Obavijesti

Promjena roka za predaju 3. domaće...

Rok za predaju 3. domaće zadaće pomaknut je na nedjelju 14. lipnja u 23:59:59.

Pogledajte i jučerašnje predavanje, na njemu su Bruno, Matej i Zlatko kratko prošli kroz domaće zadaće i komentirali rješenja.

Autor: Tomislav Jagušt
Treća domaća zadaća

Objavljena je treća domaća zadaća. Zadaća se sastoji od tri zadatka koje je potrebno samostalno riješiti, a rješenje (programski kod) predati kroz online sustav FERGo, najkasnije do nedjelje, 7. lipnja 14. lipnja u 23:59:59.

Detaljne upute o rješavanju i načinu predaje zadataka, kao i sami zadaci nalaze se u Materijali -> Domaće zadaće -> 3. domaća zadaća
Uočite da će vam za rješavanje 3. zadatka trebati i programski kod u datoteci pets.zip.

Autor: Tomislav Jagušt
FER-ova studentska anketa

Poštovani studenti,

semestar se bliži kraju i objavljena je redovita FER-ova anketa o zadovoljstvu studenata pojedinim predmetima.

Pošto je ovo prva godina kako se ovaj predmet predaje, voljeli bismo sakupiti čim više povratnih informacija, kako bismo za nadolazeće generacije pripremili bolja, zanimljivija i korisnija predavanja i vježbe.


Uz brojčane ocjene, posebno su nam važni vaši (konstruktivni) tekstualni komentari: 

  • što vam se svidjelo, a što ne (i zašto)?
  • što biste (i kako) promijenili?
  • što biste izbacili, a što dodali u predmet?
  • mislite li da ima premalo/previše gradiva, premalo/previše vježbi?
  • trebamo li ubrzati/usporiti tempo?
  • kako poboljšati i olakšati komunikaciju nastavnika i studenata?

 Lijep pozdrav,

Bruno, Matej, Zlatko i Tomislav

Autor: Tomislav Jagušt
Gostujuća predavanja

U četvrtak, 28. svibnja, u uobičajenom terminu (18-20 sati) na rasporedu su nam dva gostujuća predavanja koja će održati Go programeri s višegodišnjim iskustvom, Marko Golec i Mak Krnic iz tvrtke Sartura d.o.o. te Jovica Popović iz tvrtke minus5 Ltd.

Predavanja će se održati prema sljedećem rasporedu:

18:15 - 19:00 : Marko Golec i Mak Krnic @ Sartura d.o.o. : "Kako smo odustali on mikroservisa"
19:15 - 20:00 : Jovica Popovićminus5 Ltd : "Kako smo došli do Goa, zašto nam je dobar i što smo sve riješili s njim"

Za pristup predavanjima, kao i do sad, koristite link: https://www.twitch.tv/bbanelli.

Snimke i slajdovi predavanja bit će objavljeni u mapi Materijali na stranici predmeta.
 

Sartura je tvrtka čija ekspertiza, uz low-lewel OpenWrt i Linux funkcionalnosti uključuje i razvoji popratne cloud infrastrukture, testiranje i podrška rješenjima, te edukaciju i consulting u definiranju proizvoda. Core ekspertiza Sarture je vezana za mrežni spektar industrije gdje je Sartura pozicionirana kao pouzdani partner poznatih svjetskih proizvođača embedded sustava, pružatelja usluga i telekoma. Cloud tim Sarture u razvoju koristi programski jezik Go nešto više od 6 godina, odnosno od samih početaka rada na web rješenjima. 

minus5 je sports & betting technology company. U Hrvatskoj kladionica SuperSport koristi njihovu platformu za sportsko klađenje, koju su razvili tokom 15 godina suradnje. Go koriste od prije verzije 1.0, a kod pisan u ovom jeziku čini veliku većinu njihovih pozadinskih servisa pomoću kojih opslužuju desetke tisuća istovremenih korisnika i realiziraju do pola milijuna financijskih transakcija u jednom danu.

Autor: Tomislav Jagušt
Druga domaća zadaća

Objavljena je druga domaća zadaća. Zadaća se sastoji od tri zadatka koje je potrebno samostalno riješiti, a rješenje (programski kod) predati kroz online sustav FERGo, najkasnije do nedjelje, 31. svibnja u 23:59:59.

Detaljne upute o rješavanju i načinu predaje zadataka, kao i sami zadaci nalaze se u Materijali -> Domaće zadaće -> 2. domaća zadaća.

Autor: Tomislav Jagušt
Nastavak predavanja iz Programskog...

Nakon kratke stanke za domaću zadaću i provjere znanja iz drugih predmeta, od sutra(7. svibnja) ponovno kreću predavanja iz Programskog jezika Go. Predavanja se održavaju četvrtkom, s početkom u 18:15, preko platforme Twitch, a predviđeno trajanje svakog predavanja je 90 minuta.

Za pristup predavanjima koristite link: https://www.twitch.tv/bbanelli.

Snimke i slajdove s prošlih predavanja potražite u mapi Materijala na stranici predmeta.

Autor: Tomislav Jagušt
Prva domaća zadaća

Objavljena je prva domaća zadaća. Zadaća se sastoji od tri zadatka koje je potrebno samostalno riješiti, a rješenje (programski kod) predati kroz online sustav FERGo, najkasnije do nedjelje, 3. svibnja u 23:59:59.

Detaljne upute o rješavanju i načinu predaje zadataka, kao i sami zadaci nalaze se u Materijali -> Domaće zadaće -> 1. domaća zadaća.

Autor: Tomislav Jagušt
Drugo predavanje - online, 26.3. u 18:15

Drugo predavanje iz Programskog jezika Go održat će se danas, 26.3. u 18:15 preko online platforme Twitch. Predviđeno trajanje predavanja je 90 minuta.

Za pristup predavanju, kao i prošli put koristite link: 
https://www.twitch.tv/bbanelli

Nakon predavanja, molim sve studente koji to još nisu učinili, a žele upisati vještinu, da popune formular: https://forms.gle/NT9akStiddZVhfSz5

Autor: Tomislav Jagušt
Uvodno predavanje - online, 19.3. u...

Kao što znate, zbog izvanrednih okolnosti povezanih uz koronavirus, sva nastava uživo na FER-u je otkazana i izvodi se online. Zbog toga pozivamo sve koji su u mogućnosti, da nam se pridruže danas u 18:15 u probnom online predavanju koje će se održati preko online platforme Twitch.

Predavanje će započeti u 18:15, a predviđeno trajanje je 90 minuta.

Za pristup predavanju koristite link: 
https://www.twitch.tv/bbanelli

Uočite da za sudjelovanje na predavanu nije potrebno ništa instalirati niti se registrirati, a možete ga pratiti i preko mobilnih uređaja, no želite aktivno sudjelovati, možda ne bi bilo loše instalirati istoimenu aplikaciju.

Nakon predavanja, molim sve studente koji žele upisati vještinu da popune formular: https://forms.gle/NT9akStiddZVhfSz5

Autor: Tomislav Jagušt
VAŽNO: Odgoda uvodnog predavanja!

U skladu s preporukama nacionalnog stožera Civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radi prevencije širenja koronavirusa, obavještavamo vas da moramo otkazati današnje uvodno predavanje iz vještine Programski jezik Go, koje se trebalo održati u dvorani D2 u 18 sati. Očekivani broj studenata na vještini (i na prvom predavanju) je oko 200, a CZ, HZJZ te upute o postupanju za Sveučilište u Zagrebu preporučuju otkazivanje svih događanja koja okupljaju preko 100 ljudi i nisu izravno vezane uz obaveznu nastavu.

Ovisno o razvoju situacije, obavještavat ćemo vas i o ostalim izmjenama.

Autor: Tomislav Jagušt
Termin predavanja i vježbi

Predavanja i vježbe iz vještine Programski jezik Go održavat će se četvrtkom od 18 do 20 sati u učionici D2.

Zbog iznimno velikog broja zainteresiranih studenata, kao i mnoštva pitanja o načinu organizacije i ocjenjivanja vještine, pozivaju se svi zainteresirani studenti da dođu na uvodno predavanje, u četvrtak 12. 3. u 18 sati u učionicu D2, gdje će moći saznati sve što ih zanima te nakon toga upisati (ili ne upisati) vještinu.

 

Autor: Tomislav Jagušt

Bruno Banelli je nakon završenog studija na PMF-u neko vrijeme radio kao asistent na PMF-PHY (na kolegiju "Građa računala"), a od 2012 je zaposlen u vlastitoj tvrtci i profesionalno razvija aplikacije primarno vezane za C (WinAPI i GTK) i x86/x64 assembly. S Go jezikom prvi put se susreo 2014. godine na projektu za najveću hrvatsku novinsku izdavačku kuću gdje razvija aplikaciju za predikciju i optimizaciju tiražiranja. Od 2018. prelazi u potpunosti na Go programski jezik kao primarni alat za razvoj aplikacija. Autor je poznatog PCI-Z (https://www.pci-z.com) sistemskog alata i dugogodišnji suradnik-recenzent portala PcEkspert i Buga. 

 

Matej Baćo je developer s preko 10 godina iskustva od čega 5 u Go programskom jeziku. Nakon završenog Tehničkog veleučilišta u Zagrebu radi na web projektima svih veličina te se 2015 godine upoznao s Go jezikom. Prvi pravi Go projekt bio je servis za upravljanje velikom storage platformom s minimalnom instalacijom 2 PT. Nakon toga s kolegama razvija IoT platformu medicinskih uređaja koja pruža daljinsko nadgledanje pacijenta bilo gdje u svijetu te podatke mjerenja isporučuje u bilo koji bolnički sustav u ispod 2 minute od trenutka očitanja. Trenutno radi na razvoju cloud platforme koja omogućava među bankarsko plaćanje kao servis.

 

Zlatko Bratković je završio FER i od tad do danas je skupio preko 10 godina iskustva s raznim tehnologijama i poslovnim procesima. Trenutno radi primarno kao Go Developer na Open Source alatima. Osim Go-a ima interes za Python, PHP, VueJS i C#. Dobitnik je nagrade "Najbolji studentski računalni program FER-a" 2009/2010, jedan od autora članka "University Course Timetabling with Genetic Algorithm: A Laboratory Excercises Case Study" EvoCOP 2009: 240-251. U slobodno vrijeme voli Fotografiju, Astronomiju i F1.

Autor: Tomislav Jagušt
Vještina Programski jezik Go

Od ljetnog semestra akademske godine 2019./2020. na FER-u će se izvoditi vještina Programski jezik Go.

U sklopu ove vještine polaznici će naučiti osnovne i neke naprednije koncepte programskog jezika Go, naučiti razvijati aplikacije u programskom jeziku Go te koristiti pomoćne programe i alate koji tvore Golang ekosustav. Nakon završetka vještine studenti će biti u stanju koristiti osnovne i složene koncepte programskog jezika Go, koristiti razvojno okruženje Visual Studio Code, kreirati multiplatformske aplikacije u programskom jeziku Go, koristiti osnovne pakete programskog jezika Go te dodatne odabrane pakete trećih strana, koristiti mrežnu komunikaciju, funkcije na razini operacijskog sustava (datoteke) te baze podataka, kao i upravljati procesima isporuke i integracije aplikativnih rješenja pisanih u programskom jeziku Go.

Predavanja i vježbe u sklopu vještine bit će organizirane u dogovoru s polaznicima (i ovisiti o broju polaznika), a održavat će ih skupina predavača s bogatim praktičnim iskustvom svakodnevnog rada u Golangu.

Programski jezik Go je brz, "statically typed", kompajlirani open-source programski jezik opće namjene. Razvijen je u Google-u kao programski jezik pogodan za izradu mrežnih aplikacija i distribuiranih sustava. Iako je jedan od najmlađih (star je točno 10 godina), Go je ujedno i jedan od najbrže rastućih (i najbolje plaćenih :) ) programskih jezika u svijetu, a 2019. godine je prema HackerRank-u bio prvi na listi programskih jezika koje postojeći developeri žele naučiti. Osim Google-a, programski jezik Go koriste i mnoge druge velike i poznate kompanije, kao npr. CloudFlare, Alibaba, Dropbox, Heroku, Netflix, HAProxy Technologies, SoundCloud, Uber, IBM, eBay, Amazon...

Za upis vještine i/ili dodatne informacije o predmetu pošaljite e-mail na tomislav.jagust@fer.hr.

Autor: Tomislav Jagušt