Ponovno krenuo RADDAR projekt na FER-u

U subotu, 11. studenoga 2023. godine ponovno je krenuo RADDAR projekt u kojem osim FER-a sudjeluju XV. gimnazija, HMD i MNM Marin Getaldić. Čak 67 učenika osnovnih škola posjetilo je Laboratorij za integrirane sklopove i elektromagnetsku kompatibilnost i Laboratorij za mikro i nano elektroniku na FER-u pod vodstvom doc. dr. sc. Tvrtka Mandića i prof. dr. sc. Tomislava Suligoja.

Učenicima je prezentirano kako je tekao razvoj elektronike od prvih tranzistora do današnjih procesora s više milijardi tranzistora.  Učenici su se upoznali s procesom projektiranja integriranih sklopova od crtanja sheme, topološkog nacrta pa sve do njihovog pakiranja i testiranja. Također učenici su vidjeli integrirane sklopove koje su projektirali studenti FER-a te su vidjeli laboratorij u kojem se projektirao jedan od najbržih bipolarnih tranzistora na svijetu.

Osim posjeta laboratorijima, učenici su sudjelovali i na radionicama iz matematike pod vodstvom učenika Marina Protulipca, Ive Leonarde Dozan, Nikole Renka, Davida Langa, studenata Marina Belamarića, Marina Poljaka, Eleonore Đaković,  Patricije Dovijanić, Nike Utrobičić te izv. prof. dr. sc. Domagoja Kovačevića sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a, a u organizaciji događaja osim voditeljice projekta prof. dr. sc. Vesne Županović sa Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a sudjelovale su zaposlenica Hrvatskoga Matematičkoga Društva Petra Vidović, mag. ing. inf. et comm. techn., nastavnice XV. gimnazije Vesna Ovčina, prof., Marina Ninković, prof., te asistentica Zavoda za primijenjenu matematiku FER-a Marina Furkes, mag. educ. math. et phys.

Učenici su vrlo zainteresirano pristupili posjetu FER-u, a nadamo se da će svoju zainteresiranost još dodatno produbiti sa svojim budućim posjetima sličnim aktivnostima na FER-u.

Autor: Ana Fadljević
Popis obavijesti