Mediji o FER-u

Dekan Gledec: Prioritet za nastavu...

Dekan Gledec: Prioritet za nastavu uživo su brucoši

Petra Škaberna

Povodom objave FER-ovih planova vezanih za provođenje nastave u nadolazećoj akademskoj godini, Jutarnji list je objavio članak u kojem dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec , pobliže pojašnjava na što će se Fakultet fokusirati s obzirom na novonastalu situaciju s koronavirusom. "Prioritet u izvođenju nastave na fakultetu su nam brucoši, a nastava na višim godinama prilagođavat će se prilikama. I ove godine upisali smo 650 brucoša, od kojih je preko polovice među tisuću najboljih i matematičara i fizičara ove generacije u državi. Oni su imali vrlo turbulentan četvrti razred srednje škole pa za njih ne bi bilo dobro da nastavu pohađaju isključivo online - rekao je Gledec. Ističe da prva godina daje temelje za cijeli kasniji studij i karijeru, stoga ti temelji moraju biti čvrsti", navodi se u članku koji u cijelosti možete pročitati ovdje .

Prodekanica Vranić: Od naših...

Prodekanica Vranić: Od naših studenata očekujemo da budu pokretači i stvaratelji novoga

Petra Škaberna

"Ne samo slijediti nego i stvarati trendove" naslov je članka u posebnom prilogu VIDI.edu – Zanimanja budućnosti u kojem je FER-ova prodekanica za nastavu, doc. dr. sc. Mihaela Vranić predstavila naše studijske programe te pojasnila kako FER svojim istraživanjima te raznim unaprjeđenjima koja se tiču nastave prati ubrzani tehnološki razvoj i kontinuirani nastanak novih zanimanja u IT-u. Članak je dostupan ovdje .

Prof. Perić: U hrvatskim sveučilišnim...

Prof. Perić: U hrvatskim sveučilišnim centrima istraživanja iz robotike provode se na svjetskoj razini

Petra Škaberna

Glas Slavonije je u kolovozu 2020. godine objavio intervju s  prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem , ravnateljem Inovacijskog centra Nikola Tesla . U njemu profesor Perić iznosi svoje viđenje i značaj industrijskih revolucija, s posebnim naglaskom na Četvrtu (digitalnu) industrijsku revoluciju te govori o razvoju robotike u Hrvatskoj i njezinom potencijalu za naše gospodarstvo odnosno malo i srednje poduzetništvo. "Hrvatska ima priliku da svoju nejaku ekonomiju transformira u konkurentnu digitalnu ekonomiju. U taj proces treba ući odlučno, s vjerom u vlastiti ljudski kapital i sa sinergijom svih relevantnih čimbenika: javne uprave, znanosti i gospodarstva. U tom kontekstu Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, u partnerstvu s Inovacijskim centrom Nikola Tesla, brojnim tehničkim i tehnološkim fakultetima hrvatskih sveučilišta, proizvodnim sektorima te Hrvatskom gospodarskom komorom, ulaže nemali napor da na temelju svoje misije djeluje na planu provedbe digitalizacije i digitalne transformacije gospodarstva i društva. Vjerujemo da se taj proces može značajno osnažiti našim dobrim pozicioniranjem u Digitalni europski program", zaključuje profesor Perić u intervjuu koji možete preuzeti ovdje . U srpanjskom izdanju priloga " Universitas " objavljen je također intervju s profesorom Perićem, pod naslovom "Umjetna inteligencija kao ključ procesa digitalizacije". Intervju je objavljen povodom nedavno održanog okruglog stola "Umjetna inteligencija – percepcija i stvarnost", a možete ga preuzeti ovdje .

Saša Tepić: STEM Games izvlače pravo...

Saša Tepić: STEM Games izvlače pravo znanje i snalažljivost iz studenata

Petra Škaberna

Ako ste se ikada pitali tko stoji iza sjajnog projekta STEM Games , članak Gloria Glama će vam otkriti da je jedan od pokretača tog europskog studentskog natjecanja upravo Saša Tepić - doktorand na FER-u i naš vanjski suradnik na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. "Ono što na fakultetu kao studenti dobijemo, a da toga nismo ni svjesni, je inženjersko razmišljanje, što znači da možemo riješiti određeni problem čak i u nezgodnoj situaciji uz ograničen set alata. To je ono najdragocjenije što možemo dobiti fakultetskim obrazovanjem", ističe Saša Tepić. Članak je dostupan ovdje .

Vrh rang-liste FER-a na upisima...

Vrh rang-liste FER-a na upisima zauzeo miočanin Luka Hobor

Petra Škaberna

Portal Srednja.hr objavio je članak o maturantima koji su na državnoj maturi postigli najbolje rezultate, a među kojima je i Luka Hobor, maturant XV. gimnazije koji je upravo ovih dana postao ponosni brucoš FER-a . Luka je jedan od pet maturanata koji je sa stopostotnom točnošću riješio dva najteža predmeta na maturi – Matematiku i Fiziku. U članku, koji je dostupan na poveznici , pročitajte i ostala njegova razmišljanja i dojmove oko ovogodišnje mature.

Profesor Nedjeljko Perić govori o...

Profesor Nedjeljko Perić govori o Teslinom doprinosu digitalizaciji

Petra Škaberna

Ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla , prof. dr. sc. Nedjeljko Perić , povodom obilježavanja 164. godine rođenja Nikole Tesle, gostovao je u emisiji "Studio 4" i tom se prilikom osvrnuo na Teslin nevjerojatan doprinos Drugoj, Trećoj, ali i Četvrtoj industrijskoj revoluciji. Kako je Teslina ostavština, ali i njegovo cjelokupno vizionarstvo, utjecalo na današnji gospodarski razvoj i digitalizaciju, pogledajte u prilogu HRT-a .

Delegacija projekta "FER...

Delegacija projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" posjetila Predsjednika RH

Petra Škaberna

Povodom nedavno osvojene prve nagrade u sklopu EU Sustainable Energy Week u kategoriji "Mladi", delegaciju projekta "FER rješenja za bolju zajednicu" danas je primio Predsjednik RH, Zoran Milanović . Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić , predstavnik FER-a, prof.dr. sc. Marko Delimar , te studentice FER-a Marija Horvat , Maja Matešić i Dajana Šeketa . Više pročitajte u članku Večernjeg lista , te u našoj prethodnoj obavijesti koja sadrži više informacija o samom natjecanju i nagradi.

Studij na engleskom jeziku kreće na...

Studij na engleskom jeziku kreće na jesen

Petra Škaberna

FER od jeseni pokreće preddiplomski studijski program "Računarstvo" na engleskom jeziku, koji će provoditi u suradnji s privatnim Sveučilištem Algebra. Na prvom upisnom roku novi studij će primati 30 studenata. "Sljedećih nekoliko godina, na Algebri će se provoditi FER-ov sveučilišni studij računarstva, kombinacijom naših i njihovih nastavnika, ali na engleskom jeziku, što je prilika da se pripremimo za novu eru", istaknuo je Gordan Gledec, dekan FER-a. Članak Jutarnjeg lista u cijelosti pročitajte na ovdje , a članak na portalu Index.hr ovdje .

Kreativnost nastavnika FER-a u online...

Kreativnost nastavnika FER-a u online nastavi

Petra Škaberna

U posljednjem broju časopisa VIDI objavljen je poseban prilog "VIDI.edu" u kojem su predstavljene vodeće visokoškolske ustanove, među kojima i FER. Tema priloga bila je online nastava te provjera znanja na daljinu. Članak je dostupan na poveznici .

Portal Zimo piše o timu s FER-a koji...

Portal Zimo piše o timu s FER-a koji radi na razvoju humanoidnog robota

Petra Škaberna

Na portalu Zimo objavljen je članak koji opisuje znanstveni rad i istraživanja koja se na FER-u provode vezano za korištenje humanoidnog robota Pepper u području medicine . Naime, tim studenata kojeg čine  Dora Matić , Bruno Čelan , Ivan Bejić , Ivan Buterin , Zvonimir Jukić , Filip Kozlik , Vladimir Slošić , Ivan Hrabar , Frano Petric , zajedno s profesorom Zdenkom Kovačićem , osmislio je projekt i znanstveni rad koji se bavi korištenjem humanoidnih robota u zdravom starenju. Tijekom njihove studije započela je i suradnja s Klinikom za traumatologiju , koja je nažalost privremeno zaustavljena uslijed pandemije virusa COVID-19. Što se tiče daljnjih planova, profesor Kovačić je istaknuo : "Trenutno se radi na primjeni metoda umjetne inteligencije koje će omogućiti robotu da prati ispravnost izvođenja vježbi, da interaktivno korigira rad pacijenta i da ga pojačano motivira da odradi vježbe na najbolji mogući način. Također želimo iskoristiti mogućnosti robota da prepoznaje emocije kako bi po potrebi adaptirao tempo, način i redoslijed izvođenja vježbi s ciljem maksimizacije učinka vježbanja." Članak pod naslovom "Budućnost je u Klinici za traumatologiju: Humanoidni robot s FER-a oduševio liječnike i pacijente, pogledajte ga na djelu" dostupan je OVDJE .

Dnevnik HRT-a objavio prilog o...

Dnevnik HRT-a objavio prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu"

Petra Škaberna

U središnjem Dnevniku HRT-a, 14. lipnja 2020. godine, objavljen je prilog o projektu "FER rješenja za bolju zajednicu" u kojem su sudjelovale studentice FER-a Marija Horvat , Dajana Šeketa i Maja Matešić , zatim voditeljica projekta Ivana Rogulj (DOOR) te prof. dr. sc. Marko Delimar (FER) . Kao što smo već ranije pisali , projekt se trenutno nalazi u finalnom krugu natjecanja u sklopu EU Sustainable Energy Week i natječe se za najuspješniji projekt u kategoriji "Mladi" . Glasanje je moguće još samo danas te vas stoga pozivamo da podržite ovu sjajnu priču klikom na https://eusew.eu/awards-public-vote . Prilog emitiran u Dnevniku HRT-a je dostupan na poveznici OVDJE , a započinje u 31:57 minuti.

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti...

Doc. dr. sc. Matko Orsag: Roboti postaju dio naše svakodnevice

Petra Škaberna

U Jutarnjem listu objavljen je članak u kojem dr. sc. Matko Orsag , docent na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo ( ZARI ) i istraživač u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja ( LARICS ) govori o inovacijama koje se trenutno razvijaju na FER-u te pojašnjava na koji način robotska tehnologija može doprinijeti kvaliteti naših života. "Vjerujemo da će robotika, kao vrlo propulzivna grana koja spaja računarstvo i elektrotehniku, postati sve interesantnija među studentima FER-a, a oni će, pak, postati nositelji novih ideja i tvrtki koje mogu pomoći da se naše gospodarstvo napokon pomakne i razvija ukorak s vremenom", zaključuje docent Orsag. Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE .

Urban Oasis u prilogu Nove TV o...

Urban Oasis u prilogu Nove TV o urbanom vrtlarstvu

Petra Škaberna

Studentski projekt Urban Oasis već je dobro poznat na FER-u. Projekt je, naime, nedavno osvojio 2. mjesto na natječaju "Student DIGI Awards" , a ranije je pobijedio i na natječaju "Imagine, Create, Innovate: Smart City" u organizaciji FER-ovog Inovacijskog centra Nikola Tesla . Ekipu, koju predvodi student FER-a Marko Ratković , poznajemo radi sjajne inovacije – pametne vitrine za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Na poveznici pogledajte prilog o urbanom vrtlarstvu u kojem je student Marko za Dnevnik Nove TV pojasnio kako funkcionira izum Urban Oasis tima.

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić -...

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić - važnost digitalne transformacije u Hrvatskoj

Petra Škaberna

U posljednjem broju hrvatskih sveučilišnih novina " Universitas" , koje jednom mjesečno izlaze kao prilog u svim vodećim dnevnim novinama, objavljen je intervju s dr. sc. Nedjeljkom Perićem , profesorom na FER-u i ravnateljem Inovacijskoga centra "Nikola Tesla" . Profesor Perić u intervjuu govori o ulozi digitalnih tehnologija i važnosti provođenja digitalne transformacije u Hrvatskoj. "Da bi se mogla snažnije provoditi digitalna transformacija, Hrvatska treba unaprijediti svoju širokopojasnu infrastrukturu. Ohrabrujuće je da poduzeća bitno ne zaostaju za prosjekom EU-a u pogledu primjene digitalnih tehnologija", istaknuo je prof. Perić, komentirajući 20. mjesto na kojem se Hrvatska pozicionirala po DESI indeksu ( Digital Economy and Society Index ). Ravnatelj ICENT-a također smatra da je vrijeme (post)korone "prilika da se postave prioriteti hrvatskog gospodarskog razvoja koji uvažavaju nacionalne potrebe i komparativne prednosti. Korona-pandemija veliki je test spremnosti za novo digitalno doba", zaključuje profesor Perić. Intervju u cijelosti možete preuzeti OVDJE .

Razvoj naprednih elektroenergetskih...

Razvoj naprednih elektroenergetskih mreža na FER-u

Petra Škaberna

Kako inovativne tehnologije mijenjaju elektroenergetski sustav pogledajte u prilogu Nove TV u kojem je gostovao predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku, prof. dr. sc. Igor Kuzle . Buduća pametna trošila imat će mogućnost međusobne komunikacije, a primjer toga već postoji na FER-u gdje je razvijena platforma za gospodarenje energijom kroz interakciju zgrade i energetske mreže. U prilogu se također može vidjeti kako bi se u budućnosti moglo upravljati hidroelektranom putem virtualne stvarnosti , što je demonstrirao Mateo Beus, asistent iz Laboratorija za napredne elektroenergetske mreže. Prilog Nove TV iz emisije Informer možete pogledati OVDJE .

Časopis BUG - informatički studiji...

Časopis BUG - informatički studiji bolje prilagođeni nastavi na daljinu

Petra Škaberna

Časopis BUG je u svibanjskom izdanju objavio članak pod naslovom "Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?", u kojem je prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Mihaela Vranić , dala izjavu o tome kako se na FER-u provodi nastava na daljinu. U članku je predstavljeno i kratko istraživanje o prilagodbi hrvatskih fakulteta na online nastavu, a koje je provedeno među studentskom populacijom. Članak u cijelosti pročitajte OVDJE .  

Prijenos svečanosti obilježavanja...

Prijenos svečanosti obilježavanja Dana HAZU i imenovanja ovogodišnjih laureata

Petra Škaberna

Ovogodišnju svečanost obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj se objavljuju imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH u 2019., prenio je 29. travnja 2020. godine HRT 3. Među laureatima nalazi se i prof. dr. sc. Igor Kuzle koji je Akademijino priznanje dobio za područje tehničkih znanosti . Prilog HRT-a je dostupan na poveznici , a dio u kojem predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt, objavljuje imena dobitnika započinje u 8:50 minuti.

Profesor Bonefačić za Zimo.hr:...

Profesor Bonefačić za Zimo.hr: Razbijanje 5G mitova i urota

Petra Škaberna

Prof. dr. sc. Davor Bonefačić sa Zavoda za radiokomunikacije pojasnio je za portal Zimo.hr utjecaj 5G tehnologija na našu svakodnevicu te svojim stručnim argumentima razbio mitove koji se ovih dana mogu pročitati u medijima. U nastavku izdvajamo najzanimljivije dijelove članka . Utjecaj visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja na ljude i druga živa bića proučava se već više od 70 godina. Kako će tehnologija 5G u svome početku biti evolucija postojećeg sustava 4G, mnogi rezultati dosadašnjih istraživanja elektromagnetskih polja na ljude mogu se primijeniti i na 5G. Elektromagnetski valovi ne mogu proizvesti, prenijeti ili stvoriti bilo kakvu biološku tvorevinu, pa tako ni virus ili bakteriju. Dakle, ne treba očekivati nekakve katastrofalne posljedice za zdravlje ljudi, dok će uz uporabu novih pametnih telefona prilagođenih tehnologiji 5G iskustvo korisnika pri uporabi mobilnih mreža biti bolje. Tehnologija 5G bit će osnova za razvoj gospodarstva i novih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života, smatra prof. Bonefačić.

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić o...

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić o razvoju baterijskih spremnika na FER-u

Petra Škaberna

Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić , voditelj projekta "Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije" ( USBSE ), koji je započeo u ožujku 2020. godine, za tjednik Lider govori o vrlo aktualnoj temi – skladištenju energije iz obnovljivih izvora te otkriva značajan interes hrvatskih kompanija za prototip umreženih baterijskih spremnika koji će se razvijati ovim EFRR projektom. Članak u cijelosti možete pronaći na poveznici .

Voditelji FER Esports sekcije govore...

Voditelji FER Esports sekcije govore o potencijalu ove sportske discipline

Petra Škaberna

Studenti Nicky Pranjić i Kristina Mileta , voditelji FER Esports sekcije, ispričali su za portal Srednja.hr kako su esports doveli na stručno natjecanje STEM Games, ali i zašto predviđaju da će ta disciplina u ne tako dalekoj budućnosti stvarati nova radna mjesta. Članak u cijelosti pročitajte na poveznici .


Repozitorij