Poziv na predavanje: "Od...

Pozivamo vas na predavanje "Od numeričkih simulacija do pacijenta: uloga matematike u personaliziranoj medicini", koje će u četvrtak, 26. svibnja 2022. s početkom u 15:00 sati u dvorani B3 održati prof. Martina Bukač (University of Notre Dame, SAD).

Dođite i saznajte više o interdisciplinarnim pristupima modeliranju bolesti poput aneurizme ili ateroskleroze.

Ovo je prvo u nizu predavanja u organizaciji Zavoda za primijenjenu matematiku kojima je zajednički cilj promovirati važnost matematičkog modeliranja i računalnih simulacija u različitim izazovima modernog doba. Tema predavanja je uloga matematike u personaliziranoj medicini, a detalje i biografiju predavačice potražite u nastavku obavijesti.

Sažetak:
Napretkom tehnologije primjena matematike u medicini izlazi izvan okvira crtanja grafova i statističkih proračuna. 
Zajedno s računarstvom, fizikom i drugim znanstvenim disciplinama, matematika se koristi od razumijevanja bazičnih procesa u organizmu do personaliziranih simulacija. Svrha personaliziranih simulacija je predvidjeti razvoj bolesti i pomoći liječnicima specijalistima prilikom donošenja odluka u postupku liječenja. Ne propustite saznati kako izgledaju matematički modeli bolesti poput aneurizme ili ateroskleroze te kako ih prevesti u računalne simulacije.

Životopis:
Prof. Martina Bukač doktorirala je matematiku na Sveučilištu u Houstonu 2012. godine, zatim je kao gostujuća docentica matematike dvije godine boravila na Sveučilištu u Pittsburghu, a od 2014. godine izvanredna je profesorica na Sveučilištu Notre Dame. Istraživanje Prof. Bukač graniči s područjima numeričke analize, znanstvenog računanja i dinamike fluida s naglaskom na interakciju fluida i struktura. Specijalizirala se u modeliranju interakcije između protoka krvi i krvnih žila s ciljem boljeg razumijevanja kardiovaskularnih bolesti i njihovog liječenja. 
Prof. Bukač redovito predaje diplomske i preddiplomske kolegije iz područja numeričke analize. Također, redovito sudjeluje na konferenciji "Expanding Your Horizons" namijenjenoj djevojkama osnovnih i srednjih škola, na kojima razvija praktične aktivnosti u svrhu upoznavanja polaznica s različitim stvarnim primjenama matematike i inženjerstva.

Autor: Mario Bukal
Od numeričkih simulacija do pacijenta: uloga matematike u personaliziranoj medicini
26. svibnja 2022. 15:00  -  16:30
B3
Popis obavijesti