Mediji o FER-u

Profesor Nedjeljko Perić govori o...

Profesor Nedjeljko Perić govori o Teslinom doprinosu digitalizaciji

Petra Škaberna

Ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla , prof. dr. sc. Nedjeljko Perić , povodom obilježavanja 164. godine rođenja Nikole Tesle, gostovao je u emisiji "Studio 4" i tom se prilikom osvrnuo na Teslin nevjerojatan doprinos Drugoj, Trećoj, ali i Četvrtoj industrijskoj revoluciji. Kako je Teslina ostavština, ali i njegovo cjelokupno vizionarstvo, utjecalo na današnji gospodarski razvoj i digitalizaciju, pogledajte u prilogu putem servisa HRTi (nakon registracije, potrebno je u tražilicu upisati "Studio 4, 10. srpnja 2020."), a dio u kojem govori profesor Perić započinje u 40:10 minuti.

Delegacija projekta "FER...

Delegacija projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" posjetila Predsjednika RH

Petra Škaberna

Povodom nedavno osvojene prve nagrade u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji "Mladi", delegaciju projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" danas je primio Predsjednik RH, Zoran Milanović . Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić , predstavnik FER-a, prof.dr. sc. Marko Delimar , te studentice FER-a Marija Horvat , Maja Matešić i Dajana Šeketa . Više pročitajte u članku Večernjeg lista , te u našoj prethodnoj obavijesti koja sadrži više informacija o samom natjecanju i nagradi.

Studij na engleskom jeziku kreće na...

Studij na engleskom jeziku kreće na jesen

Petra Škaberna

FER od jeseni pokreće preddiplomski studijski program "Računarstvo" na engleskom jeziku, koji će provoditi u suradnji s privatnim Sveučilištem Algebra. Na prvom upisnom roku novi studij će primati 30 studenata. "Sljedećih nekoliko godina, na Algebri će se provoditi FER-ov sveučilišni studij računarstva, kombinacijom naših i njihovih nastavnika, ali na engleskom jeziku, što je prilika da se pripremimo za novu eru", istaknuo je Gordan Gledec, dekan FER-a. Članak Jutarnjeg lista u cijelosti pročitajte na ovdje , a članak na portalu Index.hr ovdje .

Kreativnost nastavnika FER-a u online...

Kreativnost nastavnika FER-a u online nastavi

Petra Škaberna

U posljednjem broju časopisa VIDI objavljen je poseban prilog "VIDI.edu" u kojem su predstavljene vodeće visokoškolske ustanove, među kojima i FER. Tema priloga bila je online nastava te provjera znanja na daljinu. Članak je dostupan na poveznici .

Dnevnik HRT-a objavio prilog o...

Dnevnik HRT-a objavio prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu"

Petra Škaberna

U središnjem Dnevniku HRT-a, 14. lipnja 2020. godine, objavljen je prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu" u kojem su sudjelovale studentice FER-a Marija Horvat , Dajana Šeketa i Maja Matešić , zatim voditeljica projekta Ivana Rogulj (DOOR) te prof. dr. sc. Marko Delimar (FER) . Kao što smo već ranije pisali , projekt se trenutno nalazi u finalnom krugu natjecanja u sklopu EU Sustainable Energy Week i natječe se za najuspješniji projekt u kategoriji "Mladi" . Glasanje je moguće još samo danas te vas stoga pozivamo da podržite ovu sjajnu priču klikom na https://eusew.eu/awards-public-vote . Prilog emitiran u Dnevniku HRT-a je dostupan na poveznici OVDJE , a započinje u 31:57 minuti.

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić -...

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić - važnost digitalne transformacije u Hrvatskoj

Petra Škaberna

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina " Universitas" , koje jednom mjesečno izlaze kao prilog u svim vodećim dnevnim novinama, objavljen je intervju s dr. sc. Nedjeljkom Perićem , profesorom na FER-u i ravnateljem Inovacijskoga centra "Nikola Tesla" . Profesor Perić u intervjuu govori o ulozi digitalnih tehnologija i važnosti provođenja digitalne transformacije u Hrvatskoj. "Da bi se mogla snažnije provoditi digitalna transformacija, Hrvatska treba unaprijediti svoju širokopojasnu infrastrukturu. Ohrabrujuće je da poduzeća bitno ne zaostaju za prosjekom EU-a u pogledu primjene digitalnih tehnologija", istaknuo je prof. Perić, komentirajući 20. mjesto na kojem se Hrvatska pozicionirala po DESI indeksu ( Digital Economy and Society Index ). Ravnatelj ICENT-a također smatra da je vrijeme (post)korone "prilika da se postave prioriteti hrvatskog gospodarskog razvoja koji uvažavaju nacionalne potrebe i komparativne prednosti. Korona-pandemija veliki je test spremnosti za novo digitalno doba", zaključuje profesor Perić. Intervju u cijelosti možete preuzeti OVDJE .

Časopis BUG - informatički studiji...

Časopis BUG - informatički studiji bolje prilagođeni nastavi na daljinu

Petra Škaberna

Časopis BUG je u svibanjskom izdanju objavio članak pod naslovom "Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?", u kojem je prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Mihaela Vranić , dala izjavu o tome kako se na FER-u provodi nastava na daljinu. U članku je predstavljeno i kratko istraživanje o prilagodbi hrvatskih fakulteta na online nastavu, a koje je provedeno među studentskom populacijom. Članak u cijelosti pročitajte OVDJE .  

O suradnji FER-a i Končara u novoj...

O suradnji FER-a i Končara u novoj emisiji Sveučilišni Zagreb

Petra Škaberna

Tema ovotjedne emisije Sveučilišni Zagreb je "Krizna ekonomija i ekonomski razvoj nakon krize" , a o suradnji FER-a s Končar – Institutom za elektrotehniku d.d. govorio je predsjednik Uprave te tvrtke, dr. sc. Siniša Marijan te naš prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković . Pored FER-a, o uspješnim primjerima suradnje sastavnica Sveučilišta u Zagrebu s tvrtkama kao što su Petrokemija d.d. i Belupo d. d. (Grupa Podravka), u prilozima također sudjeluju prof. dr. sc. Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomske znanosti Pravnoga fakulteta, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije te prof. dr. sc. Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta. Gost u studiju je prof. dr. sc. Ljubo Jurčić s Ekonomskoga fakulteta, a voditelj emisije je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. Snimka emisije "Sveučilišni Zagreb - Krizna ekonomija i ekonomski razvoj nakon krize" je dostupna ovdje .

Znanstvenici FER-a govore o...

Znanstvenici FER-a govore o digitalnoj transformaciji društva

Petra Škaberna

Izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik sa Zavoda za telekomunikacije i izv. prof. dr. sc. Predrag Pale sa Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija, sudjelovali su u članku Jutarnjeg lista pod naslovom " Naš novi svijet ". FER-ovi su znanstvenici dali svoje viđenje utjecaja ubrzane digitalne transformacije društva na svakodnevni život. „Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. U vrlo kratkom vremenu naše su navike postale drugačije, od toga kako radimo, učimo, poslujemo, komuniciramo, družimo se, do toga kako putujemo, konzumirano umjetnost, kupujemo. Sve više usluga se digitalizira, a niz novih prilika stvara se na temeljima naprednih tehnologija, a ovo je tek početak. Što slijedi? Kakve promjene donosi digitalizacija? O tim pitanjima razgovaramo s 11 thought leadera koji procjenjuju budućnost društva, znanosti, umjetnosti, zdravstva, urbanizma, uz napredne tehnologije“ , navodi se u članku.

Prijenos svečanosti obilježavanja...

Prijenos svečanosti obilježavanja Dana HAZU i imenovanja ovogodišnjih laureata

Petra Škaberna

Ovogodišnju svečanost obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj se objavljuju imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH u 2019., prenio je 29. travnja 2020. godine HRT 3. Među laureatima nalazi se i prof. dr. sc. Igor Kuzle koji je Akademijino priznanje dobio za područje tehničkih znanosti . Prilog HRT-a je dostupan na poveznici , a dio u kojem predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt, objavljuje imena dobitnika započinje u 8:50 minuti.

Profesor Bonefačić za Zimo.hr:...

Profesor Bonefačić za Zimo.hr: Razbijanje 5G mitova i urota

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Davor Bonefačić sa Zavoda za radiokomunikacije pojasnio je za portal Zimo.hr utjecaj 5G tehnologija na našu svakodnevicu te svojim stručnim argumentima razbio mitove koji se ovih dana mogu pročitati u medijima. U nastavku izdvajamo najzanimljivije dijelove članka . Utjecaj visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja na ljude i druga živa bića proučava se već više od 70 godina. Kako će tehnologija 5G u svome početku biti evolucija postojećeg sustava 4G, mnogi rezultati dosadašnjih istraživanja elektromagnetskih polja na ljude mogu se primijeniti i na 5G. Elektromagnetski valovi ne mogu proizvesti, prenijeti ili stvoriti bilo kakvu biološku tvorevinu, pa tako ni virus ili bakteriju. Dakle, ne treba očekivati nekakve katastrofalne posljedice za zdravlje ljudi, dok će uz uporabu novih pametnih telefona prilagođenih tehnologiji 5G iskustvo korisnika pri uporabi mobilnih mreža biti bolje. Tehnologija 5G bit će osnova za razvoj gospodarstva i novih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života, smatra prof. Bonefačić.

Voditelji FER Esports sekcije govore...

Voditelji FER Esports sekcije govore o potencijalu ove sportske discipline

Petra Škaberna

Studenti Nicky Pranjić i Kristina Mileta , voditelji FER Esports sekcije, ispričali su za portal Srednja.hr kako su esports doveli na stručno natjecanje STEM Games, ali i zašto predviđaju da će ta disciplina u ne tako dalekoj budućnosti stvarati nova radna mjesta. Članak u cijelosti pročitajte na poveznici .

FER-ove znanstvenice uklanjaju...

FER-ove znanstvenice uklanjaju predrasude o djevojkama u STEM području

Petra Škaberna

Prošlogodišnji okrugli stol "Budi i TI djevojka IT" bio je povod za članak Poslovnog dnevnika na temu zastupljenosti žena u IT-u, odnosno o podizanju svijesti o premaloj zastupljenosti djevojaka na tehničkim fakultetima. Mlade FER-ove znanstvenice sa Zavoda za telekomunikacije, asistentica Matea Žilak, mag. ing. te istraživačice Iva Topolovac i Ivana Gače podijelile su svoje motivirajuće priče kako se one snalaze u IKT svijetu, a možete ih pročitati OVDJE .

Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski...

Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski genom

Petra Škaberna

U sklopu popularno-znanstvenog projekta, kojeg je FER u veljači pokrenuo s Jutarnjim listom, objavljena je druga serija edukativnih plakata, a ovoga puta teme su bili virusi , mikrobi i ljudski genom . Ove sjajne plakate osmislile su znanstvenice Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta, odnosno prof. dr. sc. Dijana Škorić (PMF – Virusi i Mikrobi), doc. dr. sc. Ana Bielen (PBF – Mikrobi), prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić (FBF – Mikrobi), doc. dr. sc. Rosa Karlić (PMF – Ljudski genom) te Maja Kuzman, mag. biol. mol. (PMF – Ljudski genom). Više o njihovom znanstvenom radu i ideji iz koje je proizašla serija plakata pod naslovom "Mala škola mikrobiologije", pročitajte ovdje . FER-ovi voditelji projekta su doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za telekomunikacije i asistent Stefan Cikota, mag. phys. sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj...

Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska za 5"

webmaster

U utorak, 7. siječnja 2020. u 23.20 sati u emisiji  "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka" predstavljen je FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju te istraživačke aktivnosti Centra. U emisiji su sudjelovali voditelj Centra prof. dr. sc. Sven Lončarić i doktorandi Anja Babić , mag. ing. i Stjepan Begušić , mag. ing. U snimanju priloga o istraživačkim aktivnostima Centra, koji su prikazani u emisiji, sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Ivan Marković , izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik , izv. prof. dr. sc. Marija Seder i prof. dr. sc. Siniša Šegvić . Voditelj emisije bio je gosp. Branimir Bilić. TV prilog možete pogledati na: https://hrti.hrt.hr/   Napomena: Morate biti prijavljeni na internetske stranice HRT-a i upisati: "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka".

Farma za robote

Farma za robote

webmaster

U četvrtak, 2. siječnja 2020. na internetskim stranicama Jutarnjeg lista objavljen je članak o postignućima LARICS-ovog laboratorija s FER-a čiji tim čine:  Bruno Marić , Ivana Mikolić , Antun Ivanović  i  Marsela Polić pod vodstvom doc. dr. sc. Matka Orsaga . Autorica: Petra Plivelić Članak možete pročitati ovdje .

Gospodarski list o ICENT-ovom...

Gospodarski list o ICENT-ovom okruglom stolu

webmaster

U božićnom izdanju Gospodarskog lista broj 23/24 od 20. prosinca 2019. objavljeno je skupina članaka o okruglom stolu koji je održan početkom prosinca na temu "Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor", a moderirao prof. dr. sc. Nedjeljko Perić . Autori: mr. sc. Milan Husnjak, Ivana Sedak, mag. ing. agr. Marinko Petković Članke možete pregledati ovdje .

ICENT ogranizirao Okrugli stol

ICENT ogranizirao Okrugli stol

webmaster

U subotu, 7. prosinca 2019. godine u Vijestima MrežeTV objavljen je prilog o Okruglom stolu kojeg je organizirao ICENT kao i razgovor s prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem . Voditeljica: Patricia Mezin Prilog traje od 3:13 do 6:12 minute, a možete ga pogledati ovdje .

Članovi istraživačkog laboratorija...

Članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab u emisiji Prometej govorili o istraživanjima u području video igara

webmaster

U četvrtak, 21. studenog 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o video igrama. U snimanju priloga sudjelovali su doc. dr. sc. Mirko Sužnjević i Ivan Slivar , mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a. Prilog pripremila: Nikolina Dragošević Prilog možete pogledati ovdje .

Članovi istraživačkog laboratorija...

Članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab u emisiji Prometej govorili o AR/VR tehnologijama

webmaster

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o proširenoj i virtualnoj stvarnosti. U snimanju priloga sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov i Sara Vlahović , mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a. Prilog pripremila: Nikolina Dragošević Prilog možete pogledati ovdje .


Repozitorij