U sklopu projekta Scinergy odabrano...

Dvodnevnom konferencijom, koja se 14. i 15. veljače 2024. godine održala u Zagrebu, započeo je projekt Scinergy, koji Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) i Svjetskom bankom s ciljem podizanja inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz jačanje suradnje industrije i znanosti. Najveća konferencija za povezivanje industrije i znanosti u Hrvatskoj okupila je brojne predstavnike poslovne i znanstvene zajednice, investitore i donositelje odluka.

Na konferenciji su se prvi puta u formatu speed datinga susreli predstavnici više od 100 tvrtki i više od 100 vrhunskih znanstvenika, koji su između čak 250 prijavljenih tvrtki i 140 znanstvenika u Hrvatskoj odabrani za sudjelovanje u projektu Scinergy.

Drugi dan konferencije uključivao je radionice Value Discovery namijenjene znanstvenicima i tvrtkama koji su se povezali kroz speed dating tijekom prvoga dana te Design Thinking za startupove nove generacije ICENT-ovog programa akademskog poduzetništva Nuqleus i njihove mentore.

Navedena ulaganja će pridonijeti daljnjem razvoju praksi prijenosa tehnologije kao i razvoju novih tehnologija, inovacija u poslovanju i rješenja koja će imati pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i društvo“, izjavio je na konferenciji Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Svjetska banka s ponosom podupire suradnju između znanstvene i poslovne zajednice kroz inovativnu inicijativu Scinergy, kako bi se premostio jaz između tvrtki i znanstvenika”, istaknuo je Jehan Arulpragasam, direktor Svjetske banke za Hrvatsku.

Kako bi tvrtke mogle odgovoriti na izazove gospodarstva, važno je graditi i kulturu inovacija, o čemu je na konferenciji govorio Rajesh Chandy, nositelj katedre za poduzetništvo na London Business School i akademski direktor Wheeler Instituta za poslovanje i razvoj.

"Veliki odaziv i inovativne ideje prijavljenih tvrtki pokazuju da je projekt Scinergy potreban te da je otvorenost prema inovacijama visoka", rekao je Darko Huljenić, ravnatelj FER-ovog Inovacijskog centra Nikola Tesla.

Kako među tvrtkama i znanstvenicima uspostaviti suradnju, svoja iskustva i niz uspješnih primjera podijelio je prof. Hrvoje Pandžić, predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku na FER-u  dok su o mogućnostima za financiranje suradnji tvrtki i znanstvenika sudionike informirali stručnjaci iz MZO-a, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, EDIH-ova CROBOHUB++ i AI4Health.Cro.

 

Konferencija je uključila i panel raspravu na temu „Na granici između znanosti i industrije“ u kojoj su sudjelovali Vedran Bilas, dekan FER-a, David Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Miroslav Kantolić, član izvršnog poslovodstva Ericssona Nikole Tesle i dopredsjednik HUP-ICT te Gordan Kreković, izvršni direktor Visage Technologies.

 

   

Autor: Ana Fadljević
Popis obavijesti