Mediji o FER-u

FER-ove znanstvenice uklanjaju...

FER-ove znanstvenice uklanjaju predrasude o djevojkama u STEM području

Petra Škaberna

Prošlogodišnji okrugli stol „Budi i TI djevojka IT“ bio je povod za članak Poslovnog dnevnika na temu zastupljenosti žena u IT-u, odnosno o podizanju svijesti o premaloj zastupljenosti djevojaka na tehničkim fakultetima. Mlade FER-ove znanstvenice sa Zavoda za telekomunikacije, asistentica Matea Žilak, mag. ing. te istraživačice Iva Topolovac i Ivana Gače podijelile su svoje motivirajuće priče kako se one snalaze u IKT svijetu, a možete ih pročitati OVDJE .

Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski...

Upoznajte viruse, mikrobe i ljudski genom

Petra Škaberna

U sklopu popularno-znanstvenog projekta, kojeg je FER u veljači pokrenuo s Jutarnjim listom, objavljena je druga serija edukativnih plakata, a ovoga puta teme su bili virusi , mikrobi i ljudski genom . Ove sjajne plakate osmislile su znanstvenice Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta, odnosno prof. dr. sc. Dijana Škorić (PMF – Virusi i Mikrobi), doc. dr. sc. Ana Bielen (PBF – Mikrobi), prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić (FBF – Mikrobi), doc. dr. sc. Rosa Karlić (PMF – Ljudski genom) te Maja Kuzman, mag. biol. mol. (PMF – Ljudski genom). Više o njihovom znanstvenom radu i ideji iz koje je proizašla serija plakata pod naslovom "Mala škola mikrobiologije", pročitajte ovdje . FER-ovi voditelji projekta su doc. dr. sc. Dario Bojanjac sa Zavoda za telekomunikacije i asistent Stefan Cikota, mag. phys. sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

Studenti Marko Ratković i Frano Rajič...

Studenti Marko Ratković i Frano Rajič među najboljim mladim inovatorima

Petra Škaberna

Studenti FER-a, Marko Ratković i Frano Rajič , članovi su timova Urban Oasis i Potential BCI koji dijele 2. mjesto među dobitnicima "Student DIGI Awards" natječaja u kojem su se birali najbolji mladi inovatori. Studentski tim Urban Oasis , predvođen Markom Ratkovićem, osmislio je uređaj za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Točnije, to je “pametna vitrina” u kojoj se mogu uzgajati biljke i povrće, a može se smjestiti u dnevni boravak, ured, restoran ili hotel, navodi se u članku Jutarnjeg lista. U timu također sudjeluju studentice Agronomskog fakulteta Lucija Jelavić i Nikolina Martinec te idejni začetnik Mateo Cahun, student TVZ-a. Potential BCI razvija tehnologiju za spajanje mozga i računala, svojevrsni softver za “čitanje misli”, a pored Frana Rajiča, u timu je i student Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Kristijan Lucijetić te student informatike na pulskom fakultetu Juraj Dobrila,  Aldo Ferlatti. Urban Oasis  već je ranije pobijedio na " Imagine, Create, Innovate: Smart City " natječaju u organizaciji FER-ovog Innovation Centre Nikola Tesla , a Potential BCI  upravo sudjeluje u našem SPOCK inovacijskom programu. Spomenut ćemo još jedan tim, Smart Traffic , koji također sudjeluje u ovogodišnjem SPOCK-u, a bio je finalist "Student DIGI Awards" natječaja. Tim čine tri studenta FER-a, Luka Košćak , Luka Mandić i Anton Kontić , koji su osmislili umjetnog prometnog policajca za rješavanje prometnih gužvi. Čestitamo genijalnim mladim umovima s FER-a i veselimo se nihovim budućim uspjesima!

Izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov u...

Izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov u članku Jutarnjeg lista

Petra Škaberna

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Jutarnji list je 8. ožujka 2020. godine objavio članak " Pet žena koje mijenjaju hrvatsku znanost " u kojem je sudjelovala FER-ova mlada znanstvenica i "sjajna žena u muškom bastionu", izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov sa Zavoda za telekomunikacije . Članak pokazuje da žene danas sve ravnopravnije sudjeluju u znanosti, a FER to dokazuje i brojkama. Naime, više od 27 posto docentskih mjesta na FER-u drže upravo mlade znanstvenice i istraživačice!  

Jutarnji list u suradnji s FER-ovim...

Jutarnji list u suradnji s FER-ovim znanstvenicima objavljuje plakate o svemiru

Petra Škaberna

FER je s Jutarnjim listom započeo suradnju na projektu kojem je cilj približiti znanstvene teme široj javnosti , s naglaskom na mladu populaciju odnosno učenike. Riječ je o nizu edukativnih plakata koji će biti objavljivani idućih mjeseci u ovim dnevnim novinama, a u prvoj seriji teme su Sunčev sustav , crne rupe i sateliti . Iza ovog sjajnog projekta stoje naši mladi znanstvenici, doc. dr. sc. Dario Bojanjac i asistent Stefan Cikota, mag. phys. koji vjeruju u važnost popularizacije znanosti i spremni su uložiti dodatni napor kako bi mlade potaknuli da se još više okrenu znanosti i istraže nebrojene mogućnosti koje nam ona nudi. Članak u cijelosti pročitajte na poveznici .

Enes Garibović - najbolji sportaš...

Enes Garibović - najbolji sportaš Varaždina u 2019. godini

Petra Škaberna

Student FER-a, Enes Garibović proglašen je u ponedjeljak, 3. veljače 2020. godine, najboljim sportašem Varaždina za 2019. godinu. Enes je član Športskog karate kluba Varaždin, a titulu najboljeg varaždinskog sportaša osvojio je pet puta zaredom. Vijest u cijelosti možete pročitati ovdje . Čestitamo !

U dnevnim novinama objavljeni...

U dnevnim novinama objavljeni intervjui s dekanom FER-a

Petra Škaberna

Posljednjih tjedana nekoliko je najčitanijih dnevnih novina objavilo interesantne intervjue s dekanom FER-a, izv. prof. dr. sc. Gordanom Gledecom. Prvi je to učinio Jutarnji list (27. 1. 2020.), potom Poslovni dnevnik (30. 1. 2020.), a naposljetku i Večernji list (8. 2. 2020.). FER je fakultet koji već desetljećima diktira trendove u obrazovanju, znanosti i gospodarstvu, a aktualni dekan Fakulteta u člancima otkriva filozofiju Uprave, koja u pravilu i diktira smjer razvoja i djelovanja neke institucije te daje odgovor zašto je FER već godinama vodeći fakultet u RH.

Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj...

Prof. Sven Lončarić u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska za 5"

webmaster

U utorak, 7. siječnja 2020. u 23.20 sati u emisiji  "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka" predstavljen je FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju te istraživačke aktivnosti Centra. U emisiji su sudjelovali voditelj Centra prof. dr. sc. Sven Lončarić i doktorandi Anja Babić , mag. ing. i Stjepan Begušić , mag. ing. U snimanju priloga o istraživačkim aktivnostima Centra, koji su prikazani u emisiji, sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Ivan Marković , izv. prof. dr. sc. Vedran Podobnik , izv. prof. dr. sc. Marija Seder i prof. dr. sc. Siniša Šegvić . Voditelj emisije bio je gosp. Branimir Bilić. TV prilog možete pogledati na: https://hrti.hrt.hr/   Napomena: Morate biti prijavljeni na internetske stranice HRT-a i upisati: "Hrvatska za 5: Umjetna inteligencija, nove tehnologije i dostojanstvo čovjeka".

Farma za robote

Farma za robote

webmaster

U četvrtak, 2. siječnja 2020. na internetskim stranicama Jutarnjeg lista objavljen je članak o postignućima LARICS-ovog laboratorija s FER-a čiji tim čine:  Bruno Marić , Ivana Mikolić , Antun Ivanović  i  Marsela Polić pod vodstvom doc. dr. sc. Matka Orsaga . Autorica: Petra Plivelić Članak možete pročitati ovdje .

Gospodarski list o ICENT-ovom...

Gospodarski list o ICENT-ovom okruglom stolu

webmaster

U božićnom izdanju Gospodarskog lista broj 23/24 od 20. prosinca 2019. objavljeno je skupina članaka o okruglom stolu koji je održan početkom prosinca na temu "Digitalna inovativna rješenja za poljoprivredno-prehrambeni sektor", a moderirao prof. dr. sc. Nedjeljko Perić . Autori: mr. sc. Milan Husnjak, Ivana Sedak, mag. ing. agr. Marinko Petković Članke možete pregledati ovdje .

ICENT ogranizirao Okrugli stol

ICENT ogranizirao Okrugli stol

webmaster

U subotu, 7. prosinca 2019. godine u Vijestima MrežeTV objavljen je prilog o Okruglom stolu kojeg je organizirao ICENT kao i razgovor s prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem . Voditeljica: Patricia Mezin Prilog traje od 3:13 do 6:12 minute, a možete ga pogledati ovdje .

Članovi istraživačkog laboratorija...

Članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab u emisiji Prometej govorili o istraživanjima u području video igara

webmaster

U četvrtak, 21. studenog 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o video igrama. U snimanju priloga sudjelovali su doc. dr. sc. Mirko Sužnjević i Ivan Slivar , mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a. Prilog pripremila: Nikolina Dragošević Prilog možete pogledati ovdje .

Članovi istraživačkog laboratorija...

Članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab u emisiji Prometej govorili o AR/VR tehnologijama

webmaster

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o proširenoj i virtualnoj stvarnosti. U snimanju priloga sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov i Sara Vlahović , mag. ing. te ostali članovi istraživačkog laboratorija MUEXlab s FER-a. Prilog pripremila: Nikolina Dragošević Prilog možete pogledati ovdje .

NovaTV objavila prilog o Centru za...

NovaTV objavila prilog o Centru za umjetnu inteligenciju

webmaster

U subotu, 26. listopada 2019. NovaTV je u emisiji Informer objavila prilog o Centru za umjetnu inteligenciju FER-a u kojem su objavljeni razgovori s izv. prof. dr. sc.  Marijom Seder kao i prof. dr. sc. Svenom Lončarićem .  Prilog možete preuzeti  ovdje .

U Universitasu objavljen članak o...

U Universitasu objavljen članak o ICENT-u

webmaster

Dana 20. listopada 2019. objavljen je u Universitasu, kao prilog Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i Novom listu, intervju prof. Nedjeljka Perića na temu ICENT-a. Autor: Ivan Perkov Intervju možete pročitati  ovdje .

Na Tportalu objavljen članak o Centru...

Na Tportalu objavljen članak o Centru za umjetnu inteligenciju

webmaster

U subotu, 19. listopada 2019. na internetskim stranicama Tportala objavljen je razgovor s izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem o osnivanju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u. Autor: Mladen Smrekar Članak možete pročitati ovdje .

Zagrebački FER u centru naprednih...

Zagrebački FER u centru naprednih svjetskih istraživanja

webmaster

Na Al Jazeerinom internetskom portalu, 6. listopada 2019. objavljen je članak o FER-ovom Centru umjetne inteligencije u kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Sven Lončarić i izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković . Autor: Mario Pejović Članak možete pregledati ovdje .

Prof. dr. sc. Sven Lončarić u emisiji...

Prof. dr. sc. Sven Lončarić u emisiji Prometej

webmaster

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine na prvom programu HTV-a u emisiji Prometej prikazan je prilog o biomedicinskom inženjerstvu i HKO projektu "Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području biomedicinskog inženjerstva". U snimanju priloga sudjelovali su prof. dr. sc. Tanja Jurčević Lulić , prof. dr. sc. Miloš Judaš i prof. dr. sc. Sven Lončarić s FER-a. Pripremila: Nikolina Dragošević Prilog možete preuzeti ovdje .

FER osniva prvi centar za umjetnu...

FER osniva prvi centar za umjetnu inteligenciju u Hrvatskoj: Studenti su oduševljeni!

webmaster

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine u vijestima televizije RTL objavljen je prilog o otvaranju Centra za umjetnu inteligenciju na FER-u s prof. dr. sc. Zdenkom Kovačićem i izv. prof. dr. sc. Nikolom Miškovićem . Prilog možete pogledati ovdje .

U Jutarnjem listu objavljen članak:...

U Jutarnjem listu objavljen članak: Na FER-u se otvara Centar za umjetnu inteligenciju

webmaster

U srijedu, 25. rujna 2019. u Jutarnjem listu objavljen je tekst o otvaranju FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju u sklopu kojeg su objavljene i izjave dekana FER-a izv. prof. dr. sc. Gordana Gledeca  i prodekana za znanost izv. prof. dr. sc. Nikole Miškovića.  Autorica članka: Tanja Rudež Članak možete preuzeti ovdje .


Repozitorij