Prezentacija LARICS-ovih bespilotnih...

U srijedu, 16. veljače 2022. godine u sklopu projekta Rasti uz znanost, koji vodi GDCK Vrbovec, a FER je jedan od partnera, odrađena je deseta radionica "trening za trenere" u kojima djelatnici FER-a obučavaju volontere GDCK za samostalno provođenje STEM popularizacijskih aktivnosti u Vrbovcu i okolici.

Tema radionice bile su bespilotne letjelice, poznatije kao dronovi. Radionicu su proveli djelatnici FER-a, koji rade na istraživačkim projektima u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS.

U prvom dijelu radionice predstavljeni su postupci korištenja bespilotnih letjelica u inspekciji lopatica vjetroelektrana (projekt AeroWind) i kreiranju 3D modela zgrada (projekt ENCORE). Sudionicima radionice opisani su senzori koji se koriste za upravljanje letom bespilotne letjelice (inercijalni mjerni sustav i GPS) te senzori koji služe za snimanje lopatica i zgrada (LIDAR, IR kamera i RGB kamera).

U drugom dijelu radionice demonstriran je rad senzora montiranih na letjelicu – LIDAR i IR kamera. Sudionici su imali  priliku promatrati kreiranje mjernih točaka LIDAR-a (single scan) i njihove pomake nastale kretanjem sudionika u prostoru koji je mapiran LIDAR-om. Detaljno im je opisan postupak stvaranja oblaka točaka (point cloud) iz pojedinačnih mjerenja, što je demonstrirano pomicanjem letjelice po prostoru koji je mapiran. Nakon toga demonstriran je rad IR-kamere. 

FER su ovom prilikom predstavljali prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, Robert Milijaš, mag. ing., Lovro Marković, mag. ing., i Jurica Goričanec, mag. ing.

U nastavku obavijesti pogledajte nekoliko fotografija s radionica.

 

 

 

 

Autor: Tomislav Jagušt
Popis obavijesti