Obilježeno 60. godina Tjelesne i...

Povodom obilježavanja 60 godina nastave Tjelesne i zdravstvene kulture na Sveučilištu u Zagrebu, Udruga nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture na čelu s predsjednicom i profesoricom FER-a, Nerom Žigić, 9. svibnja 2024. godine organizirala je Okrugli stol te 10. svibnja 2024. godine Dan Nastave TZK. 

Na okruglom stolu naziva “Nastava Tjelesne i zdravstvene kulture na visokim učilištima - izazovi i percepcije” aktivni sudionici su bili prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., nacionalna kontakt osoba pri Svjetskoj zdravstvenoj asocijaciji i Europskoj komisiji za promicanje tjelesne aktivnosti, prof. dr. sc. Mario Baić, dekan Kineziološkog fakulteta, dr. sc. Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu sporta i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje u Ministarstvu turizma i sporta, doc. dr. sc. Marinko Artuković, prim. dr. med. spec., voditelj Službe za strateško planiranje, inovacije i koordinaciju projekata pri HZJZ, prof. dr. sc. Josip Burušić, posebni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu te Kristina Singer, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje.

Raspravljalo se o važnosti tjelesne aktivnosti i utjecaju na fizičko i mentalno zdravlje studenata, o važnosti i načinu edukacije studenata za cjeloživotnom tjelesnom aktivnošću, položaju i vrednovanju predmeta TZK u sustavu visokog  obrazovanja, o razvoju sportske infrastrukture, o ulozi nastavnika TZK u sveučilišnom sportu i poticanje dualne karijere studenata sportaša. Svojom prisutnošću podršku je pružio i prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FER-a.

Idućeg dana na Jarunu okupili su se studenti i profesori TZK sa svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te su studenti imali mogućnost sudjelovati u raznim  programima sportskih aktivnosti. Uz prigodno obilježen Dan nastave TZK, obilježio se i Međunarodni dan tjelesne aktivnosti.

Autor: Ana Fadljević
Popis obavijesti