Elektronička instrumentacija

Šifra: 34521
ECTS: 5
Nositelji: prof. dr. sc. Ratko Magjarević
prof. dr. sc. Vedran Bilas
Izvođači: doc. dr. sc. Darko Vasić - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:
Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Mjerni signali, podaci, umjeravanje, informacija. Elementi elektroničke instrumentacije. Sklopovi za obradbu signala. Programabilna pojačala. Pojačala za pojačavanje malih signala. Ekstrakcija signala u prisustvu smetnji i šuma. Izolacijska pojačala. Automatsko poništenje djelovanja nesavršenosti sklopovlja i utjecajnih veličina. Samoumjeravanje i samopodešavanje. Izvori referentnog signala: istosmjerni i izmjenični: podjela, izvedbe, stabilnost. Napredni analogno-digitalni pretvornici: načala rada i sklopovska izvadba. Napredni digitalno-analogni pretvornici: načela rada i sklopovska izvedba. Sustavi za prikupljanje podataka. Analiza uzroka pogrešaka u mjernom sustavu, mjere za poboljšanje izvedbi. Analiza granice osjetljivosti mjernog sustava za pojedine fizikalne veličine. Primjeri.
Literatura:
  1. Elektronička instrumentacija; A. Šantić; Školska knjiga, Zagreb; 1993; ISBN: 978-953-0-30664-6
  2. Electronic Instrumentation Handbook; C.F. Coombs; McGraw-Hill; 1995; ISBN: 0-07-012616-x
  3. Data conversion handbook; Analog Devices; Newnes; 2005; ISBN: 0-7506-7841-0
  4. Linear circuit design handbook; Analog Devices; Newnes; 2008; ISBN: 978-0-7506-8703-4
  5. Electronic instrumentation; P.P.L. Regtien; VSSD; 2005; ISBN: 978-90-71301-43-8
  6. Electronic Measurement Systems: Theory and Practice A F P van Putten IoP Press 1996
2. semestar
Teorijski predmeti profila - Redovni profil - Elektroničko i računalno inženjerstvo
Termini konzultacija:

Obavijesti

Bodovi iz pismene provjere dekanskog roka su uneseni u sustav.

Usmeni ispit će se održati na Zavodu (mole se studenti da pričekaju ispred glavnog ulaza) u petak, 21. 9. i to prema sljedećem rasporedu:

  • 10:00 - Berić, Brizić, Čavić, Glavan
  • 11:00 - Korman, Lovrenović, Nestić, Šklebar

 

Autor: Darko Vasić

Pismeni ispit dekanskog roka održat će se u srijedu, 19. 9. 2018. s početkom u 11:30 na Zavodu. Mole se studenti da pričekaju ispred glavnog ulaza na Zavod (kod liftova). Da bi pristupili ispitu, studenti moraju biti prijavljeni za izvanredu provjeru.

Ispit traje 120 minuta, sadrži sedam zadataka i ukupno može donijeti 50 bodova. Četiri zadataka su računskog tipa u kojima je potrebno doći do konačnog kvantitativnog rješenja zadanog problema. Preostala tri zadatka su teorijska pitanja kojima student pokazuje poznavanje i razumijevanje ispitnog gradiva. Svaki potpuno i ispravno riješen (odgovoren) računski zadatak donosi osam bodova, a teorijski zadatak šest bodova. Za prolaz je potrebno ostvariti barem 25 bodova.

Bodovi iz pismenog ispita i raspored po grupama za usmeni ispit će biti objavljeni tijekom četvrtka. Očekivani termin usmenog ispita je u petak (počevši od 10h).

Autor: Darko Vasić