Mediji o FER-u

Aplikacija za učenje znakovnog jezika...

Aplikacija za učenje znakovnog jezika - Gestikulator

Petra Škaberna

Gestikulator je aplikacija odnosno platforma za učenje hrvatskog znakovnog jezika koju su razvili FER-ovci Nikola Tomažin i Lovro Krčelić . Povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika, 23. rujna, HRT je napravio prilog u kojem su Nikola i Lovro pojasnili od kuda ideja za aplikaciju i kome je ona sve namijenjena. Gestikulator je ranije ove godine osvojio prvo mjesto na najvećem studentskom natjecanju LUMEN, u kategoriji LUMEN Development , a dobitnik je i Rektorove nagrade za ak. god. 2021./2022. Prilog je dostupan na poveznici ovdje (HRTi, početak u 46:16 minuti).

Profesor Vedran Bilas na Infobip...

Profesor Vedran Bilas na Infobip Shiftu u raspravi o talentima

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Vedran Bilas sudjelovao je na panelu pod nazivom "Never Ever Give Up – On Talent" koji se održao 20. rujna 2022. u sklopu konferencije Infobip Shift , najveće developerske konferencije u ovome dijelu Europe. Tijekom rasprave profesor Bilas se osvrnuo na domaću startup scenu te kako ona utječe na zadržavanje, ali i privlačenje međunarodnih talenata. Pored toga, na panelu se povela diskusija i o društvenoj ulozi tehničkih fakulteta i inženjera koji stasaju na njima te njihovoj povezanosti s industrijom. Više informacija dostupno je u člancima: Lider i Netokracija .

Profesor Željko Tomšić komentirao...

Profesor Željko Tomšić komentirao mjere uštede energije

Petra Škaberna

U emisiji RTL DIREKTa na temu uštede energije u Europi i Hrvatskoj gostovao je prof. dr. sc. Željko Tomšić, energetski stručnjak FER-a. Profesor Tomšić objasnio je zašto Vladine mjere dolaze prekasno te istaknuo razliku između uštede energije i energetske učinkovitosti: "Štednja nije energetska učinkovitost. Energetska učinkovitost je da vi dobijete isti komfor, istu uslugu, istu proizvodnju uz manje utrošene energije. A štednja je da imate manji komfor ili manju proizvodnju, dakle da ste u hladnoj sobi u debeloj vesti", objasnio je. Emisija je dostupna na poveznici: Izmjerili smo temperaturu u bolnici, shopping centru, vlaku i na aerodromu... Evo što smo saznali .

Profesor Tomislav Capuder savjetuje...

Profesor Tomislav Capuder savjetuje kako uštedjeti energiju

Petra Škaberna

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Capuder gostovao je u emisiji Novi dan televizijske kuće N1 u kojoj se osvrnuo na aktualnu temu poskupljenja električne energije te pružio konkretne savjete kako racionalno koristiti energiju i pritom, naravno, uštedjeti. FER-ov energetski stručnjak prije svega savjetuje ulaganje u mjere energetske tranzicije odnosno u obnovljive izvore energije. Građani bi trebali početi razmišljati kako u skorije vrijeme instalirati vlastite proizvodne resurse (u obliku fotopanela), uložiti u što bolju izolaciju svojega doma, brinuti se o potrošnji energije za grijanje i plin te općenito pametno i racionalno koristiti energiju. Gorućem problemu na koje se javnost intenzivno upozorava posljednjih mjeseci, profesor Capuder pristupa i s dozom optimizma: "Mi imamo dobro nasljeđe, pogotovo kad je u pitanju električna energija, u obliku hidroelektrana, tako da ne očekujem da ćemo imati tako dramatične posljedice kao druge zemlje. Ipak, ne smijemo čekati što će se dogoditi u budućnosti. Već danas trebamo proaktivno potražiti informacije o mjerama pametnog upravljanja energijom i, ako smo u mogućnosti, čim prije u njih investirati." Cijelu emisiju pogledajte i na našem YouTube kanalu ovdje .

FER upisuju najbolji maturanti!

FER upisuju najbolji maturanti!

Petra Škaberna

FER je i ove godine već u ljetnom upisnom roku popunio upisnu kvotu za studijske programe na hrvatskom jeziku! Od ukupno 649 upisanih brucoša, jedan kandidat imao je maksimalnih 1000 bodova, a njih 17 ostvarilo je pravo na izravan upis. Udio djevojaka u generaciji 2022./2023. ostaje na razini prethodnih godina i iznosi 25 posto. Ponosni smo što FER iz godine u godinu upisuju zaista najbolji maturanti na razini cijele Hrvatske . Od tisuću srednjoškolaca koji na državnoj maturi iz Fizike i/ili iz Matematike više razine postignu najbolje rezultate, u prosjeku njih petstotinjak upiše naše preddiplomske studijske programe. Ove je godine FER upisalo rekordnih 507 najuspješnijih maturanata iz Fizike te 425 najboljih iz Matematike više razine. Brucoši i brucošice stižu na naš Fakultet iz svih krajeva Hrvatske - preciznije, iz čak 55 gradova ! Najveći broj maturanata dolazi iz zagrebačkih srednjih škola (54 posto), i to najviše iz XV. gimnazije, V. gimnazije, Tehničke škole Ruđera Boškovića, Gimnazije Lucijana Vranjanina te I. gimnazije. Po broju upisanih brucoša, zagrebačke škole slijedi splitska III. gimnazija i riječka Gimnazija Andrije Mohorovičića te gradovi Zadar, Varaždin, Čakovec, Požega i Šibenik. Za jesenski upisni rok preostalo je još mjesta na našim preddiplomskim studijskim programima na engleskom jeziku te na Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji izvodimo u Šibeniku. Za kraj, iz medija izdvajamo nekoliko članaka o najmaturantima koji su u srpnju 2022. upisali FER, a našim dragim brucošicama i brucošima želimo sretan početak studiranja!   Novi list - Bez greške: Riječani Nikola, Boris i David »pomeli« ispite državne mature Srednja.hr - Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu Srednja.hr - Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura

Lara Cvjetko brončana na Grand Prixu...

Lara Cvjetko brončana na Grand Prixu Zagreb

Petra Škaberna

Naša studentica Lara Cvjetko niže fantastične rezultate na brojnim natjecanjima iz juda. Posljednji uspjeh ostvarila je na međunarodnom judo turniru Grand Prix koji se održao 15. i 16. srpnja 2022. godine u Zagrebu, gdje je osvojila brončanu medalju u kategoriji judašica do 70 kilograma! U toj su kategoriji nastupile 32 natjecateljice iz 26 zemalja, na temelju čega je Lara osvojila značajne bodove za svjetsku rang listu, kao i bodove za olimpijsku listu za Pariz 2024. Na turniru je nastupilo ukupno 503 natjecatelja iz 69 zemalja i 6 kontinenata. Čestitamo Lari na sjajnom rezultatu! Izdvajamo članke o Larinim uspjesima iz sportskih rubrika Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije , a u nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija s natjecanja.

Ekosustav izvrsnosti za podizanje...

Ekosustav izvrsnosti za podizanje zrelosti hrvatske industrije i društva

Petra Škaberna

CROBOHUB++ - Europsko digitalno inovacijsko središte za jačanje hrvatske industrije i društva razvit će paket usluga za mala i srednja poduzeće i javnu upravu s ciljem digitalne ubrzanja transformacije njihovih proizvodnih i radnih procesa. Pročitajte članak Poslovnog dnevnika u kojem prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić detaljnije govori o prednostima navedenog ekosustava izvrsnosti.

Nedostatak kvalificiranih nastavnika...

Nedostatak kvalificiranih nastavnika matematike u školama

Petra Škaberna

Profesorica Vesna Županović osvrnula se u članku Jutarnjeg lista na dugogodišnji problem nedostatka kvalificiranih matematičara u školama. "Procjena je da potrebno oko 200 magistara edukacije matematike kako bi se nastava pokrila na stručan način. No, u gotovo 150 škola u Hrvatskoj učenici nemaju kvalificiranog nastavnika matematike", istaknula je profesorica Županović, ujedno i predsjednica Hrvatskog matematičkog društva (HMD).

FER-ov znanstveni centar izvrsnosti...

FER-ov znanstveni centar izvrsnosti inkubator industrije s visokom dodanom vrijednošću

Petra Škaberna

Zadaća znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI) je generiranje, razvoj i afirmacija aktualnih, međunarodno konkurentnih i vrhunskih znanstvenih istraživanja na svjetskoj razini, a njihova snaga krije se upravo u tome što na lokalnoj razini okupljaju najbolje istraživače i istraživačke grupe. Jedan od deset takvih centara u Hrvatskoj je i FER-ov ZCI za znanost o podatcima i kooperativne sustave , jedini znanstveni centar izvrsnosti iz područja tehničkih znanosti u zemlji. Suvoditelji ZCI-a su akademik Sven Lončarić i akademik Ivan Petrović , a centar okuplja više od 80 profesora iz 12 hrvatskih znanstvenih institucija i jednog poduzeća. U članku Večernjeg lista profesor Petrović istaknuo je značajan doprinos FER-ovog ZCI-ja tijekom posljednjih pet godina: "U ovom znanstvenom centru izvrsnosti uz 53 IRI projekta s industrijskim partnerima od početka je ugovoreno više od 40 istraživačkih projekata izravno financiranih od gospodarskih subjekata u iznosu većem od tri milijuna eura. Odobreno je deset patenata, potpisana četiri licencijska ugovora i osnovana tri spin-off poduzeća". Više informacia o impresivnim ostvarenjima ZCI-ja možete pronaći u nastavku obavijesti te u članku Večernjeg lista .

Srednja.hr o našem studiju...

Srednja.hr o našem studiju obnovljivih izvora u Šibeniku

Petra Škaberna

Portal Srednja.hr objavio je članak o preddiplomskom Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji FER zajedno s FSB-om izvodi u Šibeniku. U članku naslova "43 milijuna ljudi radit će u ovoj struci do 2050. godine: Evo gdje se za nju obrazovati" ističe se važnost ulaganja u razvoj energetskog sektora odnosno razvoj zelene, održive energije, a početna točka u tom smjeru upravo je naš studijski program koji ove godine upisuje osmu generaciju brucoša ! U članku pročitajte koje su perspektive za nastavak studija na diplomskoj razini te koje su projekcije za zapošljavanje inženjera budućnosti na "zelenim radnim mjestima".

Najbrži čisti silicijski bipolarni...

Najbrži čisti silicijski bipolarni tranzistor iz FER-ovog laboratorija

Petra Škaberna

O izuzetnom uspjehu naših istraživača iz Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ), razvoju najbržeg čistog silicijskog bipolarnog tranzistora na svijetu, Poslovni dnevnik napisao je priču koju možete pročitati ovdje . Pored voditelja Laboratorija, prof. dr. sc. Tomislava Suligoja, tim koji radi na ovome projektu čine izv. prof. dr. sc. Marko Koričić, dr. sc. Ivan Berdalović, Lovro Marković, mag.ing., dr. sc. Josip Žilak, dr. sc. Željko Osrečki i Filip Bogdanović, mag. ing. Iz članka doznajte po kojem principu radi HCBT ( Horizontal Current Bipolar Transistor ) te na kojim još projektima i istraživanjima rade naši znanstvenici MiNEL-a.

Priča o LARICS-u

Priča o LARICS-u

Petra Škaberna

Studentske novine Global objavile su reportažu o našem Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), inače prvom službenom istraživačkom laboratoriju na FER-u koji je taj status dobio 2011. godine. Tim okuplja 24 ljudi - četiri profesora, četiri poslijedoktoranda i 16 doktoranada - a sve ih vodi profesor Zdenko Kovačić. Pročitajte priču pod naslovom "FER-ovi vizionari motiviraju studente i mijenjaju svijet" i doznajte koja se istraživanja provode u LARICS-u, koja se njihova rješenja primjenjuju u industriji te na koliko različitih lokacija laboratorij djeluje.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Burić o...

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Burić o čarobnim brojevima

Petra Škaberna

U HRT-ovoj emisiji Treći element gostovali su izv. prof. dr. sc. Tomislav Burić ( Dr. Pi ) s Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a te izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Kovač s Matematičkog odsjeka PMF-a u kojoj su objasnili neke zanimljivosti o čarobnim brojevima, π, e i φ, te o imaginarnoj jedinici. Cijelu emisiju možete pogledati na Youtube kanalu Trećeg elementa .  

Podvodna komunikacija od Novog...

Podvodna komunikacija od Novog Zelanda do Hrvatske

Petra Škaberna

UNA TV objavila je prilog pod naslovom "Podvodna revolucija izronila na FER-u" u kojem je sudjelovao voditelj Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) i prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković , asistent i doktorand FER-a Vladimir Slošić, mag. ing. te istraživač Ivo Kutleša, mag. ing . Prilog se osvrnuo na veliki uspjeh naših istraživača koji su prvi u svijetu izradili robota za interakciju s roniocem pod vodom te napravili demonstraciju unutar koje je ronioc u bazenu na Novom Zelandu upravljao podvodnim robotom kod nas u LABUST-u. Istraživanja koja se provode u LABUSTU također pomažu u mapiranju podmorja, ali su bila korištena i za biološka i arheološka istraživanja od Plitvica i Cavtata, sve do Venecije.

Katarina Mandarić održala predavanje...

Katarina Mandarić održala predavanje na konferenciji "Ladies of AI Business"

Ivana Gače

Asistentica Katarina Mandarić, mag. ing. održala je predavanje na konferenciji " Ladies of AI Business " održanoj 5. svibnja 2022. godine u BIRD inkubatoru. "Ladies of AI Business" je AI izdanje dugogodišnje konferencije "Ladies of New Business" u organizaciji  Netokracije  te, kako i naziv kaže, posvećeno je svijetu umjetne inteligencije i strojnog učenja. Katarinino predavanje fokusiralo se na njezino doktorsko istraživanje višeagentskih sustava za pružanje usluga zasnovanih na korisničkim preferencijama u pametnom prostoru Interneta stvari. Zanimljivim primjerima objasnila je kako programske agente iskoristiti da prilagođavaju ambijentalne uvjete u prostoru preferencijama korisnika, bez korisničke intervencije, čak i ako je potrebno zadovoljiti preferencije više korisnika koji obitavaju u istom prostoru. Uz to predstavila je i Laboratorij za Internet stvari te projekte  IoT-polje  i  IoT4us . Više o događaju, panelima i predavanjima možete pročitati  ovdje te u nastavku obavijesti.

Dr. sc. Marsela Polić stipendistica...

Dr. sc. Marsela Polić stipendistica programa "Za žene u znanosti"

Petra Škaberna

Marsela Polić doktorica je znanosti s područja tehničkih znanosti polje elektrotehnika i ovogodišnja dobitnica stipendije Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija. Marsela je diplomirala je na FER-u s pohvalom cum laude te je dobitnica dvije dekanove nagrade, nagrade Josip Lončar i stipendija MZO-a i Grada Zagreba. Danas radi kao vodeća istraživačica na FER-ovim znanstvenim projektima koji se provode na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo (ZARI) odnosno u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS). U doktorskoj disertaciji naslova "Podatna robotska manipulacija u agrotehničkim zahvatima zasnovana na strojnom i dubokom učenju" bavi se preciznom poljoprivredom, o čemu više možete pročitati u intervjuu za portal Zimo.hr . Snimku dodjele stipendija možete pogledati ovdje .

Križevački srednjoškolci programirali...

Križevački srednjoškolci programirali robote na FER-u

Petra Škaberna

Učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i Srednje škole “Ivan Seljanec” iz Križevaca boravili su sredinom travnja 2022. godine na FER-u u sklopu projekta SPARK. Tom su prilikom sudjelovali u nizu praktičnih radionica programiranja LEGO i Codey Rocky robota, upoznali su se s aplikacijama razvijenima na FER-u te su posjetili fakultetske laboratorije. Više informacija nalazi se na portalu Krizevci.info .

Na FER-u razvijen najbrži silicijski...

Na FER-u razvijen najbrži silicijski bipolarni tranzistor na svijetu

Petra Škaberna

Istraživači FER-ovog Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ) razvili su najbrži čisti silicijski bipolarni tranzistor na svijetu, baziran na novom konceptu bipolarnih tranzistora. Najnoviji trendovi u razvoju poluvodiča (tranzistora) odnose se na povećanje energetske učinkovitosti i postizanje što jednostavnijeg proizvodnog procesa kako bi im cijena bila što niža. Novi tip tranzistora koji su razvili FER-ovi istraživači laboratorija MiNEL, pod vodstvom prof. dr. sc. Tomislava Suligoja , posjeduje sve navedene kvalitete. U HRT-ovoj emisiji Prometej spomenuta su i ostala istraživanja koja se provode u spomenutom laboratoriju, u okviru projekta Nexgensemi, poput naprednih poluvodičkih fotodetektora za eksperimente u CERN-u, teorijskih modeliranja galij-nitridnih tranzistora i ostalih naprednih poluvodičkih struktura te projektiranja radiokomunikacijskih integriranih sklopova. Emisiju Prometej, u kojoj sudjeluju prof. dr. sc. Tomislav Suligoj, prof. dr. sc. Marko Koričić, dr. sc. Ivan Berdalović i Lovro Marković, mag. ing., pogledajte ovdje .

Profesor Marko Čupić o programskom...

Profesor Marko Čupić o programskom jeziku Java

Petra Škaberna

Izv. prof. dr. sc. Marko Čupić, nositelj nekoliko preddiplomskih i diplomskih predmeta vezanih uz programski jezik Java, sudjelovao je u članku i videu portala Rep.hr , u kojem je zajedno s tri stručnjaka u razvoju softvera predstavio taj popularni programski jezik. Profesor Čupić i navedeni stručnjaci u 20 su minuta predstavili kratku povijest Jave, naveli u kojim industrijama se ona najčešće koristi u Hrvatskoj i svijetu, naveli njezine prednosti i nedostatke, predstavili spring framework , pokazali nekoliko primjera koda u Javi, odgovorili na pitanje koliko ju je jednostavno naučiti, a nabrojene su i neka domaća poduzeća koja koriste Javu. Nakon onoga o Pythonu, ovaj video je drugi po redu u planiranoj seriji videa na portalu Rep.hr, koji će predstavljati razne tehnologije, s naglaskom na programske jezike. Ciljana publika su oni koji tek razmišljaju o izboru programskog jezika koji će naučiti, developeri koje zanima što se radi u jezicima koji im nisu bliski, ali i oni koji već imaju iskustva s jezikom koji se predstavlja.

Prof. dr. sc. Neven Elezović o...

Prof. dr. sc. Neven Elezović o važnosti učenja matematike

Petra Škaberna

Uvaženi profesor matematike i autor desetaka udžbenika za srednje škole i fakultete, prof. dr. sc. Neven Elezović u intervjuu za Poslovni dnevnik govori o obrazovnom sustavu u Hrvatskoj te ističe ključne uzroke loših rezultata koje naši učenici ostvaruju na državnoj maturi iz Matematike. Iako smatra da još uvijek imamo zadovoljavajuće obrazovanje, professor Elezović ističe da su loši rezultati na ispitima iz matematike posljedica izostanka adekvatne reakcije na promijenjene okolnosti, koje su se dogodile u iznimno kratkom vremenu i bile su vrlo drastične, pa veliki i tromi sustav kakav je obrazovanje nije stigao na pravi način reagirati na njih. Kao dodatni problem smatra i sve veći izostanak kvalificiranih nastavnika matematike, ali i svih ostalih STEM predmeta. "Za vrijeme srednje škole treba naučiti kako se uči, da bi studiranje nakon toga bilo kvalitetno i da bi se pojedinac osposobio za samostalno cjeloživotno učenje i usavršavanje. Društva koja to ne prepoznaju i ne prilagode se, osuđena su na zaostajanje i služenje drugima", zaključuje profesor Elezović u intervjuu.


Repozitorij