Obavijesti

U nastavku obavijesti nalazit će se odgovori na učestala pitanja vezano za sustav Edgar (koja smo dobili tokom labosa), te ih je potebno proučiti prije samog pristupanja testovima.

 

 • Tijekom pisanja kvalifikacijskog blica preglednik mora biti postavljen u prikaz preko cijelog ekrana (uobičajeno tipka F11). Napuštanje preglednika za vrijeme pisanja kvalifikacijskog blica može uzrokovati poništavanje bodova iz cijelog labosa!
 • Ne mogu se ulogirati u sustav Edgar?
  •  Zbog povećaneg korištenja AAIEdu platforme login u sustav Edgar može biti otežan. Potrebno je samo biti uporan :D
 • Tekst zadataka i/ili odgovora mi se nije ispravno učitao?
  •  Potrebno je osvježiti stranicu, najprije probajte sa F5/refresh, ako ne uspije probajte osvježiti stranicu i obrisati cache Shift + F5, a ako ni to ne uspije ugasite browser i upalite ga ponovo te se samo ponovo s istom lozinkom ulogirajte u blic.
 •  Edgar mi kaže da ne postoje testovi za upisanu lozinku?
  •  Najprije provjerite jeste li ispravno upisali lozinku (velika/MALA slova, ekstra razmaci i slično). Ako problem nije u tome pogledajte je li vam odabran ispravan kolegij OOP i trenutna godina 2019/2020, te ako nije promijenite to u odgovarajućem padajućem izborniku.
 •  Zamrznuo mi se ekran/srušio mi se internetski preglednik (browser).
  •  Potrebno je samo ponovo otvoriti internetski preglednik, i upisati lozinku nakon čega bi se test trebao nastaviti gdje ste stali.
 • Ako u obavijesti piše da je zadacima moguće pristupiti u trajanju od npr. 9-16h znači li to da se oni mogu riješavati do npr. 18.55 sati, ako su preuzeti u 15.55 sati, a trajanje provjere je 3h?
  • OD 4. LABORATORIJA OVO VIŠE NE VRIJEDI: Da, ali to ne preporučamo iz više razloga. Korisnička podrška i odgovaranje na pitanja/probleme sa samim zadacima od strane asistenata/profesora nisu predviđena do krajnji_rok+3h. Također ako Vam se nakon preuzimanja zadataka, koja su preuzeta u ispravnom vremenskom okviru, iz nekog razloga prekine veza/sruši Internet preglednik, više ne će te moći pristupiti samom testu, kako je opisano u prethodnoj natuknici.
  • OD 4. LABORATORIJA OVO VRIJEDI: Zadaci se moraju predati do kraja trajanja tj. ako piše da se labosi pišu do 17h onda do 17h treba predati. Ako smo zadatke preuzeli u 16.55 sati ne znači da nakon toga imamo 3h za pisanje nego ih moramo predati do 17h.
 • U Vašem programskom kodu ne smije biti nikvih ispisa na standardni izlaz (System.out) jer Vam onda neće prolaziti testovi. Tetstovi provjeravaju i ispis na standardni izlaz. Izuzetak je ako to piše u zadatku.
 • Ako Vam nešto radi u lokalnom IDE-u a u Edgaru se ne uspije prevesti:
  • Možda ste krivo kopirali kod (zaboravili dio koda kopirati)
  • Možda ste krivo nazvali metode, atribute, klase, sučelja, ... (pogledajte točno kako se metode trebaju zvati)
 • Ako Vam nešto ne radi u nekom testu vezano za rubne uvjete.
  • Razmislite što bi korisnik Vaše klase mogao posalati kao argument metode (npr. null, "", vrijednosti izvan zadanih okvira)
 • Radi mi zadani primjer u IDE-u, a kada kopiram na Edgar onda nešto ne radi u funkcionalnosti.
  • Primjer je samo primjer i ne može primjer isprobavati svu funkcionalnost koju je trebalo napraviti. Za to služe testovi U Edgaru. Iz primjera se mogu zaključiti neke stvari koje bismo morali detaljno raspisivati u tekstu, a i pokazuje kako se koristi ono što ste trebali napraviti.
 • Kod mene u IDE-u sve radi, a Edgar mi kaže da je pogrešna deklaracija klase ili metode ili nešto slično.
  • To znači da ste u nekoj klasi ili metodi stavili nešto neispravno tj. tako nije zadano u zadatku. Npr. krivi naziv metode, atributa ili klase; krivi modifikator dostupnosti; krivi tip argumenta, ...
 • Iako sam iz blica na kojem je potrebno imati barem 1 točan zadatak imao 0 svejdeno mogu pristupiti programskim zadacima.
  • To je istina, jer u Edgaru ne postoji provjera koja kaže ako je blicX = 0 onda ne dopusti pristup testuY, no svejedno kasnije se radi provjera kod unosa bodova. Ovo je strogo zabranjeno i zlouporabom riskirate potencijalnu penalizaciju.
 • Ako za vrijeme pisanja testa posumnjate da zadatak nije ispravno zadan ili da je vaše rješenje točno, a da ga Edgar neispravno evaluira, možete poslati mail na oop@fer.hr (a NE nekom od asistenata/profesora  na njihov mail) i netko od dežurnih asistenata će vam odgovoriti. U odgovoru ćete samo dobiti infomaciju je li zadatak ispravan ili nije, a za eventualna pitanja zašto vaš program ne radi možete se naknadno obratiti za konzultacije (tj. za vrijeme pisanja testa nema konzultacija i asistenti nisu tu da bi debugirali vaš kod)
Autor: Marko Pavelić

Malo je izmjenjen raspored po dvoranama za rok pa pogledajte novi i dođite u svoju dvoranu.

Također apeliramo da na ispit donesete maskice.

UPDATE:

Opet je promijenjen raspored nekolicini studenata. Molimo pogledajte u kojoj dvorani pišete te u istu dođite jer se na ispitima nalazi "Vaš" bar kod, po kojem se ne smije ništa pisati.

Sve dijelove ispita potrebno je riješiti na sam ispit a ne po vlastitim papirima. Stranice ispita je prilikom predaje potrebno sortirati (od manje prema većoj).

Do službene objave bodova i ocjena nema potrebe za slanjem mailova o (ne)promjeni bodova.

Autor: Marko Pavelić

U sustavu se nalaze svi bodovi iz završnog ispita. Uvidi će se održati sutra online i to na način:

-Shodno prethodnoj obavijesti zaključane su prijave za uvide u ispit.

-Studenti koji su se prijavili će sutra u jutarnjim satima na mail/teamse dobiti slike/pdf sa svojim rješenjima.

-U određenom terminu (ovisno o prostoriji gdje ste pisali ispit) potrebno je biti online na teamsima gdje će Vas netko od ispravljača pozvati u grupu, gdje će te pitati već unaprijed pripremljena pitanja (razlog zašto dobivate ranije slike svojih uradaka).

-Na webu i na gitu se nalazi ispit odnosno rješenja istog. 

Termini:

[B1, KNJIŽNICA, ZTEL, B5]  - 15h

[D1, D152, D2] - 14:30h

[A002,A101,A302,A111,A201,A202,A211] - 13h

[A301, B2, B3, A102] - 13h

[D260,D272,D273,D346] - 11:30h

[B4,C10,C12-2] - 13h

Nakon uvida biti će objavljene ocjene. Za slučaj da smatrate da ima nekih nepravilnosti u upisanim bodovima, molimo javite se nakon uvida (utorak nakon 17h - srijeda do 14h) na oop@fer.hr

Rok za odbijanje ocjene je četvrtak 2.7. do 15h mailom na oop@fer.hr i u CC staviti jasna.slavinic@fer.hr

 

Autor: Marko Pavelić

Bodovi bi trebali do kraja tjedna biti u sustavu.

Uvidi će se održati u utorak 30.6. i to na način da će kroz koji dan doći EDIT ove obavijesti s linkovima za prijavu na uvide. Svaki student koji želi doći na uvide upisat će se te ovisno o dvorani u kojoj je pisao ispit biti će raspoređen u prostoriju i timeslot za uvide. Molimo da poštuje termine koje ste dobili te također da poštujete razmak, da se ne zadržavate prekomjereno i sve ostale mjere koje su preporučili Fakultet i Stožer.

 

EDIT

Još nisu vidljivi svi bodovi za sve zadatke i dvorane ali trebali bi biti uneseni u sustav danas.

Ako želite doći na uvide u zadatke s ispita na slijedećoj poveznici potrebno se upisati u odgovarajući TAB ovisno o tome gdje ste pisali ispit. Određene dvorane su grupirane po tabovima. Potrebno je upisati ime, prezime, jmbag, dvoranu u kojoj ste pisali, te koji Vas zadatak zanima pogledati.

 

Detaljnije informacije o vremenima uvida, te postupku javit ćemo u ponedjeljak ovisno o daljnjem razvoju situacije oko Covid virusa

EDIT2:

Promijenjene su postavke na linku i sada bi se istom trebalo moći pristupiti i bez odobrenja.

EDIT3

Kriterij za prvi zadatak možete pronaći na poveznici, pa bi bilo dobro da prođete kroz to prije postavljanja pitanja.

EDIT4

Moguće je da će bodovi za neke zadatke/dvorane doći tek u pon.

 

EDIT5

Uneseni su svi bodovi iz ispita u sustav. Rok za prijavu za uvide je danas, ponedjeljak 29.6. do 16h. Nova obavijest o detaljima uvida će doći nakon toga.

Autor: Marko Pavelić

Kako se koji zadatak/dvorana ispravi, upisuju se bodovi, te shodno tome na nekim zadacima imate bodove na nekima nemate. Do službene obavijesti da su bodovi upisani nema razloga za brigu i paniku.

Autor: Marko Pavelić

Dobili smo nekoliko upita vezano za Završni ispit pa da ne ponavljamo svima pojedinačno u ovoj obavijesti ćemo razjasniti neke nedoumice.

U obavijesti od 14.4. (https://www.fer.unizg.hr/predmet/oop/obavijesti?@=2rufc#news_114453) piše da se ukida međuispit i završni ispit i da će umjesto toga biti samo ispitni rokovi. To je točno iako formalno u rasporedu imate završni ispit to je zapravo ispitni rok (piše se čitavo gradivo i vrijedi sve kao i za ostale ispitne rokove). To zapravo u praksi znači za nema praga iz laboratorijskih vježbi te svi studenti mogu normalno izaći na ovo što se zove Završni ispit iako nemate skupljeno 25 bodova iz laboratorijskih vježbi. Ako ispunite uvjete za ispitni rok možete položiti predmet. To je sve objavljeno u popravljenoj uvodnoj prezentaciji.

Nitko se ne treba prijavljivati da će izaći na ZI jer će svi studenti biti prijavljni automatski.

Autor: Mario Kušek

Zbog epidemiološke situacije uvedene su promjene u izvedbi kolegija (novi raspored u uvodnom predavanju).

NOVO: Prva značajna promjena je da se ukida međuispit i završni ispit. Umjesto završnog ispita biti će ispitni rok.

Druga značajna promjena se odnosi na raspored drugog ciklusa predavanja koji se pomiče dva tjedana ranije jer nema međuispita. Isto tako se laboratorijske vježbe pomiču (vidite uvodno predavanje).

Treća značajna promjena je da će se sve laboratorijske vježbe odvijati online preko sustava Edgar.

Ako imate kakvih pitanja vezana za predavanja ili auditorne vježbe molimo koristite forume na stranicama predavanja i auditornih vježbi. Nažalost tamo nema još nikakvih aktivnosti pa se nadamo da pratite predavanja i auditorne vježbe.

Ako imate bilo koja druga pitanja šaljite mail na oop@fer.hr.

Autor: Mario Kušek

Snimljena predavanja i audiorne vježbe nalaze se na listi na YouTubeu. Lista je dodana kao poveznica na u predavanjima. Kako će tjedni prolaziti tako ćemo tamo objavljivati nove snimke.

Molimo studente da svaki tjedan pogledaju predavanja i prođu kroz auditorne vježbe.

Uskoro će biti objavljena obavijest kako ćemo provoditi konzultacije.

Autor: Mario Kušek