Struka prvi put u Saboru o umjetnoj...

FER-ovi stručnjaci za umjetnu inteligenciju, akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić, i prof. dr. sc. Jan Šnajder sudjelovali su na raspravi o temama vezanima uz umjetnu inteligenciju koja se po prvi put održala u Saboru.

Okrugli stol pod nazivom "Neka bude volja stroja?" organizirala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, a 11 stručnjaka i stručnjakinja podijelilo je svoja mišljenja, prijedloge i savjete o zakonskoj regulaciji, etičkim dilemama i razvojnoj perspektivi umjetne inteligencije. Prikupljene informacije naknadno će se doraditi i nadopuniti kako bi ova rasprava rezultirala bržim pomacima na svim razinama, što je i glavna poruka okupljanja.

"Danas umjetna inteligencija čovjeku pomaže. Gledamo je kao pomoć, a ne kao prijetnju koja će zamijeniti čovjeka“, istaknuo je voditelj FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju, akademik Lončarić te zaključio da: "još neko vrijeme bit će volja čovjeka, a ne volja stroja".

Profesor Šnajder dotaknuo se popularnog ChatGPT-a i upozorio: "Razgovorni agent ili ChatGPT relevantan je iz dva razloga - radi iznenađujuće dobro i njegova recepcija u javnosti je da su takvi sustavi fascinantni, zabavni, korisni, ali su i opasni jer su odgovori nerijetko i pogrešni, i podložni algoritamskim pristranostima, dezinformacijama. Sustav je presiguran u svoje znanje, ne zna da ne zna".

Više informacija o raspravi pročitajte na portalu vecernji.hr, a u nastavku se nalazi nekoliko poveznica na prethodna gostovanja Jana Šnajdera na temu Chat GPT-a:

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti