Computational Modeling Challenge 2023

S ciljem promocije matematičkog i računalnog modeliranja u inženjerstvu, Zavod za primijenjenu matematiku FER-a i Odbor studijskog profila "Računalno modeliranje u inženjerstvu", u suradnji s tvrtkom AVL-AST d.o.o. pokreću natjecanje "Computational Modeling Challenge". Cilj natjecanja je riješiti izazovni industrijski problem.

Natjecanje je otvoreno za sve studente visokih učilišta Republike Hrvatske, koji mogu sudjelovati samostalno ili kao članovi jednog tima od najviše četiri studenta.

Izazov potražite u nastavku obavijesti i na web stranici https://www.fer.unizg.hr/zpm/cmc23.

IZAZOV

Poduzeće "Munjovoz" bavi se razvojem električnih vozila. U okviru optimizacije novog modela imaju zahtjev za što gušćim pakiranjem ukupno 200 baterija različitih veličina u jedan spremnik kvadratnog presjeka. Poprečni presjek svake baterije je eliptičkog oblika. Presjek 39 baterija ima poluosi veličine 40 mm i 20 mm, dok presjek 161 baterije ima poluosi veličine 20 mm i 10 mm. Baterije se pakiraju uspravno te se mogu dodirivati s bočne strane, ali se ne smiju slagati jedna na drugu. Zbog izvedbene preciznosti stroja koji puni spremnik s baterijama dozvoljene su samo diskretne vrijednosti položaja elipsi i to tako da je najmanji mogući pomak elipse duž koordinatnih osi 1/1000 mm te najmanji kut rotacije 1/1000 stupnja. Pomozite inženjerima tvrtke "Munjovoz" pronaći pakiranje svih baterija u spremnik što manjeg kvadratnog poprečnog presjeka.
 


Spakirajte elipse do 31. svibnja i osvojite vrijedne nagrade sponzora, tvrtke AVL-AST d.o.o. Detalje potražite na web stranici izazova.

Autor: Mario Bukal
Popis obavijesti