50. godina Laboratorija za...

U četvrtak, 10. studenoga 2022. godine, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je proslava u čast obilježavanja 50. godišnjice od osnutka Laboratorija za biomedicinsku elektroniku (LBE) pri Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija.

U svom pozdravnom govoru dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas se prisjetio uzbudljivog i zanimljivog mentorstva pokojnog profesora emeritusa Ante Šantića koji je u to doba bio jedan od istaknutih stručnjaka na području biomedicinskog
inženjerstva u svijetu, a FER je sa svojim dostignućima bio u korak sa svijetom. "Nakon pedeset godina rada Laboratorija možemo reći da su dosadašnje generacije uspjele očuvati baštinu te izražavam nadu da će istim stopama nastaviti buduće generacije."

Prof. dr. sc. Ratko Magjarević proveo je sve prisutne u svom izlaganju "LBE-jučer, danas, sutra" kroz 50 godina neprekinutog rada Laboratorija. Predstojnik Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija prof. dr. sc. Igor Lacković izrazio je zahvalnost profesoru emeritusu Anti Šantiću koji se pionirski i vizionarski počeo baviti biomedicinskim inženjerstvom te je obavijestio o odluci kolegija Zavoda da laboratorij ubuduće nosi ime Laboratorij za biomedicinsku elektroniku Ante Šantić.

Profesor Lacković je zahvalio donatorima: Kardian d.o.o., gosp. Zlatku Gašparu, Micro Digital d.o.o., Xylon d.o.o., Future Code d.o.o., Philips d.o.o., Arbor Medical d.o.o., Ericsson Nikola Tesla d.d., Polimedika d.o.o., Medial d.o.o. i Siemens Healthcare d.o.o. na donacijama povodom obilježavanja godišnjice LBE.

Nakon ovakvih pedeset godina ponovno se potvrđuje da pojedinac s vizijom i željom za opće dobro zaista može napraviti razliku u društvu (više na poveznici).

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti