Nakon šest mjeseci rada na svojim idejama, timovi šeste generacije SPOCK-a predstavili su se pred punom dvoranom i raznolikom publikom. Na jednom mjestu okupili su se predstavnici Vlade Republike Hrvatske, HBOR-a, startup inkubatora, investicijskih fondova, medija, uspješnih hrvatskih startupa i korporacija, profesori, studenti te mentori i timovi ovogodišnje generacije SPOCK-a. Ukratko - svi dionici nužni za pravilno funkcioniranje startup ekosustava. Uz pitcheve sedam timova koji su uspješno završili program, održana je i panel diskusija na temu "Znanost i startupi".

Demo day ove je godine održan 12. srpnja, a okupio je timove ove i prošlih generacija, mentore, istraživače i profesore, stručnjake iz industrije i različite dionike startup ekosustava. U punoj Sivoj vijećnici FER-a za početak je Matija Srbić, voditelj SPOCK-a napravio pregled aktivnosti i rezultata šeste generacije, ali i predstavio plan unaprjeđenja programa za sljedeće.

Od samog početka programa ova je generacija pokazala veliki potencijal. Sudjelovanja na hrvatskim i međunarodnim konferencijama i natjecanjima te zasluženo osiguranih 300.000 kuna za razvoj projekata samo su neki od pokazatelja da smo okupili najbolju generaciju dosad. Program je uspješno završilo sedam timova – Emolve, WearSense, Digicyte, SeeMe, NADES Design, TONGUEO, Fructus, a članovi njihovih timova su studenti i profesori s čak sedam fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FER, FKIT, FSB, PMF, VEF, ERF i PBF). Osim što pet timova među svojim članovima ima zaposlenike Sveučilišta u Zagrebu, posebno smo ponosni na činjenicu da je omjer žena i muškaraca u programu bio 50:50. Timovi su sudjelovali na 22 radionice tijekom šest mjeseci, koje je vodilo više od 25 mentora. Na radionicama su učili sve o razvoju startupa u ranoj fazi, od terminologije i faza razvoja startupa preko određivanja poslovnog plana i kreiranja pitch decka do pravnih procesa i pregovaranja s investitorima. Osim sudjelovanja na radionicama, članovi timova imali su i mnoštvo prilika za umrežavanje u startup ekosustavu i upoznavanje osoba sličnih interesa i ambicija.

Tijekom rada s istraživačima s različitih fakulteta, uočena su i dva velika izazova koje je potrebno otkloniti za uspješno stvaranje hrvatskog deep-tech ekosustava u kojem će se poticati transfer tehnologije i komercijalizacija rezultata znanstvenih istraživanja, a o kojima se raspravljalo i na samom demo dayu. Prvi izazov je razumijevanje procesa transfera tehnologije. Netradicionalne metode transfera tehnologije, poput komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja kroz osnivanje spin-offa i njegov razvoj putem startup modela, velika su nepoznanica za dobar dio znanstveno-istraživačkih institucija. Dodatno, velik broj znanstveno-istraživačkih institucija nema jasan plan za komercijalizaciju rezultata znanstvenih istraživanja. Dio problema je svakako i nepostojanje Ureda/stručnjaka za transfer tehnologije na razini institucije, što uzrokuje i nepostojanje pravilnika o upravljanju intelektualnim vlasništvom, pa kada se istraživači i nađu u prilici da komercijaliziraju rezultate svog istraživanja, pravila i procedure na razini institucije nisu jasna. Ovaj problem bi se mogao riješiti kroz raspisivanje poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za jačanje Ureda za transfer tehnologije za institucije s jasnim planom i strategijom za upravljanje intelektualnim vlasništvom.

Drugi izazov jasno je vidljiv i na globalnoj razini – kako premostiti tzv. "dolinu smrti" (eng. Valley of Death). Pojednostavljeno, "dolina smrti" je faza u razvoju proizvoda u kojoj se javlja kroničan nedostatak istraživačkih resursa jer je projekt u prezreloj fazi da bi spadao pod istraživački projekt te kroničan nedostatak komercijalnih resursa jer je projekt u preranoj fazi da bi spadao u komercijalni projekt. Ovaj problem može se pokušati djelomično riješiti izgradnjom deep-tech ekosustava koji će uključivati znanstveno-istraživačke institucije koje imaju projekte zrele za komercijalizaciju, uspješne hrvatske startupe s bogatim iskustvom razvoja inovativnih rješenja putem startup modela, industrijske lidere koji žele pronaći inovativna rješenja u području njihovog interesa te specijalizirane investicijske fondove koji ulažu u transfer tehnologije.

Nakon predstavljanja rezultata i planova za sljedeću generaciju, uslijedila je panel diskusija s istraživačima i znanstvenicima koji su uspješno pokrenuli svoj startup, organizirana u suradnji s Udrugom Penkala. U panel diskusiji sudjelovali su profesor Dubravko Babić (FER, Eridan), Damjan Miklić (RoMb Technologies), Ivo Sluganović (PhishAR) i Jakob Gajšek (Ljubljanski univerzitetni inkubator), a diskusiju je moderirao Deni Nurkić iz Udruge Penkala. Sudionici diskusije podijelili su svoje iskustvo rada u znanosti i startupu, istaknuli s kojim se izazovima susreću istraživači koji se odluče za karijeru u poduzetništvu te su dali savjete kako unaprijediti programe i procese za podupiranje tih istraživača. Također, Ivo i Damjan podijelili su detalje oko procesa transfera tehnologije te uvjetima i pravilima za transfer tehnologije na Oxfordu i FER-u.

U drugom je dijelu programa došao red na SPOCK-ove timove. Svaki je tim predstavio svoj projekt u tri minute nakon čega je publika postavljala pitanja. Svi timovi pokazali su veliki napredak od početka programa i dali odlične odgovore na postavljena pitanja. Pored pitanja, publika je dala i nekoliko savjeta koji će zasigurno biti od pomoći članovima timova u njihovom daljnjem razvoju.

Demo day je zatvoren druženjem uz hranu i piće na kojem su se svi sudionici mogli u nešto neformalnijem okruženju upoznati te razmijeniti interese i ideje za buduće projekte.

Hvala svima na dolasku i želimo SPOCK-ovim timovima svu sreću u svijetu startupa!

Svi zainteresirani partneri koji žele postati jedan od ključnih dionika za izgradnju hrvatskog deep-tech ekosustava pozvani su da se priključe SPOCK-u u stvaranju budućih jednoroga!

Autor: Lucija Ropret
Popis obavijesti