Predstavljena publikacija "Žene...

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (International Girls in ICT Day), koji se ove godine obilježavao 28. travnja, u Sivoj vijećnici održano je predstavljanje publikacije u izdanju FER-a "ŽENE U INOVACIJAMA - Prve znanstvenice Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva", autorica Branke Marijanović, izv. prof. dr. sc. Josipe Pine Milišić i izv. prof. dr. sc. Anamari Nakić.

Publikacija daje kratak osvrt na društveno-povijesni kontekst inkluzije žena u znanstveno-obrazovni sustav te odaje počast prvim studenticama, znanstvenicama i nastavnicama FER-a, čiji je vrijedan rad i znanstveni doprinos utkan u povijest Fakulteta. Uz kratke biografije i bibliografije odabranih radova, predstavljeno je sedam inženjerki elektrotehnike koje su diplomirale na ETF-u do 1970. godine.

To su prof. dr. sc. Višnja Henč-Bartolić, mr.sc. Marica Jurišić-Zec, prof. dr. sc. Vesna Kos, prof. dr. sc. Jasna Šimunić-Hrvoić, mr. sc. Mirjana Urbiha-Feuerbach, mr. sc. Kalma Zimmermann-Pavčević i prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar.

Prisutnima su se obratile jedna od autorica publikacije, Branka Marijanović, prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Mihaela Vranić, prof. dr. sc. Jelka Petrak, prof. dr. sc. Maja Matijašević te prof. emer. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar, a događaj je svojim nastupom obogatio ženski vokalni sastav Rezonanca.

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti te u obavijesti na stranicama "Ravnopravnost @FER".

U publikaciji "Žene u inovacijama" predstavljeno je sedam izvanrednih žena koje su radile i djelovale na FER-u u polju elektrotehnike do 1970. godine, u doba kad se smatralo da je tehnička struka primjerenija muškarcima. Iz povijesnoga konteksta opisanog u tekstu možemo lako uočiti s kakvim su se izazovima suočavale na svom stručnom i znanstvenom putu te koji su čimbenici utjecali na njihovo osnaživanje.

Interes djevojaka za obrazovanjem na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u posljednjih 70 godina pokazuje pozitivan trend. Prema publikaciji Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske "Žene i muškarci u Hrvatskoj 2021.", udio žena među diplomiranima na visokim učilištima kreće se od 30% (1960.) do 60% (2020.). Na tehničkim fakultetima je udio žena tradicionalno niži. Priloženi grafikon prikazuje udio diplomiranih studentica u Republici Hrvatskoj na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu u posljednjem desetljeću.

Brojke iz 2020. godine pokazuju da na FER-u studentice čine jednu petinu studentske populacije na svim razinama studija, a postotak žena zaposlenih na FER-u na istraživačkim i znanstveno-nastavnim radnim mjestima pokazuje uzlazni trend.

Publikacija se izdaje u okviru provedbe Plana ravnopravnosti spolova FER-a i projekta Caliper: povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti