Mediji o FER-u

Nova vizura: Josip Ivanković, alumnus...

Nova vizura: Josip Ivanković, alumnus FER-a

Petra Škaberna

Josip Ivanković diplomirao je na FER-u 2015. godine kao prva gluha osoba koja je završila naš Fakultet, a danas radi u poduzeću Rimac Automobili d.o.o. na poziciji Embedded Hardware Engineer . Josip je bio gost devetnaeste epizode "Nove vizure" , hvalevrijednog projekta posvećenog predstavljanju alumna i studenata s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu. "Treba biti uporan, treba imati vjere da smo svi stvoreni da uspijemo", poručuje nam Josip na kraju emisije. Pozivamo vas da pogledate kratki video prilog koji može uistinu biti poticajan za sve nas. O Josipu Ivankoviću ranije su pisali i drugi mediji, poput Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika .

SafeLog: sigurnost čovjeka u...

SafeLog: sigurnost čovjeka u skladišnom sustavu

Petra Škaberna

U sklopu Obzor 2020 projekta "SafeLog" naši su istraživači osmislili sigurnosni prsluk, svojevrsnog robota u službi zaštite na radu, koji u skladišnom okruženju omogućava sigurnu interakciju robota i ljudi, čime se ujedno brine o optimalnim performansama cijeloga sustava. O sigurnosti čovjeka u skladišnom sustavu u HRT-ovoj emisiji Prometej govorili su prof. dr. sc. Ivan Marković i Goran Popović, mag. ing. Emisiju pogledajte na našem YouTube kanalu ovdje .

FER upisuju učenici s najboljim...

FER upisuju učenici s najboljim ocjenama na državnoj maturi

Petra Škaberna

"Podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja obavljeni u trećoj verziji e-Rudnika , kazuju kako su najviši prosjek ocjena na maturi imali učenici upisani na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ondje upisani brucoši na ispitima državne mature imali su prosjek čak 4,29 “, navodi se u članku portala Srednja.hr, koji možete pročitati ovdje .

Promjena paradigme elektroenergetskog...

Promjena paradigme elektroenergetskog sustava

Petra Škaberna

U skorije vrijeme energiju ćemo dobivati većinom iz obnovljivih izvora, vjetroelektrana i solarnih panela, i time se cijela paradigma elektroenergetskog sustava u potpunosti mijenja. U prilogu HRT-ove emisije Prometej naši su istraživači predstavili pametnu kuhinju koja je zamišljena tako da kućanstvo samo proizvodi, skladišti i troši svoju energiju te na taj način aktivno sudjeluje u ravnoteži energetskog sustava. Pametna kuhinja opremljena je u sklopu Laboratorija za odziv potrošnje – DR Lab te ima većinu potrošača električne energije kao i svako drugo kućanstvo. Ona je priključena na solarne panele koji se nalaze na krovu Fakulteta, a postoji i punionica za električna vozila te baterijski spremnik energije koji je stacionaran i koji se prema potrebi puni i prazni. Naš tim istraživača radi i na aplikaciji koja će upravljati svim električnim aparatima spojenima na ViFi, a koja će omogućavati praćenje potrošnje tih uređaja i simulirati odziv potrošnje. Na taj način uređaji komuniciraju sami sa sobom. U prilogu su sudjelovali prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić , Marija Miletić, mag. ing. el. techn. inf. , Nikolina Čović, mag. ing. el. techn. inf. i Bruno Malbašić, univ. bacc. ing. el. techn. inf. , a možete ga pogledati ovdje .

LARICS organizirao Božićni robot party

LARICS organizirao Božićni robot party

Petra Škaberna

Zaposlenici Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) organizirali su 22. prosinca 2021. u Centru za kulturu i informacije Maksimir " Božićni robot party "! Događaj je privukao veliki broj gostiju koji su s oduševljenjem pratili kako im roboti Franka, Pepperica, Kinova i Schunk pripremaju i poslužuju tople napitke te božićne poslastice. Za najmlađe su bile organizirane zanimljive i interaktivne radionice, a više detalja pronađite u medijskim prilozima: HRT Magazin HRT Vijesti PIXELL Večernji list Jutarnji list Zagreb INFO

Prometej: Uporaba mobilnih...

Prometej: Uporaba mobilnih tehnologija u obrazovanju

Petra Škaberna

U HRT-ovoj emisiji Prometej doc. dr. sc. Tomislav Jagušt govori o popularizaciji znanosti koja se na FER-u provodi putem programa ŠUZA, o svojem području istraživanja odnosno računalom podržanom obrazovanju te računalnom inženjerstvu i uporabi mobilnih tehnologija u obrazovanju s ciljem stvaranja dodane vrijednosti u nastavi. Prilog je dostupan na našem YouTube kanalu .

Praćenje stresa pomoću pametnog sata

Praćenje stresa pomoću pametnog sata

Petra Škaberna

FER-ove doktorandice Ivana Čuljak i Matea Žilak pojasnile su za portal Živim.hr koliko su pametni satovi pouzdan alat za mjerenje stresa te kako ih one osobno koriste za praćenje razine stresa. "Podaci o razini stresa, koristeći pametne satove, daleko su od kliničkog standarda, no s druge strane sa svojom dostupnošću široj masi ljude, mogu, ističe Čuljak, podići svijest o vlastitom tijelu", navodi se u članku koji u cijelosti možete pročitati ovdje .

COGSTEPS – moćan alat za jačanje...

COGSTEPS – moćan alat za jačanje hrvatskog startup ekosustava

Petra Škaberna

Erasmus+ projekt "Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists – COGSTEPS" predstavljen je javnosti 11. studenoga 2021. godine u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER. Tim je povodom portal Netokracija objavio članak o ovome projektu, koji programski voditi Matija Srbić (SPOCK) , a koji će uvelike olakšati povezivanje stručnjaka i pokretanje kvalitetnih znanstvenih startupa. "Želimo poboljšati uvjete za pokretanje visokoinovativnih startupa te uključiti što veći broj istraživača i znanstvenika u startup ekosustav", pojašnjava Matija Srbić te ističe kako je cilj privući više od 100 istraživača sa sveučilišta u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji. Generalna ideja projekta COGSTEPS je da se uz pomoć naprednog sustava preporuka članicama i članovima akademske zajednice omogući pronalazak partnera, ali i izvori financiranja. Članak u cijelosti pročitajte ovdje .

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj o...

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj o nestašici čipova

Petra Škaberna

RTL-ova emisija Potraga napravila je prilog o globalnoj nestašici mikročipova koja značajno utječe na automobilsku industriju, ali i na proizvodnju bijele tehnike, mobitela, računala i igraćih konzola. Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj , voditelj Laboratorija za mikro- i nano-elektroniku ( MiNEL ) za prilog je govorio o nevjerojatnoj snazi i važnosti mikroelektronike u gospodarskom smislu. Naime, u čip čija je površina najčešće manja od jednog nokta možemo staviti i do 10 milijardi tranzistora, a svaki od njih ima veliku brzinu, minimalnu potrošnju i gustoću snage veću od one u nuklearnim reaktorima. Prilog u cijelosti pogledajte ovdje .

Prof. Hiroshi Ishiguro: Avatari i...

Prof. Hiroshi Ishiguro: Avatari i društvo budućnosti

Petra Škaberna

Povodom panel rasprave Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society , koja će se na FER-u održati u četvrtak, 21. listopada 2021., Večernji je list objavio veliki intervju s profesorom Hiroshi Ishigurom, jednim od najpoznatijih robortičara u svijetu i posebnim gostom ovog događaja. Prof. Ishiguro već je nekoliko puta gostovao na FER-u, a ovoga će puta tijekom online predavanja predstaviti svoj novi projekt na kojem upravo radi, i koji japanska vlada snažno podupire, a to su avatari i društvo budućnosti . Intervju u cijelosti pročitajte ovdje , a sutra nam se pridružite i online putem MS Teamsa ili YouTube kanala FER-a.

Inovacija s FER-a koja mijenja...

Inovacija s FER-a koja mijenja metodologiju razminiranja

Petra Škaberna

U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je članak o nedavno završenom projektu FER-a, " METASHAPE - Napredni ručni detektori metala s mogućnošću diskriminacije oblika mete za uporabu u humanitarnom razminiranju", čiji je koordinator bio prof. dr. sc. Vedran Bilas . Glavni cilj projekta, koji je i uspješno realiziran, je unaprjeđenje sustava rada ručnih detektora metala u humanitarnom protuminskom djelovanju na način da operater-pirotehničar u realnom vremenu dobije informaciju je li riječ o opasnoj mini ili bezopasnom metalnom predmetu. Koliko su rezultati projekta vrijedni, najbolje govori činjenica da će oni biti predstavljeni u studenome, na ovogodišnjem skupu Eighth Mine Action Technology Workshop u organizaciji Geneva International Centre for Humanitarian Demining (GICHD) , na kojem se izlažu najznačajnije inovacije u tehnologijama humanitarnog razminiranja. Tim istraživača s FER-a koji su razvili novu metodologiju su: prof. dr. sc. Vedran Bilas , dr. sc. Davorin Ambruš te asistent Marko Šimić, mag. ing.

Predstavljen projekt SPARK

Predstavljen projekt SPARK

Petra Škaberna

U Križevcima je 15. listopada 2021. godine predstavljen projekt "SPARK - Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca" , zahvaljujući kojem će Križevci dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. SPARK u prvom redu želi zainteresirati djecu i mlade Križevaca, okolnih područja i susjednih gradova za prirodoslovlje, astronomiju, računarstvo i moderne tehnologije kroz inovativne programe izvaninstitucionalnog obrazovanja te dodatnih sociotehnoloških aktivnosti. Svi programi proizlazit će iz sinergije lokalnih organizacija civilnog društva i javnih ustanova u kulturi i obrazovanju, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te vanjskih stručnjaka i edukatora. U samo središte prostora aktivnosti postavio bi se opservatorij kao trajni simbol prirodoslovlja u Križevcima. Projekt je započeo u rujnu ove godine i financiran je iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Voditelj projekta na FER-u je doc. dr. sc. Tomislav Jagušt . Portal Krizevci.info objavio je članak povodom predstavljanja projekta SPARK, koji je dostupan ovdje .

Projekt WATCHPLANT predstavljen u...

Projekt WATCHPLANT predstavljen u emisiji Prometej

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Stjepan Bogdan , zajedno je s istraživačima Markom Križmančićem, mag. ing. , dr. sc. Deanom Martinovićem i Marijanom Peti, mag. ing. , sudjelovao u emisiji Prometej u kojoj je predstavio projekt "WATCHPLANT - Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša". Projekt WATCHPLANT financiran je iz programa Obzor 2020, a bavi se razvojem nove tehnologije, bežičnog senzora s vlastitim napajanjem za nadzor urbanih sredina. Razvijeni sustav koristi metode umjetne inteligencije za stvaranje pametnih odluka i mjerenje parametara okoliša zasnovano na fiziološkom stanju biljaka koje reagiraju na promjene u okolišu. Sustav koristiti obnovljivu energiju novom upotrebom neistražene tekućine, floemskog soka, čime će biljaka postati "živi senzor" napajan čistom energijom. Projekt ima ambiciju otkriti metodu za izvlačenje dovoljnog volumen soka iz zdrave biljke bez štetnog djelovanja na biljku te projektirati bioelektroničke uređaje koji će stvarati vlastitu energiju (fitosenzor). Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje .

Prilog o radionici Breaking the...

Prilog o radionici Breaking the Surface u emisiji MORE

Petra Škaberna

Povodom održavanja međunarodne interdisciplinarne radionice pomorske robotike Breaking the Surface , koja se od 26. rujna do 3. listopada 2021. godine, po trinaesti puta zaredom održavala u organizaciji našeg Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije ( LABUST ), HRT je u emisiji MORE pripremio prilog u kojem je sudjelovao prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković. Radionica je ove godine organizirana uz podršku projekta "Plava tehnologija - Razvoj inovativnih tehnologija za održivost Jadranskog mora ( InnovaMare )", koji se bavi prevencijom i monitoringom onečišćenja mora uz pomoć mreže robota koji međusobno, ali i s roniocima, komuniciraju i razmjenjuju informacije. Prilog o BTS-u započinje u 6:55 minuti, a možete ga pogledati ovdje .

Lara Cvjetko juniorska viceprvakinja...

Lara Cvjetko juniorska viceprvakinja svijeta!

Petra Škaberna

Na Svjetskom prvenstvu za juniore u judu , koje se održavalo od 6. do 9. listopada 2021. godine na Sardiniji, studentica preddiplomskog studija na FER-u Lara Cvjetko , osvojila je srebrnu medalju i time postala svjetska viceprvakinja u judu u kategoriji do 70 kg ! Na smotri najboljih svjetskih juniora sudjelovalo je 490 natjecatelja iz 72 zemlje, s pet kontinenata, a Lara je medalju osvojila u konkurenciji 31 natjecateljice iz 25 zemalja. "Za ovo natjecanje sam se pripremala cijelu sezonu i iznimno sam sretna i ponosna zbog ovog rezultata", javlja nam Lara, kojoj je prije mjesec dana dodijeljena i nagrada Dražen Petrović za najuspješniju sportašicu mlađe dobi . Spomenutu nagradu nije bila u mogućnosti osobno preuzeti jer je upravo taj dan nastupala na Europskom juniorskom prvenstvu u Luksemburgu, na kojem je postala juniorska viceprvakinja Europe . Pored sportskih priznanja, Lara je dobitnica i Rektorove nagrade za ak. god. 2020./2021 . Čestitamo Lari od srca i želimo joj puno uspjeha u daljnjim natjecanjima! U nastavku obaijesti pogledajte nekoliko Larinih fotografija s natjecanja.

Radionica o društvenoj uključenosti...

Radionica o društvenoj uključenosti osoba s invaliditetom - INNOSID

Katarina Mandarić

Od 13. do 25. rujna održana je radionica INNOSID u Dubrovniku na kojoj je sudjelovalo više od 30 studenata i više od 15 predavača iz pet europskih država (Francuska, Španjolska, Portugal, Mađarska, Hrvatska) i šest institucija. Cilj radionice je razvoj prototipova aplikacija temeljenih na inovativnim tehnologijama (VR, AR, ML, hologrami i 3D printanje) kako bi poboljšali društvenu uključenost osoba s invaliditetom. Studenti su započeli rad na prototipovima još u travnju jer se ovaj projekt temelji na hibridnom pristupu mobilnosti (tzv. miješane mobilnosti) koji studentima i predavačima omogućuje blisku suradnju prije, tijekom i nakon radionice INNOSID. Miješana mobilnost sastoji se od virtualne i fizičke mobilnosti. Virtualna mobilnost trajala je od 12. travnja do 21. svibnja 2021. godine te je faza u kojoj studenti u timovima iz drugih europskih država kroz virtualnu suradnju pripremaju svoje prototipove, dok je fizička mobilnost faza u kojoj studenti uživo nastavljaju svoj rad. Na radionici je razvijeno sedam prototipova aplikacija za pomoć u svakodnevici osobama s invaliditetom . Radionicu u Dubrovniku je popratila i Hrvatska radiotelevizija . Prilog emitiran u Dnevniku u podne u subotu 2. listopada možete pogledati ovdje . Više detalja o aktivnostima na radionici i fotografije dostupne su u nastavku obavijesti.

Virtualni muzej "BLUEMED Centar...

Virtualni muzej "BLUEMED Centar za promicanje znanja"

Petra Škaberna

Zahvaljujući projektu BLUEMED , u kojem je FER sudjelovao kao partner, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej "BLUEMED Centar za promicanje znanja" . Također, lokalni ronilački centar upotpunio je turističku ponudu novom vrijednom opremom, a tijekom istraživanja podmorja otkriveni su vrijedni ostaci broda iz 1. stoljeća. BLUEMED je projekt financiran iz programa Interreg Mediterranean , a temeljem prijedloga jednog od partnera na projektu, Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, ušao je u finale izbora za najbolji EU projekt unutar kategorije "Doprinos znanosti i inovacijama". Članak Jutarnjeg lista dostupan je ovdje .

HRT: Početak akademske godine na FER-u

HRT: Početak akademske godine na FER-u

Petra Škaberna

U prilogu HRT-ovog Studija 4, o početku nove akademske godine na FER-u, govorili su prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić , prof. dr. sc. Vedran Mornar i student preddiplomskog studija Filip Perković . Prilog je dostupan na FER-ovom YouTube kanalu .

Eugen Bošnjak najbolji na FER-ovoj...

Eugen Bošnjak najbolji na FER-ovoj upisnoj rang-listi

Petra Škaberna

Eugen Bošnjak, jedan je od najboljih maturanata svoje generacije, a na ljetnom upisnom roku zauzeo je prvo mjesto na rang-listi FER-a! Portal Srednja.hr s njime je objavio kratki intervju u kojem Eugen otkriva kako je oduvijek znao da želi upisati FER te govori o tome što očekuje od FER-a, ali i samoga sebe. Ipak, vjerujemo da rečenica koja slijedi najbolje opisuje njegovu osobnost: "Nisam računao da ću biti prvi na listi niti sam o tome razmišljao jer sam već imao izravan upis, pa mi visoko mjesto na listi (prema bodovima) nije ni trebalo. Naravno da je dobar osjećaj, ali ipak valja imati na umu da sam na koncu jednak kao i onaj zadnji koji je prošao, jer se ne radi o natjecanju – svatko ili se može upisati ili ne može", smatra Eugen Bošnjak.

Universitas: Genijalci s FER-a i sva...

Universitas: Genijalci s FER-a i sva njihova čudesa iz labosa

Petra Škaberna

U posljednjem izdanju sveučilišnih novina Universitas objavljen je članak o nekolicini izdvojenih projekata koje FER trenutačno provodi, pod naslovom Genijalci s FER-a i sva njihova čudesa iz labosa . Predstavljeni su projekti financirani iz programa Obzor 2020 : WatchPlant - Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša, voditelja prof. dr. sc. Stjepana Bogdana i MEET - Multidisciplinarna i višekontekstna demonstracija tehnika istraživanja i iskorištavanja naprednih geotermalnih sustava i potencijala, voditelja doc. dr. sc. Ivana Rajšla te projekti financirani iz programa Hrvatske zaklade za znanost : ADEPT - Napredna gusta predikcija za računalni vid, voditelja prof. dr. sc. Siniše Šegvića, PVDC - Prediktivno upravljanje dinamikom vozila, voditelja doc. dr. sc. Šandora Ileša, CONAN2D - Računalno projektiranje nanotranzistora temeljenih na novim 2D materijalima, voditelja izv. prof. dr. sc. Mirka Poljaka te IoT4us - Pametne usluge usmjerene čovjeku u interoperabilnim i decentraliziranim okolinama Interneta stvari, voditeljice prof. dr. sc. Ivane Podnar Žarko.


Repozitorij