računa zove se FERWeLL (jedno L više) što osim približavanja pravilnom pisanju u igri riječi (Farewell) te FER-ov "izvor" (well) znači i FER Web-based Enhanced Lifelong Learning dakle "izvor" ili Sustav poboljšanog cjeloživotnog obrazovanja temeljen na otvorenim normama i tehnologijama.

Pogledajte priloge, zavirite u veze (linkove), pridružite nam se, testirajte, komentirajte!

Mario ŽagarO FERWEL-U

Iako je danas popularno slovo "e" dodavati različitim imenicama u cilju naglašavanja "elektroničko": e-pošta (e-mail), e-država (e-Government), e-poslovanje (e-Business), e-učenje (e-Learning)... ovo zadnje trenutno je "modni hit". Uz dosta sinonima koji se koriste (učenje na daljinu (distance learning), elektroničko učenje, učenje potpomognuto napretkom informacijsko komunikacijskih tehnologija...) naše je mišljenje da je naglasak, želja i konačan cilj pomoći, poboljšati, unaprijediti sustav učenja ne isključujući u cijelom procesu dva ključna subjekta:

  • osobu koja želi nešto naučiti i bez koje je proces učenja besmislen 
  • osobu koja želi nekoga nešto naučiti i bez koje je također proces učenja besmislen.

Uz dužno poštovanje i zahvalnost svakodnevnim tehnološkim unapređenjima još uvijek je čovjek taj koji treba preuzeti odgovornost i za sadržaj učenja i za kvalitetu naučenog. Tehnologija je tu da pomogne, olakša, ubrza sve faze učenja ali ih ne može zamijeniti. To su i temeljne postavke razvoja FERWeL-a.

Temeljem prethodnih razmišljanja, već dulji niz godina bavimo se usavršavanjem procesa učenja s nekim postignutim i primijenjenim rješenjima, nekima koja su još uvijek u domeni istraživanja, na razini eksperimentalnih rezultata i testiranja te istraživanjima koja nas tek očekuju. Kako danas stvari stoje to će biti "nikad gotova priča" ali smo isto tako svjesni da zbog toga ne treba odustajati i potrebno je sva postignuta rješenja, poboljšanja kontinuirano uvoditi u praksu, primjenjivati i usavršavati, što i činimo.

FERWel shema


Naša istraživanja i rezultati zasnivaju se na primjeni otvorenih sustava i normi koliko god je to moguće. Možemo ih podijeliti na četiri temeljne cjeline:

  • Predavanja - alati, tehnologije i sadržaji pomoću kojih i koje učitelj daje učenicima
  • Vježbe - alati, tehnologije i sadržaji potrebni da bi učenik nešto vratio učitelju
  • Literatura - knjige, priručnici, udžbenici, opisi, objašnjenja, dokumentacije
  • Infrastruktura - sustavi i aplikacije koje pomažu u objedinjavanju prethodnih cjelina i njihovoj funkcionalnosti

Radni tim FERWeL čine nastavnici, suradnici, prijatelji i studenti vezani uz predmete grupe RASIP. Posebno treba istaknuti aktivnu ulogu studenata (bivših i današnjih) koji su sudjelovali i sudjeluju u svim fazama istraživanja, izgradnje i primjene ovog sustava pa uz zahvalu svima vjerujem da su nešto i naučili – ne samo o gradivu već i malo šire!


OBAVIJESTI
Objavljeno: 7. 2. 2007. u 14:53
Uređeno: 7. 2. 2007. u 15:02
Isprika
Stranica je u izgradnji i u svakodnevnim promjenama.
Mario Žagar
REPOZITORIJ
FORUM
Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.
TRAŽILICA