Boris Debić: Što je umjetna...

FER, Financijski klub te Hrvatska sekcija IEEE pozivaju vas na predavanje fizičara Borisa Debića, koji je 15 godina proveo u jednoj od najvećih komapanija na svijetu, Google. Predavanje će se održati u petak, 7. listopada 2022. u 16 sati u dvorani B4.

Tema predavanja: Što je umjetna inteligencija i zašto je bitna?

Umjetna inteligencija je tehnološka revolucija u kojoj se trenutno nalazimo. Promjene koje donosi su fundamentalne i u usporedbi s IT revolucijom kojoj svjedočimo proteklih 30 godina njeni efekti biti će dvostruko veći. Ovo predavanje stavlja umjetnu inteligenciju u kontekst razvoja civilizacije, izlaže njene bitne elemente i služi motiviranju sudionika na promišljanje o vlastitim karijerama i budućnosti društva u kojem će uskoro postati produktivni članovi. 

Za predavanje nije potrebna prijava. Biografiju gostujućeg predavača možete pročitati u nastavku obavijesti.

Boris Debić, Googleov tehnolog koji je u poduzeću proveo 15 godina, od njegovih najranijih dana i u razdoblju najbržeg rasta (od 3 milijarde do 161 milijarde dolara prihoda godišnje, od 3500 do 210 tisuća zaposlenih). Magistrirao je fiziku na Sveučilištu u Zagrebu. U Googleu je radio u više područja: release inženjering, privatnost, globalna infrastruktura, određivanje lokacija podatkovnih centara, donošenje odluka pomoću umjetne inteligencije, infrastruktura za strojno učenje, grupa za odnose s razvojnom zajednicom. Radio je s Google.org na analizi i razmjeni skupova podataka o globalnom klimatskom modeliranju i poljoprivrednim podacima kako bi izradili prognoze sigurnosti poljoprivredne proizvodnje, pružanju pristupa obrazovanju sirijskim izbjeglicama u Jordanu i širom arapskog svijeta. Uz podršku NASA Ames centra usmjerava projekt NorCal Rover pod pokroviteljstvom Mars Societya. Član je odbora nekoliko visokotehnoloških startupa u SAD-u i EU, uključujući ProductionPro, koja je bila finalist na Launch Festu u San Franciscu. Predaje AI na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, direktor je ZŠEM AI:X:Laba i urednik za znanost na multimedijalnoj platformi Radio 808. Prije Googlea bio je na pozicijama u: startupima iz Silicijske doline, Ujedinjenim narodima, hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i Sveučilištu u Zagrebu. Boris Debić bio je predavač, pozvani glavni govornik, urednik izdanja IEEE-a i organizator konferencija o računalnim znanostima.

Autor: Sven Barac
Popis obavijesti