Obavijesti

Uneseni su rezultati pismenog ispita na dekanskom ispitnom roku. 

Usmeni ispit održat će se u četvrtak, 17. rujna 2020., u 9:30 sati u D337; pričekajte ispred zavoda, uz pridržavanje epidemioloških mjera (obavezna maska!). Uvid u ispite održat će se neposredno prije usmenog ispita. 

Autor: Domagoj Jakobović

Uneseni su rezultati pismenog ispita na drugom jesenskom ispitnom roku. 

Usmeni ispit održat će se u ponedjeljak, 14. rujna 2020., u 10.00 sati u D337; pričekajte ispred zavoda, uz pridržavanje epidemioloških mjera (obavezna maska!). Uvid u ispite održat će se neposredno prije usmenog ispita. 

Autor: Domagoj Jakobović

Uneseni su rezultati pismenog ispita na jesenskom ispitnom roku. Uvid u ispite održat će se u četvrtak, 3. rujna 2020., u 9.30 sati u D338.

Usmeni ispit održat će se nakon uvida, 3. rujna 2020., u 10.00 sati. Pričekati ispred D338, uz pridržavanje epidemioloških mjera (obavezna maska!).

Autor: Karlo Knežević

Poštovane kolegice i kolege,

rezultati završnog ispita, kao i svi ostali bodovi, te ukupan broj bodova je objavljen. Bodovne granice su korigirane u odnosu na one definirane na početku semestra (40-56-69-82).

Uvidi u završne ispite održat će se sutra, 10. srpnja 2020., u 9.30 sati, u učionici D338, na ZEMRIS-u. Potrebno je pričekati ispred južnog ulaza na zavod te je nužno ponijeti zaštitnu masku (preporuke HZJZ), koju je potrebno nositi tijekom uvida. Ispred zavoda držite fizičku udaljenost te ulazite na zahtjev asistenta.

Konačan rok za prijavu ljetnog ispitnog roka jest u ponedjeljak, 13. srpnja 2019., do 12.00 sati.

Ako niste zadovoljni predloženom ocjenom, obvezatno podnesite molbu za odbijanje ocjene, najkasnije do sutra, 10. srpnja 2020., do 12.00 sati. Molba za odbijanje ocjene podnosi se elektorničkom poštom tajnici Zavoda na adresu maja.strika@fer.hr.

Ovim putem, u ime cijelog tima kolegija, zahvaljujem svim kolegicama i kolegama na ugodnoj suradnji te vam želim uspješan nastavak i završetak studija!

Autor: Karlo Knežević

Objavljeni su bodovi za 2. domaću zadaću. Sva rješenja su pročitana, prevedena i pokrenuta. Najčešće greške u zadaći: potpuni zastoj, neispravna implementacija, nemogućnost prevođenja i pokretanja rješenja, neispravan završetak igre, neispravna implementacija min-max algoritma pretraživanja stanja.

Molim da ne šaljete elektroničke upite o izgubljenim bodovima jer će prije završnog ispita biti održan uvid u domaće zadaće na kojima ćete uživo moći raspraviti ili pokazati rješenje. Bodovi postaju konačnima tek nakon uvida jer svjesni smo da i mi možemo pogriješiti.

U slučaju da nekome nisu uneseni bodovi iz neke zadaće, neka se javi elektroničkom porukom na karlo.knezevic@fer.hr.

Svi koji su dobili 0 bodova, mogu (nije nužno!) demonstrirati izvođenje vježbe uživo za veći broj bodova. Isključivo se pritom boduje funkcionalnost vježbe, a ne teorijsko znanje.

Uvidi u domaće zadaće i razgovori sa studentima čije vježbe imaju veliku sličnost s postojećim rješenjima, održat će sutra, 19. lipnja 2020., u terminu od 09.00 do 13.00 sati u uredu D338.

Studenti koje kontaktiramo elektroničkom poštom, MORAJU se odazvati na uvide jer inače neće imati zadovoljen uvjet izlaska na završni ispit.

Autor: Karlo Knežević

Preostali termini predaje domaćih zadaća su:

  • 2. domaća zadaća, 8. lipnja 2020., za najviše 4 boda,
  • 1. i 2. domaća zadaća, 11. lipnja 2020., za najviše 0 bodova (nakon tog datuma nemoguće je predati zadaću).

Da biste ostvarili uvjet izlaska na završni ispit, morate imati ocijenjene (0 ili više bodova) obje domaće zadaće. Da bi se domaća zadaća ocijenila, mora biti implementirana prema specifikaciji (nepotpuna ili vrlo neispravna rješenja neće se razmatrati za ocjenjivanje).

Uvid u domaće zadaće održat će se prije završnog ispita, a o točnom terminu bit ćete unaprijed obaviješteni.

Autor: Karlo Knežević

Da bi se 2. zadaća objektivno i brzo ispravila, zadaje se nadopunjena specifikacija koja nužno mora biti ispoštovana. Ona rješenja koja ne ispoštuju specifikaciju, neće biti ocijenjena.

Preporučeni jezici implementacije su C, C++ i Python (programski jezik Java ima problem s učitavanjem sa standardnog ulaza, a C# s testiranjem s naše strane). U slučaju nemogućnosti reprodukcije s naše strane, bit ćete kontaktirani putem Microsoft Teams platforme.

Isključivo se predaju izvorni kodovi i jedna tekstualna datoteka formata .txt sa navedenom specifikacijom. Ne predajte nikakav PDF s opisom rješenja zadatka, kao niti ikakve grafove.

Kod pišite uredno, čitko, samodokumentirajuće te koristite komentare.

Rok za predaju 2. domaće zadaće za 8 bodova je srijeda, 27. svibnja 2020., do 15.00 sati.

U nastavku pročitajte opširnu obavijest.

Autor: Karlo Knežević

Objavljeni su preneseni bodovi domaćih zadaća iz prošle akademske godine. Molim one koji su se javili za priznavanjem bodova domaćih zadaća iz prošle akademske godine da provjere unose te dojave nepravilnosti. Ako postoji još netko tko želi prenijeti bodove domaćih zadaća, neka se javi elektroničkom porukom do kraja današnjeg dana.

Autor: Karlo Knežević

Objavljeni su bodovi za 1. domaću zadaću. Sva rješenja su pročitana, prevedena i pokrenuta. Najčešće greške u zadaći: potpuni zastoj, problem izgladnjivanja, neispravna implementacija, nemogućnost prevođenja i pokretanja rješenja.

Molim da ne šaljete elektroničke upite o izgubljenim bodovima jer će prije završnog ispita biti održan uvid u domaće zadaće na kojima ćete uživo moći raspraviti ili pokazati rješenje. Bodovi postaju konačnima tek nakon uvida jer svjesni smo da i mi možemo pogriješiti.

Oni koji su dobili 0 bodova, moraju vježbu demonstrirati uživo na uvidu ili, u slučaju nepriznavanja vježbe, pokazati novo rješenje zadaće za 0 bodova, uz ispravnu implementaciju.

Datumi idućih predaja zadaća su: 11.5. (1. dz 2 boda), 25.5. (1. dz 1 bod, 2. dz 8 bodova), 1.6. (2. dz 4 boda).

Proces detekcije plagijata pokrenut će se tek nakon završetka uvida. Upozoravam sve da samostalno rješavaju domaće zadaće.

 

Autor: Karlo Knežević

Nastavno na obavijest o predaji domaće zadaće u 1. terminu, naglašavam da je predaja domaćih zadaća isključivo preko Ferka. Zadaće poslane elektroničkom poštom (nakon datuma ove obavijesti) će se ignorirati. Dodatno, sva rješenja na Ferku moraju biti zaključana da bi se prihvatila.

Rokovi za predaju vježbi navedeni su na stranicama kolegija (termini za predaju 2. domaće zadaće mogu se korigirati, stoga pratite upute nastavnika), a zadaće se preuzimaju s Ferka (ovaj posao rade asistenti) navedenih datuma, u 15.00 sati po lokalnom vremenu.

Budući da se sve zadaće ručno pregledavaju, upozoravam na sljedeće (vrijedi od sljedećeg termina predaje): kodovi MORAJU biti ispravno indentirani, a tamo gdje je potrebno i komentirani (kod bi trebao biti samodokumentirajuć). Rješenja koja se ne mogu prevesti/interpretirati ili su neispravna, neće biti prihvaćena (dakle, to nije 0 bodova).

Unaprijed upozoravam da će uputa za 2. domaću zadaću biti koriginirana na način da će biti definirano ime datoteke i kojoj je ulazna točka u program, specifikacija izlaza na ekran i u datoteku te posebna specifikacija datoteke mjernih rezultata.

Posljednje, prije završnih ispita održat će se uvidi u domaće zadaće na kojima ćete moći vidjeti gdje ste i zašto izgubili bodove. Molim vas da ne šaljete nikakve eletroničke poruke u vezi bodova jer bodovi postaju konačnima tek nakon uvida u zadaće.

Molim vas da se pridržavate ovih uputa i najviše vas molim za kolegijalnost da bismo svi mogli savjesno i odgovorno napraviti posao u okviru ovog kolegija.

Autor: Karlo Knežević

Konačan rok za predaju prve domaće zadaće na Ferko je u četvrtak, 16. travnja 2020. do 06.00 sati. U zip datoteci trebate predati isključivo izvorne kodove (nikakve objektne ili izvršne datoteke, cijele projekte, arhivske datoteke i slično). 

Svi koji ne predaju ili ne zaključaju zadaću na Ferku, ili predaju zip datoteku s datotekama koje nisu izvorne, jednako je kao da zadaću niti nisu napravili.

Studenti kod kojih se utvrdi plagiranje, na kraju semestra bit će im poništeni bodovi laboratorijskih vježbipenalizirat će se do -10 negativnih bodova te će biti prijavljeni Povjerenstvu za stegovnu odgovornost studenata FER-a. Oni studenti koji ponavljaju polaganje kolegija, imaju mogućnost priznavanja neplagiranih domaćih zadaća (zahtjev za priznavanjem bodova poslati na karlo.knezevic@fer.hr).

Najveći broj bodova koji možete dobiti za 1. domaću zadaću jest 4. Najmanji broj bodova je 0. Oni čija prezentacija zadaće bude bila za manje od 0 bodova, predaju 1. zadaće obavit će u sljedećem terminu predaje.

Upozoravam sve kolegice i kolege na sljedeće:

  1. plagiranje zadaća povlači poništavanje bodova, a što povlači moguć pad kolegija;
  2. ona zadaća koja ne radi ili čija funkcionalnost ne odgovara specifikaciji, smatra se nepotpunom te se ne prihvaća za predaju (dakle, zadaća koja ne radi nije 0 bodova, već nije predana);
  3. u situaciji u kojoj se nalazimo sve vas molim za kolegijalnost i da zajedno pokušamo biti što učinkovitiji;
  4. asistent je uvijek dostupan za pomoć u vezi gradiva ili domaćih zadaća (obratite mi se elektroničkom poštom ili putem Microsoft Teams alata; dodatno, javite mi se u slučaju ikakvog problema - vrlo rado ću pomoći);
  5. prethodne savjete shvatite dobronamjerno!
Autor: Karlo Knežević

U repozitoriju materijala postavljen je interni PRAM simulator za isprobavanje PRAM algoritama. Izvorni tekstovi programa dostupni su na https://github.com/antivo/Parallel-Machine-Simulator.

Autor: Domagoj Jakobović