Docent Vinko Lešić na panelu o...

Na panelu naslovljenom "Zanimanja budućnosti – 2030. nije tako daleko", održanom u sklopu Greencajt festivala početkom lipnja, doc. dr. sc. Vinko Lešić sudjelovao je u raspravi vezanoj za trenutačne i buduće trendove na tržištu rada.

Tom je prilikom docent Lešić istaknuo da FER odlikuje značajna znanstvena djelatnost kojoj je svrha biti ispred trenutačnog stanja tehnike, a elementi znanstvenih i primijenjenih istraživanja izravno se ugrađuju studentima putem diplomskih radova, a zatim s određenim vremenskim odmakom i u redovne studije. Također je približio statistiku najtraženijih poslova današnjice gdje je prema članku časopisa IEEE Spectrum već za 2020. godinu 7 od 10 najtraženijih poslova bilo u području elektrotehnike i računarstva, a tijekom zadnje dvije godine ova zanimanja doživjela su značajnu digitalnu revoluciju prema najplaćenijim poslovima u 2021. godini.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Prema navedenom članku IEEE-a, nakon menadžmenta u informacijskim tehnologijama, najplaćeniji posao je arhitekt sustava koji danas često podrazumijeva i hardver i softver istovremeno. Takve osobe vrše tehničku organizaciju tehnologije i proizvoda, odlučuju kako "posložiti puzzle" koje zatim čine smislenu i učinkovitu cjelinu. Nakon njih, slijede zanimanja u područjima o kojima često slušamo danas: računalni oblak, kibernetička sigurnost te organizacija i obrada velikog broja podataka.

"Uz nešto više od 700 predviđenih upisa brucoša i kvotu od 600 upisa na diplomski studij, FER-ov doktorski studij pohađa oko 400 doktoranada koji su izravno i redovito uključeni u mentoriranje studenata. Ono što smo prošle godine radili u znanosti, danas su teme diplomskih radova naših studenata, a ponekad i završnih radova na kraju preddiplomskog studija. Ovo je kontinuitet koji osigurava da su studenti nakon diplome spremni za nove trendove kojima će kroz 10-ak godina oni sami pronaći komercijalni smisao, a i brže od toga ako budu uspješni u vlastitoj poduzetničkoj priči. Ova transformacija ne staje u visokoobrazovanom sektoru, nego se dalje sama po sebi prelijeva na srednjoškolsko obrazovanje. Danas na tržištu ICT sektora nedostaje četiri puta više kadra nego što ga uspijevamo educirati i tu je jasno da programerski zanati polako postaju sadašnjost.

Primjerice, krajem 90-ih godina umjetnom inteligencijom smo se bavili u znanosti, a nedavno je dobila novi zamah kroz interdisciplinarnu digitalizaciju različitih sektora, od društvenih mreža do poljoprivrede i klimatskih promjena. Aktualna je potražnja uvođenja ovih algoritama u domaću industriju, a vjerujem da će kroz 10-ak godina provesti transformaciju zanatskih zanimanja koja smo dosta zanemarili zadnjih 20 godina.  

Danas nam je na raspolaganju puno više prilika nego ikada do sada, bilo tehnologije, znanja ili informacija, i vjerujem zbog toga da je pred nama svjetla budućnost. Od ovih naših 400 doktoranada imamo velika očekivanja da povedu transformaciju našeg gospodarstva, a izgledno je da će ta transformacija biti zelena i održiva, tehnološka i pametna", istaknuo je docent Lešić tijekom panela.

Greencajt festival konferencija je s panel diskusijama o zelenim inicijativama, sajmom električnih i hibridnih automobila, te dodjelama Nacionalnih nagrada za okoliš - Green Prix Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske. Festival cilja osvijestiti problem klimatskih promjena te naglasiti važnost savladavanja zelenih globalnih izazova, kako na međunarodnoj razini, tako i u lokalnim sredinama. Članak organizatora o održanom panelu možete pronaći ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti