Natjecanje LUMEN: FER-ovci dominirali...

Krajem svibnja 2022. godine održana je velika završnica natjecanja LUMEN, najvećeg studentskog natjecanja u regiji, na kojem su naši studenti sudjelovali u velikom broju te osvojili sjajne rezultate. Ove se godine na LUMENu natjecalo 149 studentica i studenata FER-a, a izniman uspjeh postigle su ekipe u području Development, Engineering i DataScience.

Ponosni smo na naše super-studente, a više informacija o dobitnicima i njihovim projektima pronađite u nastavku obavijesti.

LUMEN Engineering

Studenti Antonio Brajdić, Lovro Brzović, Fran Halambek i Nikola Kaužljar čine pobjedničku ekipu s FER-a koja je osvojila prvo mjesto u natjecanju LUMEN Engineering! Svi članovi tima Lab372 trenutačno su na diplomskom studiju, smjer Elektrotehnika i profil Elektronika, a Nikola nam je na sljedeći način opisao njihov pobjednički projekt Crtač Bode dijagrama za osciloskop: "Tema natjecanja je bila izrada uređaja bez korištenja mikrokontrolera i čipova s više od 14 pinova, a mi smo radili analogni crtač Bodeovog dijagrama za osciloskop s kojim se mogu mjeriti amplitudno frekevncijske karakteristike sklopova. Ovo je bio prvi puta da se natječemo na natjecanju LUMEN, a u pripremama nam je pomagao naš mentor, profesor Igor Krois koji nas je savjetovao da prvo napravimo najosnovnije dijelove uređaja i onda nadograđujemo, dok nam je profesor Mario Cifrek pomogao izraditi PCB odnosno tiskanu pločicu."

Tim Lab372: Lovro Brzović, Nikola Kaužljar, Antonio Brajdić i i Fran Halambek (na "ekranu")


Drugo mjesto pripalo je timu Aulos, odnosno studentu FER-a Vinku Bošnjaku i Suzani Antolin koja studira na Algebri, s projektom naziva Theremin flauta, dok je treće mjesto osvojio projekt Samosvirajuća tambura i tim Bajaga i Shift Registri koji čine studenti Zvonimir Haramustek i Marko Kožić.
 

LUMEN Development

Prvo mjesto osvojio je tim Gestikulator odnosno istoimena aplikacija koju su napravili Nikola Tomažin i Lovro Krčelić. "Htjeli smo ljudima približiti gluhu i nagluhu kulturu te korisnike upoznati s osnovama hrvatskog znakovnog jezika uz minimalno opterećenje od 5 do 15 minuta dnevno uz igru. Zbog toga je nastao Gestikulator, platforma za učenje hrvatskog znakovnog jezika, ali ne na dosadan način gledanja videa, nego interaktivno kroz kvizove i pomoću AI-a koji ocjenjuje ispravnost izvođenja geste“, pojašnjava nam Nikola.

Tim Gestikulator: Lovro Krčelić i Nikola Tomažin


Drugo mjesto pripalo je timu Eupheus koji čine Ivan Skorupan, Filip Todorić, Karlo Valentin Cihlar i Lara Granoša, s aplikacijom InstruGo. Prema Ivanovom opisu, aplikacija "služi za povezivanje učenika i studenata s instruktorima, nešto poput "Ubera za instrukcije". Studenti mogu kreirati zahtjeve za instrukcijama, a instruktori surfati po tim zahtjevima te komunicirati sa studentima oko termina održavanja i cijene".

Treće mjesto osvojio je tim Breeze koji čine studenti Petra Zanetti i Dominik Kos s FER-a i Ante Perić s Arhitektonskog fakulteta.
 

LUMEN DataScience

U području DataScience natjecalo se najviše naših studenata, njih čak 97, što je gotovo 60 posto svih prijavljenih natjecatelja u ovoj kategoriji. Pored toliko snažne konkurencije, timovi s FER-a osvojili su sjajno 2. i 3. mjesto, a od 20 finalista, 14 je s FER-a. Svi članovi pobjedničkih timova u kategoriji DataScience trenutačno su na diplomskom studiju Računarstvo, smjer Računarska znanost.

Ovogodišnji zadatak bio je iz područja računalnog vida, a timovi su trebali razviti Geoguessr AI agenta za područje kopnene Hrvatske, koji bi određivao što točniju geografsku koordinatu na temelju nekoliko slika s iste lokacije.

Studentice Ivana Barišić, Ana Vukasović, Marija Šokčević i Nera Frajlić okupljene u timu Main Explorers osvojile su drugo mjesto, a Ivana nam je prenijela dojmove s natjecanja: "Ponosne smo reći kako smo osvojile drugo mjesto. U finalu smo imale priliku slušati prezentacije finalista i čuti njihove zanimljive ideje, kako se one razlikuju od naših te kako bismo možda kombinacijom svih ideja uspjeli napraviti još kvalitetnijeg agenta. Natjecanje cijeni timski rad, inovativnost i razmišljanje izvan okvira. Ovo je izvrsna prilika za okušati se u realizaciji projekta sa stvarnim podatcima od početka do kraja, od sirovih podataka do same izvedbe odnosno produkcije."

Tim Main Explorers: Nera Frajlić, Ana Vukasović i Ivana Barišić


Treće mjesto osvojio je tim GeoRegressr u kojem su sudjelovali Jakov Rukavina i Damjan Rafaj s FER-a te Marko Domagoj Benković s Matematičkog odsjeka PMF-a. "Za ovaj zadatak iz područja računalnog vida odlučili smo koristiti moderne arhitekture konvolucijskih neuronskih mreža te je naše rješenje postiglo najveću preciznost. Tijekom tri mjeseca trajanja natjecanja razvili smo mnogo novih vještina, a neka od najzanimljivijih saznanja proizašla su iz analize funkcioniranja našega modela", opisuje svoje dojmove Jakov.

Tim GeoRegressr: Jakov Rukavina, Damjan Rafaj i Marko Domagoj Benković
Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti