Predavanje Marka Turnera, jednog od...

U utorak 21. svibnja s početkom u 18:30 u dvorani B1, profesor Mark Turner sa Sveučilišta Case Western Reserve održao je predavanje The integrated Study of the Mind. Profesor Turner jedan je od najutjecajnijih kognitivnih znanstvenika današnjice. Njegov interdisciplinarni rad obilježio je kognitivnu znanost i kognitivnu lingvistiku u zadnjih tridesetak godina. Teorija konceptualne integracije, koju je objavio s Gillesom Fauconnierom 2002. godine, jedna je od najutjecajnijih suvremenih teorija o prirodi ljudskoga uma, podrijetlu ideja i kreativnosti.

Predavanje profesora Turnera nastavak je dovođenja poznatih imena iz područja kognitivne znanosti s ciljem upoznavanja šire javnosti s tom disciplinom, a nakon predavanja predstavili smo studijski program Primijenjena kognitivna znanost koji, drugu godinu zaredom, zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U nastavku obavijesti pročitajte biografiju predavača i sažetak predavanja.

Kratka biografija

Matematičar, lingvist, jedan od najutjecajnijih kognitivnih znanstvenika današnjice, Mark Bernard Turner, rođen je u 1954. godine u američkoj saveznoj državi Texas. Na Berkeleyju je završio prijediplomski studij matematike i engleskog jezika, diplomski studij matematike te je doktorirao u području engleskog jezika. Po njegovim riječima, najmanje vremena provodio je na kolegijima studija koje je upisao. Radije je odlazio na predavanja iz  retorike, evolucijske biologije, organske kemije, neurobiologije, umjetne inteligencije, jezika i lingvistike. U doba njegovog studija na Odsjeku za matematiku radio je profesor Hans-Joachim Brenermann, poznati matematičar i biofizičar, koji je Turnera uključio u svoju istraživačku grupu u kojoj su doktorandi i poslijedoktorandi iz cijelog svijeta raspravljali o pitanjima ljudske kognicije. Upravo u to doba Turnerova sanjarenja i pitanja strukturirala su se u misao koja je obilježila njegov znanstveni rad, ali i kognitivnu znanost od kraja 90ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas: Ljudska se bića svojim ponašanjem, a osobito svojom sveprisutnom kreativnošću, dramatično razlikuju od bilo kojeg drugog živog bića, usprkos genetskim i anatomskim sličnostima. Čovjek s nevjerojatnom lakoćom generira nove ideje, konstruira nova značenja i stvara simboličke sustave. Temeljno pitanje na koje je Mark Turner pokušao dati odgovor u svom radu je kako to čini i koji su to mehanizmi i procesi koji čovjeka čine toliko jedinstvenim. Zajedno s Gillesom Fauconnierom 2002. godine objavljuje danas legendarnu knjigu o teoriji konceptualne integracije „The Way We Think: Conceptual Blending and the Mind's Hidden Complexities“. Teorija konceptualne integracije pokrenula je revoluciju u tome kako shvaćamo i istražujemo emergentna značenja. Sastavnice mehanizma odgovornog za integraciju umnih prostora i principi po kojima se integracija odvija primjenjuju se u istraživanjima jezika, ironije i humora, višemodalne komunikacije, matematike, rješavanja problema, kreativnosti, umjetne inteligencije. Turnerova opčinjenost ljudskim umom te ultimativna interdisciplinarnost s jedne strane i disciplinarna detaljnost s druge rezultirala je neprocjenjivim uvidima u složenost ljudskoga uma.

 

Sažetak: The Integrated Study of the Mind

Antique cultures were able to study human organisms as the unified systems they are. A few hundred years ago, essentially arbitrary small disciplines that collaborated poorly took over: biology, art history, music, political science, and, recently, linguistics, psychology, and computer science. We are now in a promising age when all these approaches to the unified organism have reunited under the banner of Cognitive Science. Is there hope for the future?

Autor: Dario Bojanjac
Mark Turner:
21. svibnja 2024. 18:30  -  20:00
B1
Popis obavijesti