Poziv na predavanje: Sustavni pogled...

Odjel za menadžment u tehnologiji i inženjerstvu Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje

"Sustavni pogled na tematsko modeliranje"

koje će održati doc. dr. sc. Ante Panjkota, Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru, u petak, 17. svibnja 2024. godine, s početkom u 15:00 sati u predavaonici NK-39 na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.

Predavanje će se održati na hrvatskom jeziku, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente.

Praćenje predavanja bit će moguće i na platformi Microsoft Teams korištenjem ove poveznice.

Više informacija o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Sažetak predavanja:

Tematsko modeliranje (topic modeling) je područje unutar obrade prirodnog jezika (natural language processing, NLP) koje za cilj ima pronalaženje i ekstrakciju latentnih tema skrivenih u velikoj kolekciji tekstualnih dokumenata. U ovom predavanju fokus će biti na pregledu četiri poznate metode: Latent Dirichlet Allocation (LDA), Non-negative Matrix Factorization (NMF), Top2Vec i BERTopic. Kroz sustavnu komparaciju, na javno dostupnom skupu podataka, pokazat će se snage i slabosti navedenih metoda. Na samom kraju prodiskutirat će se potencijalne mogućnosti primjene velikih jezičnih modela (large language models, LLMs) u unaprjeđenju interpretacije ekstrahiranih tema.

Biografija predavača:

Dr. sc. Ante Panjkota je docent na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Doktorirao je 2015. godine s temom iz područja strojnog učenja „Metode sjenastog klasteringa za nebalansirane skupove podataka“. Znanstveni interesi su mu primjena metoda neizrazite logike u sportu, grupiranje podataka u problemima segmentacije kupaca, te primjena velikih jezičnih modela kao asistenata u različitim zadacima. Također, objavljuje radove s doktorandima vezano uz teme primjene metoda strojnog i dubokog učenja u predviđanju kretanja vrijednosti burzovnih indeksa te analizi podataka u nogometu. Od 2006. godine je redoviti vanjski suradnik Laboratorija za biomehaniku, automatiku i sustave na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, a član je Laboratorija za interaktivne sustave i korisničko iskustvo Sveučilišta u Zadru od njegovog osnutka. Izvodio je ili izvodi veći broj predmeta na prijediplomskoj i diplomskoj razini studija i na doktorskom studiju. Od prosinca 2019. godine je voditelj prijediplomskog stručnog studija Informacijske tehnologije Sveučilišta u Zadru.
 

Autor: Marko Horvat
Popis obavijesti