Kroz FER-ov startup inkubator SPOCK je do sada prošlo šest generacija studentskih i znanstvenih startupa, a u zadnje dvije generacije SPOCK-a čak 30% startupa je osnovalo tvrtku i zajedno prikupilo više od €100.000 za nastavak razvoja poslovanja. Kako bi znanstvenici dobili još kompletniju potporu u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja kroz osnivanje startupa, u sklopu ICENT-a je pokrenut deep-tech venture builder Nuqleus. Nuqleus širi SPOCK-ov program s dvije nove faze kojima će zaokružiti model venture buildinga. Nuqleus želi povezivanjem industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava pomoći razvoju deep-tech startupa – od ideje do izlaska na tržište. Što je to venture building, kako funkcionira program Nuqleus, tko su partneri programa te može li Hrvatska stvoriti svoje deep-tech gigante saznajte 30. 11. 2022. u 10 sati u Alumni klubu FER-a

Više informacija o programu pročitajte u nastavku obavijesti.

U zadnje tri godine, ICENT i SPOCK zajedno organiziraju različite događaje i programe za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava. Do sada je kroz program SPOCK-a prošlo više od 125 sudionika s više od 10 različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U zadnje dvije generacije SPOCK-a čak 30% startupa je osnovalo tvrtku i zajedno prikupilo više od €100.000 za nastavak razvoja poslovanja - od toga GEP koji su pokrenula četiri naša istraživača sa Zavoda za visoki napon i energetiku i Digicyteu u koji su uključena dva bivša studenta FER-a. 

Nakon proučavanja domaćih i međunarodnih dobrih praksi, mnoštva razgovora sa svim ključnim dionicima, godina iskustva u pokretanju sličnih programa i osluškivanja potreba tržišta, donesena je odluka da se u sklopu ICENT-a se pokrene deep-tech venture builder pod imenom Nuqleus. Nuqleus se zasniva na dijeljenju znanja i resursa između partnera, odnosno da znanstveno-istraživačke institucije, etablirane tvrtke i uspješni startupi nude svako ono najbolje od svog svijeta sa zajedničkim ciljem – razvojem novih deep-tech startupa. 

Program Nuqleusa baziran je na programu SPOCK-a uz nadogradnju jednom predfazom i jednom postfazom kojima će zaokružiti model venture buildinga. U prvoj fazi to znači povezivanje s industrijom i ideaciju, a u zadnjoj fazi – poslovni razvoj i razvoj proizvoda.  

U sklopu Nuqleusa formiran je investicijski odbor koji se sastoji od nekih od najaktivnijih hrvatskih investitora, znanstveni odbor koji se sastoji od nekih od najutjecajnijih FER-ovih profesora i industrijski odbor koji će se sastoji od predstavnika industrijskih partnera. Ova tri odbora će pomoći u odabiru startupa za koje vjerujemo da imaju najveću šansu postati uspješne kompanije u bliskoj budućnosti.  

Znanstveni odbor Nuqleusa čine prof. Sven Lončarić, prof. Dubravko Babić, prof. Ivan Petrović, prof. Mislav Grgić i prof. Mario Kovač dok Investicijski odbor čine Božidar Pavlović (AYMO Ventures), Luka Abrus (FIVE), Damir Sabol (Photomath), Alan Sumina (Nanobit) i Jakob Gajšek (Ljubljanski univerzitetni inkubator). 

Uz FER kao glavnog partnera, znanstveni partneri Nuqleusa su Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), Fakultet organizacije i informatike (FOI) te Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB). Industrijski partneri Nuqleusa su AVL-AST, GDi, Infobip, Rimac Technology i Končar Digital.

Nuqleus je program koji će na jednom mjestu ponuditi ono najbolje što hrvatski znanstveni i ICT sektor ima. Omogućit će efikasniju suradnju između znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startupa, reagirat će na prilike koje se trenutno pružaju kroz nove specijalizirane investicijske fondove za deep-tech startupe i programe nove Europske inovacijske agende te potaknuti formiranje hrvatskog deep-tech ekosustava. Za sve detalje o programu, partnerima i ključnim datumima i aktivnostima, 30. 11. u 10:00 sati na FER-u u Alumni klubu organizira se predstavljanje Nuqleusa. Za sudjelovanje na događaju potrebno je prijaviti se putem prijavnog obrasca.

 

Autor: Ivana Bašljan Puceković
FER i ICENT pokreću deep-tech venture builder Nuqleus
30. studenoga 2022. 10:00  -  13:30
Popis obavijesti