Autonomni katamaran za marikulturu...

Najveći svjetski sajam tehnologije, zrakoplovne i svemirske industrije TEKNOFEST, u sklopu kojeg je organiziran i međunarodni sajam inovacija ISIF 2022, održan je od 30. kolovoza do 4. rujna 2022. godine u Republici Turskoj, u gradu Samsunu.

Autonomni katamaran za marikulturu, autora Nadira Kapetanovića, mag. ing., doc. dr. sc. Đule Nađa, Nikice Kokira, mag. ing., Martina Oreča, mag. ing., Kristijana Krčmara, mag. ing., prof. dr. sc. Nikole Miškovića i prof. dr. sc. Zdenka Kovačića osvojio je nagradu svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) za najbolju međunarodnu inovaciju sajma.

Posebnom nagradom države Maroko nagrađene su inovacije na kojima je prof. dr. sc. Mario Cifrek sudjelovao kao mentor, a čiji su autori alumni FER-a. To su: Sustav za mjerenje disanja realiziran kapacitivnom tehnologijom, autora Matije Purgara, mag. ing. i Antonia Stanešića, mag. ing. te Usporedba rezultata simulacije kapacitivnih beskontaktnih elektroda s rezultatima sklopovske izvedbe, autora Luke Klaića, mag. ing i Antonia Stanešića, mag. ing.

Hrvatska zajednica inovatora na sajmu je predstavila sveukupno desetak hrvatskih inovatora. TEKNOFEST je u tjedan dana imao više od 1,25 milijuna posjetitelja što ga čini najvećim na svijetu. Na samom sajmu predstavljeno je više od 200 inovacija iz cijeloga svijeta, dok su na ostatku TEKNOFESTa najatraktivniji bili dronovi poduzeća Bayraktar, turski svemirski programi te natjecanja električnih vozila uz brojne STEM radionice za mlade.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti