Mediji o FER-u

Istraživači FER-a govore o...

Istraživači FER-a govore o inovativnim tehnologijama u službi pametne poljoprivrede

Petra Škaberna

Pametna poljoprivreda aktualna je tema s obzirom na sve veću mogućnost primjene robotike i inovativnih tehnologija u tom području. Istraživači i znanstvenici FER-a su za Večernji list pojasnili prednosti koje 5G tehnologija donosi za poljoprivredu. U članku pod nazivom "5G za pametnu poljoprivredu: Ušli smo u laboratorij na FER-u gdje se razvijaju roboti za farme" , doc. dr. sc. Matko Orsag predstavio je Franku – robota koji ima osjetilo dodira i može "komunicirati" s biljkama. Riječ je o sustavu pametne poljoprivrede koji u sklopu FER-ovog projekta Specularia razvijaju istraživači iz laboratorija LARICS . Drugi članak nosi naslov "Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi..." , a o prednostima upotrebe 5G tehnologije u poljoprivredi, prije svega radi značajno veće brzine prijenosa podataka , govore prof. dr. sc. Gordan Šišul i izv. prof. dr. sc. Marko Jurčević .

Prof. emer. dr sc. Nedjeljko Perić...

Prof. emer. dr sc. Nedjeljko Perić gostovao u emisiji "Prozor u digitalno"

Petra Škaberna

Ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić , gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija "Prozor u digitalno" u kojoj je govorio o djelovanju ICENT-a, suradnji između gospodarstva i znanstvene zajednice te općenito o gospodarstvu u industrijskom dobu. Emisija je u cijelosti dostupna na poveznici ovdje .

Studentica FER-a, Lara Cvjetko...

Studentica FER-a, Lara Cvjetko europska prvakinja u judu

Petra Škaberna

Lara Cvjetko, 19-godišnja studentica FER-a, osvojila je zlatno odličje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore koje se održava u Poreču. Pobjedu je odnijela u kategoriji do 70 kg za uzrast mlađih seniora (do 23 godine). Članak s više informacija o natjecanju dostupan je OVDJE . Čestitamo Lari na ovom sjajnom uspjehu!  

Doc. dr. sc. Mirko Sužnjević:...

Doc. dr. sc. Mirko Sužnjević: Inovacije koje će nam omogućiti 5G mreža

Petra Škaberna

Mnogostruke prednosti koje nam donosi peta generacija mobilne mreže – 5G, odnosit će se i na inovacije u području multimedijskih usluga, videoigara, prometa, obrazovanja, poljoprivrede i energetike. O pozitivnim promjenama koje nas čekaju u bliskoj budućnosti za 24 sata govori doc. dr. sc. Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .

Prof. dr. sc. Ivan Petrović govori o...

Prof. dr. sc. Ivan Petrović govori o utjecaju 5G mreže na zdravstvo

Petra Škaberna

Portal Telegram je objavio opširan članak o revolucionarnim promjenama u zdravstvu koje će omogućiti uvođenje 5G mreže, prije svega radi značajnog povećanja brzine prijenosa podataka i stabilnosti internetske mreže. Kako će peta generacija mobilne mreže transformirati zdravstvo pojašnjava naš redoviti profesor, dr. sc. Ivan Petrović . Autonomna vozila, rehabilitacijski roboti, udaljene operacije i nanoroboti nemaju više isključivo futurističku konotaciju, a sve zahvaljujući internetu nove generacije. Članak pod naslovom "S 5G mrežom stiže revolucija u zdravstvu, vodeći hrvatski stručnjaci objašnjavaju što nas sve čeka" pročitajte OVDJE .

Prilog Televizije Student o Job Fair...

Prilog Televizije Student o Job Fair Meetupu

Petra Škaberna

Ovogodišnji, prvi po redu, Job Fair Meetup okupio je najzvučnija imena IT industrije koja su se predstavila studentima na radionicama, talkovima i tijekom networkinga . Više od 300 studenata posjetilo je FER i KSET u potrazi za poslom, praksom ili umrežavanjem, a Televizija Student napravila je odličan prilog koji najbolje prikazuje atmosferu Job Fair Meetupa . Prilog je dostupan na poveznici OVDJE .

Student "Instituta za...

Student "Instituta za tehnologiju Karlsruhe" hvali organizaciju nastave na FER-u

Petra Škaberna

U sklopu programa studentske razmjene Erasmus+ na FER-u se trenutno nalazi nešto više od 30 stranih studenata. Jedan od njih je i Arthur Kadnikov, student njemačkog Instituta za tehnologiju Karlsruhe (KIT) koji glasi kao jedan od najboljih europskih sveučilišta. U članku Večernjeg lista student Kadnikov posebno ističe svoje zadovoljstvo s praktičnim dijelom nastave na FER-u , za koji smatra da je mnogo bolje organiziran nego na njegovom matičnom fakultetu. Članak u cijelosti pročitajte OVDJE .

Stručnjaci s FER-a otkrivaju sve o 5G...

Stručnjaci s FER-a otkrivaju sve o 5G tehnologiji

Petra Škaberna

Profesori FER-a i stručnjaci za 5G tehnologiju pojašnjavaju kako ona funkcionira, koliko je (ne)štetna za ljude, koje su njezine prednosti u odnosu na 4G tehnologiju te kako tehnološke inovacije utječu na naš svakodnevni život. U članku portala Telegram sudjelovao je predstojnik Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Gordan Šišul i dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec , dok je u članku 24 sata sudjelovao zamjenik predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Davor Bonefačić .

Projekt INNOSID – društveno odgovorna...

Projekt INNOSID – društveno odgovorna inovacija

Petra Škaberna

U članku Jutarnjeg lista suradnik sa Zavoda za telekomunikacije i doktorand na FER-u, Hrvoje Vdović govori o projektu "Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom – INNOSID " u kontekstu društveno odgovornih inovacija.   Cilj projekta INNOSID je povećanje društvene uključenosti osoba sa složenim komunikacijskim potrebama dizajniranjem besplatnih IT rješenja za prilagođenu komunikaciju, edukaciju i podizanje svijesti o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .

Mreža TV o novim studijskim...

Mreža TV o novim studijskim programima FER-a na engleskom jeziku

Petra Škaberna

Prodekanica za nastavu FER-a, doc. dr. sc. Mihaela Vranić i voditelj projekta FER-IN, prof. dr. sc. Marko Delimar sudjelovali su u prilogu emisije "Studentski grad" i tom prilikom predstavili nove međunarodne studijske programe iz elektrotehnike i računarstva s kojima FER kreće u akademskoj godini 2021./2022. Prilog Mreže TV možete pogledati na YouTube kanalu FER-a .

Dekan Gledec: Prioritet za nastavu...

Dekan Gledec: Prioritet za nastavu uživo su brucoši

Petra Škaberna

Povodom objave FER-ovih planova vezanih za provođenje nastave u nadolazećoj akademskoj godini, Jutarnji list je objavio članak u kojem dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec , pobliže pojašnjava na što će se Fakultet fokusirati s obzirom na novonastalu situaciju s koronavirusom. "Prioritet u izvođenju nastave na fakultetu su nam brucoši, a nastava na višim godinama prilagođavat će se prilikama. I ove godine upisali smo 650 brucoša, od kojih je preko polovice među tisuću najboljih i matematičara i fizičara ove generacije u državi. Oni su imali vrlo turbulentan četvrti razred srednje škole pa za njih ne bi bilo dobro da nastavu pohađaju isključivo online - rekao je Gledec. Ističe da prva godina daje temelje za cijeli kasniji studij i karijeru, stoga ti temelji moraju biti čvrsti", navodi se u članku koji u cijelosti možete pročitati ovdje .

Saša Tepić: STEM Games izvlače pravo...

Saša Tepić: STEM Games izvlače pravo znanje i snalažljivost iz studenata

Petra Škaberna

Ako ste se ikada pitali tko stoji iza sjajnog projekta STEM Games , članak Gloria Glama će vam otkriti da je jedan od pokretača tog europskog studentskog natjecanja upravo Saša Tepić - doktorand na FER-u i naš vanjski suradnik na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. "Ono što na fakultetu kao studenti dobijemo, a da toga nismo ni svjesni, je inženjersko razmišljanje, što znači da možemo riješiti određeni problem čak i u nezgodnoj situaciji uz ograničen set alata. To je ono najdragocjenije što možemo dobiti fakultetskim obrazovanjem", ističe Saša Tepić. Članak je dostupan ovdje .

Vrh rang-liste FER-a na upisima...

Vrh rang-liste FER-a na upisima zauzeo miočanin Luka Hobor

Petra Škaberna

Portal Srednja.hr objavio je članak o maturantima koji su na državnoj maturi postigli najbolje rezultate, a među kojima je i Luka Hobor, maturant XV. gimnazije koji je upravo ovih dana postao ponosni brucoš FER-a . Luka je jedan od pet maturanata koji je sa stopostotnom točnošću riješio dva najteža predmeta na maturi – Matematiku i Fiziku. U članku, koji je dostupan na poveznici , pročitajte i ostala njegova razmišljanja i dojmove oko ovogodišnje mature.

Delegacija projekta "FER...

Delegacija projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" posjetila Predsjednika RH

Petra Škaberna

Povodom nedavno osvojene prve nagrade u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji "Mladi", delegaciju projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" danas je primio Predsjednik RH, Zoran Milanović . Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić , predstavnik FER-a, prof.dr. sc. Marko Delimar , te studentice FER-a Marija Horvat , Maja Matešić i Dajana Šeketa . Više pročitajte u članku Večernjeg lista , te u našoj prethodnoj obavijesti koja sadrži više informacija o samom natjecanju i nagradi.

Kreativnost nastavnika FER-a u online...

Kreativnost nastavnika FER-a u online nastavi

Petra Škaberna

U posljednjem broju časopisa VIDI objavljen je poseban prilog "VIDI.edu" u kojem su predstavljene vodeće visokoškolske ustanove, među kojima i FER. Tema priloga bila je online nastava te provjera znanja na daljinu. Članak je dostupan na poveznici .

Portal Zimo piše o timu s FER-a koji...

Portal Zimo piše o timu s FER-a koji radi na razvoju humanoidnog robota

Petra Škaberna

Na portalu Zimo objavljen je članak koji opisuje znanstveni rad i istraživanja koja se na FER-u provode vezano za korištenje humanoidnog robota Pepper u području medicine . Naime, tim studenata kojeg čine  Dora Matić , Bruno Čelan , Ivan Bejić , Ivan Buterin , Zvonimir Jukić , Filip Kozlik , Vladimir Slošić , Ivan Hrabar , Frano Petric , zajedno s profesorom Zdenkom Kovačićem , osmislio je projekt i znanstveni rad koji se bavi korištenjem humanoidnih robota u zdravom starenju. Tijekom njihove studije započela je i suradnja s Klinikom za traumatologiju , koja je nažalost privremeno zaustavljena uslijed pandemije virusa COVID-19. Što se tiče daljnjih planova, profesor Kovačić je istaknuo : "Trenutno se radi na primjeni metoda umjetne inteligencije koje će omogućiti robotu da prati ispravnost izvođenja vježbi, da interaktivno korigira rad pacijenta i da ga pojačano motivira da odradi vježbe na najbolji mogući način. Također želimo iskoristiti mogućnosti robota da prepoznaje emocije kako bi po potrebi adaptirao tempo, način i redoslijed izvođenja vježbi s ciljem maksimizacije učinka vježbanja." Članak pod naslovom "Budućnost je u Klinici za traumatologiju: Humanoidni robot s FER-a oduševio liječnike i pacijente, pogledajte ga na djelu" dostupan je OVDJE .

Dnevnik HRT-a objavio prilog o...

Dnevnik HRT-a objavio prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu"

Petra Škaberna

U središnjem Dnevniku HRT-a, 14. lipnja 2020. godine, objavljen je prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu" u kojem su sudjelovale studentice FER-a Marija Horvat , Dajana Šeketa i Maja Matešić , zatim voditeljica projekta Ivana Rogulj (DOOR) te prof. dr. sc. Marko Delimar (FER) . Kao što smo već ranije pisali , projekt se trenutno nalazi u finalnom krugu natjecanja u sklopu EU Sustainable Energy Week i natječe se za najuspješniji projekt u kategoriji "Mladi" . Glasanje je moguće još samo danas te vas stoga pozivamo da podržite ovu sjajnu priču klikom na https://eusew.eu/awards-public-vote . Prilog emitiran u Dnevniku HRT-a je dostupan na poveznici OVDJE , a započinje u 31:57 minuti.

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti...

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti postaju dio naše svakodnevice

Petra Škaberna

U Jutarnjem listu objavljen je članak u kojem dr. sc. Matko Orsag , docent na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo ( ZARI ) i istraživač u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja ( LARICS ) govori o inovacijama koje se trenutno razvijaju na FER-u te pojašnjava na koji način robotska tehnologija može doprinijeti kvaliteti naših života. "Vjerujemo da će robotika, kao vrlo propulzivna grana koja spaja računarstvo i elektrotehniku, postati sve interesantnija među studentima FER-a, a oni će, pak, postati nositelji novih ideja i tvrtki koje mogu pomoći da se naše gospodarstvo napokon pomakne i razvija ukorak s vremenom", zaključuje docent Orsag. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .

Urban Oasis u prilogu Nove TV o...

Urban Oasis u prilogu Nove TV o urbanom vrtlarstvu

Petra Škaberna

Studentski projekt Urban Oasis već je dobro poznat na FER-u. Projekt je, naime, nedavno osvojio 2. mjesto na natječaju "Student DIGI Awards" , a ranije je pobijedio i na natječaju "Imagine, Create, Innovate: Smart City" u organizaciji FER-ovog Inovacijskog centra Nikola Tesla . Ekipu, koju predvodi student FER-a Marko Ratković , poznajemo radi sjajne inovacije – pametne vitrine za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Na poveznici pogledajte prilog o urbanom vrtlarstvu u kojem je student Marko za Dnevnik Nove TV pojasnio kako funkcionira izum Urban Oasis tima.

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić -...

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić - važnost digitalne transformacije u Hrvatskoj

Petra Škaberna

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina " Universitas" , koje jednom mjesečno izlaze kao prilog u svim vodećim dnevnim novinama, objavljen je intervju s dr. sc. Nedjeljkom Perićem , profesorom na FER-u i ravnateljem Inovacijskoga centra "Nikola Tesla" . Profesor Perić u intervjuu govori o ulozi digitalnih tehnologija i važnosti provođenja digitalne transformacije u Hrvatskoj. "Da bi se mogla snažnije provoditi digitalna transformacija, Hrvatska treba unaprijediti svoju širokopojasnu infrastrukturu. Ohrabrujuće je da poduzeća bitno ne zaostaju za prosjekom EU-a u pogledu primjene digitalnih tehnologija", istaknuo je prof. Perić, komentirajući 20. mjesto na kojem se Hrvatska pozicionirala po DESI indeksu ( Digital Economy and Society Index ). Ravnatelj ICENT-a također smatra da je vrijeme (post)korone "prilika da se postave prioriteti hrvatskog gospodarskog razvoja koji uvažavaju nacionalne potrebe i komparativne prednosti. Korona-pandemija veliki je test spremnosti za novo digitalno doba", zaključuje profesor Perić. Intervju u cijelosti možete preuzeti OVDJE .


Repozitorij