Naslovnica Pretraživanje AA
 
ODABRANA POGLAVLJA IZ PROGRAMSKOG INŽENJERSTVA

Predmet Odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva izborni je predmet u 5. godini (zimski semestar) za studente računarstva i studente elektrotehnike smjerova automatika i industrijska elektronika. Predmet se sastoji od predavanja i praktičnog rada na projektima.

Informacije vezane uz tekući semestar poput vijesti, obavijesti o sastancima timova, diskusijama, vremenu održavanja ispita i dr. možete naći na: http://www.fer.hr/predmet/496

Iako je struktura ispita na prvi pogled tradicionalna (predavanja i praktičan rad), odvijanje nastave to svakako nije. Akademskom okruženju, u kojemu se odvija gotovo cjelokupna nastava na našem fakultetu, cilj je studentu omogućiti što bolje uvjete učenja, bez problema koji izravno ne doprinose krajnjem cilju - što bržem i boljem stjecanju određenog znanja. No to ne vrijedi i za ovaj predmet. Cilj nam je, koliko je to moguće, studentima približiti okruženje koje buduće inženjere čeka u njihovom profesionalnom životu, na njihovim budućim radnim mjestima. Prije svega, pod tim mislimo na potrebna znanja i iskustvo iz područja programskog inženjerstva nužnih za uspješnu izradu kvalitetnih programskih sustava, probleme u (timskom) radu na većim i zahtjevnijim projektima, te na potrebu za samostalnim cjeloživotnim obrazovanjem. Takvo okruženje, naravno, nema nikakve veze s akademskim.

Sadržaj predavanja usmjerili smo k dva cilja: upoznavanju studenata s metodama i postupcima u razvoju programskih sustava te na pružanje osnovnih informacija o pojedinim modernim, up-to-date tehnologijama. O tehnologijama nećemo pričati samo mi, već i drugi predavači, dokazani stručnjaci u određenom području, profesionalci ali i studenti.

Najbolje se pamti ne ono što se pročita, čuje ili vidi, već ono što se napravi. Priznajemo, pametno je učiti na tuđim pogreškama, no ipak se najbolje nauči na vlastitim. Stoga svojim studentima pružamo priliku, putem praktičnog rada, da što više griješe, ali samo uz uvjet da što više i nauče. Praktičan rad sastoji se od sudjelovanja na projektima u timovima od 5 do 10 ljudi. Ciljevi ovakvog načina obavljanja praktičnog rada višestruki su:

  • korištenje više raznorodnih tehnologija na istom projektu, njihova integracija (nastavak na predmet Otvoreno računarstvo)
  • upoznavanje s radom u većim grupama, svladavanje tehničkih, organizacijskih i problema međuljudskih odnosa
  • upoznavanje i primjena metoda i postupaka u izgradnji programskih sustava

Naša je uloga u ovom scenariju glumiti naručitelja proizvoda, onoga koji ne zna točno što hoće, ali zasigurno zna kada to hoće (kraj semestra) i koliko je voljan za to platiti (ocjene na osnovu zadovoljstva naručitelja završnim proizvodom). Na studentima je da formiraju timove, prikupe zahtjeve o željenom proizvodu od naručitelja, analiziraju problem, naprave viziju rješenja, podastru plan projekta, ocjene rizike u projektu, oblikuju arhitekturu, implementiraju proizvod, pomno ga ispitaju kako bi ostvarili njegovu visoku kvalitetu, te predaju naručitelju priloživši pritom svu potrebnu dokumentaciju. Visoka kvaliteta konačnog proizvoda i pridržavanje rokova jamče i visoke ocjene!

Kao dokaz da je sve navedeno i ostvarivo, pogledajte stranice posvećene završenim projektima iz prethodnih školskih godina.


TRAŽILICA