FER, Google i Južni pol - što im je...

Naš Andrija Miličević, mag. ing. osvojio je zlatnu medalju na prestižnom natjecanju u organizaciji Kagglea, najveće zajednice podatkovnih znanstvenika na svijetu. Iza Kagglea stoji ni manje ni više nego div Google, a platforma je pokrenuta 2010. godine kako bi okupila inženjere, studente, kompanije, i sve koje zanima strojno učenje i njegova primjena u industriji. Danas broji preko 10 milijuna registriranih članova, omogućava dijeljenje znanja u području umjetne inteligencije i podatkovnih znanosti, a posebno su popularna i izazovna natjecanja koja pokrivaju znanja iz cijelog područja strojnog učenja i umjetne inteligencije.

Prediktivni model za bolje razumijevanje svemira - s Južnog pola

Na ovogodišnje natjecanje "IceCube - Neutrinos in Deep Ice" prijavilo se čak 812 timova znanstvenika i inženjera iz cijeloga svijeta. Cilj natjecanja bio je pomoći znanstvenicima koji rade u IceCube Neutrino Observatory da dobiju bolji uvid u ponašanje zvijezda, gamma zračenja i crnih rupa, a kroz izradu prediktivnog modela smjera kretanja neutrino čestica.

O važnosti, ali i primjenjivosti ovog modela govori činjenica da je Ice Cube neutrino opservatorij prva ustanova takve vrste na svijetu, dizajnirana da promatra svemir iz dubine leda na Južnom polu. Naime, ovaj impresivni detektor se sastoji od 5160 manjih detektora smrznutih na dubini od 1450 do 2450 metara, a vrijedan je 279 milijuna američkih dolara.

FER-ov Andrija Miličević u top 1% na svjetskoj platformi Kaggle 

Ovime je Andrija Miličević ispunio uvjete za dodjelu titule Kaggle Grandmaster u kategoriji natjecanja iz umjetne inteligencije ukupno osvojivši 5 zlatnih medalja. Trenutno zauzima visoko 48. mjesto na sveukupnoj rang ljestvici od preko 200 000 aktivnih natjecatelja na samoj platformi, čime se svrstao u 1 posto svih natjecatelja. O značaju same platforme u svijetu umjetne inteligencije govori činjenica da su brojna razvijena rješenja vrlo često objavljena u prestižnim znanstvenim časopisima. Tim Andrije Miličevića nedavno je objavio rezultate jednog takvog natjecanja u časopisu Nature Methods (Analysis of the Human Protein Atlas Weakly Supervised Single-Cell Classification competion) u suradnji s prof. Emmom Lundberg sa Sveučilišta Stanford, a sada je ostvario još značajniji uspjeh u samostalnoj kategoriji.

Osim izvrsnih rezultata u području umjetne inteligencije, Andrija je i primjer interdisciplinarnosti kakvu se nadamo više vidjeti u Hrvatskoj. Danas ovaj sjajan istraživač radi kao asistent na Zavodu za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, a ima diplomu s čak dva fakulteta - FER-a, ali i Medicine. 2019. godine dobio je i dekanovu nagradu za najbolji znanstveni radi koji je kombinirao umjetnu inteligenciju i neuroznanost.

Autor: Ana Fadljević
Popis obavijesti