Na pitanja o suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih i očekivanjima u novom mandatu, dekan Bilas je istaknuo da u sljedećim godinama očekuje nastavak korištenja potencijala članstva u Europskoj uniji, snažniju integraciju u europski visokoškolski i istraživački prostor i u europske lance vrijednosti kao i zalaganje za uspostavu nacionalnog koordinacijskog tijela za internacionalizaciju visokog obrazovanja i znanosti. Potvrdio je jaki interes FER-a za te procese kao institucije koja translatira i transformira. Također je istaknuo očekivanja da će sustav programskog financiranja u visokom obrazovanju i znanosti ubrzati promjene

Razgovarali su i o obnovi i proširenju FER-a, dekan se posebice osvrnuo na potrebu za značajnim javnim ulaganjima u ovom dijelu grada, istaknuo razumijevanje i dobru volju gradske uprave i nadu u skoro pokretanje projekata. Potvrdio je važnost zemljišta sa sjeverne strane našeg nebodera i uvjerenje da postoji razumijevanje značaja i vrijednosti te lokacije za javni interes.

Komentirao je i trenutak u kojem Hrvatska može i treba ubrzati tehnološki razvoj i uklanjati mentalne prepreke te kako je FER pokazao da se može biti među najboljima u svijetu u robotici, energetici, ili u čipovima. Poziva na iskorištenje potencijala, snažnije vizije onih koji promišljaju i usmjeravaju razvoj Hrvatske i promjene pristupa

Potvrdio je rast interesa istraživača i studenata za poduzetničke projekte i značaj programa Nuqleus koji se provodi u FER-ovom Inovacijskom centru Nikola Tesla za razvoj tehnološkog poduzetništva. Podsjetio je na ulogu alumna FER-a u vodećim hrvatskim tehnološkim poduzećima i na značajne iskorake u suradnji s alumni zajednicom.

Novinara je zanimalo i što FER radi na društvenom obrazovanju studenata i pripremanju za intenzivne multidisciplinarne interakcije. Tu je dekan istaknuo povezanost i otvorenost kao jedne od FER-ovih temeljnih vrijednosti i stratešku usmjerenost na suradnju i multidisciplinarnost. Naveo je brojne sportske, kulturne, popularizacijske i društveno korisne aktivnosti i projekte naših svestranih studenata i zaposlenika.

Na pitanje kako se FER nosi s izazovima brze promjene tehnologija koje traže često i sasvim nova znanja, dekan je ponovio da sveučilišni studij ne priprema „zaposlenika“ za konkretne alate za cijeli radni vijek, nego tehnološkog i poslovnog lidera koji će biti uspješan sljedećih 30 godina. Takav studij metodološki priprema mladu osobu, navikava ju na brzo učenje, snalaženje, donošenje odluka, na suradnju s različitima i komunikaciju s drugim strukama. Ohrabruje ju na poduzetničko ponašanje u jasnom etičkom okviru.

Cijeli članak dostupan za Premium korisnike Večernjeg lista pročitajte ovdje

Autor: Ira Vince
Popis obavijesti