90. obljetnica osnutka ZVNE-a

U srijedu, 26. lipnja 2024. godine Zavod za visoki napon i energetiku (ZVNE) FER-a proslavio je 90. obljetnicu osnutka, čime je obilježio devet desetljeća izvanrednih dostignuća i doprinosa u području elektroenergetike.

Na svečanosti obilježavanja, dekan Bilas istaknuo je važnost ZVNE-a kao jednog od najživopisnijih zavoda na FER-u, poznatog po vrhunskim znanstvenim dostignućima i suradnji s industrijom. "Njihova znanja, ekspertize i diplomandi potrebni su hrvatskoj industriji, koja je to i adekvatno prepoznala opremanjem laboratorija na ZVNE. Zavod se značajno transformirao i prigrlio nove tehnologije kako bi bio konkurentan i proširio spektar usluga koje pruža na europskoj znanstvenoj i komercijalnoj sceni", istaknuo je dekan Bilas.

Osnovan 1934. kao Zavod za visoki napon pri tadašnjem Tehničkom fakultetu, ZVNE je kroz svoju bogatu povijest iznjedrio mnoge istaknute osobe, uključujući akademika prof. Hrvoja Požara, olimpijskog pobjednika prof. Zdravka Hebela, jednog od utemeljitelja košarke u Hrvatskoj prof. Božidara Stefaninija te europarlamentarca prof. Davora Škrleca.

Danas je ZVNE okosnica energetske tranzicije u Hrvatskoj, obrazujući inženjere koji zauzimaju vodeće pozicije u industriji, surađujući s brojnim tvrtkama i ostvarujući zapažene znanstvene rezultate. Njihov nemjerljiv doprinos uključuje izgradnju Nuklearne elektrane Krško, a u posljednjim desetljećima imaju i važnu ulogu u razvoju obnovljivih izvora energije te u tom smjeru i nastavljaju svoje djelovanje.

     

 

Autor: Ana Fadljević
Popis obavijesti