Mediji o FER-u

HRT: Početak akademske godine na FER-u

HRT: Početak akademske godine na FER-u

Petra Škaberna

U prilogu HRT-ovog Studija 4, o početku nove akademske godine na FER-u, govorili su prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić , prof. dr. sc. Vedran Mornar i student preddiplomskog studija Filip Perković . Prilog je dostupan na FER-ovom YouTube kanalu .

Sjajne vijesti za startup zajednicu!

Sjajne vijesti za startup zajednicu!

Petra Škaberna

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nedavno je s Europskim investicijskim fondom (EIF) i slovenskom razvojnom i izvoznom bankom – SID bankom, uspostavila prvu regionalnu platformu koja će pomoći da se hrvatske znanstvene inovacije lakše razviju u punokrvna poslovanja. Zahvaljujući tome, istraživači i znanstvenici koji rade na razvoju svojih startupa imat će priliku prikupiti investiciju iz novog investicijskog fonda specijaliziranog za ulaganje u istraživačke projekte, razvoj tehnologija i intelektualnog vlasništva s potencijalnom visokom komercijalnom vrijednošću za gospodarstvo. "Na FER-u se već neko vrijeme pripremamo za ovakav fond tako da vjerujemo da će već sljedeća generacija imati priliku po završetku SPOCK-a uključiti se u naš novi program u sklopu kojeg ćemo pružati potporu u povlačenju sredstava iz ovog fonda i povezivanje s partnerima iz industrije za uspješan razvoj proizvoda/usluge i njegovo plasiranje na tržište", ističe voditelj SPOCK-a Matija Srbić . Više informacija pročitajte u članku portala Netokracija , a u nastavku obavijesti u cijelosti prenosimo objavu Matije Srbića s njegovog LinkedIn profila u kojoj pobliže pojašnjava što to znači za buduće generacije SPOCK-ovaca, ali i za inovacije, transfer tehnologije i komercijalizaciju rezultata istraživanja putem startupa.

Eugen Bošnjak najbolji na FER-ovoj...

Eugen Bošnjak najbolji na FER-ovoj upisnoj rang-listi

Petra Škaberna

Eugen Bošnjak, jedan je od najboljih maturanata svoje generacije, a na ljetnom upisnom roku zauzeo je prvo mjesto na rang-listi FER-a! Portal Srednja.hr s njime je objavio kratki intervju u kojem Eugen otkriva kako je oduvijek znao da želi upisati FER te govori o tome što očekuje od FER-a, ali i samoga sebe. Ipak, vjerujemo da rečenica koja slijedi najbolje opisuje njegovu osobnost: "Nisam računao da ću biti prvi na listi niti sam o tome razmišljao jer sam već imao izravan upis, pa mi visoko mjesto na listi (prema bodovima) nije ni trebalo. Naravno da je dobar osjećaj, ali ipak valja imati na umu da sam na koncu jednak kao i onaj zadnji koji je prošao, jer se ne radi o natjecanju – svatko ili se može upisati ili ne može", smatra Eugen Bošnjak.

Universitas: Genijalci s FER-a i sva...

Universitas: Genijalci s FER-a i sva njihova čudesa iz labosa

Petra Škaberna

U posljednjem izdanju sveučilišnih novina Universitas objavljen je članak o nekolicini izdvojenih projekata koje FER trenutačno provodi, pod naslovom Genijalci s FER-a i sva njihova čudesa iz labosa . Predstavljeni su projekti financirani iz programa Obzor 2020 : WatchPlant - Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša, voditelja prof. dr. sc. Stjepana Bogdana i MEET - Multidisciplinarna i višekontekstna demonstracija tehnika istraživanja i iskorištavanja naprednih geotermalnih sustava i potencijala, voditelja doc. dr. sc. Ivana Rajšla te projekti financirani iz programa Hrvatske zaklade za znanost : ADEPT - Napredna gusta predikcija za računalni vid, voditelja prof. dr. sc. Siniše Šegvića, PVDC - Prediktivno upravljanje dinamikom vozila, voditelja doc. dr. sc. Šandora Ileša, CONAN2D - Računalno projektiranje nanotranzistora temeljenih na novim 2D materijalima, voditelja izv. prof. dr. sc. Mirka Poljaka te IoT4us - Pametne usluge usmjerene čovjeku u interoperabilnim i decentraliziranim okolinama Interneta stvari, voditeljice prof. dr. sc. Ivane Podnar Žarko.

HRT: Razvoj podvodnih autonomnih...

HRT: Razvoj podvodnih autonomnih vozila na FER-u

Petra Škaberna

Prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković sudjelovao je u emisiji Hrvatske radiotelevizije "Dobro jutro Hrvatska" u kojoj je govorio o upotrebi robotike u podvodnoj arheologiji i razvoju podvodnih autonomnih vozila koja se temelje na umjetnoj inteligenciji. Grupa istraživača na FER-u vodeća je europska sila u području podvodne robotike i autonomnih bespilotnih sustava, istaknuo je tom prilikom. Prilog je dostupan na YouTube kanalu FER-a .

Sveučilišni Zagreb: Suradnja FER-a i...

Sveučilišni Zagreb: Suradnja FER-a i Končara

Petra Škaberna

Tema nove emisije "Sveučilišni Zagreb" je suradnja fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s hrvatskim izvoznicima, a gost u studiju bio je dugogodišnji predsjednik Uprave Končara, a danas predsjednik udruge Hrvatski izvoznici, Darinko Bago, dipl. ing. U emisiji su sudjelovali profesori FER-a, prof. dr. sc. Ivan Petrović i prof. dr. sc. Damir Žarko , koji su govorili o područjima istraživanja i zajedničkim projektima koji se provode s Končarom. Gospodin Bago je istaknuo povijesno iznimno kvalitetnu suradnju Končara i FER-a (također i Elektrotehničkog fakulteta), od prvog našeg dekana, prof. dr. h. c. Antona Dolenca , koji je bio i tehnički direktor u Končaru, sve do prof. emer. dr. sc. Nedjeljka Perića , s kojim je započela znatno kvalitetnija i ozbiljnija suradnja Končara i FER-a. FER je dugi niz godina iznimno važan partner Končaru u procesu razvoja niza proizvoda i inovacija, a kako se ističe, Končar je u suradnji s FER-om radio i na povećanju kapaciteta Sveučilišta za transfer tehnologije prema industriji. Emisiju u cijelosti pogledajte na poveznici ovdje .

Prof. dr. sc. Vesna Županović:...

Prof. dr. sc. Vesna Županović: Znanstveni koncentrat

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Vesna Županović , novoimenovana predsjednica Hrvatskog matematičkog društva , gostovala je u emisiji Znanstveni koncentrat Trećeg programa Hrvatskoga radija u kojoj je slušatelje upoznala s djelovanjem Društva. Emisiju poslušajte na poveznici ovdje .

Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić:...

Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić: Razvoj kvantnih računala

Petra Škaberna

Kvantno računalstvo, kao jedna od najvažnijih tehnologija u nastajanju prema časopisu Scientific American , tema je Liderovog članka u kojem izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić pojašnjava zašto ne možemo imati kvantno računalo kod kuće. Ipak, ističe profesor Ilijić, studenti FER-a mogu korištenjem web-sučelja IBM-ova sustava Q Experience pokrenuti svoj kvantni program i nakon svega nekoliko minuta imati uvid u rezultate njegova izvođenja na stvarnom kvantnom računalu i raspravljati o tome s kolegama. Članak u cijelosti pročitajte ovdje (web) i ovdje (pdf).

Mjerenje depresije istraživanjem...

Mjerenje depresije istraživanjem biomarkera

Petra Škaberna

BUG je objavio članak o istraživanju u kojem tim s FER-a zajedno s kolegama iz Klinike za psihijatriju Vrapče upotrebom novih tehnologija ispituje povezanost različitih biomarkera i depresije. Primjena strojnog učenja, dubokih neuronskih mreža, dakle umjetne inteligencije, polje je koje se aktivno razvija i još uvijek se može promatrati kao da je tek u začecima implementacije u kliničkoj praksi. Multidisciplinarnim istraživanjem ovoga tipa želi se izgraditi sustav za potporu odlučivanju, čime bi se medicinskoj struci pomoglo prilikom postavljanja dijagnoza, određivanja protokola liječenja, predviđanja ishoda liječenja i drugih zadataka, pojašnjava se u članku. Na strani FER-a u istraživanju sudjeluju Eda Jovičić, univ. bacc. ing. , Krešimir Friganović, mag. ing. , Ivana Kinder, mag. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek . Članak je dostupan ovdje , a predavanje na tu temu koje je održano u sklopu 20. Tjedna mozga, možete pogledati ovdje .

Najbolji LEGO roboti na FER-u

Najbolji LEGO roboti na FER-u

Petra Škaberna

Portal Universitas objavio je detaljan izvještaj s natjecanja FIRST LEGO League , koje se održalo prošloga vikenda na FER-u u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. Članak možete pročitati ovdje , a simpatičnu čestitku koju su sudci i ocjenjivači uputili malim natjecateljima pogledajte ovdje .

FIRST LEGO League ponovno na FER-u!

FIRST LEGO League ponovno na FER-u!

Petra Škaberna

FIRST LEGO League , ekipno natjecanje za djecu iz područja STEM, koje Hrvatski robotički savez već petu godinu zaredom organizira na FER-u , održalo se u subotu, 29. svibnja 2021. godine. Natjecanje je osmišljeno za djecu između 9 i 16 godina, a ove se godine održava u 100 država svijeta, među kojima je i Hrvatska. Na natjecanje je bilo prijavljeno 30 ekipa iz cijele Hrvatske, od kojih svaka broji od tri do 10 članova. Tema natjecanja ove je godine "RePlay", a cilj je potaknuti djecu na sport, razgibavanje i ponovni izlazak na igrališta. Na susretu uživo natjecatelji su demonstrirali svoje istraživačko-inovativne radove uključujući i svoj prethodni timski rad na dizajnu i programiranju robota LEGO Mindstorms i LEGO Spike. Dodatna zanimljivost je što su ocjenjivači i suci bili profesori s fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet te Građevinski fakultet) i Algebre te uspješni stručnjaci iz industrije. Povratni komentari koje su natjecatelji dobili od sudaca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, a nadamo se i u izboru budućega zanimanja. Osam najboljih hrvatskih ekipa ponovno će se susresti za dva tjedna u Sloveniji i tada će se jedna ekipa izboriti za pobjednika na razini Hrvatske, ali istovremeno će odmjeravati snage i s najboljim ekipama iz susjednih država. Najbolje ekipe potom čeka svjetsko natjecanje u FLL-u koje će se održati u Grčkoj (online). Više informacija o natjecanju nalazi se u nastavku obavijesti, a medijske priloge o natjecanju pogledajte na poveznicama: RTL, RTL Danas HRT, Dnevnik 1 BUG VIDI

FER Esports i HT organizirali...

FER Esports i HT organizirali humanitarnu utakmicu

Petra Škaberna

U sklopu ovogodišnjeg FER esports Championshipa studentska sekcija FER esports organizirala je s Hrvatskim Telekomom humanitarnu utakmicu za Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (ERF). Na virtualnom nogometnom terenu snage su odmjerili bivši i sadašnji studenti FER-a – uspješni poslovni ljudi, Bruno Kovačić (Superbet) i Ivan Runje (HT) te aktualni FER-ovci, Andrej Lekić i Luka Zekan , koji su u konačnici i odnijeli uvjerljivu pobjedu od 6:2. Za svaki zgoditak HT je trebao donirati 2 000 kuna, no kako bi se naglasio humanitarni aspekt, HT je donirani iznos za zagrebački ERF zaokružio na 20 000 kuna! Više informacija pročitajte u članku Jutarnjeg lista .

Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je...

Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je na našoj strani

Petra Škaberna

Predstavljanje FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju ( CAI ) u Hrvatskom saboru na Konferenciji o budućnosti Europe , potaknulo je dodatni interes medija za istraživanja koja se na FER-u provode u području robotike. To je bio povod da prof. dr. sc. Zdenko Kovačić , voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja ( LARICS ), za Nacional dodatno pojasni opseg djelovanja našeg CAI-a te opiše različite mogućnosti suradnje s Centrom. Naime, "isti dan nakon događanja u Saboru uslijedio poziv ravnatelja osječkog Centra za autizam za moguću suradnju, koja bi uključivala korištenje humanoidnih robota NAO i Pepper za moguće provođenje napredne terapije za djecu i osobe s poremećajem iz autističnog spektra", ističe profesor Kovačić jedan pozitivan primjer suradnje. "Ono što mene kao profesora robotike iznimno veseli je da interes studenata za studiranje robotike ne opada, dapače raste, i u ovih 30 godina otkad smo uveli robotičke kolegije, hrvatsko gospodarstvo je dobilo najmanje tisuću stručnjaka s osnovnim znanjima o robotičkim tehnologijama. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju za robotiku u Hrvatskoj značio je veliku šansu i sadašnji trendovi pokazuju da za robotičare vrijedi moto vrijeme je na našoj strani", zaključio je na kraju profesor Kovačić. Članak u cijelosti pročitajte ovdje .

FER i ove godine najprivlačniji...

FER i ove godine najprivlačniji maturantima

Petra Škaberna

Studijski programi FER-a i ove su se godine našli na vrhu liste najpopularnijih programa među maturantima. Na njih se dosad prijavilo gotovo 2 300 kandidata od čega je više od 1 100 maturanata označilo FER kao svoj prvi izbor . Studijskim programima na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, FER već tradicionalno privlači najbolje studente iz Hrvatske . Svake godine upisujemo 650 brucoša, a od tisuću najboljih srednjoškolaca na maturi iz Matematike i/ili Fizike, gotovo polovica upiše upravo FER. Kako bismo uspješno odgovorili na jasnu tržišnu potražnju, ali i pridonijeli poboljšanju kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja u području STEM, od ove jeseni FER svoje programe na preddiplomskoj i diplomskoj razini izvodi i na engleskom jeziku . Stoga nas posebno veseli podatak da već sada bilježimo dobar interes hrvatskih maturanata i za te studijske programe. Naime, na današnji dan prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), 99 kandidata zainteresirano je za upis naših preddiplomskih studija na engleskom jeziku . Temu su obradili i pojedini mediji poput Jutarnjeg lista i RTL -a.

Utjecaj tehnologije 5G na obrazovanje

Utjecaj tehnologije 5G na obrazovanje

Petra Škaberna

Poslovni portal Lider objavio je članak o utjecaju tehnologije 5G na obrazovanje u kojem je okupio predvodnike STEM revolucije u Hrvatskoj, a jedan od sugovornika bio je i dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec . U članku je FER opisan kao obrazovna institucija koja se može usporediti sa "svemirskim brodovima jer živi u simbiozi s najnovijim tehnologijama i stvara STEM kadrove koji su spremni oživotvoriti rješenja koja kao da su proizašla ravno iz nekog znanstveno-fantastičnog filma", a više detalja pročitajte na poveznici ovdje .

Razvoj umjetne inteligencije na FER-u

Razvoj umjetne inteligencije na FER-u

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Sven Lončarić , voditelj FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju , dao je zanimljiv intervju za Večernji list u kojem je govorio o razvoju umjetne inteligencije na FER-u i primjerima UI-e u svakodnevnom životu, a na vječno pitanje "hoće li nas roboti zamijeniti", odgovorio je: "Vjerojatno će se određeni manualni, repetitivni poslovi, koje će umjetna inteligencija moći riješiti, moći automatski odrađivati, a ljudi će se baviti nekim složenijim i kreativnijim poslovima". U zadnjem dijelu razgovora profesor je istaknuo veliki broj projekata koje provode naši istraživači te pojasnio na koji način oni utječu na nastavni program. Naime, zahvaljujući brojnim kompetitivnim projektima studenti FER-a imaju priliku u stvarnom vremenu učiti o najaktualnijim tehnološkim izazovima, zaključio je. Intervju je objavljen na portalu Vecernji.hr i u tiskanom izdanju Večernjeg lista .

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj: Novo...

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj: Novo poglavlje u proizvodnji poluvodiča

Petra Škaberna

BUG je objavio zanimljiv intervju s prof. dr. sc. Tomislavom Suligojem , voditeljem Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ) na temu najnovijih poluvodičkih tehnologija , koje obećavaju veću efikasnost i bolje performanse od postojećih. Što to doista znači, na čemu zapravo počiva ova tehnologija i kad je možemo očekivati, pročitajte u članku ovdje .

Robot Pepper zvijezda Hrvatskoga sabora

Robot Pepper zvijezda Hrvatskoga sabora

Petra Škaberna

Na predstavljanju FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju ( CAI ) na Konferenciji o budućnosti Europe , koja se održala 11. svibnja 2021. godine u Hrvatskom saboru, robot Pepper svojim je šarmom ukrala svu pozornost publike, ali i medija. Tijekom uvodnog govora predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića , Pepper je s njime započela simpatičnu raspravu radi "povrede članka 238. Poslovnika", tražeći potom pravo na repliku, a kasnije je pomogla i prof. dr. sc. Svenu Lončariću nakon njegovog predstavljanja CAI-a, dodatno pojašnjavajući područje rada FER-ovog tima s kojim "radi na zajedničkoj budućnosti ljudi i robota". Medijske osvrte na događaj možete pogledati na sljedećim poveznicama, a u TV prilozima sudjeluje i prof. dr. sc. Zdenko Kovačić : HRT 1 – središnji Dnevnik (početak na 38:52 min)  Nova TV – Dnevnik  (početak na 1:00 min) RTL – Vijesti Jutarnji list Večernji list Index.hr Zimo.hr Pročitajte povezane vijesti na temu Centra za umjetnu inteligenciju: Razvoj umjetne inteligencije na FER-u i Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je na našoj strani .

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila...

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila aplikaciju Susretnica

Petra Škaberna

Poslijedoktorandica i suradnica na projektu "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" , dr. sc. Ivana Rašan , gostovala je u emisiji Hodalica na Radio Studentu u kojoj je predstavila aplikaciju Susretnica , osmišljenu s ciljem podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s invaliditetom. Aplikacija, koja je javno objavljena i slobodna za korištenje , pruža scenarije iz svakodnevnog života putem kojih se pojašnjava kako u pojedinim situacijama pristupiti osobama s različitim tipovima invaliditeta. "Mobilne aplikacije često nemaju opciju pristupačnosti ili ako su one ugrađene, u dosta slučajeva ne rade ispravno pa uvijek ima prostora za poboljšanje. Stoga treba raditi na podizanju svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, ali i u digitalnom okruženju te na taj način poticati razvijatelje digitalnih rješenja da opcije pristupačnosti ugrađuju tako da one funkcioniraju na ispravan način", istaknula je poslijedoktorandica Rašan u emisiji Hodalica.

Izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević o...

Izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević o prednostima pametne poljoprivrede

Petra Škaberna

Primjenom naprednih tehnologija, odnosno primjenom pametne i precizne poljoprivrede , moguće je ostvariti značajna poboljšanja i uštede u cjelokupnom procesu proizvodnje hrane, ali i eliminirati brojne probleme koji su najviše vezani za praćenje i zaštitu usjeva. O načinu na koji tehnologija omogućuje rad na poljoprivrednom zemljištu bez značajnije intervencije ljudi, za Lider je opisao izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević sa Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a članak u cijelosti možete pročitati ovdje .


Repozitorij