Obavijesti

Održan on-line šahovski turnir FER2020

U srijedu 27.05. održan je on-line šahovski turnir FER 2020. Turnir se održao na stranici lichess.com. Igralo se švicarskim sustavom, 9 kola, tempo 7+3. Na turniru je sudjelovalo 54 igrača i igračica od toga desetak Erasmus studenata. Prvo mjesto osvojio je Petar Bošnjak, drugo Matej Škrabić a treće Miljenko Muha. Kod djevojaka prva je bila Anita Lukašević, druga Ruža Purkić a treća Lucija Planinić. Turnir je vodio kao i prošlih godina Josip Torić.

Autor: Krešimir Malarić

U srijedu 27.05. s početkom u 15:00 održat će se on-line šahovski turnir FER 2020. Turnir će se održati na stranici lichess.com. Igrat će se švicarskim sustavom, 9 kola, tempo 7+3. Za prijavu na turnir, treba se registrirati na stranici lichess.com, zatim zatražiti pristup timu FER-a (https://lichess.org/team/fer). Kod pristupanja treba obvezatno navesti ime i prezime. Turnir se boduje za vještinu Šah a sudjelovati na turniru mogu i svi ostali studenti FER-a te Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Krešimir Malarić

Potrebno je instalirati program ChessBase Reader 2017 (https://download.chessbase.com/download/chessbasereader/Reader2017Setup_x86.msi) ili program ChessBase Light 2009 (repozitorij stranice predmeta - Analiza partija).

Za danas je predviđena analiza otvorenih partija (talijanska partija i španjolska partija).

Učitati ih sa stranice predmeta - repozirorij (Analiza partija - otvaranja - talijanska, spanjolska (klasicna, otvorenaobrana, Steinitz).

Online konzultacije bit će moguće emailom u terminu predavanja (ponedjeljak 30.03.2020 od 12:15-14 sati, ), a po potrebi i kasnije.

Autor: Krešimir Malarić
Upis i predavanja iz predmeta...

Predavanja iz predmeta vještine "Šah" počinju u ponedjeljak 04. ožujka.

Predavanja i igranje partija održavat će se ponedjeljkom od 12-14 sati u dvorani C12-02 (12. kat C zgrade, seminar).

Prijava na predmet bit će moguća od 19. veljače do 11. ožujka osobno ili emailom (kresimir.malaric@fer.hr). Prijaviti se može i na samim predavanjima.

Studenti FER-a koji su napravili predprijavu ne trebaju se dodatno prijaviti (slati email).

Studenti koji nisu s FER-a trebaju napisati molbu koju treba potpisati i predmetni nastavnik (prof.dr.sc. Krešimir Malarić - soba C12-11, C zgrada, 12 kat) te potvrdu svog matičnog fakulteta da su redoviti studenti. Na molbi navesti i matični broj (ne broj indeksa).

 

Više o predmetu može se vidjeti na stranici:

www.fer.unizg.hr/predmet/sah

Autor: Krešimir Malarić
Šahisti FER-a osvojili 1. mjesto na...

Na ovogodišnjoj Elektrijadi održanoj u Budvi od 20.-25.5.2017. , šahisti FER-a osvojili su 1. mjesto te time osigurali FER-u ukupno 1. mjesto u sportu na Elektrijadi.

 

 

 

 

Ekipa u sastavu:

1. Dinko Lovrić

2. Petar Bošnjak

3. Ivan Čamber

4. Tomislav Gregurić

Voditelj: Josip Torić

 

ostala je neporažena nakon 11 odigranih kola te sa sigurnošću osvojila 1. mjesto. Šahisti FER-a, popularni "Iskobeljeni", nadmašili su sva očekivanja s obzirom da je nastupala jedna od najmlađih ekipa u povijesti FER-a (troje studenata 1. godine te dva studenta 2. godine) te su postavili temelje jake šahovske ekipe koja će i u narednim Elektrijadama sigurno biti jedan od favorita.

Na Elektrijadi je nastupilo ukupno 13 ekipa. Slike su u nastavku obavijesti. Čestitke svima na uspjehu i sudjelovanju!

Autor: Josip Torić
Šahisti FER-a drugi, a šahistkinje...

Na ekipnom sveučilišnom šahovskom prvenstvu održanom dana 23.04.2017. u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje, šahisti i šahistkinje Fakulteta elektrotehnike i računarstva nastupili su podjeljeni u tri muške i jednu žensku ekipu. Najviše sreće imala je ekipa FER 1 u sastavu : 

1. Ivan Čamber

2. Vjekoslav Nemec

3. Marko Glavan

koja je nakon sedam kola igranih na tempo od petnaest minuta bez dodatka ostala neporažena osvojivši drugo mjesto, zaostavši za prvoplasiranom ekipom Fakulteta strojarstva i brodogradnje za jedan bod. Ženska ekipa koja je igrala u sastavu:

1. Mirna Veršić

2. Anita Lukašević

3. Matea Mijočević

osvojila je treće mjesto nakon pet kola odigranih na tempo od petnaest minuta bez dodatka. Ovo je prvi put u povijesti da FER ima žensku šahovsku ekipu te im čestitam na povijesnom uspjehu. 

Ekipa FER 2 u sastavu:

1. Dino Bajić

2. Tomislav Gregurić

3. Dinko Lovrić

osvojila je visoko 5. mjesto.

Ekipa FER 3 u sastavu:

1. Josip Torić

2. Roko Spahija

3. Andrej Pipalović

osvojila je solidno 7. mjesto.

 

Slike FER 1 i ženske ekipe su u nastavku obavijesti. Na turniru je ukupno nastupilo 16 ekipa. Čestitamo svima na sudjelovanju i uspjehu!

Autor: Josip Torić

Dana 13.3.2017. održano je prventsvo FER-a u šahu. U 4 sata koliko je trajao turnir moglo se vidjeti mnoštvo zanimljivih šahovskih partija, a prva mjesta su očekivano zauzeli titulirani igrači. Kod muškaraca prvo mjesto osvojio je FM Petar Bošnjak, drugo mjesto MK Vjekoslav Nemec, a treće mjesto Dinko Lovrić. Kod žena prvo mjesto osvojila je Mirna Veršić, drugo mjesto Anita Lukašević, a treće mjesto Valentina Vitas. Najbolji na turniru će predstavljati FER na sveučilišnom prvenstvu te na nadolazećoj Elektrijadi u Bečićima. Turnir je bio međunardnog karaktera jer sudjelovala dva igrača s Erasmus+ programa. Kompletan poredak u nastavku obavijesti:

Autor: Josip Torić

Turnir u sklopu vještine Šah, na kojem mogu sudjelovati svi, bez obzira jesu li na vještini, održat će se u ponedjeljak, 13.3.2017. u C12-02 s početkom u 16:00. Turnir se smatra prvenstvom fakulteta te će služiti da se pomogne voditelju šahovske sekcije pri odabiru ljudi koji će predstavljati fakultet na Sveučilišnom prvenstvu i Elektrijadi. Predviđeno vrijeme trajanja turnira je 4 sata. Igrat će se švicarskim sistemom sa 7 ili 9 kola, ovisno o broju igrača, tempo 7+3, muškarci i žene će igrati zajedno na turniru, ali poredak žena će biti odvojen od poretka muškaraca.

Autor: Josip Torić
Upis i predavanja iz predmeta...

Predavanja iz predmeta vještine "Šah" počinju u ponedjeljak 06. ožujka.

Predavanja i igranje partija održavat će se ponedjeljkom od 12-14 sati u dvorani C12-02 (12. kat C zgrade, seminar).

Prijava na predmet bit će moguća od 20. veljače do 06. ožujka osobno ili emailom (kresimir.malaric@fer.hr). Prijaviti se može i na samim predavanjima.

Studenti FER-a koji su napravili predprijavu ne trebaju se dodatno prijaviti. Oni su upisani u ISVU.

Studenti koji nisu s FER-a trebaju napisati molbu koju treba potpisati i predmetni nastavnik (prof.dr.sc. Krešimir Malarić - soba C12-11, C zgrada, 12 kat) te potvrdu svog matičnog fakulteta da su redoviti studenti. Na molbi navesti i matični broj (ne broj indeksa).

 

Više o predmetu može se vidjeti na stranici:

www.fer.unizg.hr/predmet/sah

Autor: Krešimir Malarić