Predstavljen projekt CroQCI,...

Predstavljanje Hrvatske kvantno komunikacijske infrastrukture (CroQCI) odvilo se 7. svibnja 2024. godine u dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice. FER, kao nositelj četvrtog radnog paketa CroQCI projekta, zadužen je za svemirski segment kvantnih komunikacija. Na projektu sudjeluje tim znanstvenika sa Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST): prof. dr. sc. Dubravko Babić kao voditelj, doc. dr. sc. Josip Vuković kao član projektnog tima te doc. dr. sc. Josip Lončar, Bruno Skendrović, Jasna Janković i Mate Jagnjić kao tehnički voditelj te doc. dr. sc. Marko Horvat sa Zavoda za primijenjeno računarstvo. Za edukacijski paket unutar šestog radnog paketa CroQCI projekta, sa FER-ove strane zadužen je izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić sa Zavoda za primijenjenu fiziku.

CroQCI predstavlja sustav koji za prijenos podataka koristi principe kvantne mehanike. Popularno nazvan "kvantni internet", pruža veću sigurnost i veće kapacitete prijenosa podataka u usporedbi s kriptografskim komunikacijskim sustavima i bit će dio šire europske infrastrukture. Ovaj napredni oblik komunikacije ima potencijalnu primjenu u područjima poput sigurnosti komunikacija, računarstva i mrežnih tehnologija, sprječavat će neovlaštena upadanja u internetske kanale, prisluškivanje, krađu osjetljivih podataka i slično.

Na predstavljanju CroQCI projekta prisustvovali su i dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas te predstavnici ZKIST-a, prof. dr. sc. Sonja Grgić i predstojnik prof. dr. sc. Gordan Šišul, a na uvodnom predstavljanju, kao panelist sudjelovao je prof. dr. sc. Dubravko Babić, dok je izv. prof. dr. sc. Saša Ilijić sudjelovao na završnom panelu.

Cilj radnog paketa za kojeg je zadužen naš FER tim jest izgradnja prve hrvatske optičke zemaljske stanice za kvantne komunikacije koja će primati jednofotonska stanja iz europskog niskoorbitalnog satelita Eagle-1, implementirajući decoy-based BB84 protokol. Stanica će tako služiti kao medijator za kvantnu distribuciju ključa između lokacija unutar Europske unije.

Optička zemaljska stanica za kvantne komunikacija je prva takve vrste u Hrvatskoj i jedna od sedam planiranih u Europskoj uniji unutar EuroQCI projekta. Dizajn i implementacija takve stanice rezultat je transfera tehnologije i znanja na najvišim razinama, uključujući i Njemački aerosvemirski centar (DLR) koji je posjetila posebna delegacija FER-a i IRB-a i uspostavila stratešku suradnju. FER će također biti i kvantni čvor u zemaljskoj kvantno komunikacijskoj infrastrukturi koja će optičkim vlaknima povezati članove konzorcija unutar ultrasigurne mreže štićene principima kvantne mehanike.

Optička zemaljska stanica bit će kvantna vrata za Hrvatsku jer će povezivati lokacije koje trenutno ne mogu biti efikasno povezane putem zemaljskih kvantnih komunikacija.

Autor: Ira Vince
Popis obavijesti