103 godine Zavoda za primijenjenu...

Proslava najstarijeg zavoda našega Fakulteta, Zavoda za primijenjenu matematiku, osnovanog prije 103 godine, održala se 26. listopada 2022. u Sivoj vijećnici. Svečanosti su prisustvovali dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, koji je uvodno pozdravio sve sudionike proslave, te prodekanica za studente izv. prof. dr. sc. Ana Sušac.

Ovogodišnja proslava ZPM-a bila je posvećena obilježavanju 80. rođendana dugogodišnjih uglednih profesora Zavoda, Vladimira Ćepulića i Ljube Marangunića. Znanstveni i nastavni rad svojih starijih kolega, kao i njihove druge interese i hobije, uz poneku anegdotu, predstavili su prof. dr. sc. Mario Osvin Pavčević i prof. dr. sc. Darko Žubrinić.

U nastavku obavijesti nalaze se životopisi naših istaknutih profesora i nekoliko fotografja s proslave.

Prof. dr. sc. Vladimir Ćepulić (rođen 1940. u Zagrebu - proslava njegovog jubilarnog rođendana kasnila je iz epidemioloških razloga) bio je tijekom cijeloga radnoga vijeka predani marljivi istraživač u područjima konačnih grupa i kombinatoričkih struktura. Utemeljio je Seminar za konačne geometrije i grupe doktorskog studija matematike na kojem je vrlo redovito okupljao i educirao svoje brojne suradnike, a u sklopu kojeg je čak šestero doktoranada izradilo svoje disertacije kojima je bio mentor. Objavio je preko 20 znanstvenih radova, dijelom u najuglednijim časopisima spomenutih područja. Bio je voditelj triju znanstvenih projekata u razdoblju 1990. – 2008. iz područja konstrukcija kombinatoričkih struktura uz primjenu računala.

Prof. dr. sc. Ljubo Marangunić (rođen 1942. u Zagrebu) dugo je godina bio najbliži suradnik prof. Ćepulića, koji mu je bio i mentor doktorske disertacije. Osim u području kombinatorike, bavio se istraživanjem i u području nejednakosti te je u oba područja objavio po osam radova u prestižnim časopisima. Prof. Marangunić bio je prodekan za nastavu 1994. – 1998., a ostat će zapamćen kao omiljeni nastavnik s impresivnim 55-godišnjim predavačkim stažem koji je završio tek u ljeto 2022. godine.
 

 

 

 

 

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti