Student Jago Reed sudjelovao na...

Na panelu "Studenti heroji", koji se održao u sklopu ovogodišnjeg BUG Future Showa, sudjelovao je i Jago Reed iz Južnoafričke Republike, student FER-ovog preddiplomskog studija na engleskom jeziku. Voditelj panela bio je Hrvoje Balen, bivši FER-ovac i suosnivač Algebre, a s četvero studenata koji su u Hrvatsku došli studirati iz Kenije, Portugala, Ukrajine i Južnoafričke Republike razgovarao je o njihovim dosadašnjim iskustvima.

Kako privući mlade talentirane ljude u Hrvatsku te kako ih motivirati da ovdje i ostanu, bila je glavna tema njihove diskusije. Panel sa studentima herojima bio je najbolje ocijenjena točka konferencije, s prosječnom ocjenom gledatelja 4,48. Snimka panela dostupna je ovdje.

Svaki od njih ima izuzetno pozitivna iskustva sa studiranjem i kvalitetom života u Hrvatskoj i trenutačno razmišlja o ostanku, o čemu možda najbolje svjeoči izjava studentice Bridget Mukuhi iz Kenije, koja smatra da je "Croatia a hidden gem!".

Ipak, najveća zamjerka svih sugovornika bila je komplicirana i nedovoljno jasna administracija vezana uz prijavu boravka i uvjete ostanka nakon završetka studiranja. Osim toga, neki od savjeta koji su se mogli čuti od studenata je jača promocija Hrvatske kao atraktivne obrazovne destinacije, više ambasada i viznih centara, bolja ponuda studijskih programa na engleskom jeziku te svakako buddy program koji pruža dodatnu podršku međunarodnim studentima da se po dolasku što lakše snađu u novoj sredini.

Više informacija nalazi se u članku portala Bug.hr te u snimci panela "Studenti heroji".

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti