Mediji o FER-u

Nova radna mjesta u nepredvidivoj...

Nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti

Petra Škaberna

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina "Universitas" u 2020. godini, objavljen je intervju s prof. emer. dr. sc. Nedjeljkom Perićem pod naslovom "Nova radna mjesta u nepredvidivoj budućnosti". Povod za članak, kojeg možete pročitati ovdje , bio je nedavno održan okrugli stol o reformama u visokom školstvu na kojem su sudjelovali predstavnici javne (državne) uprave, gospodarstva i akademske zajednice.

Profesor Mervan Pašić drži online...

Profesor Mervan Pašić drži online nastavu na Jarunu

Petra Škaberna

Inovativan pristup online nastavi prof. dr. sc. Mervana Pašića sa Zavoda za primijenjenu matematiku izazvao je interes medija, ali i mnoštvo pozitivnih reakcija na društvenim mrežama FER-a - Facebooku i Instagramu . Pročitajte što o predavanjima snimljenima na zagrebačkom Jarunu pišu portali Srednja.hr i RTL.hr , a svi zainteresirani mogu se pretplatiti na YouTube kanal profesora Pašića i ponoviti gradivo prije ispita.

Mreža 5G u službi pametnih gradova i...

Mreža 5G u službi pametnih gradova i autonomnih vozila

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko , voditeljica Laboratorija za Internet stvari , pojasnila je prednosti koje donosi mreža 5G za razvoj pametnih gradova i autonomnih vozila te koja su rješenja najizglednija za realizaciju u bliskoj budućnosti. "Pametnom gradu trebaju prije svega kvalitetna softverska rješenja koja će iskoristiti postojeću infrastrukturu i povezati je na Internet, a potom dodavati nove uređaje poput senzora zauzetosti parkirnih mjesta kako bi nastao jedan rastući ekosustav umreženih uređaja i infrastrukture nad kojim možemo razviti cijeli niz različitih aplikacija", ističe profesorica Podnar Žarko u članku Auto Kluba koji možete pročitati ovdje .

Projekt RoboGirls u prilogu Mreže TV

Projekt RoboGirls u prilogu Mreže TV

Petra Škaberna

Krajem 2020. godine na FER-u je započeo projekt " RoboGirls - Osnaživanje djevojaka u STEAM-u kroz robotiku i kodiranje", koji ima za cilj razviti inovativni pedagoški materijal te ojačati kapacitete učitelja i edukatora u području znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike (STEAM) čime bi se dodatno potaknuo interes djevojčica za tehnička područja odnosno robotiku. U emisiji Mreže TV "Studentski grad" gostovala je doc. dr. sc. Ana Sović Kržić , voditeljica konzorcija projekta RoboGirls, a prilog je dostupan ovdje .

FER-ovi stručnjaci ističu važnost...

FER-ovi stručnjaci ističu važnost kibernetičke i informacijske sigurnosti

Petra Škaberna

Poslovni dnevnik objavio je članak u kojem voditelj FER-ovog poslijediplomskog specijalističkog studija Informacijska sigurnost, doc. dr. sc. Stjepan Groš zajedno s izv. prof. dr. sc. Marinom Vukovićem govori o važnosti edukacije stručnjaka za informacijsku sigurnost. "Sigurnost je relativno nova tema u većini područja, a posebno u specifičnim sustavima kao što su, primjerice, upravljački sustavi u industriji. To znači da su generacije inženjera prolazile svoju edukaciju a da nisu ništa čule o sigurnosti, zbog čega sada potencijalno predstavljaju izazov svojim organizacijama. Nije bitno educirati samo studente, odnosno buduće stručnjake, treba educirati i postojeće. U narednom razdoblju, kako zaključuju Stjepan Groš i Marin Vuković, slijedi sve intenzivnija digitalizacija, uz primjenu umjetne inteligencije i strojno učenje koje također uvodi svoj skup sigurnosnih problema, a sve to će zahtijevati još jači angažman svih dionika u Hrvatskoj kako bi se informacijska i kibernetička sigurnost zadržala na zadovoljavajućoj razini", ističe se u članku koji možete pročitati ovdje .

Tajna FER-ovog startup inkubatora...

Tajna FER-ovog startup inkubatora "SPOCK" su interdisciplinarni timovi

Petra Škaberna

Portal Netokracija pripremio je odličan članak u kojem voditelj FER-ovog startup inkubatora SPOCK, Matija Srbić , govori o realnim situacijama, problemima, ali i sjajnim mogućnostima koje se nude svakom startupu. Njegovo osobno iskustvo u razvoju i pokretanju vlastitog startupa čini ga upravo idealnim voditeljem SPOCK-a. Članak otkriva sve Matijine tajne uspješnog vođenja SPOCK-ovih startup timova, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje .

"Dani otvorenih prozora" u...

"Dani otvorenih prozora" u središnjem Dnevniku HRT-a

Petra Škaberna

FER se na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu predstavio putem web-stranice "Dani otvorenih prozora" , koja je svim našim budućim studenticama i studentima ponudila bogat i zanimljiv interaktivni sadržaj. Povodom održavanja Smotre, HRT je za središnji Dnevnik snimio prilog u kojem je sudjelovala prodekanica za nastavu, izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić te troje maturanata XV. gimnazije , a možete ga pogledati na YouTube kanalu FER-a .

Doc. dr. sc. Mirko Sužnjević:...

Doc. dr. sc. Mirko Sužnjević: Inovacije koje će nam omogućiti 5G mreža

Petra Škaberna

Mnogostruke prednosti koje nam donosi peta generacija mobilne mreže – 5G, odnosit će se i na inovacije u području multimedijskih usluga, videoigara, prometa, obrazovanja, poljoprivrede i energetike. O pozitivnim promjenama koje nas čekaju u bliskoj budućnosti za 24 sata govori doc. dr. sc. Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .

Prof. dr. sc. Ivan Petrović govori o...

Prof. dr. sc. Ivan Petrović govori o utjecaju 5G mreže na zdravstvo

Petra Škaberna

Portal Telegram je objavio opširan članak o revolucionarnim promjenama u zdravstvu koje će omogućiti uvođenje 5G mreže, prije svega radi značajnog povećanja brzine prijenosa podataka i stabilnosti internetske mreže. Kako će peta generacija mobilne mreže transformirati zdravstvo pojašnjava naš redoviti profesor, dr. sc. Ivan Petrović . Autonomna vozila, rehabilitacijski roboti, udaljene operacije i nanoroboti nemaju više isključivo futurističku konotaciju, a sve zahvaljujući internetu nove generacije. Članak pod naslovom "S 5G mrežom stiže revolucija u zdravstvu, vodeći hrvatski stručnjaci objašnjavaju što nas sve čeka" pročitajte OVDJE .

Prilog Televizije Student o Job Fair...

Prilog Televizije Student o Job Fair Meetupu

Petra Škaberna

Ovogodišnji, prvi po redu, Job Fair Meetup okupio je najzvučnija imena IT industrije koja su se predstavila studentima na radionicama, talkovima i tijekom networkinga . Više od 300 studenata posjetilo je FER i KSET u potrazi za poslom, praksom ili umrežavanjem, a Televizija Student napravila je odličan prilog koji najbolje prikazuje atmosferu Job Fair Meetupa . Prilog je dostupan na poveznici OVDJE .

Student "Instituta za...

Student "Instituta za tehnologiju Karlsruhe" hvali organizaciju nastave na FER-u

Petra Škaberna

U sklopu programa studentske razmjene Erasmus+ na FER-u se trenutno nalazi nešto više od 30 stranih studenata. Jedan od njih je i Arthur Kadnikov, student njemačkog Instituta za tehnologiju Karlsruhe (KIT) koji glasi kao jedan od najboljih europskih sveučilišta. U članku Večernjeg lista student Kadnikov posebno ističe svoje zadovoljstvo s praktičnim dijelom nastave na FER-u , za koji smatra da je mnogo bolje organiziran nego na njegovom matičnom fakultetu. Članak u cijelosti pročitajte OVDJE .

Stručnjaci s FER-a otkrivaju sve o 5G...

Stručnjaci s FER-a otkrivaju sve o 5G tehnologiji

Petra Škaberna

Profesori FER-a i stručnjaci za 5G tehnologiju pojašnjavaju kako ona funkcionira, koliko je (ne)štetna za ljude, koje su njezine prednosti u odnosu na 4G tehnologiju te kako tehnološke inovacije utječu na naš svakodnevni život. U članku portala Telegram sudjelovao je predstojnik Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Gordan Šišul i dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec , dok je u članku 24 sata sudjelovao zamjenik predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Davor Bonefačić .

Projekt INNOSID – društveno odgovorna...

Projekt INNOSID – društveno odgovorna inovacija

Petra Škaberna

U članku Jutarnjeg lista suradnik sa Zavoda za telekomunikacije i doktorand na FER-u, Hrvoje Vdović govori o projektu "Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom – INNOSID " u kontekstu društveno odgovornih inovacija.   Cilj projekta INNOSID je povećanje društvene uključenosti osoba sa složenim komunikacijskim potrebama dizajniranjem besplatnih IT rješenja za prilagođenu komunikaciju, edukaciju i podizanje svijesti o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .

Mreža TV o novim studijskim...

Mreža TV o novim studijskim programima FER-a na engleskom jeziku

Petra Škaberna

Prodekanica za nastavu FER-a, doc. dr. sc. Mihaela Vranić i voditelj projekta FER-IN, prof. dr. sc. Marko Delimar sudjelovali su u prilogu emisije "Studentski grad" i tom prilikom predstavili nove međunarodne studijske programe iz elektrotehnike i računarstva s kojima FER kreće u akademskoj godini 2021./2022. Prilog Mreže TV možete pogledati na YouTube kanalu FER-a .

Dekan Gledec: Prioritet za nastavu...

Dekan Gledec: Prioritet za nastavu uživo su brucoši

Petra Škaberna

Povodom objave FER-ovih planova vezanih za provođenje nastave u nadolazećoj akademskoj godini, Jutarnji list je objavio članak u kojem dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec , pobliže pojašnjava na što će se Fakultet fokusirati s obzirom na novonastalu situaciju s koronavirusom. "Prioritet u izvođenju nastave na fakultetu su nam brucoši, a nastava na višim godinama prilagođavat će se prilikama. I ove godine upisali smo 650 brucoša, od kojih je preko polovice među tisuću najboljih i matematičara i fizičara ove generacije u državi. Oni su imali vrlo turbulentan četvrti razred srednje škole pa za njih ne bi bilo dobro da nastavu pohađaju isključivo online - rekao je Gledec. Ističe da prva godina daje temelje za cijeli kasniji studij i karijeru, stoga ti temelji moraju biti čvrsti", navodi se u članku koji u cijelosti možete pročitati ovdje .

Saša Tepić: STEM Games izvlače pravo...

Saša Tepić: STEM Games izvlače pravo znanje i snalažljivost iz studenata

Petra Škaberna

Ako ste se ikada pitali tko stoji iza sjajnog projekta STEM Games , članak Gloria Glama će vam otkriti da je jedan od pokretača tog europskog studentskog natjecanja upravo Saša Tepić - doktorand na FER-u i naš vanjski suradnik na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. "Ono što na fakultetu kao studenti dobijemo, a da toga nismo ni svjesni, je inženjersko razmišljanje, što znači da možemo riješiti određeni problem čak i u nezgodnoj situaciji uz ograničen set alata. To je ono najdragocjenije što možemo dobiti fakultetskim obrazovanjem", ističe Saša Tepić. Članak je dostupan ovdje .

Vrh rang-liste FER-a na upisima...

Vrh rang-liste FER-a na upisima zauzeo miočanin Luka Hobor

Petra Škaberna

Portal Srednja.hr objavio je članak o maturantima koji su na državnoj maturi postigli najbolje rezultate, a među kojima je i Luka Hobor, maturant XV. gimnazije koji je upravo ovih dana postao ponosni brucoš FER-a . Luka je jedan od pet maturanata koji je sa stopostotnom točnošću riješio dva najteža predmeta na maturi – Matematiku i Fiziku. U članku, koji je dostupan na poveznici , pročitajte i ostala njegova razmišljanja i dojmove oko ovogodišnje mature.

Delegacija projekta "FER...

Delegacija projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" posjetila Predsjednika RH

Petra Škaberna

Povodom nedavno osvojene prve nagrade u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji "Mladi", delegaciju projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" danas je primio Predsjednik RH, Zoran Milanović . Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić , predstavnik FER-a, prof.dr. sc. Marko Delimar , te studentice FER-a Marija Horvat , Maja Matešić i Dajana Šeketa . Više pročitajte u članku Večernjeg lista , te u našoj prethodnoj obavijesti koja sadrži više informacija o samom natjecanju i nagradi.

Portal Zimo piše o timu s FER-a koji...

Portal Zimo piše o timu s FER-a koji radi na razvoju humanoidnog robota

Petra Škaberna

Na portalu Zimo objavljen je članak koji opisuje znanstveni rad i istraživanja koja se na FER-u provode vezano za korištenje humanoidnog robota Pepper u području medicine . Naime, tim studenata kojeg čine  Dora Matić , Bruno Čelan , Ivan Bejić , Ivan Buterin , Zvonimir Jukić , Filip Kozlik , Vladimir Slošić , Ivan Hrabar , Frano Petric , zajedno s profesorom Zdenkom Kovačićem , osmislio je projekt i znanstveni rad koji se bavi korištenjem humanoidnih robota u zdravom starenju. Tijekom njihove studije započela je i suradnja s Klinikom za traumatologiju , koja je nažalost privremeno zaustavljena uslijed pandemije virusa COVID-19. Što se tiče daljnjih planova, profesor Kovačić je istaknuo : "Trenutno se radi na primjeni metoda umjetne inteligencije koje će omogućiti robotu da prati ispravnost izvođenja vježbi, da interaktivno korigira rad pacijenta i da ga pojačano motivira da odradi vježbe na najbolji mogući način. Također želimo iskoristiti mogućnosti robota da prepoznaje emocije kako bi po potrebi adaptirao tempo, način i redoslijed izvođenja vježbi s ciljem maksimizacije učinka vježbanja." Članak pod naslovom "Budućnost je u Klinici za traumatologiju: Humanoidni robot s FER-a oduševio liječnike i pacijente, pogledajte ga na djelu" dostupan je OVDJE .

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti...

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti postaju dio naše svakodnevice

Petra Škaberna

U Jutarnjem listu objavljen je članak u kojem dr. sc. Matko Orsag , docent na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo ( ZARI ) i istraživač u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja ( LARICS ) govori o inovacijama koje se trenutno razvijaju na FER-u te pojašnjava na koji način robotska tehnologija može doprinijeti kvaliteti naših života. "Vjerujemo da će robotika, kao vrlo propulzivna grana koja spaja računarstvo i elektrotehniku, postati sve interesantnija među studentima FER-a, a oni će, pak, postati nositelji novih ideja i tvrtki koje mogu pomoći da se naše gospodarstvo napokon pomakne i razvija ukorak s vremenom", zaključuje docent Orsag. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .


Repozitorij