FER okupio stručnjake Sveučilišta u...

Znanstveni skup pod nazivom: “Zelena elektronika – tehnologije i primjene fleksibilnih, organskih i ispisivih poluvodičkih materijala, komponenti i sustava”, održao se u ponedjeljak, 12. veljače 2024. godine u Sivoj vijećnici na FER-u, a odgovore na pitanja iz perspektive svojih disciplina - elektrotehnike, kemije, fizike i strojarstva, pregled stanja tehnologije, prikaz dosadašnjih vlastitih iskustava i aktualnih istraživačkih izazova dali su doc. dr. sc. Dinko Oletić s FER-a, doc. dr. sc. Petar Kassal s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), doc. dr. sc. Vedran Đerek s Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF) te prof. dr. sc. Irena Žmak s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB).

Cilj skupa bio je povezati i umrežiti istraživače navedenih fakulteta te potaknuti na zajednička interdisciplinarna istraživanja u temama kao što su novi procesni, strukturni i funkcijski materijali za elektroničke sklopove, s naglaskom na neškodljive, biokompatibilne, organske, biorazgradive,  smanjenje ovisnosti o rijetkim elementima te procesi i tehnologije proizvodnje za smanjenje ugljičnog otiska poluvodičke proizvodnje, s naglaskom na aditivne procese. Skup je uključivao i teme poput nove izvedbe elektroničkih komponenata poput senzora, tranzistora izvedenih od novih organskih materijala, kao što su bio-polimeri, celuloza, pamuk, svila, šećer, nove arhitekture i izvedbe elektroničkih sklopova niske potrošnje od organskih komponenata na fleksibilnim podlogama koji integriraju strojnu inteligenciju, uz i u samim senzorima, biološki-napajane sustave, biorazgradive elektroničke sustave te eko dizajn za cirkularni životni ciklus elektroničkih komponenata i sustava i smanjenje elektroničkog otpada.

„Veliki problem je zagađenje koje se javlja tijekom procesa same proizvodnje elektroničkih komponenata i sustava, njihove upotrebe i njihovog zbrinjavanja. U Europi trenutačno postoje razne inicijative od strane sveučilišta, zakonodavaca, industrije i potrošača, a koje su usmjerene da elektroniku u današnjici učinimo zelenijom“, podijelio je Oletić.

Materijale možete preuzeti ovdje:

 

Autor: Ana Fadljević
Popis obavijesti