Mediji o FER-u

30 godina interneta u Hrvatskoj

30 godina interneta u Hrvatskoj

Petra Škaberna

Prije 30 godina, 17. studenoga 1992. godine , u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je započelo doba interneta u Hrvatskoj. Internetska veza Hrvatske sa svijetom uspostavljena je u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže, Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET . Projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu 1991. godine uz neposrednu potporu našeg profesora emeritusa u mirovini, Branka Jerena , tada zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, a kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu. Odbor za akademsku mrežu, koji je formiran u jesen 1991. godine, vodio je izv. prof. dr. sc. Predrag Pale . S njime je Telegram prije pet godina, na 25. godišnjicu interneta u Hrvatskoj, objavio članak koji možete pročitati ovdje . Jedan od važnijih datuma za početak razvoja interneta u Hrvatskoj je i 27. ožujka 1993. godine, kada je započela registracija i rad nacionalne vršne internetske domene .hr . Od 2011. godine predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr je FER-ov donedavni dekan, prof. dr. sc. Gordan Gledec . Više o ulogama naših profesora pročitajte u Večernjem listu i Telegramu .

FER-ov Centar za umjetnu...

FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju pomiče granice znanja

Petra Škaberna

Akademik Sven Lončarić , voditelj Centra za umjetnu inteligenciju FER-a, dao je intervju za Poslovni dnevnik na temu suvremenih trendova i izazova u području umjetne inteligencije i znanosti o podatcima. U članku su predstavljene istraživačke aktivnosti FER-a, posebice Centra za umjetnu inteligenciju, te uvođenje novog profila Znanost o podatcima na diplomskom studiju Računarstvo. U članku naslova S ogromnim količinama podataka na kraj može izaći samo umjetna inteligencija , profesor Lončarić, koji je prema studiji o znanstvenoj citiranosti Sveučilišta Stanford rangiran u top jedan posto znanstvenika u svijetu u području umjetne inteligencije i analize slike, ističe: "Najveći značaj Centra je u njegovoj dvojakoj istraživačkoj i edukacijskoj ulozi. Kroz brojne projekte u okviru kojih se pomiču granice znanja i stvaraju inovacije za gospodarstvo također se educiraju mladi stručnjaci, doktori znanosti, koji predstavljaju temelj za razvoj hrvatskih poduzeća koji razvijaju proizvode s visokom dodanom vrijednošću temeljene na znanju".

Aplikacija za učenje znakovnog jezika...

Aplikacija za učenje znakovnog jezika - Gestikulator

Petra Škaberna

Gestikulator je aplikacija odnosno platforma za učenje hrvatskog znakovnog jezika koju su razvili FER-ovci Nikola Tomažin i Lovro Krčelić . Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika, 23. rujna, HRT je napravio prilog u kojem su Nikola i Lovro pojasnili od kuda ideja za aplikaciju i kome je ona sve namijenjena. Gestikulator je ranije ove godine osvojio prvo mjesto na najvećem studentskom natjecanju LUMEN, u kategoriji LUMEN Development , a dobitnik je i Rektorove nagrade za ak. god. 2021./2022. Prilog je dostupan na poveznici ovdje (HRTi, početak u 46:16 minuti). O Gestikulatoru je i Srednja.hr objavila članak, a možete ga pročitati ovdje .

Profesor Vedran Bilas na Infobip...

Profesor Vedran Bilas na Infobip Shiftu u raspravi o talentima

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Vedran Bilas sudjelovao je na panelu pod nazivom "Never Ever Give Up – On Talent" koji se održao 20. rujna 2022. u sklopu konferencije Infobip Shift , najveće developerske konferencije u ovome dijelu Europe. Tijekom rasprave profesor Bilas se osvrnuo na domaću startup scenu te kako ona utječe na zadržavanje, ali i privlačenje međunarodnih talenata. Pored toga, na panelu se povela diskusija i o društvenoj ulozi tehničkih fakulteta i inženjera koji stasaju na njima te njihovoj povezanosti s industrijom. Više informacija dostupno je u člancima: Lider i Netokracija .

Profesor Željko Tomšić komentirao...

Profesor Željko Tomšić komentirao mjere uštede energije

Petra Škaberna

U emisiji RTL DIREKTa na temu uštede energije u Europi i Hrvatskoj gostovao je prof. dr. sc. Željko Tomšić, energetski stručnjak FER-a. Profesor Tomšić objasnio je zašto Vladine mjere dolaze prekasno te istaknuo razliku između uštede energije i energetske učinkovitosti: "Štednja nije energetska učinkovitost. Energetska učinkovitost je da vi dobijete isti komfor, istu uslugu, istu proizvodnju uz manje utrošene energije. A štednja je da imate manji komfor ili manju proizvodnju, dakle da ste u hladnoj sobi u debeloj vesti", objasnio je. Emisija je dostupna na poveznici: Izmjerili smo temperaturu u bolnici, shopping centru, vlaku i na aerodromu... Evo što smo saznali .

Profesor Tomislav Capuder savjetuje...

Profesor Tomislav Capuder savjetuje kako uštedjeti energiju

Petra Škaberna

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Capuder gostovao je u emisiji Novi dan televizijske kuće N1 u kojoj se osvrnuo na aktualnu temu poskupljenja električne energije te pružio konkretne savjete kako racionalno koristiti energiju i pritom, naravno, uštedjeti. FER-ov energetski stručnjak prije svega savjetuje ulaganje u mjere energetske tranzicije odnosno u obnovljive izvore energije. Građani bi trebali početi razmišljati kako u skorije vrijeme instalirati vlastite proizvodne resurse (u obliku fotopanela), uložiti u što bolju izolaciju svojega doma, brinuti se o potrošnji energije za grijanje i plin te općenito pametno i racionalno koristiti energiju. Gorućem problemu na koje se javnost intenzivno upozorava posljednjih mjeseci, profesor Capuder pristupa i s dozom optimizma: "Mi imamo dobro nasljeđe, pogotovo kad je u pitanju električna energija, u obliku hidroelektrana, tako da ne očekujem da ćemo imati tako dramatične posljedice kao druge zemlje. Ipak, ne smijemo čekati što će se dogoditi u budućnosti. Već danas trebamo proaktivno potražiti informacije o mjerama pametnog upravljanja energijom i, ako smo u mogućnosti, čim prije u njih investirati." Cijelu emisiju pogledajte i na našem YouTube kanalu ovdje .

FER upisuju najbolji maturanti!

FER upisuju najbolji maturanti!

Petra Škaberna

FER je i ove godine već u ljetnom upisnom roku popunio upisnu kvotu za studijske programe na hrvatskom jeziku! Od ukupno 649 upisanih brucoša, jedan kandidat imao je maksimalnih 1000 bodova, a njih 17 ostvarilo je pravo na izravan upis. Udio djevojaka u generaciji 2022./2023. ostaje na razini prethodnih godina i iznosi 25 posto. Ponosni smo što FER iz godine u godinu upisuju zaista najbolji maturanti na razini cijele Hrvatske . Od tisuću srednjoškolaca koji na državnoj maturi iz Fizike i/ili iz Matematike više razine postignu najbolje rezultate, u prosjeku njih petstotinjak upiše naše preddiplomske studijske programe. Ove je godine FER upisalo rekordnih 507 najuspješnijih maturanata iz Fizike te 425 najboljih iz Matematike više razine. Brucoši i brucošice stižu na naš Fakultet iz svih krajeva Hrvatske - preciznije, iz čak 55 gradova ! Najveći broj maturanata dolazi iz zagrebačkih srednjih škola (54 posto), i to najviše iz XV. gimnazije, V. gimnazije, Tehničke škole Ruđera Boškovića, Gimnazije Lucijana Vranjanina te I. gimnazije. Po broju upisanih brucoša, zagrebačke škole slijedi splitska III. gimnazija i riječka Gimnazija Andrije Mohorovičića te gradovi Zadar, Varaždin, Čakovec, Požega i Šibenik. Za jesenski upisni rok preostalo je još mjesta na našim preddiplomskim studijskim programima na engleskom jeziku te na Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji izvodimo u Šibeniku. Za kraj, iz medija izdvajamo nekoliko članaka o najmaturantima koji su u srpnju 2022. upisali FER, a našim dragim brucošicama i brucošima želimo sretan početak studiranja!   Novi list - Bez greške: Riječani Nikola, Boris i David »pomeli« ispite državne mature Srednja.hr - Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu Srednja.hr - Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura

Lara Cvjetko brončana na Grand Prixu...

Lara Cvjetko brončana na Grand Prixu Zagreb

Petra Škaberna

Naša studentica Lara Cvjetko niže fantastične rezultate na brojnim natjecanjima iz juda. Posljednji uspjeh ostvarila je na međunarodnom judo turniru Grand Prix koji se održao 15. i 16. srpnja 2022. godine u Zagrebu, gdje je osvojila brončanu medalju u kategoriji judašica do 70 kilograma! U toj su kategoriji nastupile 32 natjecateljice iz 26 zemalja, na temelju čega je Lara osvojila značajne bodove za svjetsku rang listu, kao i bodove za olimpijsku listu za Pariz 2024. Na turniru je nastupilo ukupno 503 natjecatelja iz 69 zemalja i 6 kontinenata. Čestitamo Lari na sjajnom rezultatu! Izdvajamo članke o Larinim uspjesima iz sportskih rubrika Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije , a u nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija s natjecanja.

Ekosustav izvrsnosti za podizanje...

Ekosustav izvrsnosti za podizanje zrelosti hrvatske industrije i društva

Petra Škaberna

CROBOHUB++ - Europsko digitalno inovacijsko središte za jačanje hrvatske industrije i društva razvit će paket usluga za mala i srednja poduzeće i javnu upravu s ciljem digitalne ubrzanja transformacije njihovih proizvodnih i radnih procesa. Pročitajte članak Poslovnog dnevnika u kojem prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić detaljnije govori o prednostima navedenog ekosustava izvrsnosti.

Nedostatak kvalificiranih nastavnika...

Nedostatak kvalificiranih nastavnika matematike u školama

Petra Škaberna

Profesorica Vesna Županović osvrnula se u članku Jutarnjeg lista na dugogodišnji problem nedostatka kvalificiranih matematičara u školama. "Procjena je da potrebno oko 200 magistara edukacije matematike kako bi se nastava pokrila na stručan način. No, u gotovo 150 škola u Hrvatskoj učenici nemaju kvalificiranog nastavnika matematike", istaknula je profesorica Županović, ujedno i predsjednica Hrvatskog matematičkog društva (HMD).

FER-ov znanstveni centar izvrsnosti...

FER-ov znanstveni centar izvrsnosti inkubator industrije s visokom dodanom vrijednošću

Petra Škaberna

Zadaća znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI) je generiranje, razvoj i afirmacija aktualnih, međunarodno konkurentnih i vrhunskih znanstvenih istraživanja na svjetskoj razini, a njihova snaga krije se upravo u tome što na lokalnoj razini okupljaju najbolje istraživače i istraživačke grupe. Jedan od deset takvih centara u Hrvatskoj je i FER-ov ZCI za znanost o podatcima i kooperativne sustave , jedini znanstveni centar izvrsnosti iz područja tehničkih znanosti u zemlji. Suvoditelji ZCI-a su akademik Sven Lončarić i akademik Ivan Petrović , a centar okuplja više od 80 profesora iz 12 hrvatskih znanstvenih institucija i jednog poduzeća. U članku Večernjeg lista profesor Petrović istaknuo je značajan doprinos FER-ovog ZCI-ja tijekom posljednjih pet godina: "U ovom znanstvenom centru izvrsnosti uz 53 IRI projekta s industrijskim partnerima od početka je ugovoreno više od 40 istraživačkih projekata izravno financiranih od gospodarskih subjekata u iznosu većem od tri milijuna eura. Odobreno je deset patenata, potpisana četiri licencijska ugovora i osnovana tri spin-off poduzeća". Više informacia o impresivnim ostvarenjima ZCI-ja možete pronaći u nastavku obavijesti te u članku Večernjeg lista .

Najbrži čisti silicijski bipolarni...

Najbrži čisti silicijski bipolarni tranzistor iz FER-ovog laboratorija

Petra Škaberna

O izuzetnom uspjehu naših istraživača iz Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ), razvoju najbržeg čistog silicijskog bipolarnog tranzistora na svijetu, Poslovni dnevnik napisao je priču koju možete pročitati ovdje . Pored voditelja Laboratorija, prof. dr. sc. Tomislava Suligoja, tim koji radi na ovome projektu čine izv. prof. dr. sc. Marko Koričić, dr. sc. Ivan Berdalović, Lovro Marković, mag.ing., dr. sc. Josip Žilak, dr. sc. Željko Osrečki i Filip Bogdanović, mag. ing. Iz članka doznajte po kojem principu radi HCBT ( Horizontal Current Bipolar Transistor ) te na kojim još projektima i istraživanjima rade naši znanstvenici MiNEL-a.

Katarina Mandarić održala predavanje...

Katarina Mandarić održala predavanje na konferenciji "Ladies of AI Business"

Ivana Gače

Asistentica Katarina Mandarić, mag. ing. održala je predavanje na konferenciji " Ladies of AI Business " održanoj 5. svibnja 2022. godine u BIRD inkubatoru. "Ladies of AI Business" je AI izdanje dugogodišnje konferencije "Ladies of New Business" u organizaciji  Netokracije  te, kako i naziv kaže, posvećeno je svijetu umjetne inteligencije i strojnog učenja. Katarinino predavanje fokusiralo se na njezino doktorsko istraživanje višeagentskih sustava za pružanje usluga zasnovanih na korisničkim preferencijama u pametnom prostoru Interneta stvari. Zanimljivim primjerima objasnila je kako programske agente iskoristiti da prilagođavaju ambijentalne uvjete u prostoru preferencijama korisnika, bez korisničke intervencije, čak i ako je potrebno zadovoljiti preferencije više korisnika koji obitavaju u istom prostoru. Uz to predstavila je i Laboratorij za Internet stvari te projekte  IoT-polje  i  IoT4us . Više o događaju, panelima i predavanjima možete pročitati  ovdje te u nastavku obavijesti.

Na FER-u razvijen najbrži silicijski...

Na FER-u razvijen najbrži silicijski bipolarni tranzistor na svijetu

Petra Škaberna

Istraživači FER-ovog Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ) razvili su najbrži čisti silicijski bipolarni tranzistor na svijetu, baziran na novom konceptu bipolarnih tranzistora. Najnoviji trendovi u razvoju poluvodiča (tranzistora) odnose se na povećanje energetske učinkovitosti i postizanje što jednostavnijeg proizvodnog procesa kako bi im cijena bila što niža. Novi tip tranzistora koji su razvili FER-ovi istraživači laboratorija MiNEL, pod vodstvom prof. dr. sc. Tomislava Suligoja , posjeduje sve navedene kvalitete. U HRT-ovoj emisiji Prometej spomenuta su i ostala istraživanja koja se provode u spomenutom laboratoriju, u okviru projekta Nexgensemi, poput naprednih poluvodičkih fotodetektora za eksperimente u CERN-u, teorijskih modeliranja galij-nitridnih tranzistora i ostalih naprednih poluvodičkih struktura te projektiranja radiokomunikacijskih integriranih sklopova. Emisiju Prometej, u kojoj sudjeluju prof. dr. sc. Tomislav Suligoj, prof. dr. sc. Marko Koričić, dr. sc. Ivan Berdalović i Lovro Marković, mag. ing., pogledajte ovdje .

COGSTEPS - platforma za razmjenu ideja

COGSTEPS - platforma za razmjenu ideja

Petra Škaberna

Povodom predstavljanja web platforme koja je razvijena u okviru FER-ovog Erasmus+ projekta Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists - COGSTEPS , časopis VIDI objavio je intervju s programskim voditeljem projekta i voditeljem startup inkubatora SPOCK, Matijom Srbićem . Intervju je dostupan i u online obliku te ga možete pročitati ovdje , a na službenim stranicama projekta pročitajte i kako je prošao prvi Startup 10 Bootcamp , petodnevna startup edukacija.

Nova vizura: Josip Ivanković, alumnus...

Nova vizura: Josip Ivanković, alumnus FER-a

Petra Škaberna

Josip Ivanković diplomirao je na FER-u 2015. godine kao prva gluha osoba koja je završila naš Fakultet, a danas radi u poduzeću Rimac Automobili d.o.o. na poziciji Embedded Hardware Engineer . Josip je bio gost devetnaeste epizode "Nove vizure" , hvalevrijednog projekta posvećenog predstavljanju alumna i studenata s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu. "Treba biti uporan, treba imati vjere da smo svi stvoreni da uspijemo", poručuje nam Josip na kraju emisije. Pozivamo vas da pogledate kratki video prilog koji može uistinu biti poticajan za sve nas. O Josipu Ivankoviću ranije su pisali i drugi mediji, poput Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika .

SafeLog: sigurnost čovjeka u...

SafeLog: sigurnost čovjeka u skladišnom sustavu

Petra Škaberna

U sklopu Obzor 2020 projekta "SafeLog" naši su istraživači osmislili sigurnosni prsluk, svojevrsnog robota u službi zaštite na radu, koji u skladišnom okruženju omogućava sigurnu interakciju robota i ljudi, čime se ujedno brine o optimalnim performansama cijeloga sustava. O sigurnosti čovjeka u skladišnom sustavu u HRT-ovoj emisiji Prometej govorili su prof. dr. sc. Ivan Marković i Goran Popović, mag. ing. Emisiju pogledajte na našem YouTube kanalu ovdje .

Promjena paradigme elektroenergetskog...

Promjena paradigme elektroenergetskog sustava

Petra Škaberna

U skorije vrijeme energiju ćemo dobivati većinom iz obnovljivih izvora, vjetroelektrana i solarnih panela, i time se cijela paradigma elektroenergetskog sustava u potpunosti mijenja. U prilogu HRT-ove emisije Prometej naši su istraživači predstavili pametnu kuhinju koja je zamišljena tako da kućanstvo samo proizvodi, skladišti i troši svoju energiju te na taj način aktivno sudjeluje u ravnoteži energetskog sustava. Pametna kuhinja opremljena je u sklopu Laboratorija za odziv potrošnje – DR Lab te ima većinu potrošača električne energije kao i svako drugo kućanstvo. Ona je priključena na solarne panele koji se nalaze na krovu Fakulteta, a postoji i punionica za električna vozila te baterijski spremnik energije koji je stacionaran i koji se prema potrebi puni i prazni. Naš tim istraživača radi i na aplikaciji koja će upravljati svim električnim aparatima spojenima na ViFi, a koja će omogućavati praćenje potrošnje tih uređaja i simulirati odziv potrošnje. Na taj način uređaji komuniciraju sami sa sobom. U prilogu su sudjelovali prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić , Marija Miletić, mag. ing. el. techn. inf. , Nikolina Čović, mag. ing. el. techn. inf. i Bruno Malbašić, univ. bacc. ing. el. techn. inf. , a možete ga pogledati ovdje .

LARICS organizirao Božićni robot party

LARICS organizirao Božićni robot party

Petra Škaberna

Zaposlenici Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) organizirali su 22. prosinca 2021. u Centru za kulturu i informacije Maksimir " Božićni robot party "! Događaj je privukao veliki broj gostiju koji su s oduševljenjem pratili kako im roboti Franka, Pepperica, Kinova i Schunk pripremaju i poslužuju tople napitke te božićne poslastice. Za najmlađe su bile organizirane zanimljive i interaktivne radionice, a više detalja pronađite u medijskim prilozima: HRT Magazin HRT Vijesti PIXELL Večernji list Jutarnji list Zagreb INFO


Repozitorij