Brucošice i brucoši pitaju: Što nudi...

Drugi semestar je krenuo, a u tvojoj su se glavi krenula vrtjeti pitanja poput: "Koji smjer odabrati?", "Što mogu raditi nakon studija?", "Kakvo je stanje u industriji?". Odabir smjera studija pri kraju prve godine velik je korak u daljnjem razvoju karijere stoga je važno dobro promisliti i zapitati se "Što želim raditi nakon studija?".

Studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija nudi vrlo široko područje u kojem se kasnije možeš usko specijalizirati za granu koja te zanima. Kako bismo ti pomogli u donošenju važne odluke, organiziramo panel raspravu u kojoj će sudjelovati stručnjaci iz industrije, ujedno i alumni FER-a. Saznaj zašto su oni odabrali područje elektrotehnike odnosno informacijske tehnologije, što su naučili tijekom studija i što sve inženjer nakon diplome može raditi.

Panel raspravu će moderirati Mladen Pejković (Atlantic Grupa), a u raspravi će sudjelovati Rebecca Grancarić (SICK), Branimir Lozo (DEKOD TELEKOM), Edo Pekarić (Rimac Technology), Minea Skok (Energetski institut Hrvoje Požar), Edvin Šafranko (Montelektro), Hrvoje Šamija (Visage Technologies) i Ivan Uremović (Hrvatski Telekom). U nastavku obavijesti možeš pročitati njihove kratke biografije.

Pridruži nam se u srijedu, 22. ožujka 2023. godine u 12:15 sati u dvorani D1 i saznaj kako je izgledao karijerni put naših panelista. Nakon panel rasprave uslijedit će kratko druženje uz zakusku.

Prijavi se za događaj putem poveznice, a u prijavnom obrascu možeš postaviti i pitanje za paneliste.

Biografija moderatora:

Mladen Pejković menadžer je s internacionalnom karijerom koja se proteže kroz četiri zemlje, dvije industrije i šest kompanija s rasponom od stručnjaka za mobilne komunikacije, preko niže i srednje razine upravljanja, do predsjedanja upravnim odborima. Na svim višim rukovodećim poslovima ujedno je odgovoran i za tehnološki razvoj kompanija. Trenutno radi kao Stariji izvršni direktor u Atlantic Grupi. Aktivan je u području visokog obrazovanja i tehnološkog razvoja kao predsjednik Savjeta Sveučilišta u Rijeci, kao potpredsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te na FER-u, nekad kao član Savjeta, danas kao voditelj Alumni odbora.


Biografije panelista:

Rebecca Grancarić je diplomirala na FER-u 2017. godine, smjer Elektroničko i računalno inženjerstvo. Diplomski rad s temom Optimiranje silaznog prekidačkog pretvornika napona s obzirom na trošak proizvodnje, kvalitetu rada i površinu sklopa napisala je uz suradnju FER-a i poduzeća Texas Instruments. Nakon stjecanja diplome nastavila je raditi u Texas Instrumentsu na definiciji/dizajnu integriranih krugova silaznih naponskih regulatora do 2021. godine. Trenutačno je zaposlena u poduzeću SICK kao stručnjak za integrirane komponente gdje također pomaže i pri selekciji komponenata za nove industrijske senzore.

Branimir Lozo završio je Tehničku školu Ruđer Bošković u Zagrebu i potom studij na FER-u, usmjeren na radiokomunikacije i profesionalnu elektroniku. Tijekom studija bio je predstavnik studenata i osnovao malonogometnu ligu FER-a. Od 2005. godine radi u DEKOD TELEKOM d.o.o. na području ticketinga i mjerne opreme u telekomunikacijama. U Samoboru vodi udrugu SURLA od 2017. godine, koja se bavi edukacijama prvenstveno djece, između ostalog u STEM području.

Edo Pekarić diplomirao je 2010. godine na FER-u s usmjerenjem na elektrotehniku. Tijekom studija dobio je nagradu Josip Lončar za izvrsnost i stipendiju poduzeća Telegra gdje se zaposlio nakon studija. 2018. godine dolazi u poduzeće Rimac Automobili gdje radi kao Embedded Hardware Engineer, a kasnije i Team Lead. Na toj poziciji nastavlja rad u Rimac Technology od 2022. godine.

Minea Skok je diplomirala na FER-u 1996. godine, smjer Elektroenergetika. Nakon diplome radila je na Zavodu za visoki napon i energetiku gdje je magistrirala i doktorirala. Od 2007. godine radi na Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu gdje je danas ključni stručnjak u Odjelu za prijenos i distribuciju energije i predsjednica Znanstvenoga vijeća. Ujedno je predsjednica sekcije Žene u inženjerstvu HRO CIGRE. Sudjelovala je u osamdesetak međunarodnih i domaćih projekta, a radi i kao vanjski suradnik FER-a na poslijediplomskom studiju i na MBA studiju Ekonomija energetskog sektora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Edvin Šafranko je diplomirao 1991. godine na FER-u na smjeru Elektrostrojarstvo i automatizacija. Od 1991. do 1993. godine radio je kao istraživač na FER-u, na Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju, a od 1993. godine radi u poduzeću Montelektro koje je danas jedan od vodećih svjetskih integratora sustava upravljanja u pivarskoj industriji. U Montelektru je prošao cijeli razvojni put od inženjera automatizacije, voditelja projekta, direktora ureda, do današnje pozicije člana uprave i glavnog izvršnog direktora poduzeća.

Hrvoje Šamija završio je diplomski studij Elektrotehnike i informacijske tehnologije na FER-u 2010. godine. Nakon završetka studija stjecao je industrijsko iskustvo i ekspertizu iz područja ugradbenih računalnih sustava, automatizacije, projektiranja i vođenja projekata u nekoliko malih, ali dinamičnih hrvatskih poduzeća. Danas vodi Automobilsku diviziju u poduzeću Visage Technologies koja se sastoji od 19 timova odnosno 120 talentiranih inženjera i znanstvenika koji rade na razvoju naprednih algoritama računalnog vida u ADAS sustavima i omogućavanju autonomne vožnje.

Ivan Uremović je iskusni menadžer razvoja pristupnih mreža (fiksne i mobilne) u telekomunikacijskoj industriji. Nakon što je diplomirao 1999. godine na FER-u, smjer radiokomunikacije i profesionalna elektronika, pridružio se drugom mobilnom operatoru u nastajanju, Vipnetu (kasnije A1). Napredovao je kroz 18 godina radeći na planiranju kapacitivnih proširenja, strategiji radijske pristupne mreže, usklađivanju marketinških planova s radio-tehnološkim te od 2017. godine nastavlja karijeru na rukovodećim funkcijama u Hrvatskom Telekomu. Danas vodi odjel strategije i planiranja pristupnih mreža, a kao član Deutsche Telekom tehnološkog management tima, neposredno doprinosi i razvoju najvećeg telekoma u svijetu.

 

 

Autor: Petra Škaberna
Brucošice i brucoši pitaju: Što nudi elektrotehnika?
22. ožujka 2023. 12:15  -  13:30
D1
Popis obavijesti