FER-ov AI na Venecijanskom bijenalu

Na ovogodišnjem izdanju Venecijanskog bijenala pronašao se i FER-ov AI koji je razvijen za hrvatski paviljon u suradnji s umjetnikom Tomom Savićem-Gecanom i produkcijskom udrugom KONTEJNER. FER-ov AI razvile su Sara Bakić, mag. ing. i Ana Barić, univ. bacc. ing. u laboratoriju TakeLab, pod vodstvom prof. dr. sc. Jana Šnajdera.

Ideja iza hrvatskog paviljona, službenog imena Bez naziva, projekcija je umjetničkog koncepta performansa suvremenoga plesa pomoću umjetne inteligencije. Svaki dan, tijekom 59. izdanja Venecijanskog bijenala, odabire se glavna vijest s nasumično odabranog globalnog novinskog izvora te se ona prosljeđuje FER-ovom AI-u, odnosno klasifikatoru novinskih članaka. Klasifikator članaka izbacuje vjerojatnost pripadnosti članka za 20 preddefiniranih kategorija te se dobivene vrijednosti koriste kao ulaz za generator parametara performansa koji se taj dan izvode. Parametri performansa uključuju vrijeme, lokaciju, trajanje, skup pokreta, te razmišljanja grupe od pet izvođača. Lokacije performansa čine drugi nacionalni paviljoni u kojima izvođači izvode performans u određena vremena s određenim trajanjem, a sam performans sastoji se od sljedova pokreta dobivenih od generatora parametara performansa. 

Odabrani članak dana, lokacije, vremena i trajanje izvedbi objavljuju se svako jutro na službenoj stranici te na Instagram profilu hrvatskog paviljona. Venecijanski bijenale traje od 23. travnja do 27. studenoga 2022., a lokacija hrvatskog paviljona nalazi se u ulici Via Garibaldi 1513.

 

 

 

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti