U Europi je trenutno potrebno prosječno 171 km da bi se hrana od uzgoja na farmi pojavila u našoj kuhinji, a globalna prehrambena logistika čini čak 26% udjela globalnih emisija ugljičnog dioksida. Uza sve to, svakodnevno se velike količine hrane pretvaraju u otpad. Projekt FoodMAPP traži odgovor na ove izazove u skladu s Europskim strateškim planom za smanjenje utjecaja klimatskih promjena. Ovaj plan podrazumijeva snažne i utjecajne promjene u prehrambenoj industriji uz smanjenje otpada hrane te promjene u krhkom i složenom prehrambenom lancu dostave industrijskih proizvođača da bi se stvorila nova, poštena i održiva prehrambena industrija.

Projekt će podržati interdisciplinarni konzorcij europskih partnera, koji uz FER kao hrvatskog predstavnika uključuje također i tehničke, poslovne prehrambene i društvene akademske partnere iz Engleske, Španjolske, Belgije i Mađarske kao i industrijske partnere iz Francuske i Austrije.

Projekt FoodMAPP usmjeren je optimizaciji lanaca prehrane kroz smanjenje otpada i promicanje lokalne proizvodnje hrane, a financiran je iz Horizon Europe poziva Marie Sklodowska-Curie programa za razmjenu istraživača zajedno s dodatnim financiranjem iz programa za Istraživanje i inovacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKRI). Projektom se cilja podržati transformacija prehrambenog lanca dostave omogućavanjem i promicanjem transparentne lokalne opskrbe iz lokalne proizvodnje, uključujući obiteljske poljoprivrednike i prerađivače, izravno do korisnika. Tijekom četiri godine, prikupit će opsežna tržišna inteligencija svih uključenih sudionika za shvaćanje potreba i preferencija tržišta, s ciljem postizanja transparentnog lokaliziranog prehrambenog lanca opskrbe. Ova saznanja primijenit će se u obliku preciznog informiranja svih sudionika čime se postavljaju temelji za novu etapu dinamičke pretraživačke geoinformacijske platforme lokalnih proizvođača za opskrbu i prodaju izravno prema potrošačima.

Koordinator projekta je izv. prof. dr. sc. Vinko Lešić iz Laboratorija za sustave obnovljivih izvora energije - LARES unutar Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo sa Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a partneri su Sveučilište Ghent (Belgija), Sveučilište Eötvös Loránd (Mađarska), CREDA (Centar za istraživanje i razvoj poljoprivredno-prehrambene, Španjolska) i Sveučilište u Bournemouthu (Ujedinjeno Kraljevstvo). Partneri iz prehrambene industrije su Institut Paul Bocuse (Francuska) te Ronge & Partner (Austrija).

 

Predstavnici projektnih partnera, s lijeva nadesno: Maxime Michaud (IPBR), Djamel Rahmani (CREDA), Márta Alexy (ELTE), Ádám Tarcsi (ELTE), Jeffery Bray (BU), Katherine Appleton (BU), Ivana Bašljan Puceković (FER), Barbara Ronge (RP), Manfred Ronge (RP), Hans De Steur (UGent), Juliet Memery (BU), Nikica Perić (FER), Roberta Discetti (BU), Luka Jelić (FER), Vinko Lešić (FER), Filip Vrbanc (FER), Slaven Begović (FER)

Autor: Vinko Lešić
Popis obavijesti