Slavimo Dan Europe - par sjajnih...

Danas je Dan Europe i to je posebno važan dan za nas. Hrvatska će 1. srpnja 2023. proslaviti punih 10 godina članstva u Europskoj uniji, a uvođenjem eura kao nacionalne valute i ulaskom u Schengen početkom godine, Hrvatska je potpuno integrirana u europski prostor.

U tom je razdoblju i FER uvelike doprinio ciljevima EU - edukacijom visokoobrazovanih STEM stručnjaka te sudjelovanjem u brojnim znanstvenim i istraživačkim projektima. Zato smo danas, na dan obilježavanja Dana Europe, odlučili podijeliti neka od područja gdje FER predstavlja Hrvatsku u EU.
 

Internacionalni studijski programi i programi razmjene

Naši studenti već godinama sudjeluju u Erasmus programima mobilnosti, a prije dvije godine pokrenuli smo i studijske programe na engleskom jeziku kako bi otvorili vrata našega Fakulteta i međunarodnim studentima. Učenje i rad u međunarodnom okruženju te upoznavanje različitih kultura vrijedni su elementi cjeloživotnog učenja i zato smo ponosni što se u naš internacionalni program i programe razmjene uključuje sve veći broj studenata. 


FER sudjeluje u brojnim EU projektima u području istraživanja i inovacija

Osim u visokom obrazovanju, FER je snažno integriran u istraživački prostor EU-a. FER već godinama uživa status najpoželjnijeg partnera u primijenjenom istraživanju i razvoju inovacija u Republici Hrvatskoj. Prema brojnim metrikama zauzimamo prvo mjesto među domaćim istraživačkim institucijama, a naša je kvaliteta prepoznata i izvan granica zemlje.

Na FER-u se trenutačno provodi 74 međunarodna projekta, sto čini udio od visokih 36% u ukupnom broju aktivnih projekata na Fakultetu. Od toga je čak 12 projekata financirano iz programa H2020 i 9 projekata iz programa Horizon. Navedeni istraživački projekti važni su jer se kroz njih dolazi do važnih iskoraka u tehnološkim inovacijama, ali i njihovoj primjeni u različitim područjima i industrijama - od precizne robotike do umjetne inteligencije. To izravno doprinosi industriji i EU u boljem pozicioniranju u globalnoj ekonomiji. Svaki naš projekt otvara prostor za učenje i stoga je važan za osnaživanje nove generacija mladih istraživača.


Platforma za vrhunske inženjere, ali i poduzetnike

Na kraju, ali ne manje bitno, važno je naglasiti da osim u visokoobrazovnom, znanstvenom i istraživačkom prostoru, FER značajno doprinosi i tržištu rada. Ne samo vrhunskim STEM stručnjacima, kojih na tržištu rada nedostaje, nego i kroz snažnu globalnu prisutnost hrvatskih poduzeća čiji su osnivači upravo neki od naših alumna. Od telekomunikacijske do digitalne industrije, inovacija u području UI i dronova do "jednoroga", ova poduzeća predvodnici u svojim industrijama sjajan su primjer snage i budućnosti Hrvatske u EU, ali i velik ponos našega Fakulteta.

FER, kao vodeća visokoobrazovna, znanstvena i istraživačka institucija, svojim djelovanjem doprinosi globalnoj poziciji EU te izazovima s kojima se EU susreće, a integracija u visokoobrazovni i istraživački prostor Europske unije jedna je od glavnih misija FER-a. EU je 2023. proglasila Europskom godinom vještina, a poseban fokus stavljen je na cjeloživotno obrazovanje, jačanje zelene i digitalne tranzicije uz snažnu podršku inovacijama i konkurentnosti. Mi nastavljamo aktivno doprinositi upravo tim ciljevima EU.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti