Mediji o FER-u

Prof. dr. sc. Vesna Županović:...

Prof. dr. sc. Vesna Županović: Znanstveni koncentrat

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Vesna Županović , novoimenovana predsjednica Hrvatskog matematičkog društva , gostovala je u emisiji Znanstveni koncentrat Trećeg programa Hrvatskoga radija u kojoj je slušatelje upoznala s djelovanjem Društva. Emisiju poslušajte na poveznici ovdje .

Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić:...

Izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić: Razvoj kvantnih računala

Petra Škaberna

Kvantno računalstvo, kao jedna od najvažnijih tehnologija u nastajanju prema časopisu Scientific American , tema je Liderovog članka u kojem izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić pojašnjava zašto ne možemo imati kvantno računalo kod kuće. Ipak, ističe profesor Ilijić, studenti FER-a mogu korištenjem web-sučelja IBM-ova sustava Q Experience pokrenuti svoj kvantni program i nakon svega nekoliko minuta imati uvid u rezultate njegova izvođenja na stvarnom kvantnom računalu i raspravljati o tome s kolegama. Članak u cijelosti pročitajte ovdje (web) i ovdje (pdf).

Mjerenje depresije istraživanjem...

Mjerenje depresije istraživanjem biomarkera

Petra Škaberna

BUG je objavio članak o istraživanju u kojem tim s FER-a zajedno s kolegama iz Klinike za psihijatriju Vrapče upotrebom novih tehnologija ispituje povezanost različitih biomarkera i depresije. Primjena strojnog učenja, dubokih neuronskih mreža, dakle umjetne inteligencije, polje je koje se aktivno razvija i još uvijek se može promatrati kao da je tek u začecima implementacije u kliničkoj praksi. Multidisciplinarnim istraživanjem ovoga tipa želi se izgraditi sustav za potporu odlučivanju, čime bi se medicinskoj struci pomoglo prilikom postavljanja dijagnoza, određivanja protokola liječenja, predviđanja ishoda liječenja i drugih zadataka, pojašnjava se u članku. Na strani FER-a u istraživanju sudjeluju Eda Jovičić, univ. bacc. ing. , Krešimir Friganović, mag. ing. , Ivana Kinder, mag. ing. i prof. dr. sc. Mario Cifrek . Članak je dostupan ovdje , a predavanje na tu temu koje je održano u sklopu 20. Tjedna mozga, možete pogledati ovdje .

Najbolji LEGO roboti na FER-u

Najbolji LEGO roboti na FER-u

Petra Škaberna

Portal Universitas objavio je detaljan izvještaj s natjecanja FIRST LEGO League , koje se održalo prošloga vikenda na FER-u u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. Članak možete pročitati ovdje , a simpatičnu čestitku koju su sudci i ocjenjivači uputili malim natjecateljima pogledajte ovdje .

FIRST LEGO League ponovno na FER-u!

FIRST LEGO League ponovno na FER-u!

Petra Škaberna

FIRST LEGO League , ekipno natjecanje za djecu iz područja STEM, koje Hrvatski robotički savez već petu godinu zaredom organizira na FER-u , održalo se u subotu, 29. svibnja 2021. godine. Natjecanje je osmišljeno za djecu između 9 i 16 godina, a ove se godine održava u 100 država svijeta, među kojima je i Hrvatska. Na natjecanje je bilo prijavljeno 30 ekipa iz cijele Hrvatske, od kojih svaka broji od tri do 10 članova. Tema natjecanja ove je godine "RePlay", a cilj je potaknuti djecu na sport, razgibavanje i ponovni izlazak na igrališta. Na susretu uživo natjecatelji su demonstrirali svoje istraživačko-inovativne radove uključujući i svoj prethodni timski rad na dizajnu i programiranju robota LEGO Mindstorms i LEGO Spike. Dodatna zanimljivost je što su ocjenjivači i suci bili profesori s fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet te Građevinski fakultet) i Algebre te uspješni stručnjaci iz industrije. Povratni komentari koje su natjecatelji dobili od sudaca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, a nadamo se i u izboru budućega zanimanja. Osam najboljih hrvatskih ekipa ponovno će se susresti za dva tjedna u Sloveniji i tada će se jedna ekipa izboriti za pobjednika na razini Hrvatske, ali istovremeno će odmjeravati snage i s najboljim ekipama iz susjednih država. Najbolje ekipe potom čeka svjetsko natjecanje u FLL-u koje će se održati u Grčkoj (online). Više informacija o natjecanju nalazi se u nastavku obavijesti, a medijske priloge o natjecanju pogledajte na poveznicama: RTL, RTL Danas HRT, Dnevnik 1 BUG VIDI

FER Esports i HT organizirali...

FER Esports i HT organizirali humanitarnu utakmicu

Petra Škaberna

U sklopu ovogodišnjeg FER esports Championshipa studentska sekcija FER esports organizirala je s Hrvatskim Telekomom humanitarnu utakmicu za Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (ERF). Na virtualnom nogometnom terenu snage su odmjerili bivši i sadašnji studenti FER-a – uspješni poslovni ljudi, Bruno Kovačić (Superbet) i Ivan Runje (HT) te aktualni FER-ovci, Andrej Lekić i Luka Zekan , koji su u konačnici i odnijeli uvjerljivu pobjedu od 6:2. Za svaki zgoditak HT je trebao donirati 2 000 kuna, no kako bi se naglasio humanitarni aspekt, HT je donirani iznos za zagrebački ERF zaokružio na 20 000 kuna! Više informacija pročitajte u članku Jutarnjeg lista .

Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je...

Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je na našoj strani

Petra Škaberna

Predstavljanje FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju ( CAI ) u Hrvatskom saboru na Konferenciji o budućnosti Europe , potaknulo je dodatni interes medija za istraživanja koja se na FER-u provode u području robotike. To je bio povod da prof. dr. sc. Zdenko Kovačić , voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja ( LARICS ), za Nacional dodatno pojasni opseg djelovanja našeg CAI-a te opiše različite mogućnosti suradnje s Centrom. Naime, "isti dan nakon događanja u Saboru uslijedio poziv ravnatelja osječkog Centra za autizam za moguću suradnju, koja bi uključivala korištenje humanoidnih robota NAO i Pepper za moguće provođenje napredne terapije za djecu i osobe s poremećajem iz autističnog spektra", ističe profesor Kovačić jedan pozitivan primjer suradnje. "Ono što mene kao profesora robotike iznimno veseli je da interes studenata za studiranje robotike ne opada, dapače raste, i u ovih 30 godina otkad smo uveli robotičke kolegije, hrvatsko gospodarstvo je dobilo najmanje tisuću stručnjaka s osnovnim znanjima o robotičkim tehnologijama. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju za robotiku u Hrvatskoj značio je veliku šansu i sadašnji trendovi pokazuju da za robotičare vrijedi moto vrijeme je na našoj strani", zaključio je na kraju profesor Kovačić. Članak u cijelosti pročitajte ovdje .

FER i ove godine najprivlačniji...

FER i ove godine najprivlačniji maturantima

Petra Škaberna

Studijski programi FER-a i ove su se godine našli na vrhu liste najpopularnijih programa među maturantima. Na njih se dosad prijavilo gotovo 2 300 kandidata od čega je više od 1 100 maturanata označilo FER kao svoj prvi izbor . Studijskim programima na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, FER već tradicionalno privlači najbolje studente iz Hrvatske . Svake godine upisujemo 650 brucoša, a od tisuću najboljih srednjoškolaca na maturi iz Matematike i/ili Fizike, gotovo polovica upiše upravo FER. Kako bismo uspješno odgovorili na jasnu tržišnu potražnju, ali i pridonijeli poboljšanju kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja u području STEM, od ove jeseni FER svoje programe na preddiplomskoj i diplomskoj razini izvodi i na engleskom jeziku . Stoga nas posebno veseli podatak da već sada bilježimo dobar interes hrvatskih maturanata i za te studijske programe. Naime, na današnji dan prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), 99 kandidata zainteresirano je za upis naših preddiplomskih studija na engleskom jeziku . Temu su obradili i pojedini mediji poput Jutarnjeg lista i RTL -a.

Utjecaj tehnologije 5G na obrazovanje

Utjecaj tehnologije 5G na obrazovanje

Petra Škaberna

Poslovni portal Lider objavio je članak o utjecaju tehnologije 5G na obrazovanje u kojem je okupio predvodnike STEM revolucije u Hrvatskoj, a jedan od sugovornika bio je i dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec . U članku je FER opisan kao obrazovna institucija koja se može usporediti sa "svemirskim brodovima jer živi u simbiozi s najnovijim tehnologijama i stvara STEM kadrove koji su spremni oživotvoriti rješenja koja kao da su proizašla ravno iz nekog znanstveno-fantastičnog filma", a više detalja pročitajte na poveznici ovdje .

Razvoj umjetne inteligencije na FER-u

Razvoj umjetne inteligencije na FER-u

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Sven Lončarić , voditelj FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju , dao je zanimljiv intervju za Večernji list u kojem je govorio o razvoju umjetne inteligencije na FER-u i primjerima UI-e u svakodnevnom životu, a na vječno pitanje "hoće li nas roboti zamijeniti", odgovorio je: "Vjerojatno će se određeni manualni, repetitivni poslovi, koje će umjetna inteligencija moći riješiti, moći automatski odrađivati, a ljudi će se baviti nekim složenijim i kreativnijim poslovima". U zadnjem dijelu razgovora profesor je istaknuo veliki broj projekata koje provode naši istraživači te pojasnio na koji način oni utječu na nastavni program. Naime, zahvaljujući brojnim kompetitivnim projektima studenti FER-a imaju priliku u stvarnom vremenu učiti o najaktualnijim tehnološkim izazovima, zaključio je. Intervju je objavljen na portalu Vecernji.hr i u tiskanom izdanju Večernjeg lista .

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj: Novo...

Prof. dr. sc. Tomislav Suligoj: Novo poglavlje u proizvodnji poluvodiča

Petra Škaberna

BUG je objavio zanimljiv intervju s prof. dr. sc. Tomislavom Suligojem , voditeljem Laboratorija za mikro i nano elektroniku ( MiNEL ) na temu najnovijih poluvodičkih tehnologija , koje obećavaju veću efikasnost i bolje performanse od postojećih. Što to doista znači, na čemu zapravo počiva ova tehnologija i kad je možemo očekivati, pročitajte u članku ovdje .

Robot Pepper zvijezda Hrvatskoga sabora

Robot Pepper zvijezda Hrvatskoga sabora

Petra Škaberna

Na predstavljanju FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju ( CAI ) na Konferenciji o budućnosti Europe , koja se održala 11. svibnja 2021. godine u Hrvatskom saboru, robot Pepper svojim je šarmom ukrala svu pozornost publike, ali i medija. Tijekom uvodnog govora predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordana Jandrokovića , Pepper je s njime započela simpatičnu raspravu radi "povrede članka 238. Poslovnika", tražeći potom pravo na repliku, a kasnije je pomogla i prof. dr. sc. Svenu Lončariću nakon njegovog predstavljanja CAI-a, dodatno pojašnjavajući područje rada FER-ovog tima s kojim "radi na zajedničkoj budućnosti ljudi i robota". Medijske osvrte na događaj možete pogledati na sljedećim poveznicama, a u TV prilozima sudjeluje i prof. dr. sc. Zdenko Kovačić : HRT 1 – središnji Dnevnik (početak na 38:52 min)  Nova TV – Dnevnik  (početak na 1:00 min) RTL – Vijesti Jutarnji list Večernji list Index.hr Zimo.hr Pročitajte povezane vijesti na temu Centra za umjetnu inteligenciju: Razvoj umjetne inteligencije na FER-u i Profesor Zdenko Kovačić: Vrijeme je na našoj strani .

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila...

Dr. sc. Ivana Rašan predstavila aplikaciju Susretnica

Petra Škaberna

Poslijedoktorandica i suradnica na projektu "Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom" , dr. sc. Ivana Rašan , gostovala je u emisiji Hodalica na Radio Studentu u kojoj je predstavila aplikaciju Susretnica , osmišljenu s ciljem podizanja svijesti o važnosti ispravnog pristupanja osobama s invaliditetom. Aplikacija, koja je javno objavljena i slobodna za korištenje , pruža scenarije iz svakodnevnog života putem kojih se pojašnjava kako u pojedinim situacijama pristupiti osobama s različitim tipovima invaliditeta. "Mobilne aplikacije često nemaju opciju pristupačnosti ili ako su one ugrađene, u dosta slučajeva ne rade ispravno pa uvijek ima prostora za poboljšanje. Stoga treba raditi na podizanju svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, ali i u digitalnom okruženju te na taj način poticati razvijatelje digitalnih rješenja da opcije pristupačnosti ugrađuju tako da one funkcioniraju na ispravan način", istaknula je poslijedoktorandica Rašan u emisiji Hodalica.

Izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević o...

Izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević o prednostima pametne poljoprivrede

Petra Škaberna

Primjenom naprednih tehnologija, odnosno primjenom pametne i precizne poljoprivrede , moguće je ostvariti značajna poboljšanja i uštede u cjelokupnom procesu proizvodnje hrane, ali i eliminirati brojne probleme koji su najviše vezani za praćenje i zaštitu usjeva. O načinu na koji tehnologija omogućuje rad na poljoprivrednom zemljištu bez značajnije intervencije ljudi, za Lider je opisao izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević sa Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a članak u cijelosti možete pročitati ovdje .

Korisni savjeti organizatorica Job...

Korisni savjeti organizatorica Job Fair Meetupa

Petra Škaberna

Uoči drugog Job Fair Meetupa , organizatorice ovog dinamičnog i jedinstvenog sajma karijera, Nikolina Relić iz Centra karijera FER-a i Ivona Martinović iz Saveza studenata FER-a, putem portala Netokracija savjetuju poslodavce i studente kako se najbolje pripremiti za ovaj važan događaj. S obzirom na raznolik program Job Fair Meetupa, organizatorice imaju konkretne savjete za poduzeća koja se predstavljaju putem panel rasprava, talkova i radionica, ali i posebne savjete za studente kojima savjetuju da dobro izbruse svoje životopise! Job Fair Meetup se održava od 10. do 15. svibnja 2021. godine, a više informacija možete pronaći na internetskoj stranici događaja te na Facebooku i Instagramu .

Prof. dr. sc. Darko Žubrinić: O...

Prof. dr. sc. Darko Žubrinić: O školovanju Nikole Tesle u Hrvatskoj

Petra Škaberna

Prvi program Hrvatskoga radija emitirao je tijekom veljače, ožujka i travnja 2021. godine šest priloga na temu školovanja Nikole Tesle u Hrvatskoj, u kojima je sudjelovao prof. dr. sc. Darko Žubrinić sa Zavoda za primijenjenu matematiku. Prilozi su dio emisije "Minijature za radoznale", a u nastavku pronađite poveznice na svaku pojedinu emisiju: 1. dio | 2. dio | 3. dio | 4. dio  |  5. dio | 6. dio .  

Prodekan Mišković: FER-ova Smart City...

Prodekan Mišković: FER-ova Smart City rješenja

Petra Škaberna

Pametni gradovi tema su Liderovog članka u kojem je FER opisan kao "akademska košnica inovacija", a prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković , je pružio više informacija o projektima koje FER trenutačno provodi iz tog područja. Članak pod naslovom "5G otpušta kočnice za razvoj smart city rješenja. Istražili smo što nas čeka" pročitajte ovdje .

Hrvoje Džapo: Studenti FER-a često...

Hrvoje Džapo: Studenti FER-a često već za vrijeme studija počinju raditi

Petra Škaberna

Voditelj Centra karijera FER-a , izv. prof. dr. sc. Hrvoje Džapo je za studentski portal Global govorio o trendovima u zapošljavanju naših studenata te kako ih Fakultet priprema za tržište rada. Članak u cijelosti pročitajte ovdje .

Predstavljamo područja djelovanja...

Predstavljamo područja djelovanja FER-ovog AuraLaba

Petra Škaberna

Područje istraživanja FER-ovog Auralizacijskog laboratorija ( AuraLab ) predstavljeno je u HRT-ovoj emisiji Prometej, u kojoj su sudjelovali voditelj laboratorija, prof. dr. sc. Kristian Jambrošić te doc. dr. sc. Marko Horvat i Dominik Kisić, mag. ing . Znanstvenoistraživačko djelovanje AURALaba primjenjivo je, primjerice, u arhitekturi simuliranjem prostorne akustike ili pak u području virtualne stvarnosti, gdje se ispituje vjerodostojnost i usklađenost virtualnog doživljaja slike i zvuka, što je i fokus aktualnog istraživačkog projekta financiranog iz Hrvatske zaklade za znanost "Audio tehnologije u sustavima virtualne stvarnosti za primjenu u auralizaciji". Prilog pogledajte na YouTube kanalu FER-a.

Upoznajte doktorandicu Mateu Žilak,...

Upoznajte doktorandicu Mateu Žilak, članicu ICT-AAC Laba

Petra Škaberna

Portal Telegram.hr objavio je native članak o FER-ovoj doktorandici, Matei Žilak koja u sklopu Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju ( ICT-AAC ) razvija IKT rješenja za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama. Aplikacije koje Matea s timom znanstvenica Laboratorija ICT-AAC, na čelu s prof. dr. sc. Željkom Car , razvija na FER-u su besplatne, a aktivno ih koriste stručnjaci iz edukacijsko-rehabilitacijskog područja na terapijama s djecom s teškoćama u razvoju, kao i njihovi roditelji. Članak je dostupan ovdje .


Repozitorij