Posljednji pozdrav Marijanu Brezinšćaku

Poštovana obitelji, prijatelji, gospođe i gospodo, kolegice i kolege!

Zapala me je tužna dužnost, ali i čast da se u ime dugogodišnjih suradnika i kolega iz Hrvatskog mjeriteljskog društva oprostim od Marijana Brezinšćaka.

Sažeti jedan cijeli ovako bogati život kakav je imao g. Brezinšćak u samo nekoliko minuta apsolutno je nemoguće. Pa ipak pokušat ću se ovdje osvrnuti samo na njegove aktivnosti na području mjeriteljstva.

Nakon završenog Tehničkog fakulteta u Zagrebu (elektrotehnički odjel) radni vijek proveo je u privredi (u Institutu za elektroprivredu, Elektrotehničkom institutu Rade Končar, Tvornici ELKA, Kemijsko-tehnološkom zavodu u Zagrebu, ...), sve do umirovljenja 1986. godine.

O bogatom znanstvenom i istraživačkom radu svjedoči oko 650 napisanih stručnih i znanstvenih radova, rasprava, članaka, elaborata i preporuka. 55 radova objavio je u pet stranih stručnih časopisa, a o prijevodima s češkog, engleskog, francuskog, njemačkog, ruskog i slovenskog jezika teško je govoriti, jer im se ne zna točan broj.

Objavio je i 11 knjiga od čega osam mjeriteljskih, a najpoznatija je i do danas nenadmašena na ovim prostorima knjiga Mjerenje i računanje u tehnici i znanosti (izdana 1971), gdje je na preko 1300 stranica postavio temelje izučavanja mjeriteljstva.

Jedna od njegovih najdugotrajnijih aktivnosti je u Hrvatskom mjeriteljskom društvu, čije je osnivanje potaknuo davne 1978. godine i koje mu je dužno zahvaliti za temeljne principe očuvane do danas. Osim u savjetodavnom i stalno-nadzornom vođenju društva, isticao se je i kao dugogodišnji urednik Mjeriteljskog vjesnika, časopisa koji je njegovo čedo i za kojeg mu nije moguće pronaći nasljednika.

Bio je vrstan polemičar i pisac kritika u kojima je oštrinom pera žestoko udarao po neznanju, nesposobnosti i bahatosti, posebice braneći struku i profesionalizam, a osuđujući površnost i neznanje pisaca povremeno pokrivenih visokim znanstvenim titulama. Svojim vrhunskim dometima u poštenoj i javnoj kritici stekao je i osobe sumišljenike, koje su ga manje ili više voljele, ali su ga poštovali svi, jer je bez iznimke uvijek budio osjećaj dubokog stručnog uvažavanja i osobnog poštovanja. Nesebično je prenosio znanje uvijek spreman na razgovor, pomoć ili savjete u rješavanju bilo kojeg nastalog problema. Bio je blizak svakom čovjeku. Svi smo u njemu vidjeli prije svega osobu visokog morala koja argumentirano, korektno i dosljedno brani struku.

Dobitnik je i niza nagrada i priznanja, pa napomenimo samo posljednju mu dodijeljenu prije nekoliko dana na proslavi 50. godišnjice laboratorija za mjerenje duljine na FSB-u u Zagrebu.

Hrvatskim mjeriteljima ostaje trajna zahvalnost za doprinos g. Brezinšćaka hrvatskom mjeriteljstvu kao i lik čovjeka kojeg ćemo se uvijek s poštovanjem sjećati.

U ime HMD i svoje osobno upućujem iskrenu sućut obitelji.

Počivao u miru!


Mladen Jakovčić, Predsjednik Hrvatskog mjeriteljskog društva na pogrebu g. Marijana Brezinšćaka dana 5.10.2009.