Preminuo prof. dr. sc. Vladimir Naglić

U srijedu, 7. prosinca 2022. godine u Zagrebu je u 93. godini života preminuo prof. dr. sc. Vladimir Naglić, bivši dekan našega Fakulteta i istaknuti umirovljeni redoviti profesor Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija.

U ime Uprave FER-a, Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija te svih zaposlenika izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima.

Posljednji ispraćaj profesora Naglića bit će u ponedjeljak, 12. prosinca 2022. godine, u 10:50 sati na Mirogoju.

Zahvaljujemo mu na svemu što je učinio za Fakultet i Zavod. Neka počiva u miru.

U nastavku obavijesti nalazi se životopis profesora Naglića.

Profesor Naglić rođen je 12. srpnja 1930. u Banja Luci. Realnu gimnaziju pohađao je u Zagrebu gdje je i maturirao 1949. godine. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1957. godine. Za asistenta katedre Titrajni krugovi ETF-a izabran je 1959. godine. Doktorsku disertaciju iz polja elektrotehnike obranio je 1968. godine. U zvanje docenta izabran je 1970. godine, izvanrednog profesora 1976., a redovitog profesora 1981. godine.

Osnovni mu je znanstveni interes bio teorija mreža, odnosno analiza i sinteza električkih krugova. Kao dugogodišnji profesor oblikovao je i predavao niz predmeta na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju (Teorija mreža i linija, Sistemi za prijenos i telemetriju, Analiza nelinearnih mreža, Grafovi i mreže). Objavio je oko devedeset znanstvenih i stručnih radova. Izradio je i velik broj naručenih studija, projekata, recenzija i elaborata za državne fondacije, znanstvene institute i industriju.

Bio je glavni urednik "Spomenice FER-a" 1996. godine. Napisao je i monografski prikaz svojih prisjećanja na ljude i događanja, koji su obilježili nastanak i razvoj Fakulteta u okviru zagrebačkog Sveučilišta, a u konačnici utjecali i na razvoj elektrotehnike u Hrvatskoj. Knjiga je tiskana pod naslovom "Zapisi dobronamjernog zlopamtila", a promovirana je 2006. povodom 50. obljetnice djelovanja Fakulteta elektrotehnike i računarstva kao samostalne ustanove visokog obrazovanja. U ovu grupu publiciranih radova profesora Naglića, spada i prigodna spomenica pod naslovom "30 godina Kluba dekana FER-a".

Od prvih dana profesor Naglić aktivno je djelovao u organizacijskim i upravnim tijelima Fakulteta. Predstojnik Zavoda bio je u nekoliko mandata, prodekan za nastavu (1984. - 1986.) i konačno dekan Fakulteta u razdoblju velikog prostornog proširenja (1988. - 1990.). Obavljao je i mnoge dužnosti na Sveučilištu.

Za svoj rad dobio je niz javnih priznanja i nagrada, među ostalim i Zlatnu plaketu "Josip Lončar", te plaketu "Zaslužnom profesoru i istaknutom znanstvenom radniku" Sveučilišta u Zagreb. Prilikom odlaska u mirovinu 2000. godine dodijeljeno mu je počasno zvanje "posebno istaknuti profesor FER-a" za doprinos razvoju i napretku Fakulteta.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti