Naslovnica Pretraživanje AA
 
OTVORENO RAČUNARSTVO

Otvoreno računarstvo označava širok raspon tehnologija i normi usmjerenih ka uspješnoj suradnji različitih sustava. U današnjim sustavima u kojima prevladava raznolikost nužno je zamijeniti vlasničke, zatvorene sustave sustavima temeljenim na javnim, dobro poznatim normama i tehnologijama otvorenih sustava.

Ovdje možete naći dodatne informacije o predmetu Otvoreno računarstvo. Zamišljeno je da sve informacije od trajnije vrijednosti budu pohranjene ovdje, a informacije vezane za tekući semestar (obavijesti, rasporedi, lab. vježbe, rezultati ispita i sl.) na stranici predmeta na FER webu: http://www.fer.hr/predmet/or

ECTS: 4.0
Nositelji: Prof. dr. sc. Mario Žagar
Doc. dr. sc. Igor Čavrak
Izvođači: Dr. sc. Branko Mihaljević - Laboratorijske vježbe
Mr. sc. Marin Orlić - Laboratorijske vježbe
Opterećenje:
Vrsta nastave Tjedno Ukupno
Predavanja 45 45
Laboratorijske vježbe 15 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Definiraju se pojmovi mrežno računarstvo (Net-Centric Computing) - otvoreno računarstvo (Open Computing), prenosivost, prilagodljivost, dostupnost, suradnja. Uspoređuju se odnosi između otvorene sklopovske opreme, programske opreme i korisnika. Analiziraju se norme, njihova uloga i načini donošenja. Analiziraju se koncepti raspodijeljenog računarstva (sveprisutnog, bežičnog, mobilnog, prožimajućeg) temeljeni na otvorenim normama i proizvodima. Objašnjavaju se principi izgradnje otvorenih, raspodijeljenih, dinamičkih, interaktivnih informacijskih usluga za upravljanje sadržajima (web kao primjer korisnik-posluživač računarstva te pripadajuće tehnologije, protokoli (npr. Ethernet, IP, UDP, TCP, Telnet, HTTP, HTTPS) i jezici (npr. HTML, PHP, XML, JavaScript, Java). Poseban je naglasak na svijetu Jave (aplikacije, appleti, midleti i pripadajući razvojni alati - Eclipse) i svijetu XML-a te njihovoj integraciji. Objašnjavaju se osnove sigurnosti otvorenih sustava, kriptografija te kompresija podataka.
Preduvjeti za:
Upis predmeta:
Položen: Baze podataka
Položen: Komunikacijske mreže
Položen: Oblikovanje programske potpore

6. semestar

  • Izborni predmet za modul Programsko inženjerstvo
  • Redovni predmet za modul Računalno inženjerstvo
  • Izborni predmet za modul Telekomunikacije i informatika

 


OBAVIJESTI
Objavljeno: 4. 11. 2010. u 13:55

Na natječaju za najbolji e-kolegij za akademsku godinu 2009./2010. na Sveučilištu u Zagrebu, kolegij "Otvoreno računarstvo" s FER-a osvojio je prvu nagradu. Nositelj predmeta je prof.dr.sc. Mario Žagar, a ostali suradnici su doc. dr.sc. Igor Čavrak, dr. sc. Branko Mihaljević, mr.sc. Marin Orlić i Ivana Bosnić, dipl. ing.

Dodjela prve nagrade za najbolji e-kolegij održala se 3. studenoga 2010. na svečanoj sjednici Sveučilišta u Zagrebu u povodu Dana Sveučilišta, a prezentacija kolegija i dodjela ostalih nagrada održat će se na Danu e-učenja 8. prosinca 2010. na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Dodatne informacije o natječaju nalaze se na stranici Centra za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu. U nastavku obavijesti možete pročitati obrazloženje Ocjenjivačkog suda Povjerenstva za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu za ovaj kolegij.

Branko Mihaljević
TRAŽILICA
 
REPOZITORIJ