Izložba "EkoTehnologija- Posveta...

Izložbu »EkoTehnologija- Posveta Kargo kultovima« akademskog kipara Ivana Midžića svečano je otvorio dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas 17. studenoga 2023. godine u 18 sati na FER-u. 

Radovi Ivana Midžića „EkoTehnologija-Posveta Kargo kultovima” su referenca na stvarne ljudske prakse, svojevrsni sociološko kulturni fenomen koji se pojavio još krajem 19. stoljeća, a riječ je o vjerskim pokretima koji su se pojavili kao oblik otpora kolonijalnoj vlasti s ciljem obnove društva i pribavljanja materijalnih dobara obrednim sredstvima.

“Radovima EkoTehnologija-Posveta Kargo kultovima postavljam poveznicu s manje tehnološki razvijenijim kulturama kako bi ukazao na iznenađujuće sličnosti. Način na koji oni oblikuju drvene replike zapadnjačke tehnologije u nadi da će dobiti više tereta od modernih bogova podsjeća nas na naše vlastito pop-kulturno obožavanje visokotehnoloških naprava i modernih pop-bogova. Također želim ukazati na ekološku komponentu, kako je promjena okoliša i ekološki problem nastao davno u prošlosti kada je čovjek pripitomio prvu životinju i zasadio prvu biljku, te tako počeo mijenjati okoliš.“ izjavio je Ivan Midžić

Izložba će se moći pogledati u Galeriji FER-a do 15. prosinca 2023. godine.

Autor: Ana Fadljević
Popis obavijesti