Obavijesti

Podsjećamo da je otvorena online laboratorijska vježba 3 do nedjelje, 9. 5. 2021. u 23:59. Nakon što odradite vježbu 3 ne propustite riješiti prvi kratki test iz labosa!

 

A četvrta laboratorijska vježba kreće sljedeći tjedan (od ponedjeljka 10. 5. 2021. do četvrtka 13. 5. 2021.) prema rasporedu na FERWebu.

Prije dolaska na 4. vježbu trebat ćete riješiti zadatak za pripremu i unijeti svoje rješenje kroz sustav osnove.tel.fer.hr (login -> Laboratorijske vježbe -> Unos rezultata pripreme i mjerenja). Na istoj stranici među materijalima možete pronaći:

 • Upute za 4. laboratorijsku vježbu
  (preuzete iz: Osnove elektrotehnike - Laboratorijske vježbe, Martin Dadić)
 • Dodatni materijal - mjerenje faznog pomaka uz pomoć osciloskopa (Martin Dadić)

Na 4. laboratorijskoj vježbi se ove godine izvodi samo pokus 4.2 (Serijski RLC krug - faktor dobrote)!

Podsjećamo da na labos obavezno trebate sa sobom donijeti ili cijelu knjižicu s Uputama za labos ili isprintane Upute za 4. labos. A nakon što vam voditelj/ica vježbe evidentira prisutnost na vježbi imate ćete na raspolaganju rok od 48 sati da kroz sustav osnove.tel.fer.hr unesete odgovore na sva pitanja vezana uz vježbu.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na današnje predavanje (petak, 7. 5. 2021. u 11:15) prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za ovaj tjedan.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 11:00, a predavanje će početi u 11:15.

Bit će dostupna YouTube poveznica na prijenos predavanja.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Pripreme demonstratora za 4. laboratorijsku vježbu održat će se u sljedećim terminima: petak, 7. 5. 2021. od 10:00 i u petak, 7. 5. 2021. od 11:00 u dvoranama A309/A310. Demosi dolaze u svoj termin prema rasporedu na FERWebu - javite se na frano.skopljanac-macina@fer.hr ako Vam termin ne odgovara.

Prije dolaska na pripreme trebate proučiti materijale za labos (i dodatak o očitanju faznog pomaka s osciloskopom) i riješiti pripremni zadatak za 4. vježbu. Na vježbi 4. se ove godine izvodi samo pokus 4.2 (Serijski RLC krug - faktor dobrote).

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

U drugom ciklusu udaljena predavanja iz OE će se u prva dva tjedna održavati petkom, a u ostalim tjednima srijedom i petkom. Izuzetak je petak 04. lipnja koji se preskače (neće biti nadoknade).

U nastavku je raspored datuma i termina:

07. svibnja petak u 11:15

14. svibnja petak u 11:15

19. svibnja srijeda u 10:15

21. svibnja petak u 11:15

26. svibnja srijeda u 10:15

28. svibnja petak u 11:15

02. lipnja srijeda u 10:15

04. lipnja - PRESKAČE SE -

09. lipnja srijeda u 10:15

11. lipnja petak u 11:15

Autor: Martin Dadić

Prvi test iz laboratorija moći ćete rješavati udaljeno preko sustava osnove.tel.fer.hr kroz cijeli sljedeći tjedan, od 3. 5. 2021. ujutro do nedjelje 9. 5. 2021. u 23:59. Preduvjet je da prvo odradite udaljenu 3. laboratorijsku vježbu.

Prvi test na labosu nosi ukupno najviše 3 boda, a sastoji se od ukupno 6 pitanja s ponuđenim odgovorima (0,5 boda po pitanju, bez negativnih bodova). Rješavanje testa je vremenski ograničeno na 12 minuta nakon čega se automatski predaje i ocjenjuje. Nakon prijave na sustav osnove.tel.fer.hr kliknite na poveznicu TEST gdje će se u ponedjeljak otvoriti pristup 1. testu iz laboratorija. 

Gradivo prvog testa na laboratoriju obuhvaća laboratorijske vježbe 1, 2 i 3:

 • mjerenje struje i napona (1. vježba)
 • Kirchhoffovi zakoni (2. vježba)
 • praktično pitanje iz mjerenja i spajanja krugova (1. i 2 . vježba)
 • realni izvori (2. vježba)
 • očitavanje osciloskopa (1. i 3. vježba)
 • sinusno promjenjive veličine i jednostavni izmjenični krugovi (3. vježba)
Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Treća laboratorijska vježba (Sinusno promjenjive električne veličine) održat će se udaljeno preko sustava osnove.tel.fer.hr i bit će otvorena kroz cijeli sljedeći tjedan:

 • od ponedjeljka, 3. 5. 2021. ujutro do nedjelje, 9. 5. 2021. u 23:59

 

Prije 3. laboratorijske vježbe preuzmite i proučite materijale za vježbu. Na stranici osnove.tel.fer.hr nakon logina na podstranici Materijali pod Materijali za laboratorijske vježbe preuzmite:

 • upute za 3. labos (iz M. Dadić: Osnove elektrotehnike - Laboratorijske vježbe)

 

Izvođenje vježbe:
Nakon logina treba kliknuti na Laboratorijske vježbe pa na poveznicu za pristup 3. vježbi (kada se pojavi). Kada pristupite vježbi trebate:

 • otvoriti i odraditi virtualni pokus - prilagođenu varijantu stvarnog pokusa iz Uputa
 • upisati odgovore na pitanja o pokusima u pripadne rubrike

Kada odradite sve navedene zadatke sustav će Vam automatski evidentirati plus iz 3. vježbe (provjerite na kraju). Nakon što odradite 3. labos možete pristupiti 1. testu na labosu (uskoro više informacija)!

 

Napomena:
Zanemarite termine 3. vježbe u računalnom laboratoriju A304 upisane u kalendare na FERWebu. Kako je rečeno na početku laboratorijskih vježbi zbog epidemioloških mjera ćemo računalne vježbe 3, 6 i 8 održati udaljeno.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Nadoknada vježbe 2:
Studenti koji su opravdano izostali s laboratorijske vježbe 2 mogu je nadoknaditi prema terminima koje su dobili u kalendaru na FERWebu (srijeda 5. 5. u 11:00 ili 12:00 u A309/A310).

Nadoknada vježbe 1:
Za studente koji su opravdano izostali s laboratorijske vježbe 1 bit će održan dodatni termin nadoknade u utorak 4. 5. u 13:00 u A309/A310 (upisano u kalendare na FERWebu).

 

VAŽNO:
Termini su samo uvjetno upisani u kalendar na FERWebu! Prije dolaska na svoj termin trebate se obavezno javiti e-mailom (ako već niste) voditelju/ici svoje grupe i opravdati svoj nedolazak na 1. i/ili 2. vježbu kako bi dobili dozvolu za nadoknadu te vježbe. Kroz sustav osnove.tel.fer.hr možete provjeriti imate li dozvolu za nadoknadu (login -> Moj labos).

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Objavljeni su rezultati međuispita ispita na osnove.tel.fer.hr. Nakon logina kliknite na Pismeni i usmeni ispiti gdje možete provjeriti svoj uspjeh na međuispitu s detaljnim bodovanjem po pitanjima te pregledati sken svog obrasca kao i svoju inačicu ispita. Rezultati završnog ispita su upisani i u nastavnim aktivnostima na FERWebu.

Na ispitu ste ostvarili u prosjeku prilično dobar rezultat (16,86 bodova), čestitamo i nastavite tako i na završnom ispitu!

 

Uvidi u ispit - žalbe:
Uvidi u međuispit bit ću u ponedjeljak 26. 4. 2021. u dvorani A309. Zbog epidemiološke mjera za dolazak na uvide u međuispit morate se prethodno najaviti e-mailom (u poruci navedite razlog za uvid) do subote 24. 4. 2021. u 18:00 na e-mail adresu frano.skopljanac-macina@fer.hr

Potom ćete dobiti svoj termin za uvid u završni ispit. Podijelit ćemo vas u manje grupe (do pet studenata) u termine po 15 minuta (ujutro između 10:00 i 11:00 ili popodne između 14:30 i 15:30).

Napomena:
U pravilu se razmatraju reklamacije koje imaju podlogu u krivom očitanju optičkog čitača ili u pogrešci kod označavanja inačice zadaće!

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Na stranicama osnove.tel.fer.hr, kao i na FERWebu možete pogledati inačice međuispita s dodanom listom točnih odgovora.

Nakon logina odaberite poveznicu Materijali pa Pismeni ispiti!

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Podsjetnik:

 • Međuispit traje 90 minuta, a počinje točno u zakazano vrijeme — u četvrtak, 22. 4. 2021. u 11:30.
 • Ne zaboravite donijeti identifikacijski dokument sa slikom!
 • Dobit ćete primjerak ispita, svoj obrazac za odgovore i košuljicu.
 • Dozvoljeno: pribor za pisanje/crtanje, prazni papiri za rješavanje, kalkulator i isprintani primjerci službenih formula — dovoljno je koristiti prvi dio (bez izmjena/dopuna).
 • Sve ostalo je nedopušteno!

 

Posebno obratite pozornost na sljedeće:

 • Pridržavajte se uobičajenih epidemioloških mjera - nošenje zaštitne maske i držanje distance.
 • Ne zaboravite upisati svoje podatke na košuljicu i primjerak ispita kao i potpisati izjavu na košuljici.
 • Ne zaboravite na obrascu označiti inačicu svog primjerka ispita.
 • Odgovore na pitanja trebate zacrniti kemijskom olovkom u svom obrascu (primjer obrasca).
 • Kod označavanja odgovora i eventualnih korekcija ili odustajanja od odgovora strogo se držite zadanih pravila.
 • Pripazite na negativne bodove (−0,5 kod pitanja za 2 boda−1 kod pitanja za 3 boda)!

 

I na kraju:

 • Predajete odvojeno obrazac i košuljicu (u koju stavite svoj primjerak ispita kao i postupke rješavanja)!

 

Još jednom želimo svima puno uspjeha na međuispitu!

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Međuispit iz Osnova elektrotehnike održat će se u četvrtak, 22. 4. 2021. u 11:30 prema rasporedu objavljenom na FERWebu, koji je studentima vidljiv u osobnim kalendarima. Raspored po dvoranama je vidljiv i u opširnijem sadržaju obavijesti.

Pisanje međuispita traje 90 minuta, sastoji se od 10 pitanja (računskih zadataka) s ponuđenim odgovorima, donosi najviše 26 bodova. Gradivo međuispita pokriva prvih 6 knjižica nastavnih materijala.

Međuispit sadrži 4 zadatka po 2 boda (pravila bodovanja: 2 boda za točan odgovor, -0,5 bodova za netočan odgovor i 0 bodova za neodgovoreno) i 6 zadataka po 3 boda (pravila bodovanja: 3 boda za točan odgovor, -1 bod za netočan odgovor i 0 bodova za neodgovoreno).

Za rezultate međuispita pratite obavijesti na FERWebu.

 

Važno:
Na ispitu se trebamo pridržavati uobičajenih epidemioloških mjera pa vas podsjećamo na nošenje zaštitne maske i držanje distance!

 

Želimo vam sutra puno uspjeha na ispitu!

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Na međuispitu, završnom ispitu i pismenim ispitima na rokovima možete koristiti isprintane službene formule (1. dio i 2. dio). Gradivo međuispita je pokriveno s 1. dijelom službenih formula. Službene formule preuzmite na nastavnim materijalima na podstranici Materijali ili na osnove.tel.fer.hr (nakon logina odaberite poveznicu Materijali).

 

Važno:
Na ispitima nije dozvoljeno korištenje nadopunjenih ili izmijenjenih verzija službenih formula!

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Prije međuispita obavezno pročitajte na ovoj poveznici pravila za postupanje na ispitima iz Osnova elektrotehnike.

Detaljnije o ispitima pročitajte i na osnove.tel.fer.hr — na glavnoj stranci odaberite poveznicu Kriterij ocjenjivanja ili Međuispit/Završni ispit.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na današnje predavanje (petak, 16. 4. 2021. u 11:15) prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za ovaj tjedan.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 11:00, a predavanje će početi u 11:15.

Bit će dostupna je YouTube poveznica na prijenos predavanja.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Međuispit iz Osnova elektrotehnike održat će se u četvrtak, 22. 4. 2021. u 11:30 uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

Međuispit traje 90 minuta, a sastoji se od 10 računskih zadataka s ponuđenim odgovorima i ukupno donosi 26 bodova (4 zadatka po 2 boda za točan odgovor, -0,5 za netočan i 0 za neodgovoreno te 6 zadataka po 3 boda za točan odgovor, -1 za netočan i 0 za neodgovoreno). Dozvoljeno je korištenje službenih formula (bez dopuna i izmjena) i kalkulatora.

Gradivo međuispita pokriva prvih šest knjižica iz nastavnih materijala uz predavanja:
knjižica 1: Osnovni električni koncepti; Osnovni elementi strujnih krugova
knjižica 2: Topologija strujnih krugova i Kirchhoffovi zakoni; Realni izvori, snaga i idealni mjerni instrumenti
knjižica 3: Izmjenične (sinusne) veličine i fazori
knjižica 4: Impedancija, admitancija, Kirchhoffovi zakoni u sinusnim strujnim krugovima

knjižica 5: Snaga u izmjeničnim strujnim krugovima
knjižica 6: Ekvivalentne transformacije, naponsko i strujno djelilo

 

Pratite službene obavijesti tijekom idućih dana za sve dodatne informacije oko međuispita.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Za studente iz grupe P13 koja ima samo online predavanja otvoren je na osnove.tel.fer.hr kratki test za bodove iz aktivnosti na 1. ciklusu predavanja.

Test će biti otvoren do kraja nedjelje 18. 4. 2021.

Test pokriva knjižice 1 - 6 i donosi najviše 2 boda. Test se sastoji od 4 pitanja s ponuđenim odgovorima: svako po 0,5 boda, bez negativnih bodova. Test traje najviše 8 minuta.

Nakon logina kliknite na poveznicu TEST, odaberite test Predavanja (1) i pristupite testu.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na sutrašnje predavanje (srijeda, 14. 4. 2021. u 10:15) prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za ovaj tjedan.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 10:00, a predavanje će početi u 10:15.

Bit će dostupna je YouTube poveznica na prijenos predavanja.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Od srijede 14. 4. 2021. u 00:01 do kraja ponedjeljka 19. 4. 2021. u 23:59 (produženo!) možete preuzeti 2. domaću zadaću iz Osnova elektrotehnike (gradivo: jednostavni izmjenični krugovi) — nakon prijave na osnove.tel.fer.hr odaberite poveznicu Domaće zadaće.

Nakon preuzimanja zadaće imate rok od 24 sata za rješavanje zadaće i predaju rezultata.

 

Kratka statistika prve domaće zadaće  676 studenata je preuzelo 1. DZ, uz uspješnost rješavanja od 82,5%.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Pozivamo samo one ponavljače koji imaju djelomično priznate labose od lani (jer nisu sve vježbe odradili lani) da dođu petak 16. 4. u 11:00 u dvoranu A309 (prema rasporedu na FERWebu) na svoj 1. termin labosa.

U petak ćete svi odraditi 1. vježbu zbog upoznavanja s realnim instrumentima i načinom mjerenja u laboratoriju. Potom ćete do kraja semestra u ovim posebnim terminima odrađivati samo one vježbe koje vam nisu priznate od lani.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Studenti koji su opravdano izostali s laboratorijske vježbe 1 mogu je nadoknaditi ovaj petak 16. 4. prema terminima koje su dobili na FERWebu (16. 4. u 8:00, 9:00 i 10:00 u A309/A310).

 

VAŽNO:
Termini su samo uvjetno upisani u kalendar na FERWebu! Prije dolaska na svoj termin trebate se obavezno javiti e-mailom (ako već niste) voditelju/ici svoje grupe i opravdati svoj nedolazak na 1. vježbu kako bi dobili dozvolu za nadoknadu te vježbe. Kroz sustav osnove.tel.fer.hr možete provjeriti imate li dozvolu za nadoknadu (login -> Moj labos).

 

NOVO:
Za studente koji ne mogu doći na nadoknadu u ovaj petak (npr. ako su spriječeni zbog bolesti) organizirat će se dodatni termin nakon u tjednu od 3. 5. 2021. (odmah nakon pauze za međuispite).

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Druga laboratorijska vježba (Kirchhoffovi zakoni; realni naponski izvor) kreće sljedeći tjedan (od ponedjeljka 12. 4. 2021. do četvrtka 15. 4. 2021.) prema rasporedu na FERWebu.

Prije dolaska na 2. vježbu trebat ćete riješiti zadatak za pripremu i unijeti svoja rješenja kroz sustav osnove.tel.fer.hr (login -> Laboratorijske vježbe -> Unos rezultata pripreme i mjerenja). Na istoj stranici među materijalima možete pronaći:

 • Upute za 2. laboratorijsku vježbu
  (preuzete iz: Osnove elektrotehnike - Laboratorijske vježbe, Martin Dadić)

U laboratoriju radite samostalno pokuse (pomažu vam po potrebi demosi i voditelj/ica) pa obavezno trebate sa sobom donijeti ili cijelu knjižicu s Uputama za labos ili isprintane Upute za 2. labos.

Nakon što vam voditelj/ica vježbe evidentira prisutnost na vježbi imate ćete na raspolaganju rok od 48 sati (iznimno produženo na 4 dana ili 96 sati) da kroz sustav osnove.tel.fer.hr unesete odgovore na sva pitanja vezana uz vježbu. Vaši rezultati priprema, kao i odgovori na pitanja o vježbama će na kraju semestra biti jedan od kriterija po kojem će vam vaši voditelji dodijeliti 0-6 bodova iz aktivnosti na vježbama.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Podsjećamo kako nakon odrađene klasične vježbe u laboratoriju (vježbe 1, 2, 4, 5 i 7) imate rok od 48 sati za unos rezultata mjerenja i odgovora na pitanja o vježbi. Rok teče od trenutka evidencije prisutnosti na laboratorijskoj vježbi.

Produžen rok za 1. vježbu:
Iznimno je za prvu laboratorijsku vježbu produžen rok za unos rezultata mjerenja/odgovora na pitanja o vježbi na 7 dana od trenutka evidencije prisutnosti na vježbi.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na današnje predavanje (petak, 9. 4. 2021. u 11:15) prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za ovaj tjedan.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 11:00, a predavanje će početi u 11:15.

Dostupna je i YouTube poveznica na prijenos predavanja.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Pripreme demonstratora za 2. laboratorijsku vježbu održat će se u sljedećim terminima: četvrtak, 8. 4. 2021. od 13:00 i u petak, 9. 4. 2021. od 13:00 u dvoranama A309/A310. Demosi dolaze u svoj termin prema rasporedu na FERWebu - javite se na frano.skopljanac-macina@fer.hr ako Vam termin ne odgovara.

Prije dolaska na pripreme trebate i riješiti pripremni zadatak za 2. vježbu. Omogućen je unos rješenja pripremnih zadataka kroz osnove.tel.fer.hr.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Podsjećamo studente da, ako već nisu, provjere oznaku svog radnog mjesta u labosu prije dolaska na vježbu. Nakon prijave na sustav osnove.tel.fer.hr vidjet ćete među podacima o grupi za predavanje i grupi za labos oznaku svog radnog mjesta. Klikom na oznaku otvara se i tlocrt na kojem možete provjeriti svoju poziciju.

Pogledajte ovdje pregled svih radnih mjesta u labosima A309/A310.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na sutrašnje predavanje (srijeda, 7. 4. 2021. u 10:15) prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za ovaj tjedan.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 10:00, a predavanje će početi u 10:15.

Bit će dostupna i YouTube poveznica na prijenos predavanja.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Prva laboratorijska vježba (Mjerenje struje i napona, multimetar, izvor, funkcijski generator i osciloskop) će se održati kroz sljedeći tjedan (od utorka 6. 4. 2021. do petka 9. 4. 2021. prema rasporedu na FERWebu).

Prije dolaska na 1. vježbu trebat ćete riješiti zadatak za pripremu i unijeti svoja rješenja kroz sustav osnove.tel.fer.hr (login -> Laboratorijske vježbe -> Unos rezultata pripreme i mjerenja). Na istoj stranici među materijalima možete pronaći:

 • Upute za 1. laboratorijsku vježbu
  (sada su u potpunosti preuzete iz: Osnove elektrotehnike - Laboratorijske vježbe, Martin Dadić)
 • dodatak Uputama vezan uz rukovanje funkcijskim generatorom Protek koji će biti postavljen na nekim radnim mjestima
 • kao i prezentaciju za 1. labos o mjerenju struje i napona i rukovanju s multimetrom

U laboratoriju radite samostalno pokuse (pomažu vam po potrebi demosi i voditelj/ica) pa obavezno trebate sa sobom donijeti ili cijelu knjižicu s Uputama za labos ili isprintane Upute za 1. labos (najnoviju verziju s osnove.tel.fer.hr). Uz to ponesite i primjerak dodatka Uputama vezan uz rukovanje s funkcijskim generatorom Protek.

Nakon što vam voditelj/ica vježbe evidentira prisutnost na vježbi imate ćete na raspolaganju rok od 48 sati da kroz sustav osnove.tel.fer.hr unesete odgovore na sva pitanja vezana uz vježbu. Vaši rezultati priprema, kao i odgovori na pitanja o vježbama će na kraju semestra biti jedan od kriterija po kojem će vam vaši voditelji dodijeliti 0-6 bodova iz aktivnosti na vježbama.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Na predmetu ćemo ove godine održati 8 laboratorijskih vježbi, a labosi kreću od idućeg tjedna (od utorka, 6. travnja 2021.). Ovdje možete provjeriti skupni raspored po vježbama. Planiramo vježbe 1, 2, 4, 5 i 7 održati uživo u dvorani A309/A310 (vježbu 7 kroz zadnja dva tjedna u semestru), dok će se računalne vježbe 3, 6 i 8 održavati udaljeno (a ne u dvorani A304 kako je bilo upisano u rasporede na početku semestra).

Upute za izvođenje laboratorijskih vježbi (M. Dadić: Osnove elektrotehnike - Laboratorijske vježbe) možete nabaviti kao knjižicu u Skriptarnici, a dostupne su po vježbama i na osnove.tel.fer.hr (login -> Materijali -> Materijali za labose) gdje ih možete preuzeti i isprintati svoj primjerak.

 

Epidemiološke mjere:
Ne zaboravite na uobičajene epidemiološke mjere: nošenje maske, držanje distance i pranje ruku!

Na laboratorijskim vježbama ćemo se svi držati tih mjera. Radna mjesta su razmaknuta i svatko radi na svom radnom mjestu (po 10 radnih mjesta u A309 i A310). U labosu ćemo svi nositi maske i držati distancu, a prostor laboratorija će se stalno prozračivati.

Svaki student ima određeno svoje radno mjesto - možete ga provjeriti na osnove.tel.fer.hr. Nakon logina na glavnoj stranici uz informacije o grupi za labos bit će i oznaka radnog mjesta. Klikom na oznaku radnog mjesta dobit ćete i jednostavni tlocrt dvorane A309 ili A310 gdje možete vidjeti poziciju svog radnog mjesta. Molimo studente da se strogo drže ovoga rasporeda!

 

Obaveze na laboratoriju i bodovanje:
Podsjećamo da su odrađene sve vježbe preduvjet za pristup završnom ispitu i ispitnim rokovima.

Prije dolaska na vježbe 1, 2, 4, 5 i 7 trebat ćete riješiti zadatak za pripremu i unijeti svoja rješenja kroz sustav osnove.tel.fer.hr (login -> Laboratorijske vježbe -> Unos rezultata pripreme i mjerenja).

Nakon što u labosu odradite mjerenja na vježbi 1, 2, 4, 5 i 7 moći ćete na isti način unijeti odgovore na pitanja o vježbi iz Uputa. Za to ćete imati na raspolaganju 48 sati od trenutka evidencije prisutnosti na vježbi.

Za računalne vježbe 3, 6 i 8 trebate otvoriti virtualni pokus, napraviti mjerenja i odgovoriti na sva tražena pitanja. Kada to sve napravite dobit ćete automatski plus iz vježbe i moći ćete pristupiti online kratkoj provjeri znanja.

Na laboratorijskim vježbama moći ćete ostvariti ukupno do 15 bodova (bez praga). Voditelj/ica Vaše grupe za labos (popis) će Vam na kraju semestra dodijeliti 0-6 bodova iz aktivnosti na labosu (zalaganje, kratka usmena/pismena ispitivanja i ocjena predanih rezultata priprema i odgovora na pitanja o vježbama). A u sklopu tri računalne vježbe (vježbe 3, 6 i 8) pišu se udaljeno kratke provjere znanja (svaka 0-3 boda), ukupno 0-9 bodova.

 

Ako ste propustili svoj redovni termin vježbe:
Ako propustite svoj termin vježbe javite se svom voditelju/ici (popis) kako biste opravdali svoj nedolazak na vježbu. Dobijete li dozvolu za nadoknadu vježbe, moći ćete ju odraditi samo u posebnim terminima nadoknade (objavit će se na FERWebu). Zbog protuepidemioloških mjera (ograničene veličine grupa i raspored radnih mjesta) nećemo dozvoliti dolazak u neki drugi redovni termin labosa!

 

Za ponavljače koji moraju odraditi neke/sve vježbe:
Ponavljači koji trebaju odraditi sve vježbe dobili su svoju grupu za labos. Odrađuju vježbe normalno kao i studenti koji su prvi put upisali predmet.

Ponavljači kojima su neke vježbe priznate, a neke moraju odraditi ove godine nisu dobili redovnu grupu za labose - zbog ograničenog broja radnih mjesta nije bilo prostora u redovnim terminima. Zato će oni te preostale vježbe odrađivati u posebnim terminima nadoknade koje će se objavljivati na FERWebu (predvidivo u tjednima kada su online računalne vježbe)!

 

Za ponavljače kojima su priznate sve vježbe, ali su odbili bodove iz kratkih provjera znanja:
Pratite obavijesti na FERWebu - u tjednima kada su računalni labosi (vježbe 3, 6 i 8) moći ćete pristupiti udaljeno kratkim provjerama znanja kao i ostali studenti.

 

Za sve ostale ponavljače kojima su priznate sve vježbe:
Svoje obaveze iz laboratorija ste odradili lani i priznate su vam sve vježbe i bodovi ostvareni na labosu. Možete pristupiti završnom ispitu i/ili ispitnim rokovima.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na sutrašnje predavanje (2. 4. 2021. u 11:15) prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za ovaj tjedan.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 11:00, a predavanje će početi u 11:15.

Bit će dostupna i YouTube poveznica na prijenos predavanja.

NOVO: postavljena je i poveznica na snimku današnjeg predavanja s lozinkom za pristup.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Pripreme demonstratora za 1. laboratorijsku vježbu održat će se u četvrtak, 1. 4. 2021. u terminima od 12:00 i od 13:15 u dvoranama A309/A310. Demosi dolaze u svoj termin prema rasporedu na FERWebu.

Demosi trebaju sa sobom donijeti isprintane upute za 1. laboratorijsku vježbu s osnove.tel.fer.hr (Materijali pa Materijali za labose) ili cijelu knjižicu Osnove elektrotehnike - Laboratorijske vježbe (M. Dadić). Kako je naglašeno u uvodnoj obavijesti oko labosa - ne zaboravite na dodatak s uputama za funkcijski generator Protek koji će se koristiti na nekim radnim mjestima. Dodatno možete proći i kroz uvodnu prezentaciju za 1. labos.

Prije dolaska na pripreme trebate i riješiti pripremni zadatak. Omogućen je unos rješenja pripremnih zadataka kroz osnove.tel.fer.hr (login -> Laboratorijske vježbe -> odaberite 1. vježbu).

Epidemiološke mjere:
Ne zaboravite na uobičajene epidemiološke mjere: nošenje maske, držanje distance i pranje ruku!

Na laboratorijskim vježbama ćemo se svi držati tih mjera. Radna mjesta su razmaknuta i svatko radi na svom radnom mjestu (po 10 radnih mjesta u A309 i A310). U labosu ćemo svi nositi maske i držati distancu, a prostor laboratorija će se stalno prozračivati.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na sutrašnje predavanje (31. 3. 2021. u 10:15) prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za ovaj tjedan.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 10:00, a predavanje će početi u 10:15.

Bit će dostupna i YouTube poveznica na prijenos predavanja.

NOVO: postavljena je i poveznica na snimku današnjeg predavanja s lozinkom za pristup.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Od sljedećeg tjedna kreću laboratorijske vježbe na predmetu Osnove elektrotehnike. Uskoro ćete dobiti sve detaljne informacije o vježbama.

Prije 1. laboratorijske vježbe preuzmite i proučite materijale za vježbu i riješite pripremni zadatak. Na stranici osnove.tel.fer.hr nakon logina na podstranici Materijali pod Materijali za laboratorijske vježbe preuzmite:

 • upute za 1. labos (iz M. Dadić: Osnove elektrotehnike - Laboratorijske vježbe)
 • dodatak - upute za rukovanje s funkcijskim generatorom Protek (koristit će se na nekim radnim mjestima)

Dodatno, na istom mjestu možete pronaći i kratku uvodnu prezentaciju prvoj laboratorijskoj vježbi.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na današnje predavanje (26. 3. 2021. u 11:15) prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za ovaj tjedan.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 11:00, a predavanje će početi u 11:15.

Bit će dostupna i YouTube poveznica na prijenos predavanja.

NOVO: postavljena je i poveznica na snimku današnjeg predavanja s lozinkom za pristup.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Od srijede 24. 3. 2021. u 00:01 do kraja ponedjeljka 29. 3. 2021. u 23:59 (produženo!) možete preuzeti 1. domaću zadaću iz Osnova elektrotehnike (gradivo: istosmjerni krugovi) — nakon prijave na osnove.tel.fer.hr odaberite poveznicu Domaće zadaće.

Nakon preuzimanja zadaće imate rok od 24 sata za rješavanje zadaće i predaju rezultata.

 

Kratka statistika probne domaće zadaće  423 studenata je preuzelo probni zadatak, uz uspješnost rješavanja od 70,3%.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na današnje predavanje prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za današnje predavanje.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 11:00, a predavanje će početi u 11:15.

Bit će dostupna i YouTube poveznica na prijenos predavanja.

NOVO: postavljena je i poveznica na snimku današnjeg predavanja s lozinkom za pristup.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Tijekom semestra na kolegiju Osnove elektrotehnike rješava se 5 domaćih zadaća. Preko osnove.tel.fer.hr preuzimate svoju zadaću, samostalno je rješavate i potom predajete rješenja unutar 24 sata od trenutka preuzimanja. Svaka zadaća nosi najviše 1 bod.

Raspored preuzimanja svih domaćih zadaća te njihovo gradivo možete provjeriti ovdje.

Iako iz domaćih zadaća nema praga, preporučujemo da ih redovito rješavate. Na kraju semestra svaki bod može biti vrlo bitan! A pritom je rješavanje domaćih zadaća dobra priprema za pismene ispite.

 

Probna domaća zadaća:
Za probu ćete moći od srijede (17. 3. 2021. u 0:01) do kraja utorka (23. 3. 2021. u 23:59 - produženo!) preuzeti primjer domaće zadaće iz istosmjernih krugova koji se službeno se ne boduje.

 

Ostale važne detalje oko domaćih zadaća svakako pročitajte u opširnijem dijelu obavijesti!

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Na predmetu Osnove elektrotehnike održavaju se laboratorijske vježbe koje kreću 6. travnja 2021. prema rasporedu na FERWebu. Na laboratorijskim vježbama studentima uz voditelje grupa pomažu i demonstratori (provjeravaju strujne krugove, objašnjavaju baratanje s opremom i sl.).

Ove godine će se za svaku grupu za labos izabrati po jedan demonstrator, dakle tražimo ukupno 32 demonstratora.

Demonstratori su oslobođeni kolokviranja vježbi (svi demonstratori koji savjesno odrade svoje obaveze dobit će maksimalnih 6 bodova). Demonstratori rješavaju kratke provjere znanja iz labosa kao i ostali studenti (3 testa po 3 boda).

Demosi će odraditi po dva slijedna termina na 1., 2., 4., 5. i 7. vježbi. Računalne vježbe (3., 6. i 8.) će odrađivati online kao i svi ostali studenti. Prije 1., 2., 4., 5. i 7. vježbe za demose će se održati po 1 sat pripreme. Demonstratura se novčano honorira u skladu s pravilnikom FER-a.


Pozivamo vas da nam pošaljete svoje prijave do kraja petka, 26. ožujka 2021. na adresu e-pošte:
frano.skopljanac-macina@fer.hr

U prijavi je potrebno navesti:

 • prezime i ime
 • popis do sada položenih ispita kao i ispis ocjena (screenshot - slika ekrana s FERWeba/ISVU sustava)
Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na današnje predavanje prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za današnje predavanje.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 11:00, a predavanje će početi u 11:15.

Bit će dostupna i YouTube poveznica na prijenos predavanja.

NOVO: postavljena je i poveznica na snimku današnjeg predavanja s lozinkom za pristup.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Ponavljačima je provedeno automatsko priznavanje svake odrađene vježbe iz prethodnog upisa predmeta, kao i prijepis svih bodova ostvarenih na laboratorijskim vježbama u prethodnom upisu (maks. do 9 bodova iz kratkih provjera znanja na labosima te maks. do 6 bodova iz aktivnosti na labosima).

 

Ponavljači koji nisu odradili sve vježbe moraju ove godine nadoknaditi samo neodrađene vježbe - dobit će uskoro svoju grupu za labose koja će im odgovarati prema rasporedu u kalendaru na FERWebu. Moći će nadoknaditi propuštene kratke provjere znanja iz labosa. S obzirom na iskazano zalaganje i znanje na labosima imat će priliku ove godine popraviti bodove iz aktivnosti na labosima (dodjeljuju ih voditelji vježbi).

 

Svi ponavljači koji nisu zadovoljni s brojem bodova iz kratkih provjera znanja iz labosa imat će priliku ove godine ponovno pisati sve kratke provjere iz labosa (uz rizik da na kraju i pokvare broj bodova). Ti studenti mogu do petka 19. 3. 2021. u 16:00 poslati poruku e-poštom na frano.skopljanac-macina@fer.hr sa svoje službene @fer.hr adrese u kojoj će izjaviti sljedeće:

 • želim ponovno pisati sve kratke provjere znanja iz laboratorijskih vježbi iz predmeta OE
 • potvrđujem da mi se brišu svi bodovi ostvareni na kratkim provjerama znanja iz laboratorijskih vježbi iz prethodnog upisa predmeta OE
Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na snimku današnjeg predavanje prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom snimku predavanja i lozinka s kojom možete pristupiti snimci.

Prof. Dadić se ispričava što se neki nisu mogli priključiti sastanku (bio je dosegnut limit od 300 sudionika). Svi mogu pogledati snimku, a ubuduće će se organizirati streaming preko YouTubea za one koji se neće moći priključiti na sastanak (jedina razlika je što na YouTubeu nemate izravnu interakciju s nastavnikom i kolegama kao na Zoomu).

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Poveznica na današnje predavanje prof. Dadića preko platforme Zoom postavljena je na osnove.tel.fer.hr.

Nakon logina kliknite na Online predavanja gdje vas čeka izravna poveznica na Zoom sastanak, a tamo možete preuzeti i materijale za današnje predavanje.

Studenti će se moći priključiti Zoom sastanku od 11:00, a predavanje će početi u 11:15.

 

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Kako bi se smanjile gužve na hodnicima, za grupe smještene u dvoranama B1, A111 i D1 predavanja počinju u puni sat, a za grupe smještene u dvoranama B4, A211 i D2 predavanja počinju u puni sat i 15 minuta.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Dobro došli na predmet Osnove elektrotehnike!

 

Prije početka nastave navodimo nekoliko najbitnijih informacija o našem predmetu:

 • predavanja se održavaju hibridno, prema rasporedu na FERWebu (ponedjeljkom i utorkom uživo na fakultetu, a inače udaljeno)
  • zbog epidemioloških mjera trebate se držati svog rasporeda predavanja!
 • kriterij ocjenjivanja pogledajte ovdje
 • uz službene stranice na FERWebu koristit ćemo i zavodske stranice predmeta osnove.tel.fer.hr
 • za sve službene materijale pratite podstranicu Materijali kao i osnove.tel.fer.hr
  • na stranici osnove.tel.fer.hr možete pristupiti i dodatnim nastavnim materijalima
 • Nastavne materijale uz predavanja (Blašković, Dadić, Pintar, Randić, Trkulja, Vranić) možete naći po poglavljima nakon logina na osnove.tel.fer.hr
 • od tiskanih materijala u Skriptarnici FER-a može se nabaviti knjižica OE - laboratorijske vježbe (Dadić), kao i OE - primjeri i zadaci za vježbu 1. i 2. dio (Pavić, Felja)
  • upute za laboratorijske vježbe dostupne su i po poglavljima nakon logina na osnove.tel.fer.hr
 • održat će se 8 laboratorijskih vježbi:
  • 5 klasičnih vježbi uživo uz pridržavanje epidemioloških mjera, a 3 računalne vježbe udaljeno
  • preduvjet za izlazak na završni ispit i/ili ispitni rok su odrađene sve laboratorijske vježbe
  • uskoro ćemo objaviti natječaj za demonstratore
  • ponavljačima će se uskoro automatski priznati svaka odrađena vježba i prenijeti svi ostvareni bodovi na labosima iz prethodne godine (eventualno neodrađene vježbe morat ćete odraditi ove godine)
 • kroz semestar ćete rješavati 5 domaćih zadaća preko sustava osnove.tel.fer.hr

 

Preporučujemo da redovito pratite ovu stranicu na FERWebu za sve službene obavijesti.

 

Vaši nastavnici i asistenti žele vam puno uspjeha na našem predmetu kao i u cijelom ljetnom semestru!

Autor: Frano Škopljanac-Mačina