Mediji o FER-u

Dnevnik Nove TV objavio prilog o Job...

Dnevnik Nove TV objavio prilog o Job Fair Meetupu

Petra Škaberna

Dnevnik Nove TV objavio je odličan prilog o Job Fair Meetupu , koji se od 19. do 23. listopada 2020. godine održava na FER-u, a moguće ga je pratiti i online , putem YouTube kanala ili Facebook profila Job Fair Meetupa. Na ovom sajmu poslova studenti mogu pobliže upoznati najveća i najuspješnija IT poduzeća u Hrvatskoj, a poslodavci imaju priliku stupiti u prvi kontakt sa svojom budućom radnom snagom. U prilogu se mogu čuti dojmovi i razmišljanja studenata dok predstavnici poduzeća ističu kako posao iz snova mlade nade ne moraju tražiti izvan granica Republike Hrvatske s obzirom da je sve više zvučnih imena iz IT industrije upravo smješteno u Hrvatskoj. Prilog u cijelosti pogledajte OVDJE . Pored Nove TV, Job Fair Meetup popratio je i studentski portal Global .

Student "Instituta za...

Student "Instituta za tehnologiju Karlsruhe" hvali organizaciju nastave na FER-u

Petra Škaberna

U sklopu programa studentske razmjene Erasmus+ na FER-u se trenutno nalazi nešto više od 30 stranih studenata. Jedan od njih je i Arthur Kadnikov, student njemačkog Instituta za tehnologiju Karlsruhe (KIT) koji glasi kao jedan od najboljih europskih sveučilišta. U članku Večernjeg lista student Kadnikov posebno ističe svoje zadovoljstvo s praktičnim dijelom nastave na FER-u , za koji smatra da je mnogo bolje organiziran nego na njegovom matičnom fakultetu. Članak u cijelosti pročitajte OVDJE .

Stručnjaci s FER-a otkrivaju sve o 5G...

Stručnjaci s FER-a otkrivaju sve o 5G tehnologiji

Petra Škaberna

Profesori FER-a i stručnjaci za 5G tehnologiju pojašnjavaju kako ona funkcionira, koliko je (ne)štetna za ljude, koje su njezine prednosti u odnosu na 4G tehnologiju te kako tehnološke inovacije utječu na naš svakodnevni život. U članku portala Telegram sudjelovao je predstojnik Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Gordan Šišul i dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec , dok je u članku 24 sata sudjelovao zamjenik predstojnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, prof. dr. sc. Davor Bonefačić .

Projekt INNOSID – društveno odgovorna...

Projekt INNOSID – društveno odgovorna inovacija

Petra Škaberna

U članku Jutarnjeg lista suradnik sa Zavoda za telekomunikacije i doktorand na FER-u, Hrvoje Vdović govori o projektu "Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom – INNOSID " u kontekstu društveno odgovornih inovacija.   Cilj projekta INNOSID je povećanje društvene uključenosti osoba sa složenim komunikacijskim potrebama dizajniranjem besplatnih IT rješenja za prilagođenu komunikaciju, edukaciju i podizanje svijesti o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .

Mreža TV o novim studijskim...

Mreža TV o novim studijskim programima FER-a na engleskom jeziku

Petra Škaberna

Prodekanica za nastavu FER-a, doc. dr. sc. Mihaela Vranić i voditelj projekta FER-IN, prof. dr. sc. Marko Delimar sudjelovali su u prilogu emisije "Studentski grad" i tom prilikom predstavili nove međunarodne studijske programe iz elektrotehnike i računarstva s kojima FER kreće u akademskoj godini 2021./2022. Prilog Mreže TV možete pogledati na YouTube kanalu FER-a .

Dekan Gledec: Prioritet za nastavu...

Dekan Gledec: Prioritet za nastavu uživo su brucoši

Petra Škaberna

Povodom objave FER-ovih planova vezanih za provođenje nastave u nadolazećoj akademskoj godini, Jutarnji list je objavio članak u kojem dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec , pobliže pojašnjava na što će se Fakultet fokusirati s obzirom na novonastalu situaciju s koronavirusom. "Prioritet u izvođenju nastave na fakultetu su nam brucoši, a nastava na višim godinama prilagođavat će se prilikama. I ove godine upisali smo 650 brucoša, od kojih je preko polovice među tisuću najboljih i matematičara i fizičara ove generacije u državi. Oni su imali vrlo turbulentan četvrti razred srednje škole pa za njih ne bi bilo dobro da nastavu pohađaju isključivo online - rekao je Gledec. Ističe da prva godina daje temelje za cijeli kasniji studij i karijeru, stoga ti temelji moraju biti čvrsti", navodi se u članku koji u cijelosti možete pročitati ovdje .

Prof. Perić: U hrvatskim sveučilišnim...

Prof. Perić: U hrvatskim sveučilišnim centrima istraživanja iz robotike provode se na svjetskoj razini

Petra Škaberna

Glas Slavonije je u kolovozu 2020. godine objavio intervju s  prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem , ravnateljem Inovacijskog centra Nikola Tesla . U njemu profesor Perić iznosi svoje viđenje i značaj industrijskih revolucija, s posebnim naglaskom na Četvrtu (digitalnu) industrijsku revoluciju te govori o razvoju robotike u Hrvatskoj i njezinom potencijalu za naše gospodarstvo odnosno malo i srednje poduzetništvo. "Hrvatska ima priliku da svoju nejaku ekonomiju transformira u konkurentnu digitalnu ekonomiju. U taj proces treba ući odlučno, s vjerom u vlastiti ljudski kapital i sa sinergijom svih relevantnih čimbenika: javne uprave, znanosti i gospodarstva. U tom kontekstu Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, u partnerstvu s Inovacijskim centrom Nikola Tesla, brojnim tehničkim i tehnološkim fakultetima hrvatskih sveučilišta, proizvodnim sektorima te Hrvatskom gospodarskom komorom, ulaže nemali napor da na temelju svoje misije djeluje na planu provedbe digitalizacije i digitalne transformacije gospodarstva i društva. Vjerujemo da se taj proces može značajno osnažiti našim dobrim pozicioniranjem u Digitalni europski program", zaključuje profesor Perić u intervjuu koji možete preuzeti ovdje . U srpanjskom izdanju priloga " Universitas " objavljen je također intervju s profesorom Perićem, pod naslovom "Umjetna inteligencija kao ključ procesa digitalizacije". Intervju je objavljen povodom nedavno održanog okruglog stola "Umjetna inteligencija – percepcija i stvarnost", a možete ga preuzeti ovdje .

Saša Tepić: STEM Games izvlače pravo...

Saša Tepić: STEM Games izvlače pravo znanje i snalažljivost iz studenata

Petra Škaberna

Ako ste se ikada pitali tko stoji iza sjajnog projekta STEM Games , članak Gloria Glama će vam otkriti da je jedan od pokretača tog europskog studentskog natjecanja upravo Saša Tepić - doktorand na FER-u i naš vanjski suradnik na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. "Ono što na fakultetu kao studenti dobijemo, a da toga nismo ni svjesni, je inženjersko razmišljanje, što znači da možemo riješiti određeni problem čak i u nezgodnoj situaciji uz ograničen set alata. To je ono najdragocjenije što možemo dobiti fakultetskim obrazovanjem", ističe Saša Tepić. Članak je dostupan ovdje .

Vrh rang-liste FER-a na upisima...

Vrh rang-liste FER-a na upisima zauzeo miočanin Luka Hobor

Petra Škaberna

Portal Srednja.hr objavio je članak o maturantima koji su na državnoj maturi postigli najbolje rezultate, a među kojima je i Luka Hobor, maturant XV. gimnazije koji je upravo ovih dana postao ponosni brucoš FER-a . Luka je jedan od pet maturanata koji je sa stopostotnom točnošću riješio dva najteža predmeta na maturi – Matematiku i Fiziku. U članku, koji je dostupan na poveznici , pročitajte i ostala njegova razmišljanja i dojmove oko ovogodišnje mature.

Delegacija projekta "FER...

Delegacija projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" posjetila Predsjednika RH

Petra Škaberna

Povodom nedavno osvojene prve nagrade u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji "Mladi", delegaciju projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" danas je primio Predsjednik RH, Zoran Milanović . Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić , predstavnik FER-a, prof.dr. sc. Marko Delimar , te studentice FER-a Marija Horvat , Maja Matešić i Dajana Šeketa . Više pročitajte u članku Večernjeg lista , te u našoj prethodnoj obavijesti koja sadrži više informacija o samom natjecanju i nagradi.

Kreativnost nastavnika FER-a u online...

Kreativnost nastavnika FER-a u online nastavi

Petra Škaberna

U posljednjem broju časopisa VIDI objavljen je poseban prilog "VIDI.edu" u kojem su predstavljene vodeće visokoškolske ustanove, među kojima i FER. Tema priloga bila je online nastava te provjera znanja na daljinu. Članak je dostupan na poveznici .

Portal Zimo piše o timu s FER-a koji...

Portal Zimo piše o timu s FER-a koji radi na razvoju humanoidnog robota

Petra Škaberna

Na portalu Zimo objavljen je članak koji opisuje znanstveni rad i istraživanja koja se na FER-u provode vezano za korištenje humanoidnog robota Pepper u području medicine . Naime, tim studenata kojeg čine  Dora Matić , Bruno Čelan , Ivan Bejić , Ivan Buterin , Zvonimir Jukić , Filip Kozlik , Vladimir Slošić , Ivan Hrabar , Frano Petric , zajedno s profesorom Zdenkom Kovačićem , osmislio je projekt i znanstveni rad koji se bavi korištenjem humanoidnih robota u zdravom starenju. Tijekom njihove studije započela je i suradnja s Klinikom za traumatologiju , koja je nažalost privremeno zaustavljena uslijed pandemije virusa COVID-19. Što se tiče daljnjih planova, profesor Kovačić je istaknuo : "Trenutno se radi na primjeni metoda umjetne inteligencije koje će omogućiti robotu da prati ispravnost izvođenja vježbi, da interaktivno korigira rad pacijenta i da ga pojačano motivira da odradi vježbe na najbolji mogući način. Također želimo iskoristiti mogućnosti robota da prepoznaje emocije kako bi po potrebi adaptirao tempo, način i redoslijed izvođenja vježbi s ciljem maksimizacije učinka vježbanja." Članak pod naslovom "Budućnost je u Klinici za traumatologiju: Humanoidni robot s FER-a oduševio liječnike i pacijente, pogledajte ga na djelu" dostupan je OVDJE .

Dnevnik HRT-a objavio prilog o...

Dnevnik HRT-a objavio prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu"

Petra Škaberna

U središnjem Dnevniku HRT-a, 14. lipnja 2020. godine, objavljen je prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu" u kojem su sudjelovale studentice FER-a Marija Horvat , Dajana Šeketa i Maja Matešić , zatim voditeljica projekta Ivana Rogulj (DOOR) te prof. dr. sc. Marko Delimar (FER) . Kao što smo već ranije pisali , projekt se trenutno nalazi u finalnom krugu natjecanja u sklopu EU Sustainable Energy Week i natječe se za najuspješniji projekt u kategoriji "Mladi" . Glasanje je moguće još samo danas te vas stoga pozivamo da podržite ovu sjajnu priču klikom na https://eusew.eu/awards-public-vote . Prilog emitiran u Dnevniku HRT-a je dostupan na poveznici OVDJE , a započinje u 31:57 minuti.

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti...

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti postaju dio naše svakodnevice

Petra Škaberna

U Jutarnjem listu objavljen je članak u kojem dr. sc. Matko Orsag , docent na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo ( ZARI ) i istraživač u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja ( LARICS ) govori o inovacijama koje se trenutno razvijaju na FER-u te pojašnjava na koji način robotska tehnologija može doprinijeti kvaliteti naših života. "Vjerujemo da će robotika, kao vrlo propulzivna grana koja spaja računarstvo i elektrotehniku, postati sve interesantnija među studentima FER-a, a oni će, pak, postati nositelji novih ideja i tvrtki koje mogu pomoći da se naše gospodarstvo napokon pomakne i razvija ukorak s vremenom", zaključuje docent Orsag. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .

Urban Oasis u prilogu Nove TV o...

Urban Oasis u prilogu Nove TV o urbanom vrtlarstvu

Petra Škaberna

Studentski projekt Urban Oasis već je dobro poznat na FER-u. Projekt je, naime, nedavno osvojio 2. mjesto na natječaju "Student DIGI Awards" , a ranije je pobijedio i na natječaju "Imagine, Create, Innovate: Smart City" u organizaciji FER-ovog Inovacijskog centra Nikola Tesla . Ekipu, koju predvodi student FER-a Marko Ratković , poznajemo radi sjajne inovacije – pametne vitrine za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Na poveznici pogledajte prilog o urbanom vrtlarstvu u kojem je student Marko za Dnevnik Nove TV pojasnio kako funkcionira izum Urban Oasis tima.

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić -...

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić - važnost digitalne transformacije u Hrvatskoj

Petra Škaberna

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina " Universitas" , koje jednom mjesečno izlaze kao prilog u svim vodećim dnevnim novinama, objavljen je intervju s dr. sc. Nedjeljkom Perićem , profesorom na FER-u i ravnateljem Inovacijskoga centra "Nikola Tesla" . Profesor Perić u intervjuu govori o ulozi digitalnih tehnologija i važnosti provođenja digitalne transformacije u Hrvatskoj. "Da bi se mogla snažnije provoditi digitalna transformacija, Hrvatska treba unaprijediti svoju širokopojasnu infrastrukturu. Ohrabrujuće je da poduzeća bitno ne zaostaju za prosjekom EU-a u pogledu primjene digitalnih tehnologija", istaknuo je prof. Perić, komentirajući 20. mjesto na kojem se Hrvatska pozicionirala po DESI indeksu ( Digital Economy and Society Index ). Ravnatelj ICENT-a također smatra da je vrijeme (post)korone "prilika da se postave prioriteti hrvatskog gospodarskog razvoja koji uvažavaju nacionalne potrebe i komparativne prednosti. Korona-pandemija veliki je test spremnosti za novo digitalno doba", zaključuje profesor Perić. Intervju u cijelosti možete preuzeti OVDJE .

Razvoj naprednih elektroenergetskih...

Razvoj naprednih elektroenergetskih mreža na FER-u

Petra Škaberna

Kako inovativne tehnologije mijenjaju elektroenergetski sustav pogledajte u prilogu Nove TV u kojem je gostovao predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, prof. dr. sc. Igor Kuzle . Buduća pametna trošila imat će mogućnost međusobne komunikacije, a primjer toga već postoji na FER-u gdje je razvijena platforma za gospodarenje energijom kroz interakciju zgrade i energetske mreže. U prilogu se također može vidjeti kako bi se u budućnosti moglo upravljati hidroelektranom putem virtualne stvarnosti , što je demonstrirao Mateo Beus, asistent iz Laboratorija za napredne elektroenergetske mreže. Prilog Nove TV iz emisije Informer možete pogledati OVDJE .

Prijenos svečanosti obilježavanja...

Prijenos svečanosti obilježavanja Dana HAZU i imenovanja ovogodišnjih laureata

Petra Škaberna

Ovogodišnju svečanost obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj se objavljuju imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH u 2019., prenio je 29. travnja 2020. godine HRT 3. Među laureatima nalazi se i prof. dr. sc. Igor Kuzle koji je Akademijino priznanje dobio za područje tehničkih znanosti . Prilog HRT-a je dostupan na poveznici , a dio u kojem predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt, objavljuje imena dobitnika započinje u 8:50 minuti.

Profesor Bonefačić za Zimo.hr:...

Profesor Bonefačić za Zimo.hr: Razbijanje 5G mitova i urota

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Davor Bonefačić sa Zavoda za radiokomunikacije pojasnio je za portal Zimo.hr utjecaj 5G tehnologija na našu svakodnevicu te svojim stručnim argumentima razbio mitove koji se ovih dana mogu pročitati u medijima. U nastavku izdvajamo najzanimljivije dijelove članka . Utjecaj visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja na ljude i druga živa bića proučava se već više od 70 godina. Kako će tehnologija 5G u svome početku biti evolucija postojećeg sustava 4G, mnogi rezultati dosadašnjih istraživanja elektromagnetskih polja na ljude mogu se primijeniti i na 5G. Elektromagnetski valovi ne mogu proizvesti, prenijeti ili stvoriti bilo kakvu biološku tvorevinu, pa tako ni virus ili bakteriju. Dakle, ne treba očekivati nekakve katastrofalne posljedice za zdravlje ljudi, dok će uz uporabu novih pametnih telefona prilagođenih tehnologiji 5G iskustvo korisnika pri uporabi mobilnih mreža biti bolje. Tehnologija 5G bit će osnova za razvoj gospodarstva i novih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života, smatra prof. Bonefačić.

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić o...

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić o razvoju baterijskih spremnika na FER-u

Petra Škaberna

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić , voditelj projekta "Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije" ( USBSE ), koji je započeo u ožujku 2020. godine, za tjednik Lider govori o vrlo aktualnoj temi – skladištenju energije iz obnovljivih izvora te otkriva značajan interes hrvatskih kompanija za prototip umreženih baterijskih spremnika koji će se razvijati ovim EFRR projektom. Članak u cijelosti možete pronaći na poveznici .


Repozitorij