Upoznajte naše najbrucoše - Borisa,...

Lovro Nidogon, Boris Španić i David Vodopija naši su ovogodišnji najbrucoši koji su državnu maturu iz Matematike (viša razina) i Fizike riješili bez greške!

Na početku akademske godine dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas, čestitao im je na izuzetnom uspjehu i poželio im dobrodošlicu na Fakultet. Dekan im je poručio da nikada ne odustanu od temeljnih znanja koja će im FER pružiti, jer će im ona biti ključna za kasniji profesionalni razvoj.

Tijekom druženja od Borisa, Davida i Lovre doznali smo kako su se pripremali za maturu, na kojim su sve natjecanjima bili i čime se bave u slobodno vrijeme. Upoznajte naše najbrucoše putem teksta koji slijedi u nastavku obavijesti.
 

Lovro Nidogon dolazi iz XV. gimnazije, iz zagrebačkog MIOC-a. U srednjoj školi išao je na brojna natjecanja iz informatike (HONI, HIO, ACSL itd.) i fizike, na kojima je sudjelovao na državnoj razini. Kao najveći uspjeh ističe državno natjecanje iz fizike na kojem je osvojio 4. mjesto i koje mu je osiguralo izravan upis na FER.

Iako je, kako kaže, bio spreman za maturu, Lovro se za nju pripremao rješavajući prošlogodišnje ispite, a pomogla su mu i ponavljanja s prijateljima za što smatra da je najlakši način učenja. "Nakon prvih nekoliko dana na FER-u mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan smjerom u kojem nastava ide, a posebno mi se sviđa koncept učenja meni zanimljivih stvari. Nakon prve godine planiram upisati računarstvo, a kasnije se u životu nadam baviti razvojem softvera. U slobodno vrijeme volim svirati klavir i biciklirati te, naravno, igrati igrice."
 

David Vodopija, Lovro Nidogon i Boris Španić


Boris Španić i David Vodopija dolaze iz riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića. "Maturi sam pristupio prilično opušteno jer sam bio siguran u sebe. Nisam bio opterećen s postotkom riješenosti, više sam to radio iz osobnog užitka. Volim to što radim (matematiku i fiziku) te sam u srednjoj školi redovito vježbao oba predmeta", priča nam Boris koji je sudjelovao na državnim natjecanjima iz fizike i matematike, na hrvatskim informatičkim i matematičkim olimpijadama, bio je prvak u razvoju softvera, no najčešće je išao na natjecanja iz algoritama.

"Znao sam da ću upisati FER još u 6. razredu, te sam zasad zadovoljan. Za razliku od srednje škole, uglavnom su svi predmeti ono što mislim da mi je potrebno i korisno. Nisam volio usmene i stalne ispite, tako da mi se puno više sviđa ovaj tip učenja. Još nisam odredio daljnje usmjerenje, iako ću gotovo sigurno ići na računarstvo. Želio bih biti poduzetnik te bih u poslu volio koristiti znanja iz matematike i fizike, bilo u obliku robotike ili nečeg drugog."

U slobodno vrijeme prati nogomet i Formulu 1, navija za Barcu i Mercedes, voli zaigrati nogomet i s prijateljima te gledati filmove i serije. Bio je i na Potjeri, no Morana ga je izbacila na zadnjem koraku pa sada čeka poziv na revanš.

David je brucoš koji je ove godine jedini ostvario 1000 bodova za upis na FER. Kaže da je u prvih tjedan dana studiranja već naučio mnogo. "Primjerice, eksperimentom sam dokazao da se ne isplati ići u menzu u 1 popodne ako ste stvarno jako gladni jer je red astronomski dugačak! Šalu na stranu, prvi dojmovi o fakultetu su i više nego dobri i drago mi je da sam zahvaljujući svom trudu i radu u dosadašnjem obrazovanju ostvario upis na FER, koji je po mom mišljenju najbolji fakultet za svakog STEM-ovca koji drži do sebe, a želi ostati u Hrvatskoj."

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja sudjelovao je na brojnim natjecanjima i aktivnostima. U drugom razredu priključio se školskom robotičkom timu koji svake godine sudjeluje na FIRST natjecanju iz robotike te čiji je vođa bio naredne dvije godine. U trećem razredu osvojio je treću nagradu na Državnom natjecanju iz astronomije i kvalificirao se na Olimpijadu iz astronomije i astrofizike, dok se u četvrtom razredu plasirao na Državno natjecanje iz fizike. "Baš zato sam se u tom najvažnijem periodu priprema za maturu više bavio astronomijom i fizikom nego samim maturama. Unatoč tome, s ispitima državne mature nisam imao problema te sam očekivano postigao vrlo visok rezultat – dva ključna ispita, Matematiku i Fiziku, napisao sam bez greške."

"Generalno, od svih matura, ispit iz Hrvatskog zahtijevao je najviše pripreme jer me književnost uopće ne zanima", kaže David koji je unatoč tome sve mature napisao za ocjenu odličan što ga je ohrabrilo da se također prijavi na kviz Potjera, gdje su ga 4 stotinke dijelile od toga da uveća svoj budžet za nadolazeće studentske dane za 45 tisuća kuna. "Kažu da je vrijeme relativno, no taj dan vrijeme u kvizu nije bilo na mojoj strani", razočarano priča David za emisiju koju možete pogledati ovdje.

Najviše ga zanima analiza i vizualiziranje podataka, a bavi se i razvijanjem videoigara. U slobodno vrijeme voli gledati Formulu 1 i svirati gitaru. U kasnijim godinama studija želi otići na studentsku razmjenu u neku od zemalja njemačkog govornog područja s obzirom da iz njemačkog jezika ima diplomu razine  C1. "Nadam se da će mi ovaj fakultet osigurati brojne takve i slične prilike s kojima ću steći nova iskustva i pronaći mnoge nove interese te ostvariti svoje ideje", zaključuje David.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti