Prof. emer. dr. sc. Stanko Tonković...

Prof. emer. dr. sc. Stanko Tonković u lipnju 2022. godine izabran je za počasnog doživotnog člana (Honorary Life Member) Međunarodne federacije za medicinsko i biološko inženjerstvo (International Federation for Medical and Biological Engineering - IFMBE). Počasno članstvo priznanje je za njegov dugogodišnji rad i promociju biomedicinskog inženjerstva.

Profesor Tonković među prvima je dao značajan doprinos razvoju biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu. Sudjelovao je u uvođenju biomedicinskog inženjerstva u sveučilišne programe u jugoistočnoj Europi ispunjavajući tako svojim djelovanjem edukacijsku misiju IFMBE. Tijekom dugogodišnjeg rada i znanstvenog djelovanja profesor Tonković obnašao je mnoga upravna zaduženja na Fakultetu, a od ak. god. 1994./95. do 1997./1998. bio je i dekan Fakulteta.

Naslov počasni doživotni član IFMBE-ja dodjeljuje se pojedincima svake tri godine tijekom Svjetskog kongresa medicinske fizike i biomedicinskog inženjerstva za njihove zasluge u radu i razvoju Federacije. Ove je godine u Singapuru počasni naslov dobilo ukupno deset članova Federacije.

Međunarodna federacija medicinskog i biološkog inženjerstva zajednica je nacionalnih i transnacionalnih organizacija koje predstavljaju nacionalne interese u medicinskom i biološkom inženjerstvu. Bavi se i potiče biomedicinsko inženjerstvo i zdravstvena istraživanja, profesionalno povezivanje, razmjenu znanja, međunarodnu razmjenu istraživača i studenata, čineći tako medicinsko i inženjersko znanje i skrb o zdravlju dostupno svima. Ciljevi IFMBE-ja su znanstvene, tehnološke, publicističke i obrazovne prirode.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti