Mediji o FER-u

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila...

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila aplikaciju Susretnica

Petra Škaberna

Poslijedoktorandica i suradnica na projektu "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" , dr. sc. Ivana Rašan , gostovala je u emisiji Hodalica na Radio Studentu u kojoj je predstavila aplikaciju Susretnica , osmišljenu s ciljem podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s invaliditetom. Aplikacija, koja je javno objavljena i slobodna za korištenje , pruža scenarije iz svakodnevnog života putem kojih se pojašnjava kako u pojedinim situacijama pristupiti osobama s različitim tipovima invaliditeta. "Mobilne aplikacije često nemaju opciju pristupačnosti ili ako su one ugrađene, u dosta slučajeva ne rade ispravno pa uvijek ima prostora za poboljšanje. Stoga treba raditi na podizanju svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, ali i u digitalnom okruženju te na taj način poticati razvijatelje digitalnih rješenja da opcije pristupačnosti ugrađuju tako da one funkcioniraju na ispravan način", istaknula je poslijedoktorandica Rašan u emisiji Hodalica.

Izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević o...

Izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević o prednostima pametne poljoprivrede

Petra Škaberna

Primjenom naprednih tehnologija, odnosno primjenom pametne i precizne poljoprivrede , moguće je ostvariti značajna poboljšanja i uštede u cjelokupnom procesu proizvodnje hrane, ali i eliminirati brojne probleme koji su najviše vezani za praćenje i zaštitu usjeva. O načinu na koji tehnologija omogućuje rad na poljoprivrednom zemljištu bez značajnije intervencije ljudi, za Lider je opisao izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević sa Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a članak u cijelosti možete pročitati ovdje .

Korisni savjeti organizatorica Job...

Korisni savjeti organizatorica Job Fair Meetupa

Petra Škaberna

Uoči drugog Job Fair Meetupa , organizatorice ovog dinamičnog i jedinstvenog sajma karijera, Nikolina Relić iz Centra karijera FER-a i Ivona Martinović iz Saveza studenata FER-a, putem portala Netokracija savjetuju poslodavce i studente kako se najbolje pripremiti za ovaj važan događaj. S obzirom na raznolik program Job Fair Meetupa, organizatorice imaju konkretne savjete za poduzeća koja se predstavljaju putem panel rasprava, talkova i radionica, ali i posebne savjete za studente kojima savjetuju da dobro izbruse svoje životopise! Job Fair Meetup se održava od 10. do 15. svibnja 2021. godine, a više informacija možete pronaći na internetskoj stranici događaja te na Facebooku i Instagramu .

Prof. dr. sc. Darko Žubrinić: O...

Prof. dr. sc. Darko Žubrinić: O školovanju Nikole Tesle u Hrvatskoj

Petra Škaberna

Prvi program Hrvatskoga radija emitirao je tijekom veljače, ožujka i travnja 2021. godine šest priloga na temu školovanja Nikole Tesle u Hrvatskoj, u kojima je sudjelovao prof. dr. sc. Darko Žubrinić sa Zavoda za primijenjenu matematiku. Prilozi su dio emisije "Minijature za radoznale", a u nastavku pronađite poveznice na svaku pojedinu emisiju: 1. dio | 2. dio | 3. dio | 4. dio  |  5. dio | 6. dio .  

Prodekan Mišković: FER-ova Smart City...

Prodekan Mišković: FER-ova Smart City rješenja

Petra Škaberna

Pametni gradovi tema su Liderovog članka u kojem je FER opisan kao "akademska košnica inovacija", a prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković , je pružio više informacija o projektima koje FER trenutačno provodi iz tog područja. Članak pod naslovom "5G otpušta kočnice za razvoj smart city rješenja. Istražili smo što nas čeka" pročitajte ovdje .

Hrvoje Džapo: Studenti FER-a često...

Hrvoje Džapo: Studenti FER-a često već za vrijeme studija počinju raditi

Petra Škaberna

Voditelj Centra karijera FER-a , izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo je za studentski portal Global govorio o trendovima u zapošljavanju naših studenata te kako ih Fakultet priprema za tržište rada. Članak u cijelosti pročitajte ovdje .

Predstavljamo područja djelovanja...

Predstavljamo područja djelovanja FER-ovog AuraLaba

Petra Škaberna

Područje istraživanja FER-ovog Auralizacijskog laboratorija ( AuraLab ) predstavljeno je u HRT-ovoj emisiji Prometej, u kojoj su sudjelovali voditelj laboratorija, prof. dr. sc. Kristian Jambrošić te doc. dr. sc. Marko Horvat i Dominik Kisić, mag. ing . Znanstvenoistraživačko djelovanje AURALaba primjenjivo je, primjerice, u arhitekturi simuliranjem prostorne akustike ili pak u području virtualne stvarnosti, gdje se ispituje vjerodostojnost i usklađenost virtualnog doživljaja slike i zvuka, što je i fokus aktualnog istraživačkog projekta financiranog iz Hrvatske zaklade za znanost "Audio tehnologije u sustavima virtualne stvarnosti za primjenu u auralizaciji". Prilog pogledajte na YouTube kanalu FER-a.

Upoznajte doktorandicu Mateu Žilak,...

Upoznajte doktorandicu Mateu Žilak, članicu ICT-AAC Laba

Petra Škaberna

Portal Telegram.hr objavio je native članak o FER-ovoj doktorandici, Matei Žilak koja u sklopu Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju ( ICT-AAC ) razvija IKT rješenja za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama. Aplikacije koje Matea s timom znanstvenica Laboratorija ICT-AAC, na čelu s prof. dr. sc. Željkom Car , razvija na FER-u su besplatne, a aktivno ih koriste stručnjaci iz edukacijsko-rehabilitacijskog područja na terapijama s djecom s teškoćama u razvoju, kao i njihovi roditelji. Članak je dostupan ovdje .

Moćni računalni sustavi visokih...

Moćni računalni sustavi visokih performanci na FER-u

Petra Škaberna

U HRT-ovoj emisiji Prometej doznajte kako FER-ov Razvojni centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci sudjeluje u europskim aktivnostima razvoja procesora za eru egzaskalarnog računarstva, kad će računala biti u mogućnosti izvoditi trilijune operacija u sekundi. Tim FER-ovih istraživača radi na strateškom projektu razvoja europskog procesora za računalne sustave visokih performanci s primjenama u velikom skupu domena kao što su umjetna inteligencija, automobilska industrija i autonomni sustavi, poslužiteljski sustavi i računarstvo u oblaku. O ovoj jedinstvenoj prilici za oblikovanje novih računalnih arhitektura i aplikacija u prilogu su ispričali prof. dr. sc. Josip Knezović i doc. dr. sc. Daniel Hofman . Emisiju Prometej pogledajte na FER-ovom YouTube kanalu .

Prof dr. sc. Davor Bonefačić o...

Prof dr. sc. Davor Bonefačić o prednostima mreže 5G

Petra Škaberna

Glas Slavonije objavio je je veliki intervju s prof. dr. sc. Davorom Bonefačićem na temu tehnologije 5G. Kao jednu od glavnih novosti u odnosu prema postojećim sustavima pokretnih komunikacija koju će omogućiti tehnologija 5G, profesor Bonefačić ističe izravnu komunikaciju stroja sa strojem, bez potrebe za čovjekom kao posrednikom. "To je osnova za IoT, Internet of Things ili Internet stvari, gdje će većina stvari u čovjekovoj okolini biti umrežena. Na takvoj umreženoj okolini osnivaju se ideje pametnog doma ( Smart Home ), pametnog grada ( Smart City ), energetska učinkovitost, zelene tehnologije, ublažavanje i prilagodba klimatskim promjenama te održivi razvoj društva. Tehnologija 5G bit će osnova za razvoj gospodarstva i novih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života i zaštititi okoliš. Druga novost koju donosi 5G su vrlo pouzdane komunikacije s malim kašnjenjem (latencijom)", navodi se u članku.

Prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić o...

Prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić o razvoju digitalne poljoprivrede

Petra Škaberna

U Gospodarskom listu objavljen je članak u kojem prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić analizira potencijale, mogućnosti i uvjete koje Hrvatska ima za razvoj digitalne poljoprivrede. Emeritus Perić ističe važnost ulaganja u razvoj tehnologija kao temelj za inovativne proizvode i usluge, jer upravo je to zalog za uspješnu i sustavnu provedbu digitalne transformacije našega gospodarstva i društva. "Hrvatska ima solidne početne uvjete da dinamičnije krene u digitalnu transformaciju svoga gospodarstva i društva. Važno je istaknuti da raste i svijest hrvatskog stanovništva i javne uprave o potrebi i pogodnostima koje donosi digitalizacija i digitalna transformacija", naglašava profesor Perić.

Lara Cvjetko osvojila zlatnu medalju...

Lara Cvjetko osvojila zlatnu medalju u judu

Petra Škaberna

Aktualna europska prvakinja u kategoriji mlađih seniorki, studentica FER-a, Lara Cvjetko osvojila je zlatnu medalju na European Openu, turniru koji se protekloga vikenda održao u Pragu, i time osvojila značajne bodove na svjetskoj seniorskoj rang listi u judu . Hrvatska judo reprezentacija se s European Opena u Pragu vraća s čak četiri odličja, a ovdje možete pročitati članak sportske redakcije Hrvatske radiotelevizije. Čestitamo Lari na sjajnom uspjehu!

Prof. dr. sc. Darko Žubrinić:...

Prof. dr. sc. Darko Žubrinić: Nepregledno blago - od matematike do glagoljice

Petra Škaberna

Redoviti profesor na FER-u, prof. dr. sc. Darko Žubrinić , ujedno i predsjednik Društva prijatelja glagoljice, gostovao je na Radio Sljemenu u emisiji "Nepregledno blago - od matematike do glagoljice". Na poveznici , pored ostaloga, možete poslušati kako je matematika, elektrotehnika, ali i cjelokupno područje STEM-a, povezano s glazbom i poezijom.

Prof. dr. sc. Sven Lončarić govori o...

Prof. dr. sc. Sven Lončarić govori o utjecaju i područjima primjene umjetne inteligencije

Petra Škaberna

Povodom objave studije Sveučilišta Stanford o najcitiranijim znanstvenicima u svijetu, Poslovni dnevnik objavio je vrlo zanimljiv intervju s prof. dr. sc. Svenom Lončarićem , koji je prema podacima iz baze Scopus, među 1% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u području "Artificial Intelligence and Image Processing" . Članak je u cijelosti dostupan ovdje .

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj:...

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj: Razvoj poluvodiča i tehnologije HCBT

Petra Škaberna

Časopis Lider je objavio članak u kojem se analizira potencijal uključivanja Hrvatske u industriju poluvodiča, a sugovornik s FER-a bio je prof. dr. sc. Tomislav Suligoj za Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave. U članku se navodi da "Hrvatska ima potencijala za ozbiljnije uključivanje u industriju poluvodiča s pomoću inovacijskih centara te znanstvenih i obrazovnih institucija koje istražuju i razvijaju nove tehnologije poluvodičkih elemenata, naprednih materijala i nanotehnologije, a to su Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Institut 'Ruđer Bošković', Institut za fiziku Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci", dok je profesor Suligoj istaknuo koncept tehnologije bipolarnog tranzistora s horizontalnim tokom struje HCBT koji se razvija na FER-u. Članak je dostupan ovdje .

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo o...

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo o suradnji industrije i akademske zajednice

Petra Škaberna

Povodom današnjeg javnog predstavljanja Analize hrvatske IT industrije , izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo gostovao je u prilogu televizije N1 gdje je govorio o važnosti suradnje IKT industrije i akademske zajednice, osvrnuvši se pritom i na značajnu ulogu FER-a na razvoj sektora IKT u Hrvatskoj. Snimku priloga pogledajte ovdje , a u nastavku obavijesti donosimo cjeloviti osvrt profesora Džape u kojem analizira potencijal i smjer daljnjeg razvoja IKT sektora u Hrvatskoj.

Prva generacija polaznika o...

Prva generacija polaznika o specijalističkom studiju INSURTECH

Petra Škaberna

Kao rezultat suradnje FER-a i Croatia osiguranja, nastao je specijalistički studij "Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju – INSURTECH ", koji je s edukacijom prve generacije polaznika krenuo u zimskom semestru tekuće akademske godine. Portal Telegram objavio je priču u kojoj nekolicina studenta opisuje zašto su se odlučili za ovaj specijalistički studij i što očekuju od njega, a možete ju pročitati ovdje . Voditelj studija, izv. prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar za tu je priliku istaknuo: "Stvaranje Insurtech studija zapravo je odgovor na trend ubrzanog razvoja industrije osiguranja. Naime, digitalizacija je već značajno promijenila mnoge industrije, pa tako i industrija osiguranja kreće u transformaciju. Očekuje se da će industrija osiguranja u budućnosti iskoristiti svoj puni potencijal digitalnih tehnologija kao što su internet stvari (IoT), strojno učenje ili blockchain koje će u osiguranju dovesti do potpuno novih poslovnih modela, veće profitabilnosti i smanjenih operativnih troškova."

Obzor 2020: Projekti AIFORS i...

Obzor 2020: Projekti AIFORS i WatchPlant u Poslovnom dnevniku

Petra Škaberna

Projekti financirani iz programa Obzor 2020, "ERA istraživačka grupa za umjetnu inteligenciju za robotiku – AIFORS" i "Pametan bio-hibridni sustav za nadzor okoliša – WATCHPLANT" predstavljeni su u članku Poslovnog dnevnika, koji možete pročitati ovdje . "Umjetna inteligencija je poznata i primjenjuje se već neko vrijeme. No, problem je da se radi o "strojnoj" inteligenciji čija je primjena dosta upitna u strojevima koji su u uskoj i kritičnoj interakciji s ljudima. Strojevi, roboti, ponašaju se prema unaprijed zadanim algoritmima. Ono što želimo postići je predvidljivo i pouzdano ponašanje strojeva putem umjetnih inteligencija. Vjerujem da ćemo to za šest godina postići", rekao je voditelj projekta AIFORS, prof. dr. sc. Ivan Petrović za Poslovni dnevnik.

Predstavljanje projekta FERSAT u...

Predstavljanje projekta FERSAT u emisiji Prometej

Petra Škaberna

HRT-ova emisija "Prometej" emitirala je prilog o izradi studentskog satelita u sklopu projekta FERSAT, u kojem su sudjelovali naši istraživači izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić , dr. sc. Jurica Jurec , doc. dr. sc. Josip Lončar i dr. sc. Josip Vuković . Što će satelit FERSAT mjeriti, kako će komunicirati sa Zemljom i na koje izazove prilikom izrade treba obratiti pozornost pogledajte na YouTube kanalu Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije.

RoboGirls: Poticanje rodne jednakosti...

RoboGirls: Poticanje rodne jednakosti u STEAM-u

Petra Škaberna

" RoboGirls - Osnaživanje djevojaka u STEAM-u kroz robotiku i kodiranje", projekt financiran iz programa Erasmus+, predstavljen je u siječanjskom izdanju sveučilišnih novina "Universitas" i možete ga preuzeti ovdje . “Glavni dio projekta je razvoj pedagoških materijala za učitelje koje bi mogli uklopiti u svoj svakodnevni rad, kako bi potaknuli na rodnu ravnopravnost u području STEAM”, pojašnjava doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, voditeljica konzorcija projekta RoboGirls te ističe: "U okviru novog kurikuluma informatike nalaze se i cjeline koje potiču razvoj računalnog razmišljanja i rješavanja logičkih zadataka koji bi djecu trebali pripremiti za njihova buduća zanimanja. Mnoga ta zanimanja još danas ne postoje, ali treba biti spreman. Čistim reproduktivnim znanjem bez kritičkog razmišljanja, produktivnosti i brzog odlučivanja uvijek ćemo biti sljedbenici razvoja, a ne predvodnici."


Repozitorij