Mediji o FER-u

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti...

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti postaju dio naše svakodnevice

Petra Škaberna

U Jutarnjem listu objavljen je članak u kojem dr. sc. Matko Orsag , docent na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo ( ZARI ) i istraživač u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja ( LARICS ) govori o inovacijama koje se trenutno razvijaju na FER-u te pojašnjava na koji način robotska tehnologija može doprinijeti kvaliteti naših života. "Vjerujemo da će robotika, kao vrlo propulzivna grana koja spaja računarstvo i elektrotehniku, postati sve interesantnija među studentima FER-a, a oni će, pak, postati nositelji novih ideja i tvrtki koje mogu pomoći da se naše gospodarstvo napokon pomakne i razvija ukorak s vremenom", zaključuje docent Orsag. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .

Urban Oasis u prilogu Nove TV o...

Urban Oasis u prilogu Nove TV o urbanom vrtlarstvu

Petra Škaberna

Studentski projekt Urban Oasis već je dobro poznat na FER-u. Projekt je, naime, nedavno osvojio 2. mjesto na natječaju "Student DIGI Awards" , a ranije je pobijedio i na "Imagine, Create, Innovate: Smart City" natječaju u organizaciji FER-ovog Innovation Centre Nikola Tesla . Ekipu, koju predvodi student FER-a Marko Ratković , poznajemo radi sjajne inovacije – pametne vitrine za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Na poveznici pogledajte prilog o urbanom vrtlarstvu u kojem je student Marko za Dnevnik Nove TV pojasnio kako funkcionira izum Urban Oasis tima.

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić -...

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić - važnost digitalne transformacije u Hrvatskoj

Petra Škaberna

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina " Universitas" , koje jednom mjesečno izlaze kao prilog u svim vodećim dnevnim novinama, objavljen je intervju s dr. sc. Nedjeljkom Perićem , profesorom na FER-u i ravnateljem Inovacijskoga centra "Nikola Tesla" . Profesor Perić u intervjuu govori o ulozi digitalnih tehnologija i važnosti provođenja digitalne transformacije u Hrvatskoj. "Da bi se mogla snažnije provoditi digitalna transformacija, Hrvatska treba unaprijediti svoju širokopojasnu infrastrukturu. Ohrabrujuće je da poduzeća bitno ne zaostaju za prosjekom EU-a u pogledu primjene digitalnih tehnologija", istaknuo je prof. Perić, komentirajući 20. mjesto na kojem se Hrvatska pozicionirala po DESI indeksu ( Digital Economy and Society Index ). Ravnatelj ICENT-a također smatra da je vrijeme (post)korone "prilika da se postave prioriteti hrvatskog gospodarskog razvoja koji uvažavaju nacionalne potrebe i komparativne prednosti. Korona-pandemija veliki je test spremnosti za novo digitalno doba", zaključuje profesor Perić. Intervju u cijelosti možete preuzeti OVDJE .

Razvoj naprednih elektroenergetskih...

Razvoj naprednih elektroenergetskih mreža na FER-u

Petra Škaberna

Kako inovativne tehnologije mijenjaju elektroenergetski sustav pogledajte u prilogu Nove TV u kojem je gostovao predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, prof. dr. sc. Igor Kuzle . Buduća pametna trošila imat će mogućnost međusobne komunikacije, a primjer toga već postoji na FER-u gdje je razvijena platforma za gospodarenje energijom kroz interakciju zgrade i energetske mreže. U prilogu se također može vidjeti kako bi se u budućnosti moglo upravljati hidroelektranom putem virtualne stvarnosti , što je demonstrirao Mateo Beus, asistent iz Laboratorija za napredne elektroenergetske mreže. Prilog Nove TV iz emisije Informer možete pogledati OVDJE .

Časopis BUG - informatički studiji...

Časopis BUG - informatički studiji bolje prilagođeni nastavi na daljinu

Petra Škaberna

Časopis BUG je u svibanjskom izdanju objavio članak pod naslovom "Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?", u kojem je prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Mihaela Vranić , dala izjavu o tome kako se na FER-u provodi nastava na daljinu. U članku je predstavljeno i kratko istraživanje o prilagodbi hrvatskih fakulteta na online nastavu, a koje je provedeno među studentskom populacijom. Članak u cijelosti pročitajte OVDJE .  

O suradnji FER-a i Končara u novoj...

O suradnji FER-a i Končara u novoj emisiji Sveučilišni Zagreb

Petra Škaberna

Tema ovotjedne emisije Sveučilišni Zagreb je "Krizna ekonomija i ekonomski razvoj nakon krize" , a o suradnji FER-a s Končar – Institutom za elektrotehniku d.d. govorio je predsjednik Uprave te tvrtke, dr. sc. Siniša Marijan te naš prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković . Pored FER-a, o uspješnim primjerima suradnje sastavnica Sveučilišta u Zagrebu s tvrtkama kao što su Petrokemija d.d. i Belupo d. d. (Grupa Podravka), u prilozima također sudjeluju prof. dr. sc. Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomske znanosti Pravnoga fakulteta, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije te prof. dr. sc. Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta. Gost u studiju je prof. dr. sc. Ljubo Jurčić s Ekonomskoga fakulteta, a voditelj emisije je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. Snimka emisije "Sveučilišni Zagreb - Krizna ekonomija i ekonomski razvoj nakon krize" je dostupna ovdje .

Prijenos svečanosti obilježavanja...

Prijenos svečanosti obilježavanja Dana HAZU i imenovanja ovogodišnjih laureata

Petra Škaberna

Ovogodišnju svečanost obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj se objavljuju imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH u 2019., prenio je 29. travnja 2020. godine HRT 3. Među laureatima nalazi se i prof. dr. sc. Igor Kuzle koji je Akademijino priznanje dobio za područje tehničkih znanosti . Prilog HRT-a je dostupan na poveznici , a dio u kojem predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt, objavljuje imena dobitnika započinje u 8:50 minuti.

Prilog o nastavi na daljinu u emisiji...

Prilog o nastavi na daljinu u emisiji Sveučilišni Zagreb

Petra Škaberna

Prošlo je gotovo punih mjesec dana otkako je FER u potpunosti započeo s provođenjem nastave na daljinu. Prilog na tu temu pripremila je Z1 televizija u sklopu emisije "Sveučilišni Zagreb" u kojoj su, pored prodekanice za nastavu, doc. dr. sc. Mihaele Vranić , sudjelovali i doc. dr. sc. Ana Sović Kržić , izv. prof. dr. sc. Tomislav Burić , izv. prof. dr. sc. Igor Mekterović te studentica FER-a Ana Ljubek . Prilog u cijelosti pogledajte na poveznici , a dio koji se odnosi na FER započinje u 14:33 minuti. Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.  

Voditelji FER Esports sekcije govore...

Voditelji FER Esports sekcije govore o potencijalu ove sportske discipline

Petra Škaberna

Studenti Nicky Pranjić i Kristina Mileta , voditelji FER Esports sekcije, ispričali su za portal Srednja.hr kako su esports doveli na stručno natjecanje STEM Games, ali i zašto predviđaju da će ta disciplina u ne tako dalekoj budućnosti stvarati nova radna mjesta. Članak u cijelosti pročitajte na poveznici .

FER-ove znanstvenice uklanjaju...

FER-ove znanstvenice uklanjaju predrasude o djevojkama u STEM području

Petra Škaberna

Prošlogodišnji okrugli stol "Budi i TI djevojka IT" bio je povod za članak Poslovnog dnevnika na temu zastupljenosti žena u IT-u, odnosno o podizanju svijesti o premaloj zastupljenosti djevojaka na tehničkim fakultetima. Mlade FER-ove znanstvenice sa Zavoda za telekomunikacije, asistentica Matea Žilak, mag. ing. te istraživačice Iva Topolovac i Ivana Gače podijelile su svoje motivirajuće priče kako se one snalaze u IKT svijetu, a možete ih pročitati OVDJE .

Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski...

Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski genom

Petra Škaberna

U sklopu popularno-znanstvenog projekta, kojeg je FER u veljači pokrenuo s Jutarnjim listom, objavljena je druga serija edukativnih plakata, a ovoga puta teme su bili virusi , mikrobi i ljudski genom . Ove sjajne plakate osmislile su znanstvenice Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta, odnosno prof. dr. sc. Dijana Škorić (PMF – Virusi i Mikrobi), doc. dr. sc. Ana Bielen (PBF – Mikrobi), prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić (FBF – Mikrobi), doc. dr. sc. Rosa Karlić (PMF – Ljudski genom) te Maja Kuzman, mag. biol. mol. (PMF – Ljudski genom). Više o njihovom znanstvenom radu i ideji iz koje je proizašla serija plakata pod naslovom "Mala škola mikrobiologije", pročitajte ovdje . FER-ovi voditelji projekta su doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za telekomunikacije i asistent Stefan Cikota, mag. phys. sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj...

Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska za 5"

webmaster

U utorak, 7. siječnja 2020. u 23.20 sati u emisiji  "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka" predstavljen je FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju te istraživačke aktivnosti Centra. U emisiji su sudjelovali voditelj Centra prof. dr. sc. Sven Lončarić i doktorandi Anja Babić , mag. ing. i Stjepan Begušić , mag. ing. U snimanju priloga o istraživačkim aktivnostima Centra, koji su prikazani u emisiji, sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Ivan Marković , izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik , izv. prof. dr. sc. Marija Seder i prof. dr. sc. Siniša Šegvić . Voditelj emisije bio je gosp. Branimir Bilić. TV prilog možete pogledati na: https://hrti.hrt.hr/   Napomena: Morate biti prijavljeni na internetske stranice HRT-a i upisati: "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka".

Farma za robote

Farma za robote

webmaster

U četvrtak, 2. siječnja 2020. na internetskim stranicama Jutarnjeg lista objavljen je članak o postignućima LARICS-ovog laboratorija s FER-a čiji tim čine:  Bruno Marić , Ivana Mikolić , Antun Ivanović  i  Marsela Polić pod vodstvom doc. dr. sc. Matka Orsaga . Autorica: Petra Plivelić Članak možete pročitati ovdje .

Gospodarski list o ICENT-ovom...

Gospodarski list o ICENT-ovom okruglom stolu

webmaster

U božićnom izdanju Gospodarskog lista broj 23/24 od 20. prosinca 2019. objavljeno je skupina članaka o okruglom stolu koji je održan početkom prosinca na temu "Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor", a moderirao prof. dr. sc. Nedjeljko Perić . Autori: mr. sc. Milan Husnjak, Ivana Sedak, mag. ing. agr. Marinko Petković Članke možete pregledati ovdje .

ICENT ogranizirao Okrugli stol

ICENT ogranizirao Okrugli stol

webmaster

U subotu, 7. prosinca 2019. godine u Vijestima MrežeTV objavljen je prilog o Okruglom stolu kojeg je organizirao ICENT kao i razgovor s prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem . Voditeljica: Patricia Mezin Prilog traje od 3:13 do 6:12 minute, a možete ga pogledati ovdje .

Članovi istraživačkog laboratorija...

Članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab u emisiji Prometej govorili o istraživanjima u području video igara

webmaster

U četvrtak, 21. studenog 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o video igrama. U snimanju priloga sudjelovali su doc. dr. sc. Mirko Sužnjević i Ivan Slivar , mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a. Prilog pripremila: Nikolina Dragošević Prilog možete pogledati ovdje .

Članovi istraživačkog laboratorija...

Članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab u emisiji Prometej govorili o AR/VR tehnologijama

webmaster

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o proširenoj i virtualnoj stvarnosti. U snimanju priloga sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov i Sara Vlahović , mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a. Prilog pripremila: Nikolina Dragošević Prilog možete pogledati ovdje .

NovaTV objavila prilog o Centru za...

NovaTV objavila prilog o Centru za umjetnu inteligenciju

webmaster

U subotu, 26. listopada 2019. NovaTV je u emisiji Informer objavila prilog o Centru za umjetnu inteligenciju FER-a u kojem su objavljeni razgovori s izv. prof. dr. sc.  Marijom Seder kao i prof. dr. sc. Svenom Lončarićem .  Prilog možete preuzeti  ovdje .

U Universitasu objavljen članak o...

U Universitasu objavljen članak o ICENT-u

webmaster

Dana 20. listopada 2019. objavljen je u Universitasu, kao prilog Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu, intervju prof. Nedjeljka Perića na temu ICENT-a. Autor: Ivan Perkov Intervju možete pročitati  ovdje .

Na Tportalu objavljen članak o Centru...

Na Tportalu objavljen članak o Centru za umjetnu inteligenciju

webmaster

U subotu, 19. listopada 2019. na internetskim stranicama Tportala objavljen je razgovor s izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem o osnivanju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u. Autor: Mladen Smrekar Članak možete pročitati ovdje .


Repozitorij