Na FER-u postoji više zaposlenika s imenom

  izv. prof. dr. sc. Predrag Pale

  Izvanredni profesor, Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija

  Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.
  Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

  www.youtube.com/user/ppale

  www.youtube.com/user/l3akademija1

  www.youtube.com/user/aquilonis12

  www.youtube.com/user/Laboratorijlss

  Životopis

  Predrag Pale je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

  Znanstveni interes mu je danas u području primjena informacijskih tehnologija u obrazovanju, korisničkim sučeljima te sigurnosti informacijskih sustava.

  Djeluje kao konzultant i projektant, edukator i predavač u području informacijskih sustava i obrazovanja.

  Mikroračunalima se počinje baviti još u srednjoj školi što proširuje i utvrđuje i u tijeku studija. Iako se bavio i bazičnim tehnologijama u računarstvu projektirajući i izvodeći računalni hardver i softver, operacijske sustave i računalne mreže, najveći dio tridesetogodišnjeg profesionalnog rada je u području primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Namjerno i ciljano je stjecao široko područje iskustva od građevinarstva i medicine, preko bibliotekarstva i državne uprave, poslovnih i novčarskih primjena do medija i obrazovanja. Radeći u industriji stekao je važna iskustva u proizvodnji i primjeni u građevinarstvu i medicini.

  Od 1986. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu radi na znanstvenim istraživanjima, projektima za gospodarstvo te u nastavi. Često je član ili vodi nacionalne skupine za primjenu informacijskih tehnologija u obrazovanju i javnim sustavima kao što su Stručna skupina Vlade RH za Nacionalni program informacijske sigurnosti (2005), Odbor za informatiku Sveučilišta u Zagrebu (2004), Odbor za cjeloživotno i e-učenje Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Odbor za e-zdravlje Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i drugih.

  Jedan je od glavnih arhitekata Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet početkom devedesetih te prve nacionalne širokopojasne mreže računalne mreže u svijetu, zasnovane na ATM tehnologiji na prijenosnim brzinama od 155 i 622 Mbps putem svjetlovoda, koja je još 1996. godine obuhvatila 12 gradova.

  1992. godine je suprojektirao i izveo informacijski sustav Hrvatske izvještajne novinske agencije – HINA te programski i komunikacijski dio prvog hrvatskog on-line transakcijskog sustava za kreditne kartice.

  2014. koautor je patenta (PK20140056) „Sustav i protokol za raspodijeljenu autentikaciju korisnika“.

  Pokrenuo je projekte Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet 1991., Centra za on-line baze podataka znanstvenih radova 1992., Sustava znanstvenih informacija – SZI 1994, On-line baze hrvatskih znanstrvenih radova - CROSBI 1995., Studentske iskaznice (X-ice)  i Nacionalnog informacijskog sustava knjižnica – NISKA 1998. godine.
  Na FER-u je predložio koncept studomata, pokrenuo uspostavu prve telekonferencijske učionice (TCR) te osmislio i suprojektirao sustav za automatsko snimanje predavanja (ASOP).

  Od 1993. do 2000. bio je pomoćnik ministra znanosti i tehnologije zadužen za informatiku.

  Suosnivač je „Central and Eastern European Networking Association – CEENet“, regionalne udruge nacionalnih akademskih računalnih mreža.

  Od početka devedesetih je održao brojna pozvana predavanja na domaćim i međunarodnim skupovima, a desetak pozvanih i keynote predavanja na temu privatnosti i sigurnosti informacijskih sustava, među kojima i keynote predavanje za najviše časnike NATO-a na “Open Road 99” konferenciji na temu informacijskog ratovanja. Često predaje nastavnicima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola.

  Stalni je sudski vještak za informatiku, ekspert Hrvatske akreditacijske agencije i član American Academy of Forensic Sciences.

  Od 2014. predsjednikom i potpredsjednikom je Odjela za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE.

  Odlikovan je «Danicom Hrvatskom» s likom Ruđera Boškovića, Državnom nagradom za znanost, Nagradom hrvatske sekcije IEEE za izniman inženjerski doprinos te  nagradom IEEE Education Society „Distinguished Chapter Leadership Award“. Uvršten je u Hrvatsku enciklopediju (LZMK).

  Nastava

  Sveučilišni preddiplomski

  Sveučilišni diplomski

  Poslijediplomski doktorski

  Kompetencije

  • Computational and artificial intelligence
   Cognitive systems  Knowledge engineering Knowledge acquisition Knowledge representation Distance learning Electronic learning Learning systems Learning management systems Autonomous mental development
  • Computers and information processing
   Knowledge management Knowledge transfer Open Access YouTube Computer interfaces Input devices Interface phenomena Cyberspace Internet security Peer-to-peer computing Computer security Wearable Computers
  • Education
   Adaptive learning Mentoring Educational technology Computer aided instruction Learning management systems Engineering education Communication engineering education Computer science education Electrical engineering education Electronics engineering education
  • Imaging
   Image forensics
  • Communications technology
   Cyberspace Internet Network security Peer-to-peer computing Internet security

  Rezultati studentske ankete

  Dobre metode korištene za poticanje studenata. Također zanimljiv način predavanja.

  Profesor odlično predaje, potiče nas da razmišljamo.

  Jedinstven koncept ocjenjivanja, veoma korisan projekt. Sviđa mi se naglasak kolegija na projekt

  Organizacije nastave i nastavnik ne da su dobri, nego su fenomenalni, zbilja odlicna predavanja, stalno ukljucivanje studenata u predavanje, puno se vise nauci i probudi zanimanje za predmet.

  Postoji i projekt koji daje prakticna znanja, tko god je smislio nacin organizacije ovog predmeta je gospodin.

  Kada bi svi predmeti bili poput ovoga organizirani, sa faksa bi ponio puno vise znanja i iskustva nego ovako.
   

  Profesionalni interesi i članstva

  Interesi

  Primjena ICT u obrazovanju
  Metode učenja i poučavanja

  Sigurnost računala i mreža

  Korisnička sučelja
  Ambijentalna inteligencija
  Računalom podržano življenje


  Računalne mreže
  Operacijski sustavi
  Primjena ICT općenito

   

  Članstva

  IEEE - Predsjednik Odjela za obrazovanje

  ACM

  Media & Learning Association - član upravnog odbora

  SEFI - nacionalni koordinator

  Akademija medicinskih znanosti Hrvatske - Odbor za E-zdravlje

  Osobni podaci

  URL službenih stranica na Webu:
  Godina diplomiranja:
  1982.
  Godina magistriranja:
  1988.
  Godina doktoriranja:
  2014.
  Na zavodu od:
  1986.

  Izabrani projekti

  LeCTo - Lecture Capture Tool

  AuResS - Audience Response System

  Teorije učenja

  Centar za informacijsku sigurnost

  JobSTEM

  Raft Tuning

  Povijest zaposlenja

  Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

  Ministarstvo znanosti i tehnologije

  Elektrotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

  Poljoopskrba

  Agromarketing

  Laboratorij mjerne elektronike