Obavijesti

U repozitoriju smo objavili poveznicu na silabus predmeta. Silabus opisuje temu svakog predavanja, daje poveznice na materijale za učenje te definira što trebate napraviti za pripremu za predavanja i koje zadatke trebate riješiti nakon predavanja. Silabus ćemo tijekom semestra redovito osvježavati. Na početku silabusa naći ćete navedene principe izvođenja predmeta; detalje ćemo prodiskutirati na uvodnome predavanju.

Za uvodno predavanje (ponedjeljak, 28. 9.) nije potrebna nikakva priprema. Za sva naredna predavanja, počevši od srijede 30. 9. nadalje, bit će potrebno da se pripremite na način da pogledate videopredavanje i/ili pročitate "skripticu" za predavanje te riješite nekoliko zadataka na temu prethodnog predavanja. Skriptica je tekstni oblik videopredavanja, no nešto je detaljnija te sadrži dodatne bilješke i literaturu (koji su opcionalni). Materijale koristite sukladno vlastitoj preferenciji.

Sudjelovanje u ovakvom kontinuiranom načinu nije obavezno. Ako iz bilo kojeg razloga ne želite ili niste u mogućnosti sudjelovati u ovako organiziranoj kontinuiranoj nastavi, na rasploganju su vam svi materijali i možete ih savladavati u vlastitome ritmu, predavati lab. vježbe i potom izaći na ispite ili na rok. Izaberite način rada koji vam više odgovara.

Sve organizacijske detalje prodiskutirat ćemo na uvodnome predavanju.

Autor: Jan Šnajder

Predavanja ćemo do daljnjega održavati online, putem platforme MS Teams.

Da biste se uključili u tim Strojno učenje na MS Teamsu, koristite kod "van5lit" (bez navodnika). Upute za priključivanje na Teamse pomoću vašeg FER-ovog računa možete naći ovdje: https://www.fer.unizg.hr/_download/repository/Microsoft-Teams-Studenti.pdf.

MS Teams podržava istovremeno uključivanje do 300 sudionika, međutim na predmetu imamo 330 studenata. Pretpostavka je da možda ipak nećete svi prisustvovati predavanjima, pa da ovo ograničenje neće biti aktivno. Međutim, ako se pokaže da to ipak nije tako, prebacit ćemo se za naredna predavanja na platformu Zoom. Neovisno o tome, sva predavanja bit će snimana i dostupna za naknadno pregledavanje.

Autor: Jan Šnajder

Predavanja iz Strojnog učenja započinju u ponedjeljak, 28. rujna 2020. 10:15 sati.

Predavanja će se, do daljnjega, održavati online na platformi MS Teams (možda pređemo na Zoom, TBD). Upute za prijavu u SU tim na MS Teamsu dobit ćete u idućoj obavijesti. Sudjelovanje na predavanjima nije obavezno. Sva će predavanja biti snimana i raspoloživa za naknadno pregledavanje. Predavanja će se održavati ponedjeljkom 10:15-12:00 sati i srijedom 8:15-10:00 sati. Za ovaj drugi termin pokušali bismo naći alternativu kako bismo maksimizirali razmak između dva predavanja u tjednu (prijedlog: četvrtak prijepodne, TBD). Naime, ove godine nastavu iz Strojnog učenja održat ćemo po metodi obrnute učionice (engl. flipped classroom), i nećemo imati tradicionalna ex-cathedra predavanja, osim uvodnog. Detalje ćemo pojasniti na uvodnome predavanju u ponedjeljak.

Za izvođenje laboratorijskih vježbi i demonstracija na predavanjima, koristit ćemo sustav SciPybiblioteku scikit-learn i Jupyterove bilježnice. Preporučamo da ih već sada instalirate na svoje računalo. Alternativno, preporučamo programski paket Anaconda (koji sadrži i više stvari nego što je potrebno). Što se tiče inačice Pythona, sve laboratorijske vježbe će s naše strane biti izrađene u Pythonu 3.8 tako da je preporučljivo da ga i vi koristite. Drugim riječima, druge inačice Pythona koristite na vlastitu odgovornost.

Vidimo se na uvodnom predavanju u ponedjeljak!

Autor: Jan Šnajder